В петък имахме много хубав повод да почерпим приятели. Емко ми се обади по по обяд и ми каза да спретна нещо на бързичко.
В Банкя имаме страхотен магазин за месо, така че ми е лесно с прясното месо.
Избрах си една агнешка плешка с бутче и дроб и така реших основното, което се готви само:).
За агнешкото
2,5 агнешко месо
12 цели картофа
2 глави лук
3 с.л. сушени домати в зехтин
1 с.л. мед
мента, лимонова мащерка, черен пипер, сол
1 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. вода
Приготвяне
Нарежете месото, сложете го в гювеч. Добавете цели обелени картофи, нарязания на лунички лук и сушените домати.
Смесете подправките и меда с виното и водата. Разбъркайте хубаво и зелейте гювеча.
Печете на 200C около 2 часа.
За гарнитура, запържете нарязания на малки парченца дроб, добавете 1 връзка пресен лук, посолете, поръсете с черен пипер и мента. Сложете 1 ч.ч. ориз, запържете до прозрачност.
Добавете 4 ч.ч. вода. Варете до извиране на течността. Свалете от котлона, сложете хартия, отгоре кърпа и захлупете с капак.Оставете така до сервиране.
За питката
800 гр. брашно
1 пакетче суха мая
100 гр. маргарин
350 мл. прясно мляко
2 яйца
1 жълтък
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
сусам
Омесете тесто. Оставете го да втаса. Разделете на топки, които направете на фитили. Завържете ги на възел, като подпъхнете краищата за да стане като цвете.
Подредете в тава и отново оставете да втаса.
Намажете с жълтък и поръсете със сусам. Печете на 200C около 20 мин.
Като салатка имах маринована бейби моцарела в краставици, върху кръгчета от белени домати.
За моцарелата
1 кутийка бейби моцарела
1 зелена чушка
1 с.л. босилеково песто
2 стръкчета зелен лук
черен пипер
листа пресен босилек
зехтин
Нарежете чушката и лука на ситно. Сложете моцарелата в бурканче, добавете всички съставки и залейте със зехтин.
Ползвайте за основно хапване в питка,
или за салатка:)
За десерт ви предлагам сладкиш с праскови и малини.
Продукти
300 гр. бишкоти савоярди
200 мл. вода
4 с.л. захар
4 с.л. амарето или коняк
200 гр. белени нарязани на лунички праскови
200 гр. малини
1 пакетче крем ванилия на Йоткер с варене
500 мл. прясно мляко
7 с.л. захар
200 мл. течна сладкарска сметана
смлени белени печени бадеми или филиран бадем
Приготвяне
Сварете крема с млякото и захарта. Направете сироп от водата, захарта и амаретото.
На дъното на съда, в който ще приготвяте сладкиша, сложете малко крем. Топете бишкотите в сиропа и ги редете върху крема. Сипете крем върху тях, отгоре подредете праскови и малини.
Отново бишкоти, останалия крем и плодове. Залейте с разбитата сметана, гарнирайте с цели малини и бадеми.
Оставете в хладилника поне за 2 часа.
Изчезвам за известно време , затова ви прегръщам, целувам ви и ви пожелавам успешна нова седмица и хубаво и прохладно време.
Ще си взема компютъра естествено, вие какво си помислихте, че няма да ви следя:)
Не мога да пропусна чудесните ви кулинарни изкушения!
До скоро!