вторник, 8 октомври 2013 г.

Пица хапки, домашен кетчуп и разходка из Етъра


Казах ви аз, че дойде ли това време ставам свръх активна. Е, доказвам го с поредния си пост.
Днес, ще ви споделя любимата си рецепта за кетчуп и в тон с нея бързички пица- хапки.
Откакто започнах да правя този кетчуп у дома не искат и да чуят за купен.
Освен, като кетчуп, го ползвам и за готвене. Има много мек и сладък вкус, изключително ароматен и вкусен.

Домашен кетчуп

Първа стъпка

3 кг нарязани на едро домати
2 глави червен лук, нарязан на кубчета
4 скилидки настърган чесън
4 ч.л. зърна черен пипер
4 ч.л. синапено семе
4 топчета бахар
1 пръчка канела
1 стрита печена суха чушка

Втора стъпка

1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. винен оцет
сок от един лимон
1 с.л. морска сол за готвене


Сложете всичко в тенджера, разбъркайте, сложете на котлона и доведете до кипене.
Намалете огъня и от времето на кипене, варете 45 мин., като разбърквате често.
Свалете от огъня и оставете да изстине. Извадете канелата и пасирайте.
Претрийте, през цедка и получената смес, сложете отново в тенджера.
Добавете съставките от втора стъпка, доведете до кипене и варете между 10 и 20 мин., в зависимост от това, каква гъстота искате да бъде. Сложете в бурканчета и стерилизирайте за 5 мин.

Пица хапки

тесто за пица от тук
32 парченца салам ( нарязах салам на колелца и го разрязах на 4)
32 парченца моцарела ( може да заместите с кашкавал)
1 с.л . прясно мляко за намазване
риган или друга ваша любима подправка


Замесете си тесто и го оставете да втаса. Загрейте фурната на 200C.
Втасалото тесто, замесете втори път и го разделете на 32 топки. Стават големи, колкото топче за пинг- понг:)
Вземете топчето, раздърпайте го леко и в центъра му сложете от салама и сиренето. Завийте и завъртете леко отдолу и поставете в тава застлана с пекарска хартия.
Намажете топчетата с млякото и поръсете с ригана.
Печете на средна решетка с вентилатор до зачервяване.
Хапнете ги топлички с кетчуп или някакво друго доматено сосче.


Насладете се на домашния вкус излязъл от ръцете ви!

А сега, за тези, които все още не са се отегчили, продължавам със снимките от нашето красиво лято.

Етъра









Нещо, което ме впечатли страшно силно и за мен бе голямо удоволствие да видя едно младо дете, да се занимава с дърворезба.






Една невероятна жена, потомствен майстор- кожухар. Добринка Ненова, която бе така добра, да ми разреши да я снимам.



Тук, беше вкусно, ама мнооого вкусно.


Димитрина Илиева, която багри всичко с естествени багрила. Оооо, ако знаете само , колко красиви бяха всички прежди!









В крайна сметка, останах очарована от Етъра, защото не бях ходила от около 15 години и мислех, че всичко е западнало и унищожено, но се изненадах много приятно от видяното.
Все още имаме с какво да се гордеем и хора, които пазят историята и традициите ни!
Благодаря ви!

19 коментара:

  1. Хубава разходка и много вкусен кетчуп!

    ОтговорИзтриване
  2. Хубав ти е кетчупа Катенце много интересна рецептата.Пицата хапки и тя много интересна абе при теб все такива красоти и много забавно в кулинарно и със снимките от красивите места в родината ни. Много ти благодаря ,че те има!
    А сега силно те прегръщам и Ви пожелавам на теб и милото ти семейство, прекрасна да е вечерта ви!

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, такава, супер активна ми харесваш! Бе спирай Кате, че имаш много да наваксваш! :)
    Хареса ми всичко и днес - и пицата и Етъра (над него има страхотен манастир - посетихте ли го?), но рецептата за кетчупа ме грабна и мисля да го пробвам тези дни, докато все още има хубави домати тук-там. Благодаря за рецептата, мила!
    Целувки с пожелание за топла, уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Винаги ще има с какво да се гордеем!
    Много красиви и изразителни снимки, Кате, дано и следващото ти лято е също толкова вълнуващо! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Есента ти действа супер активно Кате :)
    А на мен снимките ти ми въздействат като релакс :) Перфектна обработка и топъл контраст!
    Пицата на хапки и домашният ти кетчуп им давам 10 по десетобалната система :) тестото просто проговаря докоснато от ръцете ти :)

    ОтговорИзтриване
  6. Your blog is amazing!! Thanks for following me! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, отпред-назад: В Етъра съм ходила няколко пъти последните години, време е да заведа и най-дребната. Очарователно място, а ти толкова хубави снимки си направила. И да ти кажа, радвам се, че има такива места- хората от 5 камъка правят място, което почитат, ние ги имаме в изобилие и не спираме да оплюваме всичко и да гледаме по чуждите паници.
    Домашен кетчуп ще почна да правя скоро, но не и тази година, ама по твоята рецепта. А, и списъкът за Еньов венец си го запзвам, защото наистина искам някой ден да успея да го направя като хората и да го сложа на главицата на именничката у дома;)
    Прегръдка и благодаря! Наистина си във вихъра си!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесен кетчуп е станал, а пицата е неустоима! Етъра е любима дестинация у дома, а и ни е наблизичко:)

    ОтговорИзтриване
  9. Ако знаеш колко се радвам на тази твоя свръх активност! Не съм я забравила, както помня и че не обичаш риба:). Катенце, Етъра си го представила по много различен начин, не просто си снимала, някак си придала усещане в снимките. А кетчупа ще го изпробвам задължително, мислиш ли дали ще стане без някоя от подправките, че не знам тук дали има точно същите? Хапките изглеждат много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, къде е това "тук", че да ги няма! Не са нещо особено. Има ги навсякъде.
      По принцип ти си уникален кулинар и предполагам, че дори да замениш някоя и друга подправка, ще ти се получи страхотно, защото имаш усет за тези неща! Прегръщам те*)

      Изтриване
    2. Ами просто не знам бахара и синапеното семе дали бих могла да открия, но предполагам, че и без тях ще получа този разкош! Наистина страшно изкусително изглежда! Прегръщам те!

      Изтриване
  10. Е,Кате,тази година няма да е ,но за догодина ще изпробвам рецептата-свършиха домашните домати от градината....всичко е много вкусно!А в Етъра не съм ходила от има-няма 20 години,но е чудесно,че традициите продължават.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, сигурна съм, че много ще ти хареса! Поздрави*)

      Изтриване
  11. Кате,липсваха ми твоите дъхави хлябове и печива и ето сега тази пица на хапки как ми грабна окото,чудесна е станала-пухенце!Това се казва истински кетчуп!
    А в Етъра последните години ходихме няколко пъти и сякаш пак е имало за разглеждане още и още след твоите снимки,благодаря за споделената разходка!!Прегръдка и слънчева сряда!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасно, всичко е прекрасно. А първият колаж е просто жесток!

    ОтговорИзтриване
  13. О Кате Етъра е прекрасно място. Прекрасни снимки! Благодаря ти, че макар и виртуално ме пренеса там за кратко :))). А за пицата какво да кажа...записвам рецептата и ще докладвам :)))
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване