събота, 12 октомври 2013 г.

Моят сладък тиквеник и разходка до Боженци


Еееех, ама хич не съм като Душко Добродушков. Обичам си я тиквата под всякаква форма и хич не ме вълнува, кой за каква ме мисли. Онзи ден си купих една тиква, че тези дето съм ги наредила по стълбите са ми декоративни, изпекох си я и я изядох почти цялата самичка.
Остана ми едно парченце, не можа да се събере цялата в тавата, та я почистих, обелих я, нарязах я на кубчета и я сварих на пара. Пасирах я и я сложих в буркан. Оставих я в хладилника и зачаках да дойде подходящия момент, да я оползотворя.
И ето, че днес дойде и нейното време. Имах гости и реших да направя този ароматен и нежен тиквеник.


Тиквеник

400 гр. пюре от тиква
100 гр. пудра захар
60 гр. суров ориз
100 гр, стафиди
100 гр. едро нарязани орехи
1 ч.л. канела
4 зрънца ситно стрит карамфил
10 кори за баница
100 гр. разтопено масло

Включете фурната да загрява на 180C с вентилатор.
Смесете пюрето със захарта, ориза, стафидите, орехите и подправките.
В тавичка с размери 28см. подредете една върху друга 5 кори, които надипляйте с формата на тавичката и мажете помежду им с масло. Сложете плънката и я разпределете равномерно върху корите.


Завийте с останалите 5 кори, като отново ги мажете с масло. Най отгоре отново намажете с масло и нарежете само най- горните кори с остър нож под формата на ромбоиди.
Печете 40- 45 мин. до златисто кафяво. Нарежете, оставете да изстине и поръсете с пудра захар.


А ето и малко снимки от красивото малко селце Боженците (така пишеше на една много стара табела, а и една баба го нарече по същия начин)









































Пожелавам ви чудесен неделен ден!

20 коментара:

  1. Kате,прекрасен водовил от пейзажи......омагьоса ме!От снимките усетих аромата на старо дърво,цветя и ароматно кафе.......А захарните петлета,ах тези мои детински любови:)))),...прекрасни и по-пурпорни от всякога!
    С тази разходка се почувствах заредена с положителни емоции,за което ти благодаря:))!
    Тиквеникът ти много ме заинтригува с този ориз,не съм го приготвяла по този начин,но зимата е пред мен:)).Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Кате, Кате, разупка ми сърцето с тези снимки, с това Боженци! Много го обичам!
    На няколко пъти са ми минавали мисли през главата да взема и да се туря в една къща там, поне за година, пък ако ще само питка с чубрица и мляко да хапвам, ама да си стоя на спокойствие и да пиша, да рисувам, грънци да майсторя... все такива работи. :)))
    Благодаря ти за виртуалната разходка и удоволствието, което ми достави с нея!
    Хубава вечер и вкусна неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  3. И после как да не се разтопи човек... Кате, приказка!
    Хубав да е и твоят неделен ден! :)

    П.П. За първи път чувам за тиквеник с ориз, много интересна идея.

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,снимките от Боженците са уникални!А тиквеника обещава да е превъзходен и много интригуващ с тази плънка!Много уютни снимки си му направила,характерни са за твоя блог и стил!Хубава неделя на семейството!

    ОтговорИзтриване
  5. Мале Кате ... ама ти си попаднала направо в рая! Влюбих се в това селце! То е направо като паметник за нашата култура! Обичам такива места!
    А и снимките ти ... направо говорят :) Тиквеника ... да си оближеш пръстите :)
    Заредих се с толкова красота и отивам да спинкам :)
    Спокойна вечер и за теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Боженци е приказно място!
    А ти си го "хванала" в най-красивия сезон, когато багрите са неописуеми!
    Прекрасни снимки, Кате!
    И тиквеникът ти е чудесен!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Имаш майстори пък се не спираш със вкусотиите и невероятните кадри които ни предлагаш отново Катенце.
    Баницата така ухае ,че от снимките усетих аромата и.
    Обичам те мило мое момиче!Поздрави на Емчо от нас!

    ОтговорИзтриване
  8. Много апетитен тиквеник,Кате,и толкова интересна рецепта!
    Снимките са невероятни!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни снимки! Още не бях стигнала до края на поста и реших, че искам да отида до Боженците! Благодаря за приятната разходка!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, много се радвам, че си отново сред нас! Всъщност се радвам от няколко седмици, обаче така и не ти писах, защото нямах никакво време.
    Дъщеря ти е станала още по-голяма красавица, ти още по-сладкодумна, фотографиите ти все по-запленяващи, а ястията още по-вкусни и примамливи!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Катенце, тази есен показваш все любими местенца и ми е особено приятно като видя поредната публикация от твоят блог! Рецептата е в синхрон с разходката, а снимките на Боженци са невероятни! Любопитна съм за ориза в тиквеника, не съм слагала досега. Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за есенната разходка, Кате! В Боженци е винаги прекрасно! И аз като Бонбончето съм заинтригувана от ориза в рецептата, не съм и чувала за него в тиквеник!
    Прегръдки с пожелание за спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Катенце, и аз ти благодаря за прекрасната разходка- усещах, че натам ще свърнете, щото досега спазваше някаква логика в пътуването. Ей сега обаче ми е интересно накъде ще завиеш- нагоре или надолу;)
    Тиквеникът е превъзходен! Аз цяла тиква в едно ястие не мога да изям, но пък една вълна тиквени изкушения, заливат хладилника на талази и в момента пак с това се прехранвам основно;) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Ей, Кате мило и добро, къде, къде се изгуби толкова много време?!
    Така се радвам, че отново си на линия.. наистина много! И колко красиво, цветно и вкусно се завръщаш само!
    Много ми липсваше твоето присъствие!
    Прегръдка сърдечна за добре дошла!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, прелестна разходка до много обичани местенца, благодаря за споделянето! За първи път чувам за ориз в тиквеника! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. И ВКУСНО И КРАСИВО....ПРЕГРЪДКИ И О МЕН!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей,Кате!На един дъх изчетох всичко ,което съм пропуснала.Чудесни публикации ,прекрасни снимки!
    Оказа се ,че ходим по едни и същи пътеки.Пожелавам ти да посетиш Боженци и на пролет.
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  18. Много красива и тази публикация, Кате! Очаквам следващата, да видим къде още си била :)
    Не смогваш, как да смогваш, като лятото изостана с писането :)
    И фокачата е прекрасна, вече има хубав спанак, със сигурност ще ти я пробвам.
    Поздрави и хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  19. Кате, снимките ти са като картини, като рисувани. Толкова цветни и красиви...
    Чувствам се като на изложба на картини.
    Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  20. Райско местенце е Боженци и само като си помисля, че все още не съм стъпвала там ме побиват сладки тръпки на очакване! Благодаря за споделените снимки, чудесни са!

    ОтговорИзтриване