сряда, 18 юли 2012 г.
Пай с тиквички и корейска салата от краставици
Ама тези тиквички, не спират да раждат. Първата година, бях насадила пет- шест, направо завзеха градината. тази е само една но и тя ми стига:)
Тази тиквичка, я бях изпуснала между листата, та беше мутирала до големина от един килограм.
И така, мога да ви се похваля, че пая и салатата са направени изцяло с продукти собствено
производство!
Пълната заслуга за нашата градинка е на моя Емко:) не ми дава да пристъпя в нея, освен за бране и снимки:)
И така нека ви представя рецептата за пая и салатата.
Продукти за пая
За тестото
250 гр. брашно
100 гр, масло
1 яйце и един жълтък
3 с.л. заквасена сметана
сол
1 жълтък и 1 с.л. мляко за намазване
За плънката
1 кг. тиквички
5-6 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
150 гр. сирене
2 яйца
2 с.л. галета
сол, черен пипер
копър, магданоз, мента
Приготвяне
В пресятото брашно и сол, сложете студеното масло нарязано на кубчета. Стрийте до получаването на песъкливо тесто.След това добавете яйцето, жълтъка и сметаната.
Омесете тесто, което завийте във фолио и оставете в хладилника.
Нарежете тиквичката на много тънки парчета или я настържете. Осолете я и я оставете в гевгир за половин час да изтече водата.
В купа сложете отцедените тиквички, добавете лука , нарязан на ситно, настъргания чесън, ситно нарязаните подправки, сиренето, яйцата и галетата. Поръсете с черен пипер и сол (солта е в зависимост от това, колко е солено сиренето ви).
Разбъркайте всичко добре.
Разделете тестото на две равни половини. Разточете ги върху фолио, за да ви е по- лесно да ги пренесете в тавичката.
Големината и формата на тестото е според големината и формата на тавичката, в която ще печете.
Сложете тесто, плънка и отново тесто, с което да завиете плънката. Намажете с жълтъка разбит с млякото и набодете с вилица.
Печете в предварително загрята на 170C фурна с вентилатор, средна решетка, около 50 мин.
Нарежете и сервирайте!
Корейска салата от краставици
3 краставици
2 стръка пресен лук
2 с.л. печен сусам
сух лют пипер
за дресинга
3 с.л. сусамово олио
2 с.л. оризов оцет
1 скилидка чесън
сол, 1/2 ч.л. захар
Обелете и нарежете краставиците на тънки филийки. Добавете нарязания лук.
От изброените продукти за дресинга, направете заливка.
Залейте салатата, поръсете със сусама и пипера.
Сложете за дест минути във фризера и сервирайте студена.
Пожелавам ви чудесен утрешен ден:)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Кате, разкошна градинка и пай, и салата! Няма по - вкусно от отгледаното лично и с много любов! И ние тази година за първи път си гледаме разни зеленчуци, превърнахме малката градска тераса, почти в центъра на Монреал в райска градинка. Не е като да си ги насееш в двора, но е по-добре от нищо. Вече имаме чушки, които уж трябваше да са сладки, а те са люти:), но и такива ще си хапнем. Черитата са почти готови и краставичките опитахме, само големите домати остава да почервенеят. С такава любов си ги поливаме и гледаме, а те ни се отблагодаряват с вкусни и чисти плодове! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЧудесно ястие Кате!И хляба и манджата на едно място!Харесвам пай!А щом е с тиквички , още повече!
ОтговорИзтриванеА за градинката ти нямам думи, но както изглежда си имаш и професионален фотограф.
Чудесно ястие, прекрасни снимки!
Една силна виртуална прегръдка!
Кате, добре сте си похапнали :))) Добро предложение за "забравените" тиквички :) И аз имам няколко корена и все остава по някоя по голяма. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБиби, много се радвам за вас!
ОтговорИзтриванеИ аз като живеех в Центъра на София отглеждах зеленчуци на терасата, но няма никакво значение къде ги гледаш, важното е, че излизат от ръцете ти!
Прегръщам те и те целувам!
Гоголинче, Кате благодаря ви!
регръщам ви и хубав ден:)
Много хубави предложения, Кате! Градинката ви е приказна! Няма нищо по-сладко от това човек да хапва от нещата, които сам е създал! Прекрасен ден! :)
ОтговорИзтриванеРазкошен пай,Кате! Направо ти завидях за домашните тиквички, тези от градината на мама тази година се инатят, не пускат скръндзите им със скръндзи :( Но пък се нагледах на твоите снимки :Р
ОтговорИзтриванеДани, наистина е така!
ОтговорИзтриванеДивичке, ще пуснат, та ще се чудиш в кой буркан да ги завреш!
Всички харесаха пая!
Прегръщам ви момичета:)
Катенце, много си сладка с тези боси крачета!:) Блазе ти за тиквичките, нашите нещо съвсем се "спаружиха", не че на пазара няма, но друго си е домашните. А пая както винаги изкушава... Салатата е интересна. Чудесен ден и на теб, Слънце!
ОтговорИзтриванеКате,поздрави на Емо за труда и старанието,а на теб за поредната кулинарна фиеста,която си сътворила от свежи,пресни,домашни зеленчуци!Съвсем актуално лятно предложение!
ОтговорИзтриванеПрегръдки! :)
Чудесни слънчеви снимки и подходяща лятна рецепта!
ОтговорИзтриванеОбожавам такъв пай и твоите рецепти и снимки! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеАх, Катюша, ако можех щях да излапам всичко от монитора! Този пай ще си го приготвя някой ден, а салатката още утре:))
ОтговорИзтриванеDivan post...
ОтговорИзтриванеРомантика и първичност, великолепие и изобилие! Достигна ме носталгия по нашата градина в България...
ОтговорИзтриванеДруго си е да си имаш градинка и всичко да се гледа с много любов:)
ОтговорИзтриванеИ ние тая година, уж за по-малко количество имаме само 2 коренчета тиквички, но пак излизат супер много като бройка. Не можем да им насмогнем. Затова вече във всяка салата добавям и печени кръгчета тиквичка. Иначе не знам какво ще ги правим.
Консервирани имаме достатъчно.
Чудесно предложение отново!
Много ми допадна и салатата:)