четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Печен боб на фурна и бързи хлебчета


Ето една различна от боб- чорба рецепта за боб. Никак не е сложна, търпи много
интерпретации, по отношение на подправки и гъстота.
Много е вкусен, хубавото е и това, че няма брашно и запръжка, въпреки, че на мен лично, запръжката изобщо не ми пречи.

Продукти

1 и 1/2 купички боб
1 кубче пикантина или ситно настъргани чушка, морков, целина
1 глава ситно нарязан кромид лук
1 с.л. червен пипер, черен пипер, сол, 5-6 с.л.  олио, магданоз
5 с.л. доматен сос

Приготвяне

Измийте и накиснете боба за една вечер. На следващия ден излейте водата, сложете го в тенджера, залейте го с вода и го сварете до пълна готовност на умерен огън. Излейте водата и го измийте отново.
Включете фурната на 240C. Сложете в тавичка олио, лука и пикантината, поръсете с черния пипер и я пъхнете във фурната до омекване на лука, като разбърквате от време на време.
Добавете боба, залейте с един литър вода, сложете червения пипер и доматения сос и разбъркайте. Печете до извиране на течността и желаното сгъстяване. Поръсете с магданоза.


Бързи хлебчета

Продукти

500 гр. брашно
1 пак. суха мая
1 ч.л. мед
1 ч.л. сол
370 мл. хладка вода

Смесвате всичко и разбърквате хубаво с дървена лъжица. Леко доомесвате с ръка в самата купа до получаване на топка, без да е гладко и добре оформено. Получава се лепкаво тесто.
Поръсете го с брашно и оставете да втаса до удвояване на обема.
Изсипете тестото в правоъгълна тавичка, върху пекарска хартия, поръсена с брашно. Разделете на две-три парчета и ги раздалечете малко едно от друго и ги оставете с формата, която сами са образували. Печете до златисто кафяво на 240C с вентилатор, средна решетка, предварително загрята фурна. Аз ползвах фурната след боба.
Извадете на решетка поръсете с малко вода и завийте с кърпа.




10 коментара:

  1. Добро утро,Кате!
    Много вкусно си сготвила-БРАВО ,МИЛИЧКА!
    ХУБАВ ДЕН ТИ ЖЕЛАЯ И ТЕ ПРЕГРЪЩАМ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб Живе! Отивам на маникюр- Хубав ще е:) Прегръщам те!

      Изтриване
  2. Кате, наистина :) Ранобудница си ти!
    И хлебчето, и бобеца са чудесни! Боб не готвя много често, но хлебчето смятам да го опитам :)
    Прекрасен ден ти желая, Кате! И гуш!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, чудесно и страшно вкусно си сготвила отново! :) Ох, да му се прияде на човек дори след закуската...
    Ама много искам да попитам какво има и в другата купичка, в кръглата, синята... :)
    Да ти направят най-красивия маникюр, ти пожелавам, и да имаш прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Да му се не види вкусотията! Великолепно изглежда и бобче и хлебче и снимки! Прегръщам те много!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, както съм гладна веднага го нападам!
    Чудесен боб и пухкав хляб :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно. От тук усещам аромата на току що изпечено хлебче. Една филиика, моля :)
    * бобчето също изглежда вкусно, но ще го пропусна :)

    ОтговорИзтриване
  7. Гостуването ми тук е истинска наслада за сетивата, всеки път! Красиви снимки, вкусно поднесени ястия или чудни места, но най-много ме впечатлява домашният уют, който се усеща във всяка снимка! Страхотна е рецептата за боба, малко ми прилича на боб по сръбски, но тук е по-различно запичането на лука предварително, както и крайният резултат. Много вкусно, задължително ще пробвам тази рецепта! Питките са малки хубавелки! Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  8. Връщам се,за да споделя насладата от тези хлябчета-днес сутринта ги направих и станаха тоолкова вкусни ,че нямах търпение за отчупя крайчето и да си хапна набързо,преди тръгна на работа.
    Кате,благодаря за рецептата-ще се правят често-така усещам аз....

    ОтговорИзтриване
  9. Много обичам боб, домашен хляб с масло..... Накара ме да се размечтая с тази рецепта, а снимките направо ме пренесоха на далече от офиса и бюрото. Прекрасна рецепта и невероятни снимки!

    ОтговорИзтриване