Това е един от любимите ми видове хляб. Пухкав и мек, с невероятен аромат на мед, този хляб е много подходящ за сандвичи. Не се рони има перфектни филийки и мирише още по силно, като се препече. Това, че има аромат на мед обаче, не означава, че хлябът е сладък. Количеството мед не е толкова, че да е сладък, но е достатъчно, че цялата къща да се изпълни със сладост.
Аз направих 8 малки хлебчета, защото исках да раздам на няколко човека, но иначе можете да не си играете и да изпечете един голям хляб.
Продукти
1 ч.ч. мляко
1/ 4 ч.ч. мед
4 с.л. масло
1 ч.л. сол
1 пак . суха мая- 11гр.
1/ 2 ч.ч. хладка вода
1 ч.л. захар
1 яйце- леко разбито
4 ч.ч. брашно
Приготвяне
Сложете млякото, меда, солта и маслото в тенджера, затоплете малко преди кипене и махнете на страна. Охладете.
Сложете брашното в купа, изсипете маята, яйцето, млечната смес и водата. Омесете тесто.
Прехвърлете го на набрашнена повърхност и месете до гладко тесто. Ако се наложи, добавете малко брашно, колкото да не залепва тестото, но да остане меко и еластично.
Ако решите да направите един хляб, омесете на топка и сложете в правоъгълна форма за кекс.
ако решите да направите малки хлебчета, като моите, разделете на 8 равни парчета и ги сложете в хартиени формички ( купих ги в Джъмбо). Оставете да втасат и изпечете в предварително загрята на 180C фурна, средна решетка . Извадете и охладете върху решетка, като махнете формичките.