неделя, 29 юли 2012 г.

Меню за приятели


В петък имахме много хубав повод да почерпим приятели. Емко ми се обади по по обяд и ми каза да спретна нещо на бързичко.
В Банкя имаме страхотен магазин за месо, така че ми е лесно с прясното месо.
Избрах си една агнешка плешка с бутче и дроб и така реших основното, което се готви само:).

За агнешкото

2,5 агнешко месо
12 цели картофа
2 глави лук
3 с.л. сушени домати в зехтин
1 с.л. мед
мента, лимонова мащерка, черен пипер, сол
1 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. вода

Приготвяне

Нарежете месото, сложете го в гювеч. Добавете цели обелени картофи, нарязания на лунички лук и сушените домати.
Смесете подправките и меда с виното и водата. Разбъркайте хубаво и зелейте гювеча.
Печете на 200C около 2 часа.
За гарнитура, запържете нарязания на малки парченца дроб, добавете 1 връзка пресен лук, посолете, поръсете с черен пипер и мента. Сложете 1 ч.ч. ориз, запържете до прозрачност.
Добавете 4 ч.ч. вода. Варете до извиране на течността. Свалете от котлона, сложете хартия, отгоре кърпа и захлупете с капак.Оставете така до сервиране.


За питката

800 гр. брашно
1 пакетче суха мая
100 гр. маргарин
350 мл. прясно мляко
2 яйца
1 жълтък
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
сусам


Омесете тесто. Оставете го да втаса. Разделете на топки, които направете на фитили. Завържете ги на възел, като подпъхнете краищата за да стане като цвете.
Подредете в тава и отново оставете да втаса.
Намажете с жълтък и поръсете със сусам. Печете на 200C около 20 мин.




Като салатка имах маринована бейби моцарела в краставици, върху кръгчета от белени домати.


За моцарелата




1 кутийка бейби моцарела
1 зелена чушка
1 с.л. босилеково песто
2 стръкчета зелен лук
черен пипер
листа пресен босилек
зехтин




Нарежете чушката и лука на ситно. Сложете моцарелата в бурканче, добавете всички съставки и залейте със зехтин.




Ползвайте за основно хапване в питка,




или за салатка:)




За десерт ви предлагам сладкиш с праскови и малини.




Продукти

300 гр. бишкоти савоярди
200 мл. вода
4 с.л. захар
4 с.л. амарето или коняк
200 гр. белени нарязани на лунички праскови
200 гр. малини
1 пакетче крем ванилия на Йоткер с варене
500 мл. прясно мляко
7 с.л. захар
200 мл. течна сладкарска сметана
смлени белени печени бадеми или филиран бадем



Приготвяне

Сварете крема с млякото и захарта. Направете сироп от водата, захарта и амаретото.
На дъното на съда, в който ще приготвяте сладкиша, сложете малко крем. Топете бишкотите в сиропа и ги редете върху крема. Сипете крем върху тях, отгоре подредете праскови и малини.
Отново бишкоти, останалия крем и плодове. Залейте с разбитата сметана, гарнирайте с цели малини и бадеми.
Оставете в хладилника поне за 2 часа.


Изчезвам за известно време , затова ви прегръщам, целувам ви и ви пожелавам успешна нова седмица и хубаво и прохладно време.
Ще си взема компютъра естествено, вие какво си помислихте, че няма да ви следя:)
Не мога да пропусна чудесните ви кулинарни изкушения!
До скоро!

сряда, 25 юли 2012 г.

Лазаня и шоколадов крем с маскарпоне


Отдавна бях обещала на една приятелка, да публикувам рецепта за лазаня.
Честичко я приготвям, но все не остава и парченце за снимки.
Ето, че дойде и нейният ред.
След обяд е. Навън е страшна жега, но в къщи е разкошно, хладничко, притъмнено от перденцата, уютно...
Предния ден сме набрали краставици от градината и решавам да направя таратор, а към него страхотно върви лазаня.
Не че в Италия съчетават двете, но за мен вкусовете срашно се допълват.
Добре, че успях да я щракна, че трошичка не остана:)

Продукти

Кори за лазаня
Пармиджано

За сос "Болонезе"

1 глава лук
1 морков
3-4 листа целина
500 гр. кайма
1 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. доматен сос
олио
сол, черен пипер


За сос "Бешамел"

100 гр. масло
100 гр. брашно
1 л. мляко
сол. черен пипер, индийско орехче

Приготвяне

Нарежете на ситно лука,и целината. Настържете моркова. Запържете ги в малко олио.
Добавете каймата и смачкайте, като за мусака. Запържете и нея за кратко. Посолете и поръсете с черен пипер. Залейте с виното, разбъркайте и оставете да се готви до пълното му извиране.
Добавете доматеното пюре. Него също гответе до пълното извиране на водата.


В старата рецепта от Болоня, накрая са добавяли 100 мл. мляко или сметана.
Направете го, по ваше желание.
Пригответе си бешамела, като в сгорещеното масло, добавите брашното и разбърквате додо златист цвят. Сипете млякото ( студено) и бъркайте до сгъстяване на соса. Трябва да стане малко по-гъст от боза.
На дъното на тавичка, сложете малко от болонезето и го разнесете.
Отгоре сложете един ред кори. Намажете с бешамел, сложете болонезе, поръсете със ситно настъргано пармиджано. Отново ред кори, бешамел, болонезе и завършете с пармиджано.


Печете в предварителн загрята на 160C фурна, средна решетка, с вентилатор 60 мин.


А за десерт, с остатъка от маскарпонето, което ми остана от тирамисуто направих невероятно вкусен и уникален крем, който занапред смятам да ми послужи за пълнеж за торти и сладкиши.

Шоколадов крем с маскарпоне



Продукти

2 жълтъка
100 гр. захар
250 гр. маскарпоне
1 с.л. амарето
130 гр. начупен шоколад
2 с.л. мляко
4 малки целувки


Разбийте жълтъците със захарта, до бял крем. Внимателно разбъркайте сиренето в него и добавете ликьора.Разтопете шоколада и млякото на тих огън. Оставете да изстине.
Разбъркайте шоколада с половината от сиренето.
В купички сложете от белия крем, поръсете с натрошени целувки и добавете от шоколадовия крем.
В половината от купичките, може да обърнете реда на кремовете.


Да ви е сладко!

понеделник, 23 юли 2012 г.

Ягодово тирамису


Предполагам всички вече сте усетили, че имам залитане към итлианската кухня.
Обожавам всички видове пасти, пици, сирена и т.н.
Днес ви представям една торта,която заимствах от Ивана.
Ийв, благодаря за разнообразните и вкусни рецепти, с които ни радваш.
Много ни хареса и определено ще бъде повторена, но за разнообразие в чашки:)


Продукти за торта с размер 20 см.

300 гр. бишкоти "Савоярди"
250 гр.маскарпоне
150 мл. сладкарска сметана
3 жълтъка
50 гр. захар

за сиропа
100 гр. ягоди
150 гр. захар
200 мл.вода
2 с.л. амарето

100 гр. ягоди за декорация


Приготвяне

Намачкайте ягодите, поръсете ги със захарта и залейте с водата.
Варете до сгъстяване на сиропа. Добавете ликьора и оставете да изстине.
В купа разбийте жълтъците със захарта до побеляване. Добавете сиренето, като разбивате на средна скорост с миксера.
В отделна купа разбийте сметаната на твърд сняг. Добавяйте я малко по малко към маскарпонето, като разбърквате внимателно.
Изберете съд в който да редите тортата( аз го направих в чиния с откопчаващ се ринг).
На дъното сложете малко крем, отстрани подредете бишкоти. 


Топете бишкотите в сиропа и ги редете. Върху тях сипете крем. Отново бишкоти и завършете с крем.
Декорирайте с прясно нарязани ягоди.


Охладете поне 2 часа преди сервиране.
Насладете се на невероятния ягодов вкус в съчетание с кадифения крем с маскарпоне!


петък, 20 юли 2012 г.

Прясно зеле с бекон и средиземноморска царевична питка


Вчера станах раничко, изпих сутрешното си кафе и прегледах хладилника, преди да изляза на пазар.
В него от една седмица, се търкаля една малка зелчица, която е и повода за днешната рецепта.
Тя е семпла и проста, но изключително вкусна, за любителите на прясното зеле.
Към нея днес ви предлагам и царевична питка, мека плътна и ароматна.

Прясно зеле с бекон

Продукти

1 малка зелка около 1 кг.
200 гр. бекон
1 глава лук
2 скилидки чесън
6 ч.ч. зеленчуков бульон (аз ползвах три кубчета разтворен сух)
олио
сол, черен пипер, червен пипер


Приготвяне

Нарежете лука и бекаона на ситно. Запържете ги до златисто кафяво.
Добавете чесъна и запържете и него за кратко.
Сипете тънко нарязаното зеле, поръсете с черен пипер, сложете и червения, залейте с бульона и варете до извиране на течността.
Сервирайте, като сложите препечена филия хляб с натрошено сирене и отгоре сипете от зелето.


 А сега и за невероятно ароматния хляб!

Средиземноморска царевична питка


 Продукти

250 гр. бяло брашно
250 гр. фино царевично брашно
1 яйце
1 пак. суха мая
250 мл. хладко мляко
сол, захар

Приготвяне
Омесете тесто от изброените продукти и оставете да втаса. След удвояване на обема, омесете втори път на набрашнена повърхност, оформете като питка и оставете да втаса отново.


Поръсете с брашно и печете в предварително загрята на 200C фурна с вентилатор, средна  решетка.


Пожелавам ви разпускащ и прохладен уикенд:)

сряда, 18 юли 2012 г.

Пай с тиквички и корейска салата от краставици


Ама тези тиквички, не спират да раждат. Първата година, бях насадила пет- шест, направо завзеха градината. тази е само една но и тя ми стига:)
Тази тиквичка, я бях изпуснала между листата, та беше мутирала до големина от един килограм.
И така, мога да ви се похваля, че пая и салатата са направени изцяло с продукти собствено
производство!
Пълната заслуга за нашата градинка е на моя Емко:) не ми дава да пристъпя в нея, освен за бране и снимки:)


И така нека ви представя рецептата за пая и салатата.

Продукти за пая

За тестото

250 гр. брашно
100 гр, масло
1 яйце и един жълтък
3 с.л. заквасена сметана
сол
1 жълтък и 1 с.л. мляко за намазване

За плънката



1 кг. тиквички
5-6 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
150 гр. сирене
2 яйца
2 с.л. галета
сол, черен пипер
копър, магданоз, мента

Приготвяне

В пресятото брашно и сол, сложете студеното масло нарязано на кубчета. Стрийте до получаването на песъкливо тесто.След това добавете яйцето, жълтъка и сметаната.
Омесете тесто, което завийте във фолио и оставете в хладилника.
Нарежете тиквичката на много тънки парчета или я настържете. Осолете я и я оставете в гевгир за половин час да изтече водата.
В купа сложете отцедените тиквички, добавете лука , нарязан на ситно, настъргания чесън, ситно нарязаните подправки, сиренето, яйцата и галетата. Поръсете с черен пипер и сол (солта е в зависимост от това, колко е солено сиренето ви).
Разбъркайте всичко добре.
Разделете тестото на две равни половини. Разточете ги върху фолио, за да ви е по- лесно да ги пренесете в тавичката.
Големината и формата на тестото е според големината и формата  на тавичката, в която ще печете.
Сложете тесто, плънка и отново тесто, с което да завиете плънката. Намажете с жълтъка разбит с млякото и набодете  с вилица.
Печете в предварително загрята на 170C  фурна с вентилатор, средна решетка, около 50 мин.



Нарежете и сервирайте!



Корейска салата от краставици

3 краставици
2 стръка пресен лук
2 с.л. печен сусам
сух лют пипер

за дресинга

3 с.л. сусамово олио
2 с.л. оризов оцет
1 скилидка чесън
сол, 1/2 ч.л. захар

Обелете и нарежете краставиците на тънки филийки. Добавете нарязания лук.
От изброените продукти за дресинга, направете заливка.
Залейте салатата, поръсете със сусама и пипера.
Сложете за дест минути във фризера и сервирайте студена.


Пожелавам ви чудесен утрешен ден:)

вторник, 17 юли 2012 г.

Пъпешови ледени близалки



Проглуших ушите на всички, как не обичам плодове, но като че ли напук всеки, който идва у нас и в работата ми ги носи.
Затова пък, аз реших, че вместо да гният в хладилника, ще ги превръщам в десерти.
Такава съдба застигна и този пъпеш, който отлежа няколко дни в хладилника.

Пъпешово ледени близалки


Продукти
1/2 пъпеш
120 мл. вода
60 гр. захар


Сипете водата в тенджерка, добавете захарта и кипнете. Разбъркайте до разтапянето на захарта.
Оставете да изстине напълно. Нарежете пъпеша, добавете сиропа и пасирайте.
Налейте във формички за сладолед или в чаши.


Замразете за минимум 5 часа. Насладете се на това невероятно ароматно и вкусно вълшебство:)

понеделник, 16 юли 2012 г.

Пилешка яхния и ориз с гъби , а за капак хлебчета:)


Днес ми идват любими гости, които много обичат готвените ми ястия.
Затова реших да им направя нещо любимо с малки промени от традиционното.

Пилешка яхния

1 бр.пилешки гърди
2 глави лук
1 стрък листа от целина
250 мл. доматен сос
1 ч.л. червен пипер
1 сух пилешки бульон
1 с.л. горчица
черен пипер, магданоз
олио



Приготвяне

Нарежете месото на хапки, лука на лунички.
Запържете в малко олио месото до побеляване. Добавете лука и целината нарязана на ситно запържете за кратко. Сипете пилешкия бульон, разтворен в 400 мл.вода. Поръсете с черния и червения пипер, разбъркайте и задушете до почти пълното извиране на водата.
Добавете доматения сос и горчицата. Доведете до кипене и варете около 10 мин. Дръпнете от огъня и поръсете с магданоз.
За гарнитура направете ориз с гъби или ориз  с грах.


Хлебчета

Продукти

400 гр. брашно
7 гр. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч .л. захар
30 мл. зехтин
250 мл. вода


Приготвяне

Омесете тесто от изброените продукти. Оставете го да втаса.
Разделете го на 4 топки, от които оформете продълговати хлебчета.
Сложете ги в тава с пекарска хартия, която нагънете между хлебчетата. Подпрете от двете страни хлебчетата с  нещо продълговато, за да растат на дължина, като втасват.
Оставете ги да втасат. Печете в предварително загрята на 170C фурна до суха клечка.
Охладете на решетка.
Наздраве!

неделя, 15 юли 2012 г.

Хлебопекарна


Много обичам да правя хляб. Почти всеки ден меся и пека по един от 500 гр.
Днес ще ви покажа три от тях- любимите ни пърленки, една невероятно вкусна сръбска питка и хляб с моркови.
Започвам с най- любимите на всички ни пърленки, които са много лесни и много вкусни.
В зависимост от това дали ще ги направите на скара или тиган имат различен вкус и стават различни, като мекота.


Продукти
3 ч.ч. брашно
7 гр. суха мая
сол, захар
1 ч.ч. вода



Приготвяне

Омесете тесто от изброените продукти. Оставете го да втаса. Разделете го на топчета големи малко по- малки от яйце.На набрашнена повърхност разточете топчетата тънко, като палачинки.
Печете на тиган, без мазнина или директно на скарата, като ги обръщате. Слагайте ги в кошничка с кърпа. Мажете всяка готова пърленка със зехтин, само от едната страна.


Морковен хляб


2 ч.ч.бяло брашно
1 ч.ч. пълнозърнесто
1 1/2 ч.ч. нарязани сварени моркови
3/4 ч.ч. сок от моркови
2 с.л. масло
7 гр. суха мая
1 ч.л.сол, захар


Омесете тесто от изброените продукти, като пасирате морковите предварително.
Сложете във формичка с пекарска хартия.
Оставете да втаса. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до суха клечка.
Охладете на решетка.


Сръбска питка


400 гр. брашно
7 гр. суха мая
100 гр, масло
250 мл. мляко
1 ч. л. сол и захар



Омесете тесто и го оставете да втаса. Разделете го на 12 еднакви топчета. разточвайте ги на тънки питки,като палачинки с големина около 10 см. Мажете всяка една с масло и редете в тавичка, като ги застъпвате. Печете в предварително загрята на 170C фурна до суха клечка.
Намажете с масло и охладете на решетка.
Изборът е ваш:) Да ви е сладко!


Пожелавам ви лека, прохладна и успешна нова седмица:)