вторник, 13 декември 2011 г.

Сладка пита с ябълки, орехи и канела


Ето ме отново, с някакво предколедно и зимно предложение въпреки, че не обичам сладко и въпреки времето, което е толкова топло, че не ми дава никакъв шанс да се почувствам празнично и зимно.
Украсих къщата, пека разни неща с канела, джинджифил и плодове, а навън грее едно слънцеее... все едно иде пролет:)
Е, стига съм се oплaквала, ето и рецептата.



Продукти

450 гр. брашно, плюс малко за доомесване
100 гр. маргарин
180 мл. топло мляко
3 с.л. захар
1 пак. суха мая 7 гр.
1 яйце


за пълнежа

3 средни ябълки, обелени и нарязани на кубчета
4-5 смлени бисквити "Еверест" с масло
1/2 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. едро нарязани орехи
канела, ванилия
маргарин за намазване на тестото
1 разбито яйце за намазване на питата


Приготвяне

Омесете гладко и меко тесто от изброените продукти и го оставете да втаса до удвояване на обема.
Пригответе плънката,като смесите всички продукти, без яйцето и маргарина.
Разточете тестото на правоъгълник, намажете го с маргарина и разстелете плънката равномерно
отгоре.
Завийте наруло,откъм дългата страна, оформете го на венец и направете двусантиметрови разрези на 2/3 от центъра на кръга. Леко ги наклонете,за да се види плънката.
Сложете в тава на хартия за печене, завийте и оставете да втаса отново.
Печете в предварително загрята на 180C фурна, средна решетка с вентилатор, около 30 мин, като последните 10, завийте с фолио, да не се препече.
Охладете на решетка, посипете с пудра захар и поднесете с ванилов или сметанов крем.