петък, 25 октомври 2013 г.

Затворена фокача с пресен лук и маслини и нашето синьо лято


Ето, че дойде есента, а аз не мога да смогна да напиша за лятото. Постоянно съм на път, есенните снимки от Родопите са уникални, ама ще карам едно по едно. С тази страст към фотографията, офроуда, градинарството, кулинарията и куп други любими занимания, не ми остава време да си подредя блогчето.
На всичкото отгоре се хванах да си оправя механата и както казвам на милото, вкарах си голям автогол с две кухни- тичай от единия до другия етаж, докато купиш всичко и се наместиш.
Но стига съм се оплаквала да карам направо към днешната рецепта. Една сутрин хванах съвсем малко от едно предаване с Бъди Валастро и неговата леля, които правеха нещо такова само, че добавиха риба. Взех идейката от там, като наистина е само идея, а не точната тяхна рецепта.
Стана много вкусно и се изяде до последната трохичка. Естествено, щеше да е много подходящо за поста ми да бъде с риба, ама пусто не я понасям тази миризма. На морето с триста мъки хапнах малко филе от бяла риба, а във фризера ми отлежава едно филе минтай, което чака подходящите гости, ама не знам дали ще ги дочака.
Та, ето и моята фокача.


Продукти

Една доза тесто за пица- рецепта
2 връзки пресен лук
количеството на маслините е по ваше желание

Приготвяне

Нарежете лука и го посолете. Задушете с олио или зехтин до омекване. Изсипете го в гевгир, да се отцеди.
Накъсайте маслините и ги смесете с лука.. Разделете тестото на две. Разточете кора от едната част и я сложете в тава,( в моя случай правоъгълна от самата фурна) върху пекарска хартия. Краищата на тестото трябва да излизат леко от тавата, за да може след това да се завие. Изсипете плънката и я разпределете равномерно. Разточете и втората кора и сложете върху плънката. Завийте краищата. Надупчете с вилица.


Печете в умерена фурна до зачервяване. Охладете на решетка, като леко напръскате фокачата с вода и я завиете с кърпа.
Нарежете на парчета и се насладете с  чаша айран.


 А сега ви каня на разходка в една малка част от любимия Созопол, през моя обектив.


































11 коментара:

  1. Кате, не ми се тръгва от твоето местенце... :)
    Взимам си парченце от фокачата и ти желая толкова красота, колкото ни показваш - много.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Кати, фокачата е невероятно примамлива, адмирации, ще ми се да имаше парченце наблизо! Благодаря и за споделените кадри от вашето синьо лято, пожелавам ви много подобни заедно! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,страхотно апетитна фокача!Много ми допада и хрупкавичка,и с ароматна плънка,бижу!
    А снимките-невероятни!
    Ех,лято,толкова бързо минава,докато го посрещнеш и дошло време да го изпратиш с копнеж по следващото!
    Прегръдка и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни снимки Катя !
    Затъжих се за лятото :)
    А фокачата е изкушаваща
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. При тези прекрасни кадри на Созопол и морето и аз се затъжих за лятото! Прекрасна фокача и великолепни снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Уловени лятни мигове с красиви снимки както винаги :)
    А фокачата е чудесна дори и без рибка Катенце!
    Поздрав с усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви! целувки за всички*)

    ОтговорИзтриване
  8. Кейт, великолепни снимки, гледам ги и се усмихвам, приказни са и се облизвам! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятни снимки, Кате, истинска наслада за очите! Фокачата обаче хич не им отстъпва по примамливост :-)

    ОтговорИзтриване
  10. ОООстрахотни летни спомени,Кате!!!!
    взимам си от парче от фокачата :))
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  11. И аз не съм от феновете на рибата. С 300 зора хапвам на годината един или два пъти.
    Но калмари мога да ям всеки ден :)))
    Твоето предложение е точно за моя вкус :)
    А за Созопол - красив е, определено, и през твоя обектив е още по-красив.

    ОтговорИзтриване