неделя, 15 юли 2012 г.

Хлебопекарна


Много обичам да правя хляб. Почти всеки ден меся и пека по един от 500 гр.
Днес ще ви покажа три от тях- любимите ни пърленки, една невероятно вкусна сръбска питка и хляб с моркови.
Започвам с най- любимите на всички ни пърленки, които са много лесни и много вкусни.
В зависимост от това дали ще ги направите на скара или тиган имат различен вкус и стават различни, като мекота.


Продукти
3 ч.ч. брашно
7 гр. суха мая
сол, захар
1 ч.ч. вода



Приготвяне

Омесете тесто от изброените продукти. Оставете го да втаса. Разделете го на топчета големи малко по- малки от яйце.На набрашнена повърхност разточете топчетата тънко, като палачинки.
Печете на тиган, без мазнина или директно на скарата, като ги обръщате. Слагайте ги в кошничка с кърпа. Мажете всяка готова пърленка със зехтин, само от едната страна.


Морковен хляб


2 ч.ч.бяло брашно
1 ч.ч. пълнозърнесто
1 1/2 ч.ч. нарязани сварени моркови
3/4 ч.ч. сок от моркови
2 с.л. масло
7 гр. суха мая
1 ч.л.сол, захар


Омесете тесто от изброените продукти, като пасирате морковите предварително.
Сложете във формичка с пекарска хартия.
Оставете да втаса. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до суха клечка.
Охладете на решетка.


Сръбска питка


400 гр. брашно
7 гр. суха мая
100 гр, масло
250 мл. мляко
1 ч. л. сол и захар



Омесете тесто и го оставете да втаса. Разделете го на 12 еднакви топчета. разточвайте ги на тънки питки,като палачинки с големина около 10 см. Мажете всяка една с масло и редете в тавичка, като ги застъпвате. Печете в предварително загрята на 170C фурна до суха клечка.
Намажете с масло и охладете на решетка.
Изборът е ваш:) Да ви е сладко!


Пожелавам ви лека, прохладна и успешна нова седмица:)