неделя, 18 декември 2011 г.

Млечна питка венец


Ето още една питка в моите топ десет рецепти за хляб.
Невероятно мекичка, пухкава и дъхава !
Много съм изморена от тридневното посрещане и изпращане на гости, за това минавам директно към рецептата.


Продукти

400 гр. брашно
1 пакетче суха мая
50 гр. маргарин
180 мл. прясно мляко
1 яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар



От изброените продукти омесвате гладко и меко тесто. Оставяте го да втаса до удвояване на обема.Омесвате го отново и го разделяте на осем еднакви топки.
По средата на кръгла тавичка, слагате чашка за крем-карамел или някаква друга и нареждате оформените като топчета питки и оставете да втаса още веднъж. Залепете с малко вода магданоз и кръгчета доматки и поръсете с брашно.
Печете в предварително загрята на 200C фурна средна решетка около 25-30 мин.


Успешна и лека предколедна седмица :*)

петък, 16 декември 2011 г.

Рожден ден и трюфели с маскарпоне и вишни


Днес ставам на 38 и започвам 37:) Откакто станах на 40, реших,че ще започна да ги броя на обратно и си пожелах да стигна до 1 г.
Когато родих дъщеря ми, по нормален път, без упойки и ускорители на раждането, реших, че това е празник на майка ми, не мой.
От този ден нататък, до смъртта и, на този ден, аз и изпращах всичките цветя и подаръци които получавах. За мен беше удоволствие да я затрупвам с огромните букети, които получавах от клиенти, близки и приятели и да гледам вълнението и сълзите в очите и !
Благодаря ти мамо, за това, че ме роди, отгледа и възпита, и за големия пример, който ми даде в живота!
Сега, този ден, с нищо не се отличава от другите.
Но, както казва мъжа ми, който е непоправим оптимист, всеки ден, като се събудим и сме живи и здрави, се раждаме отново.
Черпя ви с моите върховни трюфели с маскарпоне и вишни.


Продукти

120 гр. черен шоколад
60 мл. течна сметана
50 гр. маскарпоне
50 гр. вишни от сладко
10гр. пудра захар
какао за овалване



Приготвяне

В купа, начупете шоколада. Кипнете сметаната и залейте шоколада. Разбъркайте енергично до пълното му стопяване. Охладете и сложете в хладилника за един час да стегне малко.
Смесете сиренето с вишните и захарта. Сложете във фризера за половин час да стегне.
Извадете двете смеси. С помощта на две лъжички, взимайте от маскарпонето, правете го на топче между тях, след което с едната лъжичка, гребвайте по малко от шоколада и добавяйте към сиренето, овалвайте между двете лъжички, гребвайте отново и отново овалвайте, до получаването на шоколадово топче.
сложете ги в хладилника за половин час, извадете ги и ги оваляйте в сладко или горчиво како по ваш вкус!

сряда, 14 декември 2011 г.

Лумакони с пълнеж и бешамел


Много обичам италианската кухня. Но не тази, нашата побългарена, а истинските италиански рецепти, с оригинални продукти, по оригинални рецепти, със спазване на времето за готвене и количествата.
Не ме разбирайте погрешно обаче- обожавам българската национална кухня, обаче разни преварени спагети, разварен ориз и ужасна пица, които се предлагат у нас, са далеч, като вкус от истинската италианска кухня.
При неделния релакс у нашите приятели, получих подарък от разходката им до Испания.
Тончето, много добре знае, какво би ме зарадвало и ми донесе тези лумакони гиганти.
По принцип, много ги обичам и когато не мога да си ги намеря, ги замествам с конкилиони гиганти, които са на снимката и са купени от Хит.


Ето и една чудесна оригинална рецепта за приготвянето им.

Продукти за 4 порции

150 гр. лумакони
250 гр. гъби
1 тиквичка
100 гр, мортадела
2 скилидки чесън
100 гр. пармиджано
250 мл. бешамел
черен пипер, сол, зехтин
магданоз


Приготвяне

Нарежете гъбите на по едри парчета, сложете ги в тиган с малко загрят зехтин, посолете ги, те ще си пуснат сока и ги задушете до извирането му. Поръсете ги с магданоз и ги сложете в блендера.
Нарежете на кубчета тиквичката, чесъна и мортаделата и ги запържете в малко зехтин.Посолете и поръсете с черен пипер.
Сложете и тях при гъбите.Добавете 50 гр. настъргано пармиджано и блиндирайте сместа.
Сварете пастата, както е указано от производителя. Извадете с решетъчна лъжица в купа и добавете малко зехтин. Разбъркайте ги хубаво и оставете леко да изстинат.
Напълнете ги със сместа, полейте с бешамел и поръсете с останалото сирене и  магданоз.
А сега си налейте чаша от любимото си вино и...Наздраве!

Пилешки дробчета с топено сирене и бекон


Днес ще ви направя предложение, за лека вечеря, с чаша винце или домашна ракийка.
Малко по различна от обикновените рецепти, които безспорно са много вкусни, за приготвяне на пилешки дробчета, които можете да замените със сърчица, или воденички.
Много вкусно,за студените дни и подходящо в компанията на салата от кисело зеле или туршийка.

Продукти за 4 порции

500 гр. пилешки дробчета
150 гр. бекон
2 големи глави кромид лук
3 бр. топени сиренца
250 гр. гъби
1 ч.л. чеснов прах
1/2 ч.ч. бяло вино
2 кубчета гъбен бульон
чубрица
олио


Приготвяне

Почистете и измийте дробчетата. Нарежете лука на лунички и го задушете в малко мазнина, заедно с гъбите, нарязани на едри парчета.
Нарежете бекона на лентички и заедно с дробчетата прибавете към гъбите. Запържете за 5 мин.
Сложете всичко в тавичка, добавете стрития бульон, подправките, виното и долейте вода,колкото да покриете сместа.
Печете на умерена фурна.
Когато дробчетата станат готови, извадете и сложете нарязаните на парченца сиренца.
Запечете за кратко.Поръсете с пресен магданоз.
Да ви е сладко!

вторник, 13 декември 2011 г.

Сладка пита с ябълки, орехи и канела


Ето ме отново, с някакво предколедно и зимно предложение въпреки, че не обичам сладко и въпреки времето, което е толкова топло, че не ми дава никакъв шанс да се почувствам празнично и зимно.
Украсих къщата, пека разни неща с канела, джинджифил и плодове, а навън грее едно слънцеее... все едно иде пролет:)
Е, стига съм се oплaквала, ето и рецептата.



Продукти

450 гр. брашно, плюс малко за доомесване
100 гр. маргарин
180 мл. топло мляко
3 с.л. захар
1 пак. суха мая 7 гр.
1 яйце


за пълнежа

3 средни ябълки, обелени и нарязани на кубчета
4-5 смлени бисквити "Еверест" с масло
1/2 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. едро нарязани орехи
канела, ванилия
маргарин за намазване на тестото
1 разбито яйце за намазване на питата


Приготвяне

Омесете гладко и меко тесто от изброените продукти и го оставете да втаса до удвояване на обема.
Пригответе плънката,като смесите всички продукти, без яйцето и маргарина.
Разточете тестото на правоъгълник, намажете го с маргарина и разстелете плънката равномерно
отгоре.
Завийте наруло,откъм дългата страна, оформете го на венец и направете двусантиметрови разрези на 2/3 от центъра на кръга. Леко ги наклонете,за да се види плънката.
Сложете в тава на хартия за печене, завийте и оставете да втаса отново.
Печете в предварително загрята на 180C фурна, средна решетка с вентилатор, около 30 мин, като последните 10, завийте с фолио, да не се препече.
Охладете на решетка, посипете с пудра захар и поднесете с ванилов или сметанов крем.

неделя, 11 декември 2011 г.

Орехови трюфели със стафиди



Не съм любителка на сладкото,но трябва да се отчитам от време не време.
Днес бяхме поканени от едни приятели, да изкараме целия ден в техния дом от закуската до вечерята и това, беше чудесен повод да направя нещо сладко, което те обичат.
Денят беше невероятен.
Хубава компания, невероятни домакини, страхотно меню и много приятни разговори пред камината!
Едно от нещата, които ме правят щастлива- проверени във времето приятели, с които имате общи интереси и еднаква ценностна система!
Получих и страхотен подарък, но за него отделна публикация:)))
Ето и рецептата за тези бонбони:

Продукти за 30 бр. трюфели с голенината стандартен бонбон

Продукти

25 гр. стафиди
25 мл. тъмен ром
100 гр. шоколадови бисквити ( ползвах " Еверест")
1/2 к.л. канела
25 гр. кафява захар
25 гр.орехови ядки
25 мл.течна сметана
100 гр. натурален шоколад
40 мл.мед
60 гр. орехи за овалване


Приготвяне

Стафидите се мариноват в рома за един час.
Бисквитите се смилат със захарта, канелата и ореховите ядки.
В малка тенджерка се загряват сметаната, меда и  начупения шоколад, докато се разтворят.
Сместа се излива върху бисквитената смес и се добавят стафидите.
Смесва се и се оставя в хладилника за половин час да стегне леко.
Оформят се топчета, които се овалват в орехи.
Успешна и лека нова седмица!

събота, 10 декември 2011 г.

Пълнен хляб


Всички вече знаете предполагам, за страстта ми към хляба и като цяло към тестените изделия.
Днес ще ви покажа един хляб, който е чудесен вариант за обяд.
Пълнежа, може да се интерпретира спрямо продуктите и подправките, които обичате, като трябва да спазите,  като съставки само картофите и сиренето, за да стегне плънката.
Идеята взех от тук, но сложих продукти, по мой вкус.

Продукти

1 хляб ( в моя случай кралски хляб от Кауфланд)
1 картоф 80гр. сварен и стрит
1 пакетче крема сирене
1 твърдо сварено яйце стрито
2 печени, белени и нарязани на ситно червена и жълта чушки
50 гр. кисели краставички нарязани на ситни кубчета
2 стръка пресен лук нарязан на ситно
копър, сол, кайенски пипер



Приготвяне

Отрежете крайчето на хляба и го издълбайте.
Смесете всички съставки в купа, разбъркайте ги хубаво и напълнете хляба.
Сложете го в хартиен плик и го поставете в хладилника за около 2 часа да стегне плънката.
Нарежете и сервирайте с прясна салата или някакъв сос.
Пожелавам ви разпускащ уикенд!

четвъртък, 8 декември 2011 г.

Супа с нахут и рулца с праз и сусам


Тихо се сипе първият сняг, галено щипе бузките пак....
Помните ли тази детска песничка:) ,е с пълна сила важи за днес.
Аз вече съм добре,благодарение на любовта, грижите и терапията с топла храна и напитки на милото ми момче!
И ето днес отново съм на крак, и времето е с мен:)
Обичам зимата, обичам снега имам чувството,че така усещам по-силно уюта на дома си.
През този сезон, гледам в къщи по-честичко да има супи.
И така,без много предисловия, да ви представя днешното си меню, което подбрах,специално за студените дни.
Една лека, много вкусна и бърза за приготвяне супа:

Продукти

1 буркан нахут 400 гр.
1 гл. ситно нарязан кромид лук
2 скилидки чесън настъргани ситно
2 чушки една зелена и една червена на ситно
1 морков,целина на ситно
4-5 с.л. домати на кубчета или доматен сос
2 кубчета зеленчуков бульон
шарен пипер
2-3 с.л. олио
пармиджано за гарниране

Приготвяне

Загрейте олиото и сложете лука и чесъна за кратко. Налейте 2 л. вода, добавете нахута, зеленчуците, стрийте бульоните и пипера,доведете до кипене и варете около 30 мин.
Сложете доматите, варете още десетина минути. Сервирайте топла, поръсена с пармиджано ( по желание)



 Продукти за рулцата

1 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. многозърнесто брашно
1 пак суха мая 7 гр.
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4 с.л. маргарин
1/2 ч.ч. топла вода
1 яйце и 1 жълтък

за плънката

1 стрък праз нарязан на ситно
4 с.л. сусам
3 с.л. зехтин

Приготвяне

Смесете всички продукти и омесете гладко тесто. Оставете го да втаса, до удвояване на обема.
Задушете за кратко праза и сусама в зехтина.
Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 2 см. Сложете плънката отгоре и я разстелете навсякъде равномерно.
Навийте от късата страна на руло. Нарежете рулото на парчета с дебелина 2 см. и ги сложете в тава с пекарска хартия.
Печете в предварително загрята на 180C фурна, средна решетка, около 25-30 мин.
Охладете върху решетка.


Насладете се приятели!

вторник, 6 декември 2011 г.

Картофена супа с гъби и хлебни рулца с чедър


Вчера имах среща с Федора!
Седях в колата и чаках, като си мислех, че зад тези интересни рецепти, чудесни снимки и перфектно изпълнение, стои една внушителна жена- руса, синеока, светла и висока- и всичко това,заради определено руското звучене на името.
За руса- руса е, обаче от там, нататък нищо общо с моите представи:)
Пред мен застана едно фино, нежно и безкрайно усмихнато момиче, което изобщо не мога да си представя, като строга майка, на едно палаво момченце:)
Изкарахме страхотно, в сладки приказки и времето отлетя неусетно!
Тя ми подари тези прекрасни купички, които влязоха в употреба още днес!
Инче, благодаря ти! Много ме зарадва!

А ето и рецептата за тази много  вкусна супичка И придружаващите я хлебни рулца с чедър.

1 кг. картофи
4-5 печурки
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. масло
1 с.л. пикантина,бял пипер,копър


Приготвяне

Обелете и нарежете на едри парчета картофите.сложете ги в тенджера, поръсете ги с пипера и пикантината и ги залейте с 1,5 л. вода.Когато станат напълно готови, пасирайте, сложете маслото, млякото, нарязаните на много тънки филийки гъби и поръсете е копър.разбъркайте и поднесете топло с крутони или хлебни рулца със сирене.

За рулцата с чедър ви трябват филии хляб без кората и сирене чедър.
Вземете филийката и я разточете с точилка.Сложете отгоре сирене, завийте и запечете за кратко от всички страни в тиган на котлона.Без мазнина.
Насладете се приятели!

неделя, 4 декември 2011 г.

Солено руло с плънка от сирене


Днес ни се хапваше нещо лекичко за обяд и реших,да направя това рулце по идея на Culorile din farturie.
Направих половин доза, защото сме само двата с Емчо:*)
Получи се едно много фино, нежно и доста вкусно рулце, което определено влиза в топ рецептите ми.
Рулцето в моя вариант е идеално за двама души. Аз го поднесох с пресни домати,като гарнитура.
А ето и продуктите

за блата

2 яйца (разделени белтъци от жълтъци)
50 мл. вряла вода
25 гр. царевично нишесте
30гр.брашно
30 гр. маргарин
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. сода за хляб на Йоткер
сол

За плънката

80 гр. сирене
4 с.л. кисело мляко
2 с.л. зехтин
1 стрък пресен лук
копър.бял пипер

Приготвяне

Смесете брашното, нишестето, жълтъците, маргарина, черв. пипер, доматеното пюре и водата,  посолете и разбийте с миксер.Отделно разбийте белтъците на сняг.Сложете содата при  сместа с яйцата, разбъркайте леко и добавете белтъците, като рзабърквате внимателно до получаване на еднородна смес.Изсипете в тавичка застлана с хартия за печене и печете в предварително загрята на 180C фурна средна решетка около 15 мин.
Пасирайте съставките за плънката.
Извадете готовия блат на навлажнена кърпа и го оставете за 5 мин. навийте на руло, заедно с кърпата и хартията за печене.като изстине, го развийте, намажете го със сиренето и го навийте отново. оставете в хладилника за половин час.Поднесете с млечно чеснов сос или салата.
Пожелавам ви хубава вечер:)))

събота, 3 декември 2011 г.

Крем супа от червена леща и зеленчуков хляб


Dnes реших да си почивам и денят ми започна с чаша ароматно кафе и любимия ми лаптоп. Поровичках се в нета из любимите ми блогове и реших,че днес  ще приготвя някаква супичка и етествено хляб.
Хапваше ми се кремсупа-нещо семпло и сгряващо.Порових из кухнята,разгледах продуктите и реших-червена леща:)
Но понеже напоследък ежедневието ми е изключително натоварено,потърсих рецепта за хляб без месене и без втасване.
Така попаднах на рецептата на Кевин от Closet Cooking,за хляб с тиквички,печени червени чушки и сирене.
Но, първо за супата.

Продукти

150гр.червена леща
2 моркова (нарязани на кръгчета)
1 глава лук (ситно нарязан)
2 скилидки чесън (настъргани на ситно)
целина,зелена, червена чушка(ситно смлени)
1 ч.л. червен пипер
бял пипер, чубрица
2 сухи зеленчукови бульона разтворени в 1.5 л топла вода

цедено кисело мляко за гарниране

Приготвяне

Сложете всичко заедно в тенджера и залейте с бульона.Когато всичко се свари, а това става много бързо, пасирайте,гарнирайте с една-две с.л. цедено мляко и сервирайте.
Бързо, лесно и вкусно:)


Продукти за хляба

2 малки тиквички (като ги настъргах и отцедих 1 ч.ч.)
2 печени белени, нарязани червени чушки
2 скилидки ситно настърган чесън
1/2 ч.ч. натрошено сирене
1 ч.л. риган
1/2 ч.ч. зехтин
2 яйца
2 с.л. балсамов оцет
1 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. многозърнесто брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер


Смесете първите осем съставки и ги разбъркайте хубаво.
В друга купа,смесете сухите съставки.
Изсипете зеленчуковата смес при сухата и разбъркайте хубаво.
Изсипете във формичка за кекс застлана с хартия за печене или намазнена и набрашнена.
Печете в предварително загрята на 180C фурна, средна решетка, един час.
Извадете от формата и оставете да изстина на решетка.
Невероятно вкусно хлебче!


Насладете се приятели!

петък, 2 декември 2011 г.

Щолен-първият ми опит


Моят първи опит за щолен, се увенча с невероятен успех, като вкус на току що приготвен свръхароматен кекс:)
Изобщо обаче незнам, какво ще се случи с втория, който оставих да престои цяла нощ на решетка, а на сутринта го увих в свежо фолио и ще го оставя да отлежи до коледа.
В къщи всички много се смяха, как така ще отлежи до коледа, при положение, че този от снимката, беше разрязан, подложен на фотосесия и ометен за отрицателно време!
Но, вечерта, като им показах какъв камък е, всички останаха безкрайно изненадани от твърдостта му.
Е, сега, съм го сложила на видно място, без никакви притеснения, че някое крадливо и гладно мишле, ще започне да си чопли по мъничко:)
Ето и рецептата за този наистина невероятен кекс:

Продукти за тестото

600 гр. брашно
150 гр. захар
200 гр. маргарин стайна температура
1 пак. суха мая 7 гр.
250 мл. хладко мляко
2-3 стрити карамфилчета
1 к.л. индийско орехче
канела
щипка сол

За плънката

Нарязани сушени плодове по избор,плюс лимонови и портокалови корички,които приготвих по рецептата на Ели и овалях в захар.Общото количество на плодовете е 300 гр.
Два дни, преди да направя щолена, ги накиснах в амарето и в деня на приготвянето му, ги изцедих и овалях в две с.л. нишесте за да не залепват.

За намазване

100 гр. маргарин
пудра захар


Приготвяне

Смесих всички продукти и омесих гладко тесто, което оставих да втаса до удвояване на обема.
След втасването разстлах тестото с ръце, сложих плодовете и омесих хубаво.
Разделих на две, разточих на кора с дебелина 2 см. и прехлупих.
Единият от тях, сложих в продълговата форма за кекс, която предварително бях намазала с маргарин и набрашнила.
Другият има по типична форма за щолен,но него ще видите около коледа:)дори и да не стане нищо от него, ще ви го покажа:) все пак имам и някои неуспехи в кухнта:)))
Оставих ги давтасат отново и изпекох в предварително загрята на 180C фурна, средна решетка за един час,като след го наблюдавах и в момента, в който се запече отгоре, му сложих фолио и намалих на 160C.
Извадих го, намазах го обилно с маргарин и го поръсих щедро с пудра захар.
Това е!Както споменах по горе, нарязах го още топъл, нетърпелива да го пробвам и останах очарована!
Coming sooon щолен номер две:)))
Пожелавам ви разпускащи и хубави почивни дни:)



четвъртък, 1 декември 2011 г.

Боб с песто от спанак


Днес ще ви представя една много интересна, вкусна и  простичка рецепта,която беше посрещната с голямо одобрение в къщи!

Продукти за пестото

2-3 ч.ч.спанак
2-3 с.л.бадеми
4 с.л. зехтин
пармиджано (настъргано на ситно)
сол.бял пипер,джоджен

Приготвяне

В блендер смелете бадемите,добавете спанака и останалите съставки и блиндирайте до гладкост.Сложете в бурканче и съхранявайте в хладилник.
Ползвайте за салати,сандвичи със сирене или за готвене.



За боб чорбата

Сварете бял боб,в който сте добавили по една зелена,червена чушка,морков,кромид лук,целина.хрян,които са ситно смляни.Подправете с бял пипер и сол.Когато стане напълно готов,добавете няколко с.л. от спаначеното песто и разбъркайте.
Сервирайте топло.По желание поръсете с пармиджано.
Идеята е от Shop Cook Make


Реших да я приготвя,защото сутринта с отварянето на блога,попаднах на прекрасния хляб с маслини на Дианка и и казах,че ще го направя още днес и ще се похваля със снимки.


Дианче,благодаря ти за чудесната рецепта на този богат на вкусове и аромати хляб!