четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Пикантина, свинско в гювеч и разходка до Трявна


Днес ще ви покажа, каква пикантина си слагам за зимата ( всъщност ползвам я от есен , до есен). Вече няколко приятелки ме помолиха за да пусна рецепта за нея.
Аз лично я обожавам , защото зимата, като си сложа от нея в яденето, все едно цялата зеленчукова градина е изсипала уханието си в кухнята ми. На приятелките , на които съм дала да я опитат ми казват, че без нея яденето вече не им е така вкусно.
Предполагам, че почти всеки от вас си я прави под една или друга форма ( естествено не правя някакво откритие), но това си е нещо измислено от мен. Аз лично, предпочетох да вложа пари във фризер с чекмеджета, вместо в буркани. Така си пестя много време,а и продуктите, имат съвсем друг аромат и запазват витамините и соковете си.
Не, не , че съм се отказала от бурканите, просто слагам доста по малко.
Като си спомня само, как се изреждахме с родата да си помагаме за зимнината, когато бях малка... Палеше се огън на двора, изнасяше се един голяяям казан и в него се варяха бурканите.
Из цялата махала се носеше аромата на печени чушки ( тогава нямаше чушкопек, той дойде на мода по- късно:) и запалени сухи листа, защото мъжете почистваха дворовете от падналите листа и изсъхналите клони.
Разменяха се рецепти за туршии- и в тях имаше мода, като започне еднаааа и обиколи цяло село.
И така ето и моята

Пикантина

По един килограм зелени, червени чушки и моркови. три глави целина с перата.



Почиствам чушките от капачетата и семките, обелвам морковите и целината.
Нарязвам на ситно само листата на целината, без дръжките.
Смилам на ситно в блендера чушките, настъргвам целината и морковите.
Всичко разбърквам много хубаво в голяма тенджера и слагам в пликчета, които замразявам във фризера. Когато готвя, вадя и си отчупвам с нож, колкото кибритена кутийка.
Не слагам никакви подправки, защото някои ястия не търпят определена подправка.


Свинско със зеленчуци в гювеч

800 гр, свинско месо от плешка
2 глави кромид лук
1 кубче пикантина ( от моята)
1 малък патладжан
10 средни картофа
замразен зелен боб
3 моркова
2 с.л. червен пипер
1 с.л. захар
1 ч.ч. червено вино
3 зрънца бахар, 1 дафинов лист, черен пипер, чубрица, сол, олио

Приготвяне
Включете фурната на макс.
Обелете и нарежете патладжана на половина и после на дебели пръчици. Посолете го и оставете за 15 мин. Обелете картофите и морковите. Нарежете морковите на едри колелца, а картофите оставете цели.


Нарежете месото на хапки, а лука на лунички.Сипете олио в гювеча и добавете месото,пикантината и лука, подправете с черния пипер и чубрицата , сложете захарта и запържете. във фурната.
Когато месцето е запечатано, добавете измития от солта патладжан, картофите, морковите и боба, подправете с бахара, дафиновия лист, червения пипер, посолете и залейте с винцето.
Долейте вода, колкото да покрие продуктите. Сложете във фурната, доведете до кипене и намалете на 200C. Гответе докато остане почти на мазнина.
Ха сега си сипете една студена биричка и...  да ви е сладко!



И сега  поредната доза снимки този път от Трявна.


Нашият пристан в Трявна стана този семеен хотел, който се намира в центъра на стария град.
Той има изумителна галерия, пълна с невероятни творби и още по невероятна собственичка- фина и невероятна жена, която върти всичко сама.
Останахме очаровани от престоя си там и го препоръчвам горещо.



Изглед от стаята ни.

































Тествахме жива бира- 4 вида. Светла, кехлибарена, вишна и тъмна.


Останхме с красиви, нежни спомени от стара Трявна.

18 коментара:

  1. Чудесна пикантина и приятна разходка!

    ОтговорИзтриване
  2. Едно от най-любимите ми кътчета в България.... Такава атмосфера, толкова мили хора, другаде не съм срещала подобно нещо...
    Благодаря ти, Кате, че сподели! А тази бирария май е нещо ново за градчето?
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Трявна е чудесно градче! А през зимата, като навали сняг е като в приказка! Пожелавам ти да му направиш снимки и в зимна премяна Кате!
    Пикантината ти е чудесна :) в далечното минало и аз правех такава, но откакто съм на испанска земя, съм лишена от това удоволствие, защото пресни зеленчуци има целогодишно. А гювеча, вярваш или не, го правя точно като теб :) Просто да си оближеш пръстите!
    Поздрави и хубав ден Катенце! Благодаря ти за красивата разходка и вкусната гозба!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красиво! Много! Снимките ми напълниха очите и душата! Трявна винаги е била прекрасна, а чрез обектива ти направо оживява, Кате!
    Сега си мисля как невероятно ухае такъв гювеч зимно време!
    Целувки, Катюша с пожелание за хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви момичета!
    Дани и в България вече има всичко целогодишно, с тази разлика, че аз слагам пикантина със зеленчуци от моята градина и от село. Има доста голяма разлика в качеството. Вече видях, как се гледат зеленчуци по европейски проекти- поливат ги с някакъв разтвор и израстват за една вечер.
    А и така постоянно имам в хладилника си, не ми се налага да тичам всеки път до магазина.
    Прегръщам всички ви и ви пожелавам една чудесна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, зареди ме с толкова красиви багри!
    Прекрасни снимки !
    И пикантината ти е толкова цветна и ароматна!
    А гювеча наистина е " да си оближеш пръстите"
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Много пъстри публикации напоследък, Кате!
    И страхотна пикантина си правиш :) моята съм я покръстила "универсална" :) на всяка манджа - мерудията.
    Да подам чиния за свинското?

    ОтговорИзтриване
  8. Да, така е Кате ... зная вкуса на домашният зеленчук и плод, и затова казах че съм лишена от това удоволствие да приготвям зимнина. Съвсем скоро си бях у дома и си припомних за кратко аромата на истинска пиперка и вкуса на домата :)
    И така ли правят европейците ... за една вечер и израстват зеленчуците ? Божеее... какво ядем в крайна сметка???

    ОтговорИзтриване
  9. Катенце тази пикантина и аз правя и слагам във фризера ,разликата е че вместо целината слагам кромид и при мен всичко е нарязано не съм стъргала ,но ти сега ми даде идея да се поправя пък и целина ще си сложа харесвам я много. Манджичката ти е толкова апетитна, много вкусно изглежда. Снимките от Троян СА УНИКАЛНИ!
    Сега силно те прегръщам мила моя !Обичам те нали си знаеш!?

    ОтговорИзтриване
  10. Толкова колорит, толкова вкус на едно място...
    Влюбена съм в Трявна откакто съм я видяла за първи път, Кате, а това беше много, много отдавна. И както ти е казала Дани, зимата е приказка и половина! :) Аз не си падам много много по "шарени къщи", но си снимала една тюркоазена, с жълти прозорци - е, не можах да откъсна очи от нея ... цял сценарий ми мина пред очите там, на кьошето :)))
    Пикантина никога не съм правила аз, мама пълнеше няколко бурканчета с нея за зимата, аз замразявах и до днес е така - което не намеря на пазара, го имам замразено. И рецептата за гювеча ни се различава - аз добавям винаги и бамя и го оставям с повечко сос..
    Айде сега да ми сипеш в една чинийка, че много ми се дояде гювеч като твоя, моля! ;)

    Лека, топла и вкусна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Удивително е как едно и също място може да изглежда различно, представено от друг ъгъл. Удивителни фотографии, Кате, направо не мога да се нагледам на всичките ти снимки досега! Гювеча е вкусен, много, домашната подправка е много ароматна. Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря момичета! Бих се радвала да седна с всички ви на една маса! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, аз също бих се радвала - и с теб, и с всички добри познати от блоговете. Защо не вземем да си организираме нещо? Дори да не е ограничено за даден град, ами ей така - за който иска и може. :)
      Прекрасен ден ти желая! :)

      Изтриване
    2. Оооо, с две ръце ЗА! Хубав ден!

      Изтриване
  13. Истинска наслада за душата - красота! Невероятни багри и цветове!

    ОтговорИзтриване
  14. Трявна-много ми е уютно там.Като сакъзчетата на тяхното кметство другаде такива богати каскади не съм виждала.А за бирата люто ти завидях :)) .
    Прекрасна разходка ми подари,Кате,благодаря ти!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, чудесна е идеята за пикантината. Аз си нарязвам 3-4 цвята чушки на ситно и слагам в торбички във фризера. И с морковите и целината от нашата градина така процедирам. А смесени ги правя в бурканчета.
    Ще се възползвам от идеята ти да си смеся от съставките и да сложа и във фризера.
    Неустоими изкушения си предложила пак. Огладнях, а още няма обяд.

    Трявна е прекрасна. Разглеждала съм страшно много снимки, но твоите са невероятни!
    Не съм посещавала Трявна, но съм чувала, а и виждала на снимки, че е много красиво място.
    Надявам се скоро да го посетя.

    ОтговорИзтриване