сряда, 18 юли 2012 г.

Пай с тиквички и корейска салата от краставици


Ама тези тиквички, не спират да раждат. Първата година, бях насадила пет- шест, направо завзеха градината. тази е само една но и тя ми стига:)
Тази тиквичка, я бях изпуснала между листата, та беше мутирала до големина от един килограм.
И така, мога да ви се похваля, че пая и салатата са направени изцяло с продукти собствено
производство!
Пълната заслуга за нашата градинка е на моя Емко:) не ми дава да пристъпя в нея, освен за бране и снимки:)


И така нека ви представя рецептата за пая и салатата.

Продукти за пая

За тестото

250 гр. брашно
100 гр, масло
1 яйце и един жълтък
3 с.л. заквасена сметана
сол
1 жълтък и 1 с.л. мляко за намазване

За плънката



1 кг. тиквички
5-6 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
150 гр. сирене
2 яйца
2 с.л. галета
сол, черен пипер
копър, магданоз, мента

Приготвяне

В пресятото брашно и сол, сложете студеното масло нарязано на кубчета. Стрийте до получаването на песъкливо тесто.След това добавете яйцето, жълтъка и сметаната.
Омесете тесто, което завийте във фолио и оставете в хладилника.
Нарежете тиквичката на много тънки парчета или я настържете. Осолете я и я оставете в гевгир за половин час да изтече водата.
В купа сложете отцедените тиквички, добавете лука , нарязан на ситно, настъргания чесън, ситно нарязаните подправки, сиренето, яйцата и галетата. Поръсете с черен пипер и сол (солта е в зависимост от това, колко е солено сиренето ви).
Разбъркайте всичко добре.
Разделете тестото на две равни половини. Разточете ги върху фолио, за да ви е по- лесно да ги пренесете в тавичката.
Големината и формата на тестото е според големината и формата  на тавичката, в която ще печете.
Сложете тесто, плънка и отново тесто, с което да завиете плънката. Намажете с жълтъка разбит с млякото и набодете  с вилица.
Печете в предварително загрята на 170C  фурна с вентилатор, средна решетка, около 50 мин.



Нарежете и сервирайте!



Корейска салата от краставици

3 краставици
2 стръка пресен лук
2 с.л. печен сусам
сух лют пипер

за дресинга

3 с.л. сусамово олио
2 с.л. оризов оцет
1 скилидка чесън
сол, 1/2 ч.л. захар

Обелете и нарежете краставиците на тънки филийки. Добавете нарязания лук.
От изброените продукти за дресинга, направете заливка.
Залейте салатата, поръсете със сусама и пипера.
Сложете за дест минути във фризера и сервирайте студена.


Пожелавам ви чудесен утрешен ден:)

15 коментара:

  1. Кате, разкошна градинка и пай, и салата! Няма по - вкусно от отгледаното лично и с много любов! И ние тази година за първи път си гледаме разни зеленчуци, превърнахме малката градска тераса, почти в центъра на Монреал в райска градинка. Не е като да си ги насееш в двора, но е по-добре от нищо. Вече имаме чушки, които уж трябваше да са сладки, а те са люти:), но и такива ще си хапнем. Черитата са почти готови и краставичките опитахме, само големите домати остава да почервенеят. С такава любов си ги поливаме и гледаме, а те ни се отблагодаряват с вкусни и чисти плодове! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно ястие Кате!И хляба и манджата на едно място!Харесвам пай!А щом е с тиквички , още повече!
    А за градинката ти нямам думи, но както изглежда си имаш и професионален фотограф.
    Чудесно ястие, прекрасни снимки!
    Една силна виртуална прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, добре сте си похапнали :))) Добро предложение за "забравените" тиквички :) И аз имам няколко корена и все остава по някоя по голяма. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Биби, много се радвам за вас!
    И аз като живеех в Центъра на София отглеждах зеленчуци на терасата, но няма никакво значение къде ги гледаш, важното е, че излизат от ръцете ти!
    Прегръщам те и те целувам!
    Гоголинче, Кате благодаря ви!
    регръщам ви и хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубави предложения, Кате! Градинката ви е приказна! Няма нищо по-сладко от това човек да хапва от нещата, които сам е създал! Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошен пай,Кате! Направо ти завидях за домашните тиквички, тези от градината на мама тази година се инатят, не пускат скръндзите им със скръндзи :( Но пък се нагледах на твоите снимки :Р

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, наистина е така!
    Дивичке, ще пуснат, та ще се чудиш в кой буркан да ги завреш!
    Всички харесаха пая!
    Прегръщам ви момичета:)

    ОтговорИзтриване
  8. Катенце, много си сладка с тези боси крачета!:) Блазе ти за тиквичките, нашите нещо съвсем се "спаружиха", не че на пазара няма, но друго си е домашните. А пая както винаги изкушава... Салатата е интересна. Чудесен ден и на теб, Слънце!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате,поздрави на Емо за труда и старанието,а на теб за поредната кулинарна фиеста,която си сътворила от свежи,пресни,домашни зеленчуци!Съвсем актуално лятно предложение!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни слънчеви снимки и подходяща лятна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  11. Обожавам такъв пай и твоите рецепти и снимки! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Ах, Катюша, ако можех щях да излапам всичко от монитора! Този пай ще си го приготвя някой ден, а салатката още утре:))

    ОтговорИзтриване
  13. Романтика и първичност, великолепие и изобилие! Достигна ме носталгия по нашата градина в България...

    ОтговорИзтриване
  14. Друго си е да си имаш градинка и всичко да се гледа с много любов:)
    И ние тая година, уж за по-малко количество имаме само 2 коренчета тиквички, но пак излизат супер много като бройка. Не можем да им насмогнем. Затова вече във всяка салата добавям и печени кръгчета тиквичка. Иначе не знам какво ще ги правим.
    Консервирани имаме достатъчно.
    Чудесно предложение отново!
    Много ми допадна и салатата:)

    ОтговорИзтриване