Днес ще ви покажа, каква пикантина си слагам за зимата ( всъщност ползвам я от есен , до есен). Вече няколко приятелки ме помолиха за да пусна рецепта за нея.
Аз лично я обожавам , защото зимата, като си сложа от нея в яденето, все едно цялата зеленчукова градина е изсипала уханието си в кухнята ми. На приятелките , на които съм дала да я опитат ми казват, че без нея яденето вече не им е така вкусно.
Предполагам, че почти всеки от вас си я прави под една или друга форма ( естествено не правя някакво откритие), но това си е нещо измислено от мен. Аз лично, предпочетох да вложа пари във фризер с чекмеджета, вместо в буркани. Така си пестя много време,а и продуктите, имат съвсем друг аромат и запазват витамините и соковете си.
Не, не , че съм се отказала от бурканите, просто слагам доста по малко.
Като си спомня само, как се изреждахме с родата да си помагаме за зимнината, когато бях малка... Палеше се огън на двора, изнасяше се един голяяям казан и в него се варяха бурканите.
Из цялата махала се носеше аромата на печени чушки ( тогава нямаше чушкопек, той дойде на мода по- късно:) и запалени сухи листа, защото мъжете почистваха дворовете от падналите листа и изсъхналите клони.
Разменяха се рецепти за туршии- и в тях имаше мода, като започне еднаааа и обиколи цяло село.
И така ето и моята
Пикантина
По един килограм зелени, червени чушки и моркови. три глави целина с перата.
Почиствам чушките от капачетата и семките, обелвам морковите и целината.
Нарязвам на ситно само листата на целината, без дръжките.
Смилам на ситно в блендера чушките, настъргвам целината и морковите.
Всичко разбърквам много хубаво в голяма тенджера и слагам в пликчета, които замразявам във фризера. Когато готвя, вадя и си отчупвам с нож, колкото кибритена кутийка.
Не слагам никакви подправки, защото някои ястия не търпят определена подправка.
Свинско със зеленчуци в гювеч
800 гр, свинско месо от плешка
2 глави кромид лук
1 кубче пикантина ( от моята)
1 малък патладжан
10 средни картофа
замразен зелен боб
3 моркова
2 с.л. червен пипер
1 с.л. захар
1 ч.ч. червено вино
3 зрънца бахар, 1 дафинов лист, черен пипер, чубрица, сол, олио
Приготвяне
Включете фурната на макс.
Обелете и нарежете патладжана на половина и после на дебели пръчици. Посолете го и оставете за 15 мин. Обелете картофите и морковите. Нарежете морковите на едри колелца, а картофите оставете цели.
Нарежете месото на хапки, а лука на лунички.Сипете олио в гювеча и добавете месото,пикантината и лука, подправете с черния пипер и чубрицата , сложете захарта и запържете. във фурната.
Когато месцето е запечатано, добавете измития от солта патладжан, картофите, морковите и боба, подправете с бахара, дафиновия лист, червения пипер, посолете и залейте с винцето.
Долейте вода, колкото да покрие продуктите. Сложете във фурната, доведете до кипене и намалете на 200C. Гответе докато остане почти на мазнина.
Ха сега си сипете една студена биричка и... да ви е сладко!
И сега поредната доза снимки този път от Трявна.
Нашият пристан в Трявна стана този семеен хотел, който се намира в центъра на стария град.
Той има изумителна галерия, пълна с невероятни творби и още по невероятна собственичка- фина и невероятна жена, която върти всичко сама.
Останахме очаровани от престоя си там и го препоръчвам горещо.
Изглед от стаята ни.
Тествахме жива бира- 4 вида. Светла, кехлибарена, вишна и тъмна.
Останхме с красиви, нежни спомени от стара Трявна.
Чудесна пикантина и приятна разходка!
ОтговорИзтриванеЕдно от най-любимите ми кътчета в България.... Такава атмосфера, толкова мили хора, другаде не съм срещала подобно нещо...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате, че сподели! А тази бирария май е нещо ново за градчето?
Поздрави! :)
Трявна е чудесно градче! А през зимата, като навали сняг е като в приказка! Пожелавам ти да му направиш снимки и в зимна премяна Кате!
ОтговорИзтриванеПикантината ти е чудесна :) в далечното минало и аз правех такава, но откакто съм на испанска земя, съм лишена от това удоволствие, защото пресни зеленчуци има целогодишно. А гювеча, вярваш или не, го правя точно като теб :) Просто да си оближеш пръстите!
Поздрави и хубав ден Катенце! Благодаря ти за красивата разходка и вкусната гозба!
Много красиво! Много! Снимките ми напълниха очите и душата! Трявна винаги е била прекрасна, а чрез обектива ти направо оживява, Кате!
ОтговорИзтриванеСега си мисля как невероятно ухае такъв гювеч зимно време!
Целувки, Катюша с пожелание за хубав следобед!
Благодаря ви момичета!
ОтговорИзтриванеДани и в България вече има всичко целогодишно, с тази разлика, че аз слагам пикантина със зеленчуци от моята градина и от село. Има доста голяма разлика в качеството. Вече видях, как се гледат зеленчуци по европейски проекти- поливат ги с някакъв разтвор и израстват за една вечер.
А и така постоянно имам в хладилника си, не ми се налага да тичам всеки път до магазина.
Прегръщам всички ви и ви пожелавам една чудесна вечер!
Кате, зареди ме с толкова красиви багри!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки !
И пикантината ти е толкова цветна и ароматна!
А гювеча наистина е " да си оближеш пръстите"
Прегръдка и хубава вечер!
Много пъстри публикации напоследък, Кате!
ОтговорИзтриванеИ страхотна пикантина си правиш :) моята съм я покръстила "универсална" :) на всяка манджа - мерудията.
Да подам чиния за свинското?
Да, така е Кате ... зная вкуса на домашният зеленчук и плод, и затова казах че съм лишена от това удоволствие да приготвям зимнина. Съвсем скоро си бях у дома и си припомних за кратко аромата на истинска пиперка и вкуса на домата :)
ОтговорИзтриванеИ така ли правят европейците ... за една вечер и израстват зеленчуците ? Божеее... какво ядем в крайна сметка???
Катенце тази пикантина и аз правя и слагам във фризера ,разликата е че вместо целината слагам кромид и при мен всичко е нарязано не съм стъргала ,но ти сега ми даде идея да се поправя пък и целина ще си сложа харесвам я много. Манджичката ти е толкова апетитна, много вкусно изглежда. Снимките от Троян СА УНИКАЛНИ!
ОтговорИзтриванеСега силно те прегръщам мила моя !Обичам те нали си знаеш!?
Толкова колорит, толкова вкус на едно място...
ОтговорИзтриванеВлюбена съм в Трявна откакто съм я видяла за първи път, Кате, а това беше много, много отдавна. И както ти е казала Дани, зимата е приказка и половина! :) Аз не си падам много много по "шарени къщи", но си снимала една тюркоазена, с жълти прозорци - е, не можах да откъсна очи от нея ... цял сценарий ми мина пред очите там, на кьошето :)))
Пикантина никога не съм правила аз, мама пълнеше няколко бурканчета с нея за зимата, аз замразявах и до днес е така - което не намеря на пазара, го имам замразено. И рецептата за гювеча ни се различава - аз добавям винаги и бамя и го оставям с повечко сос..
Айде сега да ми сипеш в една чинийка, че много ми се дояде гювеч като твоя, моля! ;)
Лека, топла и вкусна вечер от мен!
Удивително е как едно и също място може да изглежда различно, представено от друг ъгъл. Удивителни фотографии, Кате, направо не мога да се нагледам на всичките ти снимки досега! Гювеча е вкусен, много, домашната подправка е много ароматна. Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря момичета! Бих се радвала да седна с всички ви на една маса! Наздраве!
ОтговорИзтриванеКате, аз също бих се радвала - и с теб, и с всички добри познати от блоговете. Защо не вземем да си организираме нещо? Дори да не е ограничено за даден град, ами ей така - за който иска и може. :)
ИзтриванеПрекрасен ден ти желая! :)
Оооо, с две ръце ЗА! Хубав ден!
ИзтриванеИстинска наслада за душата - красота! Невероятни багри и цветове!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Танче*)
ИзтриванеТрявна-много ми е уютно там.Като сакъзчетата на тяхното кметство другаде такива богати каскади не съм виждала.А за бирата люто ти завидях :)) .
ОтговорИзтриванеПрекрасна разходка ми подари,Кате,благодаря ти!Прегръдка!
Кате, чудесна е идеята за пикантината. Аз си нарязвам 3-4 цвята чушки на ситно и слагам в торбички във фризера. И с морковите и целината от нашата градина така процедирам. А смесени ги правя в бурканчета.
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам от идеята ти да си смеся от съставките и да сложа и във фризера.
Неустоими изкушения си предложила пак. Огладнях, а още няма обяд.
Трявна е прекрасна. Разглеждала съм страшно много снимки, но твоите са невероятни!
Не съм посещавала Трявна, но съм чувала, а и виждала на снимки, че е много красиво място.
Надявам се скоро да го посетя.