Казах ви аз, че дойде ли това време ставам свръх активна. Е, доказвам го с поредния си пост.
Днес, ще ви споделя любимата си рецепта за кетчуп и в тон с нея бързички пица- хапки.
Откакто започнах да правя този кетчуп у дома не искат и да чуят за купен.
Освен, като кетчуп, го ползвам и за готвене. Има много мек и сладък вкус, изключително ароматен и вкусен.
Домашен кетчуп
Първа стъпка
3 кг нарязани на едро домати
2 глави червен лук, нарязан на кубчета
4 скилидки настърган чесън
4 ч.л. зърна черен пипер
4 ч.л. синапено семе
4 топчета бахар
1 пръчка канела
1 стрита печена суха чушка
Втора стъпка
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. винен оцет
сок от един лимон
1 с.л. морска сол за готвене
Сложете всичко в тенджера, разбъркайте, сложете на котлона и доведете до кипене.
Намалете огъня и от времето на кипене, варете 45 мин., като разбърквате често.
Свалете от огъня и оставете да изстине. Извадете канелата и пасирайте.
Претрийте, през цедка и получената смес, сложете отново в тенджера.
Добавете съставките от втора стъпка, доведете до кипене и варете между 10 и 20 мин., в зависимост от това, каква гъстота искате да бъде. Сложете в бурканчета и стерилизирайте за 5 мин.
Пица хапки
1 тесто за пица от тук
32 парченца салам ( нарязах салам на колелца и го разрязах на 4)
32 парченца моцарела ( може да заместите с кашкавал)
1 с.л . прясно мляко за намазване
риган или друга ваша любима подправка
Замесете си тесто и го оставете да втаса. Загрейте фурната на 200C.
Втасалото тесто, замесете втори път и го разделете на 32 топки. Стават големи, колкото топче за пинг- понг:)
Вземете топчето, раздърпайте го леко и в центъра му сложете от салама и сиренето. Завийте и завъртете леко отдолу и поставете в тава застлана с пекарска хартия.
Намажете топчетата с млякото и поръсете с ригана.
Печете на средна решетка с вентилатор до зачервяване.
Хапнете ги топлички с кетчуп или някакво друго доматено сосче.
Насладете се на домашния вкус излязъл от ръцете ви!
А сега, за тези, които все още не са се отегчили, продължавам със снимките от нашето красиво лято.
Етъра
Нещо, което ме впечатли страшно силно и за мен бе голямо удоволствие да видя едно младо дете, да се занимава с дърворезба.
Една невероятна жена, потомствен майстор- кожухар. Добринка Ненова, която бе така добра, да ми разреши да я снимам.
Тук, беше вкусно, ама мнооого вкусно.
Димитрина Илиева, която багри всичко с естествени багрила. Оооо, ако знаете само , колко красиви бяха всички прежди!
В крайна сметка, останах очарована от Етъра, защото не бях ходила от около 15 години и мислех, че всичко е западнало и унищожено, но се изненадах много приятно от видяното.
Все още имаме с какво да се гордеем и хора, които пазят историята и традициите ни!
Благодаря ви!
Хубава разходка и много вкусен кетчуп!
ОтговорИзтриванеХубав ти е кетчупа Катенце много интересна рецептата.Пицата хапки и тя много интересна абе при теб все такива красоти и много забавно в кулинарно и със снимките от красивите места в родината ни. Много ти благодаря ,че те има!
ОтговорИзтриванеА сега силно те прегръщам и Ви пожелавам на теб и милото ти семейство, прекрасна да е вечерта ви!
Ей, такава, супер активна ми харесваш! Бе спирай Кате, че имаш много да наваксваш! :)
ОтговорИзтриванеХареса ми всичко и днес - и пицата и Етъра (над него има страхотен манастир - посетихте ли го?), но рецептата за кетчупа ме грабна и мисля да го пробвам тези дни, докато все още има хубави домати тук-там. Благодаря за рецептата, мила!
Целувки с пожелание за топла, уютна вечер!
Винаги ще има с какво да се гордеем!
ОтговорИзтриванеМного красиви и изразителни снимки, Кате, дано и следващото ти лято е също толкова вълнуващо! :)
Есента ти действа супер активно Кате :)
ОтговорИзтриванеА на мен снимките ти ми въздействат като релакс :) Перфектна обработка и топъл контраст!
Пицата на хапки и домашният ти кетчуп им давам 10 по десетобалната система :) тестото просто проговаря докоснато от ръцете ти :)
Your blog is amazing!! Thanks for following me! :)
ОтговорИзтриванеКате, отпред-назад: В Етъра съм ходила няколко пъти последните години, време е да заведа и най-дребната. Очарователно място, а ти толкова хубави снимки си направила. И да ти кажа, радвам се, че има такива места- хората от 5 камъка правят място, което почитат, ние ги имаме в изобилие и не спираме да оплюваме всичко и да гледаме по чуждите паници.
ОтговорИзтриванеДомашен кетчуп ще почна да правя скоро, но не и тази година, ама по твоята рецепта. А, и списъкът за Еньов венец си го запзвам, защото наистина искам някой ден да успея да го направя като хората и да го сложа на главицата на именничката у дома;)
Прегръдка и благодаря! Наистина си във вихъра си!
Чудесен кетчуп е станал, а пицата е неустоима! Етъра е любима дестинация у дома, а и ни е наблизичко:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички ви!
ОтговорИзтриванеАко знаеш колко се радвам на тази твоя свръх активност! Не съм я забравила, както помня и че не обичаш риба:). Катенце, Етъра си го представила по много различен начин, не просто си снимала, някак си придала усещане в снимките. А кетчупа ще го изпробвам задължително, мислиш ли дали ще стане без някоя от подправките, че не знам тук дали има точно същите? Хапките изглеждат много вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, къде е това "тук", че да ги няма! Не са нещо особено. Има ги навсякъде.
ИзтриванеПо принцип ти си уникален кулинар и предполагам, че дори да замениш някоя и друга подправка, ще ти се получи страхотно, защото имаш усет за тези неща! Прегръщам те*)
Ами просто не знам бахара и синапеното семе дали бих могла да открия, но предполагам, че и без тях ще получа този разкош! Наистина страшно изкусително изглежда! Прегръщам те!
ИзтриванеЕ,Кате,тази година няма да е ,но за догодина ще изпробвам рецептата-свършиха домашните домати от градината....всичко е много вкусно!А в Етъра не съм ходила от има-няма 20 години,но е чудесно,че традициите продължават.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Живе, сигурна съм, че много ще ти хареса! Поздрави*)
ИзтриванеКате,липсваха ми твоите дъхави хлябове и печива и ето сега тази пица на хапки как ми грабна окото,чудесна е станала-пухенце!Това се казва истински кетчуп!
ОтговорИзтриванеА в Етъра последните години ходихме няколко пъти и сякаш пак е имало за разглеждане още и още след твоите снимки,благодаря за споделената разходка!!Прегръдка и слънчева сряда!
Прекрасно, всичко е прекрасно. А първият колаж е просто жесток!
ОтговорИзтриванеО Кате Етъра е прекрасно място. Прекрасни снимки! Благодаря ти, че макар и виртуално ме пренеса там за кратко :))). А за пицата какво да кажа...записвам рецептата и ще докладвам :)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден!
Spomnih si detstvoto........Strahotno
ОтговорИзтриванеТридесет години по- късно;)))
Изтриване