четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Попска яхния и един невероятно ароматен и вкусен хляб


Продукти

600 гр. свинско месо нарязано на хапки
1 кг.белучка
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
олио,масло
черен,червен пипер,дафинов лист,чубрица
брашно
доматено пюре
1 ч.ч. червено вино

Приготвяне

В малко олио запържете месото,добавете главата лук и чесъна нарязани на ситно.Пръсете с черен пипер,добавете ронена чубрица и дафинов лист.Разбъркайте и запържете за кратко.
Извадете сместа в чиния и в същата тенджера,сложете 1 с.л. масло,сложете и обелените лукчета,запържете леко и добавете 1 ч.ч. вода.Задушете до извиране на водата.Върнете месото при лукчетата,посолете,добавете 1 с.л. червен пипер,1 ч.ч. червено вино,залейте с вода,доведете ястието до кипене.Намалете огъня и гответе до пълна готовност на месото и лукчетата.Размийте брашно в студена вода и сгъстете яхнията.Накрая добавете доматеното пюре.

А сега ви показвам моя вариант на невероятния хляб с копър на Мони.

Продукти: 

- 500 гр брашно
- 2 ч. л. суха мая
- 240 мл хладка вода
- 1 суп. л. захар
- 2 суп. л. олио
- 1/2 от голяма връзка копър (ситно нарязан)
- 1 яйце
- 80 гр сирене крема
- 2 ч. л. сол
- мляко за намазване на хляба

Смесваме маята, водата и захарта в купа и ги оставяме за около 15 минути. Готовата закваска смесваме с около половината от брашното. Поставяме в купа, покриваме и оставяме да втасва за 45-50 минути. Добавяме копъра, леко разбитото яйце, крема сиренето, солта и олиото и започваме да месим. Постепенно добавяме останалото брашно. Прехвърляме върху набрашнена повърхност и месим, докато тестото стане гладко и еластично. Прехвърляме в купа, покриваме го и оставяме да втасва, докато удвои обeма си, за около 1-1,5 часа. Кръгла тавичка за печене (не много голяма) покриваме с хартия, намасляваме я. Тестото оформяме на топка, поставяме във формата и оставяме за още 30 минути в нея. Загряваме фурната на 190 градуса С. Втасалото тесто нарязваме по желание с остър нож на шарка, намазваме с млякото и печем за около 50 минути, докато се получи хубава златиста коричка. Оставяме да се охлади на решетка.


Монка,така хубаво ми се разпука хляба при второто втасване,че сърце не ми даде да му направя разрези отгоре!
Докато беше във фурната,ходех и си говорех сама ето така:
Тази Мони,тази Мони,голяма работа е ей!Леле как мирише самооо!
След което влезе мъжа ми и пита:
Ама какво мирише така хубаво?Питката ли!Лелее мило...
След него дойде Анджела,примряла от глад милата и пита;
Маме,какво има за обяд?Аууу,каква питкааа!
И така за отрицателно време свърши!
Благодаря за невероятната рецепта !Изключително дъхава,ароматна,мекичка и красива питка беше:)))
Поздрави за всички с един прекрасен залез от Пловдивци(Родопите)

26 коментара:

  1. Bread looks amazingly good..love the little onions in your other dish and the sauce;))

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    и у нас замириса на прясно изпечен хляб :)
    А яхния обожавам, но трудно намирам арпаджик за нея!!!!
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда много вкусно! благодаря за хубавото ястие :).Залеза е прекрасен , обичам да снимам залези:)!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, как ти се е получила питката само, страшна е! Месцето е супер!

    ОтговорИзтриване
  5. Никога не съм правила попска яхния. Трябва да поправя тази несправедливост!
    Кате, изглеждат страхотно - и хлебчето, и яхнийката! Залезът е много романтичен.
    Поздрави и пожелания за хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам манджички, в които човек може да си топне хлебец :)) Страхотно изглеждат и хлебчето, и яхнийката, Кате!

    Хубав четвъртък :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви за коментарите!
    Яхнийката е по желание на половинката:)
    Ели,наистина е пропусск,защото е много вкусничко.Можеш да замениш белучката с 5-6 глави ситно нарязан кромид лук!
    Поздрави за всички и пожелания за чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Катееее,дай да си отчупя от тази прекрасна погача и аз!Ама как се е разпукала,верно е убийствено пухкава и огромна!Копър не съм слагала до сега на тестени,ще пробвам,щом казваш,че е вкусно!
    Ястието е страхотно,обичам!
    Ще си позволя да дам идейка за тези,които трудно намират арпаджик/балучки,може да ползват лукчета в доматен сос на Палирия-фантастични са,с аромат на дафинов лист.Това само като резервен вариант.

    Пращам ти много целувки и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Питката наистина изглежда невероятно вкусна, Кате! И като добавка към ароматната яхния е просто пиршество!

    Усмихнат ден!
    Поздрави,
    Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Яхнийката изглежда страхотно, а в комбинация с хляба сигурно е неустоима.
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, Кате - ще спра да те чета в работно време :) Къде сега да търся такива вкуснотийки за хапване! Страхотни са и несъмнено много вкусни :)Прегръдки и хубав ден миличка!

    ОтговорИзтриване
  12. Ей,момичета благодаря ви!
    Роси,благодаря за идеята!Честно казано дори незнам как изглеждат тези лукчета.Откъде да си взема?
    Прегръщам ви и ви пожелавам прекрасна вечер:)

    ОтговорИзтриване
  13. Eха, Кате тази яхния е точно по вкуса на дядо поп, задължително трябва да му я приготвя, убедена съм, че много ще му хареса. :):):D
    Как само ме изкушавате с тези ароматни питки.........
    Прекрасен есенен залез, кара човек да си мечтае за топла камина с всички любими хора около него.
    Прегръщам те мила!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Кате,как ми замириса и на мене на прясно изпечена питка-лелее,с чубрица или сиренце...Тези дни трябва да направя нещо месено.А и времето е предпоставка за това..
    Хубав ден-целувки...

    ОтговорИзтриване
  15. EEEE...не се траете с Мони подстрекателки такива с този апетитен хляб значи:))))
    Яхнийката ти е чудесна а залеза вълшебен само в Родопите може да се види тази красота.
    Отивам да меся и аз ,че вече не мога да трая аромата на питката ти:))
    Силно те прегръщам КАТЕНЦЕ!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате , гозбата ти изглежда изключително вкусна ,чак усещам аромата и :) Но , питката ти изглежда още по хубава -като ,на баба :)
    До скоро !

    ОтговорИзтриване
  17. Еххх, Кате, това е едно от любимите ми ястия! С това топло хлебче са си страхотна компания. Преди 2 седмици го готвих, ама ако има някакви остатъци у вас се изстерлвам към Банкя на момента :)) За мен чара на това ястие е точно в малките лукчета :)

    Поздрави! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Кате, радвам се, че ви е харесала питката, значи рецептата и е добра.:-)) Аз за съжаление не мога да я повтаря, че ми се развали фурната, но после ще си наваксам. А така с яхнийката е направо трепач. Браво на теб!
    Прегръдки и пожелания за хубава вечер край камината!:-)

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря,момичета,яхнийката наистина бешр чудесна!
    Танче,закъсня мила,но това не означава,че няма с какво да те нагостя!
    Монка,с нетърпение чакам следващото ти хлебче!Досега две съм пробвала и двете бяха невероятни!Даваш много точни рецепти за което ти благодаря!
    Прегръщам ви момичета и ви пожелавам уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Кате, остана ли нещичко и за мен :)
    Чудна трапеза :)

    ОтговорИзтриване
  21. Зори,само се обадете ,че идвате!Чудничка трапеза ще ви спретна!Ти ще помагаш обаче!Като занам какви вкусотийки правиш...А къде се изгуби всъщност?

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасно, сякаш усещам аромата ...
    А залезът от Родопите е невероятен.
    Благодаря за удоволствието, поздрави Диана

    ОтговорИзтриване
  23. Хлябът ухае, залезът е вълшебен, Катето е невероятна:)))Честит празник, днес! Здраве, настроение и любов в семейството!

    ОтговорИзтриване
  24. Ех, Кате ... само въздишам по гозбите ти. Чудесна си!

    ОтговорИзтриване
  25. Ами и аз почвам да възклицавам само;-)
    Чудесни са, Кате!
    Залезът ми напълни душата;-)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  26. Кате, как ме изкуши с тази яхния и прекрасна питка. Направо усетих уханието и! Размечта ме твоята родопска вечер. Завиждам ти благородно и ти благодаря, че сподели този уют и красота с нас!Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване