неделя, 15 юли 2012 г.

Хлебопекарна


Много обичам да правя хляб. Почти всеки ден меся и пека по един от 500 гр.
Днес ще ви покажа три от тях- любимите ни пърленки, една невероятно вкусна сръбска питка и хляб с моркови.
Започвам с най- любимите на всички ни пърленки, които са много лесни и много вкусни.
В зависимост от това дали ще ги направите на скара или тиган имат различен вкус и стават различни, като мекота.


Продукти
3 ч.ч. брашно
7 гр. суха мая
сол, захар
1 ч.ч. вода



Приготвяне

Омесете тесто от изброените продукти. Оставете го да втаса. Разделете го на топчета големи малко по- малки от яйце.На набрашнена повърхност разточете топчетата тънко, като палачинки.
Печете на тиган, без мазнина или директно на скарата, като ги обръщате. Слагайте ги в кошничка с кърпа. Мажете всяка готова пърленка със зехтин, само от едната страна.


Морковен хляб


2 ч.ч.бяло брашно
1 ч.ч. пълнозърнесто
1 1/2 ч.ч. нарязани сварени моркови
3/4 ч.ч. сок от моркови
2 с.л. масло
7 гр. суха мая
1 ч.л.сол, захар


Омесете тесто от изброените продукти, като пасирате морковите предварително.
Сложете във формичка с пекарска хартия.
Оставете да втаса. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до суха клечка.
Охладете на решетка.


Сръбска питка


400 гр. брашно
7 гр. суха мая
100 гр, масло
250 мл. мляко
1 ч. л. сол и захар



Омесете тесто и го оставете да втаса. Разделете го на 12 еднакви топчета. разточвайте ги на тънки питки,като палачинки с големина около 10 см. Мажете всяка една с масло и редете в тавичка, като ги застъпвате. Печете в предварително загрята на 170C фурна до суха клечка.
Намажете с масло и охладете на решетка.
Изборът е ваш:) Да ви е сладко!


Пожелавам ви лека, прохладна и успешна нова седмица:)

21 коментара:

  1. Кате, и аз редовно си правя хляб и експериментирам :)
    Взимам си от всичките ти видове, защото са толкова апетитни и чудесно поднесени, че не мога да си избера!
    Прегръдка и прохладен морски бриз!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох,Кате!Толкова обичам тестени вкусотии,а ти така си ги представила,че огладнях и естествено ми се доядоха!:)) И трите предложения са чудесни!Ще ги опитам!Снимките са прекрасни и много апетитни!Благодаря ти,че развълнува стомаха ми по никое време,а и ума ми!То и без това само тесто ми е в главата! :)))
    Хубава нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз избирам и трите :)...че то може ли да отдадеш предпочитания само на една ...:))...Все пак бих се пробвала на сръбската питка ,не съм виждала друг път такова редене !
    Чао ,Кате и хубаво начало на новата седмица :) !
    Целувки :*!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, със сиренце и доматче, мога само на твоите хлебчета да карам;)
    Без значение кое ще ми предложиш-изобщо няма да се дърпам;))))
    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, и трите предложения изглеждат много апетитни! Няма по - вкусен хлаб от домашно приготвения! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Great recipes and photos...I LOVE home made breads!

    ОтговорИзтриване
  7. Фаворит са ми пърленките, макар, че и трите хляба изглеждат вкусни.

    ОтговорИзтриване
  8. Катенце, всичките предложения са вкусни! Пърленките са ми любими, морковения хляб интересен, а сръбската питка много оригинална и красива! Първоначално помислих, че си била в хлебопекарната да ги майсториш:):):) Но какви ли чудеса би сътворила в професионални условия?! Вълшебница! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, прелестни са, толкова апетитни! Бих ги хапвала само с домашна чубрица и сирене, друго не ми е нужно. Прекрасна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Катенце тука вече ме тресна във десетката:))))
    Така поднесени със всичките му салтанати(питай Емчо за тази дума какво означава:)))) че човек няма как да не му се прияде.
    Сръбската пита съм я правила, но пърленките и морковеният ти хляб направо ме изкушиха .
    Топло е и не ми се почва но само да захладнее тези дни и ще си направя пърленки поне.
    Много те прегръщам и целувам!

    ОтговорИзтриване
  11. Обожавам да правя хляб Кате и много благодаря за предложенията!
    Непременно ще се възползвам и от трите!
    Чудесни снимки отново!
    Захласнах се по подноса за сиренце, много оригинално!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Маме, знам какво е салтанати:)аз вече доста добре владея родопския диалект, на което Емко много ми се радва!
    Като изтърся някоя реплика и всички падат от смях:)
    Прегръщам те силно!

    Гоголинче, подноса в момента е намален в айко.Има го и е около 10 лв.
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бе аз знам ,че си ми умничка и много привързана към Родопските салтанати, ама да си кажа като дърта свекърва и аз :)))))
      Сигурно Емчо ти се радвам ,както и аз на моя дедко му се радвам когато си говорим на родопски.

      Изтриване
  13. Най-често като сгафи му казвам
    -Емине, ше ти яде таяжка газинката! хахахаха
    Целувки свеки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хи хи хи и аз така викам на дедко понякога :))))))))

      Изтриване
  14. Пхааа, Кате, направо ми взе ума с това количество хляб!!!Ми...страхотно ти се кефя, това е!

    ОтговорИзтриване
  15. Много ми е драго като видя хлебец,погачи,пърленки,а ти така ефектно умееш да ни ги представиш,скъпа!
    Морковеният сигурно е страхотен,такъв май не се сещам да съм правила,екстра идея!Сигурно е много ароматен и леко сладникав си го представям.
    Много сърдечни усмивки от мен за теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, чудни хлебчета! И аз каъо Мъхчето, мога по цял ден да похапвам от твоите хлебчета, с доматките на тати и сиренце :))) Снимките са превъзходни, направо са слюноотделящи ;)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Прекрасно! Прекрасно!
    Пърленките ще опитам първи, че ми се струват доста лесни, а в сръбската красота ми останаха очите:)
    Страхотна си, Кате!

    ОтговорИзтриване
  18. Привет, Кате! :) Ами... да ти похваля чудната сръбска питка - много вкусна се получи, днес пак ще меся от нея.. Благодаря ти за рецептата, страхотна си!
    Целувки! :)

    ОтговорИзтриване