понеделник, 31 октомври 2011 г.

Едно тесто,два сладкиша


Днес ще ви представя едно тесто,от което можете да приготвите няколко вида сладкиши,в замисимост от пълнежа.
Моето първо предложение е сладка ванилова пита,а второто,руло с боровинково сладко.


Продукти а тестото за двата сладкиша

4 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч.разтопено масло или маргарин
2 яйца
1 пакетче суха мая
1/2 ч.ч.захар
4 пакетчета ванилия


Приготвяне

От изброените продукти омесете гладко и еластично тесто и го оставете да втаса до удвояване на обема.Извадете го и го разделете на две.


Едната част,разделете на малки топки,при мен 15 бр.Разделете ги на пет места по три топки.
Всяка топка разточете на малък правоъгълник,намажете между тях с разтопено масло и поръсете с ванилова захар.Сложете ги една върху друга.Навийте на руло,откъм дългата страна.Нарежете на триъгълници и подредете в тавичка.Оставете да втаса отново.Намажете с разбит с жълтък и печете на 190C в предварително загрята фурна.
Аз исках да изглежда повече като сладкиш,затова направих толкова малки топки.
Ако искате,можете да оформите като голяма пита.


Рулото направих,като разточих останалото тесто на правоъгълник,намазах го с боровинково сладко,завих го и го сложих в правоъгълна форма за кекс.Оставих го да втаса отново и го изпекох в същата фурна.Поръсете и двата сладкиша с пудра захар.


Пожелавам ви успешна нова седмица!

неделя, 30 октомври 2011 г.

Микс от червен и бял ориз с кълнове и зеленчуци ,питка с маслинова паста и два вида песто


Тази рецепта е изключително лесна и вкусна и търпи импровизации!
Количествата са по желание.
В моя случай сварих по половин чаена чаша от двата вида ориз-червен и бял.След това премих със студена вода и го оставих да се изцеди.
В малко зехтин,задуших една глава червен лук,нарязан на лунички,поръсих с шарен пипер и добавих микс от зеленчуци.Разбърках и задуших до извиране на течността,която пуснаха зеленчуците.Изсипах ориза при тях,поръсих с вегета,разбърках хубаво и накрая добавих соеви кълнове.
Можете да поднесете със соев сос,а тези,които не са на разделно хранене,могат да добавят фъстъчениядки или кашу.


И сега ще ви покажа днешната питка,която направих за баща ми.


Нея направих от същите продукти като питката с песто,само че удвоих някои от продуктите:


Продукти

 960 гр.брашно
 1 с.л. захар
 7 гр. мая
 сол на вкус
 2 с.л. зехтин
 120 мл.мляко
 540 мл. хладка вода
маслинова паста
песто с босилек
песто с домати


Омесих тестото и го оставих да втаса.Разделих на три топки.едната разточих на правоъгълник с дебелина 2см.Намазах я с маслинова паста.Другата разточих и сложих отгоре,намазах със зеленото песто и третата,пак разточена,намазах с червеното песто.Навих на руло,нарязах  на двусантиметрови парчета,като двете крайни,сложих в средата,а останалите наредих около тях.
Оставих да втаса пак и изпекох в предварително загрята на 175C фурна.
изключително много се хареса!
А,аз всъшност отидох за да си взема "щастливо и свободно" отгледаните от татко пилета:))),демек био:)))
Така изглеждаха,преди да попаднат в моя фризер:)))


Денят беше прекрасен!Изкарах го сред любими за мен хора,на вкусна трапеза и сладки приказки!
Пожелавам ви чудесен неделен ден:)))

петък, 28 октомври 2011 г.

Питка с песто


Тази питка,направих с голямо удоволствие за една колежка,която много обичам!
Получи се невероятно вкусна,ароматна и мекичка!

Продукти

480 гр.брашно
1 с.л. захар
7 гр. мая
сол на вкус
2 с.л. зехтин
60 мл.мляко
270 мл. хладка вода
песто за намазване


Приготвяне

Замесете тесто от изброените продукти и оставете да втаса,до удвояване на обема.
След втасването омесете втори път,разточете на правоъгълник с дебелина 2 см.
Намажете с песто и завийте на руло.Разрежете рулото по дължина и сплетете разрязаните парчета,като разрязаната страна да е винаги отгоре.Навийте на охлюви сложете в тавичка с размери 22см.Оставете да втаса втори път и печете в предварително загрята на 175C фурна,до готовност.Извадете,намажете със зехтин и оставете да изстине върху решетка.
Да ви е сладичко на душата!


Насладете се на последните цветове от моята градинка:)това са последните!
Изрязах всичко и насадих луковичките за пролетта:)

четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Топящи се в устата сладки:)


Днес ще ви представя сладки,които се топят в устата и търпят много импровизации.


Продукти
200 гр.брашно
60 гр.царевично нишесте
60 гр пудра захар
220 гр.масло(при мен маргарин заради диетата)
2 ванилии
добавки-ядки,сухи плодове,сладка,семена,захар


Приготвяне

Разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем,до побеляване.Добавете брашното,ванилията и царевичното нишесте.Омесете тесто,покрийте го с фолио и го оставете в хладилника да стегне за 1 час.Извадете тестото,харежете го на 36 парчета,от които оформете топчета.
Подредете ги в тава на пекарска хартия с разстояние между тях около 2 см.
Печете в предварително загрята на 175C фурна,около 15 мин или до златисти ръбчета.
Гарнирайте по желание!
Една част от тях натиснах с пръст в средата преди печенето и след това сложих във вдлъбнатината сладко


Другата част,поръсих с пудра захар


А на останалите сложих по един суров лешник в средата,преди печенето


Сервирайте с любимия си чай или кафе!Насладете се приятели!


вторник, 25 октомври 2011 г.

Джолан чорба

Продукти

400 гр.джолан
целина,морков,зелена,червена чушка
1 лава кромид лук
1ч.л.червен пипер,черен пипер
1 с.л. брашно
1 жълтък
1/2кофичка кисело мляко
магданоз

Супата е съобразена с 90 дневната диета.
Който не е на диета,може да добави-
картофи,фиде или ориз.


                                                                                                                                                  

                                                                     Приготвяне
                                               Сварете джолана и го накъсайте на ситни парчета.Прецедете бульона.Блиндирайте целината,моркова,чушките и лука и ги задушете в малко мазнина.Добавете месото,поръсете с черен и червен пипер,посолете и злейте с бульона.Кипнете и варете половин час на слаб огън.Махнете от огъня и застройте с киселото мляко,брашното и жълтъка.Поръсете с магданоз.
Да ви е сладко!



Поздрави от есенна Банкя!

събота, 22 октомври 2011 г.

Оризова салата


Продукти

1 ч.ч. ориз
5 бр. сухи чушки
1 стрък праз лук
морска сол,бял пипер
олио,оцет

Приготвяне

Сварете ориза и го премийте със студена вода.Кипнете сухите чушки,за да омекнат.Нарежете лука и сухите чушки на ситно и смесете с ориза овкусете и...да ви е слдко:)


Пожелавам ви чудесна есенна неделя!

вторник, 18 октомври 2011 г.

Постен хляб


От понеделник с милото започнахме 90 дневната диета.Затова,започвам да публикувам рецепти,които са интересни и подходящи за този режим на хранене.
Иска ми се да се утвърди,като начин на хранене,затова приемам всякакви идеи и съвети.
Първата ми рецепта е за хляб,за въглехидратния ден.

Продукти

4 ч.ч.брашно и още малко за доомесване
7 гр.суха мая
1 ч.л.захар,1 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
1и 1/2 ч.ч. топла вода
По желание за тези,които не постят и с малки изключения от режима на хранене-1 жълтък за намазване,разреден с малко вода.

Приготвяне

Смесете всички продукти и омесете гладко,меко тесто.Разделете го на 4 части.Всяка една от тях разточете на елипса с дебелина 2 см.Завийте двата края един към друг и обърнете сподвитото отдолу.Направете вълнообразен разрез по протежение на хлебчето.Сложете хлебчетата в тава на пекарска хартия и оставете в предварително загрята на 70C фурна,като най-отдолу във фурната,сложете тавичка с гореща вода.Оставете да втасат 1 час.Печете на 190C 30 мин.
За въглехидратния ден са подходящи с лютеница на едното хранене и със сладко на другото.
Да ви е сладко!



И ето ви сега една доза чиста детска радост:)))




Пожелавам ви чудесен утрешен ден!

събота, 15 октомври 2011 г.

Бирени хлебчета и задушено с пикантно пиле и боб


И отново Диани е подстрекател за тази публикация!
Не мога да подмина световния ден на хляба,затова реших да ви представя тези питки!
Стават бързо,лесни са и са много вкусни!
Можете да ги оформите по ваше желание!

Продукти за 12 питки

800 гр.брашно
10 гр.бакпулвер
1 с.л. захар
1 с.л. сол
50 гр. масло стайна температура
500 мл.бира

Приготвяне

Омесете гладко тесто от изброените продукти.Разделете на 12 парчета.оформете като питки.
Печете в предварително загрята на 220C с вентилатор,средна решетка на фурната.Охладете на решетка!


Задушено с пикантно пиле и боб.



Продукти

4 бр. пилешки бутчета,без кожата
1 глава ситно нарязан кромид лук
1 смачкана скилидка чесън
200 гр чушки нарязани на ивици
400 гр.домати настъргани
200 мл. пилешки бульон
600 гр. смилянски боб
1 люта чушка нарязана на ситно
зехтин,черен пипер,сол
магданоз

Приготвяне

В зехтина запържете бутчетата.Извадете ги и сложете лука и чесъна.Запържете до омекване,поръсете с черен пипер.Добавете чушките,доматите боба(предварително сварен,или от консерва),бульона,посолете,сложете бутчетата и оставете да ври на слаб огън до извиране на течността и до готовност на месото.Поръсете с магданоз.
Тази рецепта адаптирах от сп. GOOD FOOD бр.46


Да ви е сладко приятели и да почетем хляба с любов!
Пожелавам ви чудесен есенен неделен ден!

петък, 14 октомври 2011 г.

Хляба,преди всичко!





Сутринта видях в блога на Дианка,че е Света Петка Българска и че днес трябва да се омеси пита,на която да се поклониш три пъти!
За пита на нашата маса избрах невероятно вкусната,ароматна и красива чеснова питка на Ева Тонева!
Ако не сте я пробвали,пропуснали сте!Аз лично я приготвям за пети или шести път!
Ева,благодаря ти,че споделяш с нас чудесните си рецепти и невероятно красиви снимки!
Като основно ястие днес приготвих телешки скалопини с гъбен сос.


Продукти за скалопините                        

500 гр.телешко месо
5 филии хляб
50 гр.пармиджано
2 яйца
1 с.л. масло,зехтин
сол,черен пипер

За соса

зехтин
1 малка глава кромид лук
2 стръка пресен лук
200 гр. гъби
50 мл.червено вино
сол,черен пипер,копър
брашно

Приготвяне

Изрежете кората на хляба и го блиндирайте,за да приготвите хлебни трохи.Настържете сиренето в тях,поръсете с черен пипер и сол.Нарежете месото на тънки филенца,начукайте ги леко,овкусете ги със сол и черен пипер.Разбийте яйцата с малко сол и черен пипер.В тиган загрейте зехтина и маслото.Потопете скалопините в яйцата,след това в галетата и пържете за много кратко от двете страни.Извадете на кухненска хартия да се отцеди.
В малко зехтин,запържете за кратко лука,добавете гъбите,запържете.Налейте виното.Задушете до изпаряване на виното.Долейте 400мл.вода.Посолете и кипнете.Сгъстете соса с малко брашно.Сервирайте скалопините поляти със соса и поръсени с копър.
Наздраве!
За десерт съм приготвила едно въздушно и ефирно руло на целувчена основа.




Продукти

2 ябълки
2 с.л. захар
2-3 с.л. сладко от боровинки
4 белтъка
150 гр. захар
пудра захар,ванилия

Приготвяне

Обелете и настържете на ситно ренде 2 ябълки.В купичка,разбъркайте ябълките с 2 с.л. захар и една ванилия.Изсипете в цедка върху купичка и оставете в хладилника да се отцеди и изстуди.
Разбийте белтъците на сняг,добавете захарта и разбивайте до много плътна  смес.
Изсипете и разстелете белтъчната смес в тавичка с размери 20x30см. застлана с пекарска хартия.Изпечете блата в предварително загрята на 170 C фурна за 20 мин.
Извадете и оставете заедно с хартията на дъска до пълното изстиване на блата.
Поръсете с пудра захар,сложете пекарска хартия върху блата,обърнете го и внимателно отлепете хартията от него.Намажете с изстудените ябълки и посипете сладкото.


С помоща на хартията завийте рулото,без да го стягате.
Режете и хапвайте!

 

Света Петка  а закриля и пази семействата ви!

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Попска яхния и един невероятно ароматен и вкусен хляб


Продукти

600 гр. свинско месо нарязано на хапки
1 кг.белучка
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
олио,масло
черен,червен пипер,дафинов лист,чубрица
брашно
доматено пюре
1 ч.ч. червено вино

Приготвяне

В малко олио запържете месото,добавете главата лук и чесъна нарязани на ситно.Пръсете с черен пипер,добавете ронена чубрица и дафинов лист.Разбъркайте и запържете за кратко.
Извадете сместа в чиния и в същата тенджера,сложете 1 с.л. масло,сложете и обелените лукчета,запържете леко и добавете 1 ч.ч. вода.Задушете до извиране на водата.Върнете месото при лукчетата,посолете,добавете 1 с.л. червен пипер,1 ч.ч. червено вино,залейте с вода,доведете ястието до кипене.Намалете огъня и гответе до пълна готовност на месото и лукчетата.Размийте брашно в студена вода и сгъстете яхнията.Накрая добавете доматеното пюре.

А сега ви показвам моя вариант на невероятния хляб с копър на Мони.

Продукти: 

- 500 гр брашно
- 2 ч. л. суха мая
- 240 мл хладка вода
- 1 суп. л. захар
- 2 суп. л. олио
- 1/2 от голяма връзка копър (ситно нарязан)
- 1 яйце
- 80 гр сирене крема
- 2 ч. л. сол
- мляко за намазване на хляба

Смесваме маята, водата и захарта в купа и ги оставяме за около 15 минути. Готовата закваска смесваме с около половината от брашното. Поставяме в купа, покриваме и оставяме да втасва за 45-50 минути. Добавяме копъра, леко разбитото яйце, крема сиренето, солта и олиото и започваме да месим. Постепенно добавяме останалото брашно. Прехвърляме върху набрашнена повърхност и месим, докато тестото стане гладко и еластично. Прехвърляме в купа, покриваме го и оставяме да втасва, докато удвои обeма си, за около 1-1,5 часа. Кръгла тавичка за печене (не много голяма) покриваме с хартия, намасляваме я. Тестото оформяме на топка, поставяме във формата и оставяме за още 30 минути в нея. Загряваме фурната на 190 градуса С. Втасалото тесто нарязваме по желание с остър нож на шарка, намазваме с млякото и печем за около 50 минути, докато се получи хубава златиста коричка. Оставяме да се охлади на решетка.


Монка,така хубаво ми се разпука хляба при второто втасване,че сърце не ми даде да му направя разрези отгоре!
Докато беше във фурната,ходех и си говорех сама ето така:
Тази Мони,тази Мони,голяма работа е ей!Леле как мирише самооо!
След което влезе мъжа ми и пита:
Ама какво мирише така хубаво?Питката ли!Лелее мило...
След него дойде Анджела,примряла от глад милата и пита;
Маме,какво има за обяд?Аууу,каква питкааа!
И така за отрицателно време свърши!
Благодаря за невероятната рецепта !Изключително дъхава,ароматна,мекичка и красива питка беше:)))
Поздрави за всички с един прекрасен залез от Пловдивци(Родопите)

вторник, 11 октомври 2011 г.

Бисквитено руло с маслен крем и сладко от малини


След една седмица въздържание от тестени изделия,ви представям едно много вкусно руло!
Продукти

за блата с размер 25x35см.
 3 яйца
90 гр.захар
90 гр.брашно

сироп за напояване на блата

50 мл.вода
60 гр. захар
1с.л. коняк

за крема

100 гр.масло(стайна температура)
1 жълтък
50 мл.мляко
90 гр.захар
2 ванилии,1с.л. коняк
4-5с.л. гъсто сладко(при мен от малини)

за украса на рулото
1/2 пакетче чаени бисквити(блиндирани)
пудра захар

Приготвяне

Включете фурната на 200C с вентилатор.
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем,добавете брашното и разбъркайте.Изсипете сместа в тава покрита с пекарска хартия и изпечете на средна решетка до златисто.Извадете,отлепете от хартията и навийте на руло в хавлиена кърпа.
Разбийте хубаво маслото и захарта на пухкав крем.Добавете жълтъка,млякото,ванилиите и коняка.Разбийте отново.
Кипнете водата,добавете захарта и разбъркаите до разтварянето и.Сложете коняка.
Развийте изстиналия блат,сиропирайте го със сиропа,намажете го с крема(като си оставете 1с.л. от него за намазване на рулото отгоре) и сложете сладкото в началото на блата,под формата на дълга лента.Навийте блата.Намажете го с останалия крем,оваляйте го в натрошените бисквити,завийте го с фолио и го оставете в хладилника да стегне.Поръсете с пудра захар преди поднасяне!
Да ви е сладко приятели!


Обичам ви всички и ви прегръщам!Обичайте и вие хората около себе си и ги ценете,защото живота е кратък и трябва да се опитваме да го живеем красиво и с много любов!

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Есенно от моята кухня


Ето,че есенното настроение завладя и моя дом!
Напусна ме синьото и сега съм обзета от топлината и уюта,който създават есенните цветове!
Те и една специална тава,която е била на любимата баба на моя мъж-баба Злата,са в основата на тази публикация.
Навън е студено,вали,но в моята душа е топло и красиво!И там на това топло и красиво място се е разположила любовта!Ама така се разпростряла,че вече започва да прелива!
Ама то пък такава красота навсякъде- любимия мъж,прекрасното детенце,приятели,красивата есен,миризмата на запалените дърва,набраните ябълки от градината...еех,обичам есента!
И в унисон с това ми настроение,дойде идеята за ястието.Слязох в механата,грабнах тавата на баба Злата(която едва опазвам от мъжа ми,който ме агитира да я калайдиса,пък аз искам да си остане такава,каквато му я е завещала баба му)и направих джолан с картофи.


Продукти

2бр.джолан
олио,сол ,захар,черен пипер
картофи
масло

Приготвяне

Сложете джоланите в тефлонов съд, с малко олио и 1 с.л. захар.Запървете месото от всички страни до карамелен цвят,да го запечатате.Налейте 1 ч.ч. вода и затворете с капак.Задушавайте на среден огън.След изпаряването на водата доливайте нова и така до пълна готовност на джолана.Трябва да стане изклю'чително крехък.
Сварете на пара картофите.В тава,сложете масло,смелете черен пипер,изсипете картофите,сложете джоланите и запечете на фурна на 250C.
поднесете с чаша червено винце и да ви стане на кръвчица,както се казва:)))



Пожелавам ви прекрасна,цветна и уютна есен!