сряда, 31 октомври 2012 г.

Една българка в Италия

Всички познавате Ивана!
Жената с много имена :) - Ийв, Ив, Ванчето, Ването , Ванюшката...
Тя ни връхлетя, с емоционалните си коментари, вкусни рецепти и уюта на красивия си дом!
В един от най-натоварените и тежки моменти за мен, тя ме изненада с подарък , предизвика голяма усмивка и стопли душата ми  с едно телефонно обаждане!
Благодаря ти, от цялото си сърце и душа, за добротата, подкрепата и вниманието!
Всичко това ми носи много положителен заряд и ме кара да се чувствам щастлива, че те познавам!
Получих пакет гарганели, красива бутилка с балсамов оцет и превъзходно лимончело.
Нека ви покажа, какво приготвих с тях.


Салата с паста, зеленчуци и майонезен сос

250 гр. гарганели
4 малки краставички
4 печени белени червени чушки
обезкостени нарязани маслини - количеството и вида по ваш вкус
нарязан на ситно пресен лук
сол, зехтин

За соса

1/2 чаша майонеза
прясно мляко
черен пипер, сол
балсамико
магданоз за поръсване


Приготвяне

Сварете пастата според указанията на опаковката.
Прецедете и измийте със студена вода.
Нарежете всичко на ситно.
Направете соса, като смесите майонезата с малко балсамико, подправете с черния пипер и разредете с прясното мляко, до консистенция на боза.
Изсипете пастата при соса, добавете зеленчуците и разбъркайте хубаво.
Поръсете с пресен магданоз.
Сервирайте с чаша изстудено бяло вино!


За десерт, ще ви предложа торта.


Орехова торта с яйчено - лимонов крем

За белия блат

5 яйца
100 гр. захар
3 с.л.олио
5 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг. постепенно добавяйте захарта и бийте.
Разбийте жълтъците с олиото на пяна. Добавете брашното, бакпулвера и ванилията, и разбъркайте.
Към тази смес добавяйте лъжица по лъжица разбитите белтъци и смесвайте внимателно отдолу нагоре.
Изсипете сместа в тавичка върху пекарска хартия и печете на 170C средна решетка с вентилатор, около 15 мин.
Извадете и охладете върху решетка.

За тъмния блат

5 белтъка
100 гр. захар
1 с.л. какао
2 с.л. брашно
200 гр. ситно смлени орехи
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

Разбийте белтъците на сняг, добавяйте по малко захарта и бийте.
Добавете останалите продукти и разбъркайте много внимателно до еднородност.
Изпечете и охладете, като белия блат.


За крема

5 жълтъка
100 гр. захар
500 мл. прясно мляко
2 с.л. натурално царевично нишесте
400 гр. заквасена сметана на Данон
2 с.л. пудра захар
3 с.л. лимончело или сок от лимон

Разбийте жълтъците със захарта, добавете нишестето, разредете с малко мляко.
Сложете останалото мляко да заври. Намалете огъня добавете яйчената смес към млякото, като разбърквате непрекъснато. Варете до сгъстяване. Махнете от огъня и оставете да изстине напълно, като разбърквате от време на време, за да не хване коричка.
Смесете изстиналия крем с лимончелото и сметаната, разбъркана  пудрата захар.
Изрежете кръгове от блатовете и във форма с откопчаващ се ринг, редуваите бял блат, крем, черен блат, крем.
Завършете с крем и оставете тортата да се охлади и поеме крема около 4 часа.
Да ви е сладко.



А на теб скъпа моя Ивана, поднасям този букет и водица от един чудесен манастир в България!


Българка

Във очите слънце грее, във косите здрач тъмней.
Със усмивка на дете и с добро сърце.
Мъдрост бог и подарил, здраве и  любов дарил.
Няма равна на света с тази красота.

Българка съм аз, силна съм жена.
Знам, че смел народ, е българския род.
Българка съм аз, горда съм жена,
никога глава няма да склоня.

И под робство е живяла ала пак е оцеляла.
С менци пълнила вода, хляб омесвала.
Криела е през нощта, нашите безчет юнаци.
Ботев, Левски не предала, знаме развяла.

Във очите слънце грее, във косите здрач тъмней.
Със усмивка на дете и с добро сърце.
Борбения дух крепил я, давал и кураж и сили.
Нито вятър, нито буря променили.

С много обич за теб!

Силно те прегръщам и те целувам Ийв *)













неделя, 28 октомври 2012 г.

Руло с маскарпоне, шоколад и боровинки


Много обичам руло, независимо с каква плънка.
Става бързо и е много лесно.
Винаги може да се намаже с каквито продукти имате в наличност.
Този път пробвах нова смес за блата и се получи страхотно.

Продукти за блата

4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
2 с.л. меко масло
2 с.л. гореща вода
1/2 ч.л. бакпулвер
2 ванилии

За плънката

100 гр. бял шоколад
100 мл.течна сладкарсака сметана
125 гр. маскарпоне
3- 4 с.л. сладко от боровинки
пудра захар за поръсване


Приготвяне

Включете фурната на 170 C с вентилатор.
Разделете жълтъците от белтъците.
Разбийте жълтъците със захарта до побеляване. Добавяйте една по една лъжиците масло и вода, като разбивате хубаво след всяка.
Смесете брашното, бакпулвера и ванилията.
Изсипете в яйчената смес и разбъркайте.
Избийте белтъците на сняг и ги добавете към тестото, лъжица по лъжица, разбърквайки хубаво до хомогенност.
Изсипете готовата смес в тавичка върху пекарска хартия.
Печете на средна решетка около 15 мин.
Извадете, отлепете хартията внимателно.
Върху  кърпа сложете хартията и блата и навийте на руло, докато е топъл.
Оставете да изстине напълно.
Разтопете шоколада в сметаната на слаб огън и оставете да изситне на стайна температура.
Когато е напълно изстинало, добавете сиренето и бъркайте внимателно до гладък крем.
Намажете блата с крема, сложете в единия край сладкото и навийте на руло без да стягате.
Завийте рулото във фолио и оставете за една нощ в хладилника.
Поръсете с пудра захар.
Наслаждавайте се!


Успешна и спорна нова седмица!

събота, 27 октомври 2012 г.

Агнешки шиш кебап



Напоследък, не знам къде се намирам и какво ми се случва:)
Много работа, ангажименти с родители, срещи, препускане по пътищата...
Вечер, като се прибера, имам чувството, че е минала цяла седмица.
Днес ви представям един дяволски вкусен шиш кебап, който можете да приготвите с всякакво месо.
Аз използвах агнешка кайма, но също толкова вкусно става и със свинска  кайма или със свински, или пилешки шишчета.
Пригответе го за приятели, на чашка бира и сладки приказки.

Като начало, направете си пърленки или си купете готови арабски питки.

Продукти за шиша

1 кг. агнешка кайма
черен пипер, мента, кимион, мащерка, червен пипер- всичко на вкус
Омесете каймата с изброените подправки и оставете в хладилника поне за една нощ.
Оформете върху шишове.


За соса ви трябва кисело мляко с висок процент масленост, в който сложете счукан чесън и стрита мента или джоджен по ваш вкус.
Отделно си нарежете една глава червен лук на лунички, стрийте го леко с ръце и го овкусете с
лимон черен пипер и малко мента.


Изпечете шишовете на скара.
Сложете пърленка, намажете със соса, сложете месцето и отстрани добавете овкусения лук.
Завийте и... да ви е сладко!




събота, 20 октомври 2012 г.

За мамето - Здравчето от Черпак с мерак

Днес ви представям няколко рецепти на Здравчето ( аз си я наричам мамето) от Черпак с мерак.
Искам да и благодаря за вдъхновението и чудесните рецепти, които споделя с нас.
Искам да и благодаря и за силната емоционална и морална подкрепа, когато споделям разни  житейски радости и неволи.
При мен снимките, при мамето рецептите!














Маме, хляба беше толкова хубав, че го направих на 15.10. тогава майка щеше да направи 64г.
На следващия ден го приготвих за световния ден на хляба.
Поднасям ти това цвете отгледано от мен, с много обич и уважение!


Целувам те и те поздравявам с този стих!

Жената, която обича и е обичана-
Тя носи край себе си меко сияние
Като ореол,
Тялото и излъчва тънкото ухание
На пролетен ствол;
Ръцете и пеят със всяко движение,
Милват целия свят;
Тя с пчели и пеперуди е обкръжена
Като меден цвят...
Жената, която обича и е обичана.
Тя може да трепне с ресниците си-
И преспите се топят,
И покълва камъкът,
И изпуска ножа десницата...
И светва светът.

Станка Пенчева



сряда, 17 октомври 2012 г.

Реване


Днес, ви поднасям един невероятно ароматен, маслен и сиропиран сладкиш.
Никога не бях правила реване, а моят Емчо, много обича сиропирани сладкиши.
Това ме накара, да се пробвам да направя тази рецепта, която се оказа абсолютен успех.
Спокойно може да се интерпретира с подправките и ядките.
Може да се заменят с други, любими за вас.

Продукти за сиропа

300 гр. захар
600 мл. вода
1 пръчка канела
2 топчета карамфил
настърганата кора на един портокал

За тестото

200 гр. пудра захар
220  гр. масло със стайна температура
6 яйца
120 гр. брашно
170 гр. пшеничен грис
1 с.л. бакпулвер
2 ванилии
2 с.л. амарето
орехи за поръсване


Приготвяне

От  изброените продукти сварете сироп.
Доведете го до кипене и оставете на слаб огън за 15 мин.
Махнете от огъня и оставете да изстине. Прецедете го.
Разбийте маслото с пудрата до побеляване и започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след всяко разбивате хубаво.
Добавете предварително смесените брашно, грис, бакпулвер и ванилия.
Разбъркайте хубаво и накрая  сипете амаретото.
Изсипете сместа в намазнена тавичка ( моята е с диаметър около 28-30 см.)
Печете в предварително заграята на 180C фурна около 30 мин. или до суха клечка в центъра на сладкиша.
Извадете и нарежете съвсем леко, повърхностно на ромбоиди и залейте с охладения сироп.
Поръсете с орехи.
Надявам се, че съм доставила малко удоволствие във вашия ден!







събота, 13 октомври 2012 г.

Фокача с домати и риган


Все още в градината си имам домати. Напоследък се храня по веднъж на ден и предпочитам нещо по-леко и по- семпло.
Резултатът от този ми режим е - 3 кг.за една седмица.
Хем е радващо, хем осъзнавам,колко е неправилно и се чудя докога ли мога да издържа така.
Това е една от любимите ми фокачи. Лесно, бързо, засищащо и много вкусно.

Продукти

Половин доза основно тесто за пица
Домати
1 малка глава кромид лук
риган, черен пипер, морска сол


Замесете тесто и го разточете с големината на тавичката в която ще печете.
Сложете го в тавичката върху пекарска хартия или я намазнете.
Оставете да втаса.
В купа смесете нарязаните домати, ситно нарязания лук на лунички, поръсете с черен пипер и риган. Полейте със зехтин и разбъркайте.
Втасалото тесто натиснете тук-таме с пръсти за да се получат вдлъбнатини.
Изсипете и разпределете сместа върху него, поръсете със сол и печете на 200C в предварително загрята фурна до готовност.
Пожелавам ви чудесен есенен уикенд!


неделя, 7 октомври 2012 г.

Пълнени тиквички и лимони с риба тон



Честно казано добре, че има кой да опита тази рецепта, защото хич не си падам по рибата.
Не, че не я пробвах и не, че не ми хареса, нооо...рибата наистина не е по моя вкус.
Иначе всички в къщи, много харесаха рецептата и всичко се изяде.
Така, че днес  ще ви я представя и всеки да реши дали му е по вкуса.
Рецептата е само за тиквички, моя импровизация е да напълня и лимони.

Продукти

4 средни тиквички
2 филета от аншоа в зехтин
1 глава ситно нарязан лук
1 с.л. каперси
половин филия стар хляб
2 с.л. мляко
25 гр. настъргано пармиджано
10 гр. кедрови ядки
1 консерва риба тон
1 яйце
черен пипер,риган, сол, зехтин

Приготвяне

Измийте и сварете тиквичките цели за десет мин. във вряща вода.


Извадете ги и ги потопете в студена вода с лед за да запазите цвета им.


Ако тиквичките са продълговати разрежете ги на две  и ги издълбайте.
Нарежете средата на хляба и го поръсете с млякото.
Запържете в малко зехтин лука и рибките аншоа нарязани на парченца.
Добавете вътрешността на тиквичките и запържете и тях. Оставете да изстине.
В блендер сложете рибата, ядките, хляба, каперсите, сиренето, яйцето, подправете с пипер, риган и посолете. Блиндирайте сместа.
Смесете я с изстиналата смес от тиквичките и разбъркайте хубаво.
Напълнете тиквичките и запечете в предварително загрята на 180C фурна около 20- 30 мин.


Надявам се, че съм ви била полезна с една по-различна рецепта за пълнени тиквички.


Пожелавам ви хубава неделна вечер и лека и спорна нова седмица!