Много обичам да правя хляб. Почти всеки ден меся и пека по един от 500 гр.
Днес ще ви покажа три от тях- любимите ни пърленки, една невероятно вкусна сръбска питка и хляб с моркови.
Започвам с най- любимите на всички ни пърленки, които са много лесни и много вкусни.
В зависимост от това дали ще ги направите на скара или тиган имат различен вкус и стават различни, като мекота.
Продукти
3 ч.ч. брашно
7 гр. суха мая
сол, захар
1 ч.ч. вода
Приготвяне
Омесете тесто от изброените продукти. Оставете го да втаса. Разделете го на топчета големи малко по- малки от яйце.На набрашнена повърхност разточете топчетата тънко, като палачинки.
Печете на тиган, без мазнина или директно на скарата, като ги обръщате. Слагайте ги в кошничка с кърпа. Мажете всяка готова пърленка със зехтин, само от едната страна.
Морковен хляб
2 ч.ч.бяло брашно
1 ч.ч. пълнозърнесто
1 1/2 ч.ч. нарязани сварени моркови
3/4 ч.ч. сок от моркови
2 с.л. масло
7 гр. суха мая
1 ч.л.сол, захар
Омесете тесто от изброените продукти, като пасирате морковите предварително.
Сложете във формичка с пекарска хартия.
Оставете да втаса. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до суха клечка.
Охладете на решетка.
Сръбска питка
400 гр. брашно
7 гр. суха мая
100 гр, масло
250 мл. мляко
1 ч. л. сол и захар
Омесете тесто и го оставете да втаса. Разделете го на 12 еднакви топчета. разточвайте ги на тънки питки,като палачинки с големина около 10 см. Мажете всяка една с масло и редете в тавичка, като ги застъпвате. Печете в предварително загрята на 170C фурна до суха клечка.
Намажете с масло и охладете на решетка.
Изборът е ваш:) Да ви е сладко!
Пожелавам ви лека, прохладна и успешна нова седмица:)
Кате, и аз редовно си правя хляб и експериментирам :)
ОтговорИзтриванеВзимам си от всичките ти видове, защото са толкова апетитни и чудесно поднесени, че не мога да си избера!
Прегръдка и прохладен морски бриз!
Ох,Кате!Толкова обичам тестени вкусотии,а ти така си ги представила,че огладнях и естествено ми се доядоха!:)) И трите предложения са чудесни!Ще ги опитам!Снимките са прекрасни и много апетитни!Благодаря ти,че развълнува стомаха ми по никое време,а и ума ми!То и без това само тесто ми е в главата! :)))
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица! :)
Аз избирам и трите :)...че то може ли да отдадеш предпочитания само на една ...:))...Все пак бих се пробвала на сръбската питка ,не съм виждала друг път такова редене !
ОтговорИзтриванеЧао ,Кате и хубаво начало на новата седмица :) !
Целувки :*!
Кате, със сиренце и доматче, мога само на твоите хлебчета да карам;)
ОтговорИзтриванеБез значение кое ще ми предложиш-изобщо няма да се дърпам;))))
Хубава нова седмица ти желая!
Кате, и трите предложения изглеждат много апетитни! Няма по - вкусен хлаб от домашно приготвения! Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеGreat recipes and photos...I LOVE home made breads!
ОтговорИзтриванеФаворит са ми пърленките, макар, че и трите хляба изглеждат вкусни.
ОтговорИзтриванеКатенце, всичките предложения са вкусни! Пърленките са ми любими, морковения хляб интересен, а сръбската питка много оригинална и красива! Първоначално помислих, че си била в хлебопекарната да ги майсториш:):):) Но какви ли чудеса би сътворила в професионални условия?! Вълшебница! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеЦелувам ви момичета*)
ОтговорИзтриванеКате, прелестни са, толкова апетитни! Бих ги хапвала само с домашна чубрица и сирене, друго не ми е нужно. Прекрасна седмица! :)
ОтговорИзтриванеКатенце тука вече ме тресна във десетката:))))
ОтговорИзтриванеТака поднесени със всичките му салтанати(питай Емчо за тази дума какво означава:)))) че човек няма как да не му се прияде.
Сръбската пита съм я правила, но пърленките и морковеният ти хляб направо ме изкушиха .
Топло е и не ми се почва но само да захладнее тези дни и ще си направя пърленки поне.
Много те прегръщам и целувам!
Обожавам да правя хляб Кате и много благодаря за предложенията!
ОтговорИзтриванеНепременно ще се възползвам и от трите!
Чудесни снимки отново!
Захласнах се по подноса за сиренце, много оригинално!
Поздрави и прегръдки!
Маме, знам какво е салтанати:)аз вече доста добре владея родопския диалект, на което Емко много ми се радва!
ОтговорИзтриванеКато изтърся някоя реплика и всички падат от смях:)
Прегръщам те силно!
Гоголинче, подноса в момента е намален в айко.Има го и е около 10 лв.
Прегръдки*)
Бе аз знам ,че си ми умничка и много привързана към Родопските салтанати, ама да си кажа като дърта свекърва и аз :)))))
ИзтриванеСигурно Емчо ти се радвам ,както и аз на моя дедко му се радвам когато си говорим на родопски.
Най-често като сгафи му казвам
ОтговорИзтриване-Емине, ше ти яде таяжка газинката! хахахаха
Целувки свеки*)
Хи хи хи и аз така викам на дедко понякога :))))))))
ИзтриванеПхааа, Кате, направо ми взе ума с това количество хляб!!!Ми...страхотно ти се кефя, това е!
ОтговорИзтриванеМного ми е драго като видя хлебец,погачи,пърленки,а ти така ефектно умееш да ни ги представиш,скъпа!
ОтговорИзтриванеМорковеният сигурно е страхотен,такъв май не се сещам да съм правила,екстра идея!Сигурно е много ароматен и леко сладникав си го представям.
Много сърдечни усмивки от мен за теб!
Кате, чудни хлебчета! И аз каъо Мъхчето, мога по цял ден да похапвам от твоите хлебчета, с доматките на тати и сиренце :))) Снимките са превъзходни, направо са слюноотделящи ;)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Прекрасно! Прекрасно!
ОтговорИзтриванеПърленките ще опитам първи, че ми се струват доста лесни, а в сръбската красота ми останаха очите:)
Страхотна си, Кате!
Привет, Кате! :) Ами... да ти похваля чудната сръбска питка - много вкусна се получи, днес пак ще меся от нея.. Благодаря ти за рецептата, страхотна си!
ОтговорИзтриванеЦелувки! :)