сряда, 14 декември 2011 г.

Лумакони с пълнеж и бешамел


Много обичам италианската кухня. Но не тази, нашата побългарена, а истинските италиански рецепти, с оригинални продукти, по оригинални рецепти, със спазване на времето за готвене и количествата.
Не ме разбирайте погрешно обаче- обожавам българската национална кухня, обаче разни преварени спагети, разварен ориз и ужасна пица, които се предлагат у нас, са далеч, като вкус от истинската италианска кухня.
При неделния релакс у нашите приятели, получих подарък от разходката им до Испания.
Тончето, много добре знае, какво би ме зарадвало и ми донесе тези лумакони гиганти.
По принцип, много ги обичам и когато не мога да си ги намеря, ги замествам с конкилиони гиганти, които са на снимката и са купени от Хит.


Ето и една чудесна оригинална рецепта за приготвянето им.

Продукти за 4 порции

150 гр. лумакони
250 гр. гъби
1 тиквичка
100 гр, мортадела
2 скилидки чесън
100 гр. пармиджано
250 мл. бешамел
черен пипер, сол, зехтин
магданоз


Приготвяне

Нарежете гъбите на по едри парчета, сложете ги в тиган с малко загрят зехтин, посолете ги, те ще си пуснат сока и ги задушете до извирането му. Поръсете ги с магданоз и ги сложете в блендера.
Нарежете на кубчета тиквичката, чесъна и мортаделата и ги запържете в малко зехтин.Посолете и поръсете с черен пипер.
Сложете и тях при гъбите.Добавете 50 гр. настъргано пармиджано и блиндирайте сместа.
Сварете пастата, както е указано от производителя. Извадете с решетъчна лъжица в купа и добавете малко зехтин. Разбъркайте ги хубаво и оставете леко да изстинат.
Напълнете ги със сместа, полейте с бешамел и поръсете с останалото сирене и  магданоз.
А сега си налейте чаша от любимото си вино и...Наздраве!

27 коментара:

  1. Кате, много изкусителна рецепта, ще разнообразя нашите вечери с нея!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, не мога да смогна да коментирам всичките ти публикации :) Страшна си :)
    И аз съм съгласна с теб за италианската кухня на повечето места в БГ :(
    Целувки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, какво е това чудо?! Брей, не спираш да ме удивляваш! Виждала съм в магазините едни огромни такива подобни, не знам как се казват и съм се чудила какво ли ще се правят? Ето ти Катето с рецепта и то толкова вкусна, че чак ми се прииска да готвя посред нощите:). Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, много си чевръста :)
    И винаги е нещо много вкусно!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Мариянче, страхотни са дерзай:)
    Зори, не е и нужно да коментираш всичко!
    И на мен,не всичко,което се публикува ми харесва:)
    Целувам те слънчице:*)
    Кенди,като те знам какъв тайфун си,скоро ще ни покажеш някоя хубава рецептичка!Прегъдки:)

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, старая се всеки ден да има нещо ново и различно на масата:)
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  7. КАТЕНЦЕ, СКОРО ЩЕ ТИ ИДВАМ НА ГОСТИ НЕ СЕ ТРАЕШ С ТЕЗИ ТВОИТЕ ИЗКУШЕНИЯ...:))))
    Явно имаме един и същивкус защото всичко твое приготвено много ми харесва.
    Силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни са новите ти предложения, Кате,
    но това е нещо великолепно и по мой вкус.
    Знаеш, че изглежда прекрасно поднесено и аранжирано.Поздравления!
    Голяма прегръдка и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни са, Кате, но не съм опитвала, ще се поправя:)

    ОтговорИзтриване
  10. Никога не съм опитвала такава вкусотия.Обогати ми познанията за италианската кухня.Снимките са на ниво както винаги.Удоволствие е да се разходя из твоето кътче!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесна рецепта, точно като за нашето семейство, което основно е на паста. Ще я пробвам задължително!

    ОтговорИзтриване
  12. Преди 90-дневната си купих пакет био лумакони и още отлежават. С нетърпение чакам края, за да ги вкарам в употреба. И аз съм фен на италианската кухня, а твоята паста ме размечта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Kate,
    пак ме тормозиш вечер, когато нямам вечеря с такива изкусителни предложения;-)От два дена ходя по родителски срещи и време не ми остава:)
    Ще ги опитам съвсем скоро, да знаеш;-)

    ОтговорИзтриване
  14. Moja cijela porodica obozava Talijansku kuhinju.
    Tvoja pasta izgleda tako savrseno!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, чудесно си представила тази рецепта!Много нежна и вкусна плънка.Браво!
    И аз обичам средиземноморската кухня и като че ли най-много италианската!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате,като големи любители на пастата е ясно,че рецептата ни импонира страхотно!А мъжа ми е фен на големите форми и това много би му допаднало!
    Със сигурност у вас вечерите са винаги разнообразни и много вкусни!

    Пожелавам уютен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Много красиви и апетитни са, Кате! И изкушаващо вкусни! Прегръдки с пожелания за хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Така, такааа, Кате! Още една чудесна идея! И вкусна! Обичам италианската кухня! И да не забравя да ти споделя колко страхотно станаха дробчетата снощи! Толкова бяха вкусни, че и съпруга ми ги яде и тях!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ви момичета!Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  20. Ето нещо което не съм правила-признавам си,но определено ще ми хареса.Обичам пасти и точно тази вкусотия дано направя един ден,за да се насладя с чаша вино.
    Кате,хубав следобед и целувки он мен!

    ОтговорИзтриване
  21. Kатюшка , рецептата ти е страхотна и многоооо италианска :))! Имам в къщи един пакет цветни конкилиони (Роби ги спечели на една томбола преди месец:)и им се чудех като как да ги сготвя :) и ти хоп с рецептата :) ! Благодаря ти ,аморе за нея и за насладата да посетя блога ти :* !
    Чаоооо и хубав , топъл следобед ! Целувки :*!

    ОтговорИзтриване
  22. Катенце, много оригинална рецепта! Една такава малко абстракнтна:)))Много е вкусно и поздрави, и прегръдки, и целувки, и си неуморна:))))

    ОтговорИзтриване
  23. Признавам без бой, че не знаех какво е лумакони, но вече знам :))
    Чудесна рецепта и много красиви снимки - задобряваш :)

    ОтговорИзтриване
  24. Целувам ви момичета!Федорче, може би се получава, защото изобщо не се старая.Колкото повече го мисля,толкова по- не става.
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  25. Ммм, страхотно звучи тази рецепта! Много обичам паста, но точно такава и приготвена по такъв начин не съм яла!
    Майстор си, Кате!
    Прекрасни снимки!:)

    ОтговорИзтриване
  26. Великолепно ястие! И аз не пропускам да си купя истинска вкусна италианска паста винаги, когато имам път натам! :)
    Непременно ще пробвам предложението ти, Катенце, звучи много обещаващо!

    ОтговорИзтриване