вторник, 26 август 2014 г.

Мек хляб с мед и мляко


Това е един от любимите ми видове хляб. Пухкав и мек, с невероятен аромат на мед, този хляб е много подходящ за сандвичи. Не се рони има перфектни филийки и мирише още по силно, като се препече. Това, че има аромат на мед обаче, не означава, че хлябът е сладък. Количеството мед не е толкова, че да е сладък, но е достатъчно, че цялата къща да се изпълни със сладост.
Аз направих 8 малки хлебчета, защото исках да раздам на няколко човека, но иначе можете да не си играете и да изпечете един голям хляб.

Продукти

1 ч.ч. мляко
1/ 4 ч.ч. мед
4 с.л. масло
1 ч.л. сол
1 пак . суха мая- 11гр.
1/ 2 ч.ч. хладка вода
1 ч.л. захар
1 яйце- леко разбито
4 ч.ч. брашно

Приготвяне

Сложете млякото, меда, солта и маслото в тенджера, затоплете малко преди кипене и махнете на страна. Охладете.
Сложете брашното в купа, изсипете маята, яйцето, млечната смес и водата. Омесете тесто.
Прехвърлете го на набрашнена повърхност и месете до гладко тесто. Ако се наложи, добавете малко брашно, колкото да не залепва тестото, но да остане меко и еластично.
Ако решите да направите един хляб, омесете на топка и сложете в правоъгълна форма за кекс.
ако решите да направите малки хлебчета, като моите, разделете на 8 равни парчета и ги сложете в хартиени формички ( купих ги в Джъмбо). Оставете да втасат и изпечете в предварително загрята на 180C фурна, средна решетка . Извадете и охладете върху решетка, като махнете формичките.



четвъртък, 21 август 2014 г.

Къпкейкове с малини и сметана


Ето, че малините отново узряха и натежаха на клонките. Колкото и да отлагах брането, дойде денят , в който се наложи да ги откъсна, защото вече започнаха да се отлепят от дръжчицата и са готови да окапят по земята. Рано сутринта с купичка в ръка и боса (естествено) излязох да обера тези ароматни плодчета. Рафо, който се беше излегнал блажено пред вратата, като ме видя, веднага се претърколи по гръб и вдигна краката в очакване на галене по коремчето. Погалих го и тръгнах към градината, а той, като видя, че нося нещо в ръката, започна да подскача и да любопитства. Ееееей, ама големи любопитковци са тези френски булдози...и лакомници:) Естествено, първите малинки бяха за него. А тях, като ги докоснах, пък като се разнесе един аромаааат...Наистина е удивително, да излезеш и да набереш каквото и да е , излязло от твоите ръце, нещо за което си полагал грижи и виждаш, как ти се отплаща.
И така, понеже малинака , не ни е много голям, набрах една купичка за сладкиши и една изядохме с Рафо:)))


С останалата купичка малини направих тези превъзходни кексчета, от които вече останаха само три. До сега, не ми се беше случвало да изям кексче, преди да съм го снимала, но този път не можах да устоя. Изумителни са. Меки, пухкави, ароматни, с идеално допълващи се аромати, без да са прекалено сладки, това са кексчета, които се приготвят лесно, бързо и не изискават някакви особени умения. В същото време са вкусни и ефектни. Можете да ипровизирате с любимите за вас плодове. За мен, тези с малини са идеални, защото леко киселия вкус на малините идеално пасва на сладкото кексче.


Профукти за 9 кексчета

За тестото

1/2 ч.ч. меко масло
1/2 ч.ч. захар
1 ч. ч. брашно 1 ч.л. бакпулвер
2 яйца
1/4 ч.ч. айрян
1 ванилия

За глазурата

1/2 ч.ч. сладкарска сметана
1 ванилия
разчупени малини
3 с.л. малиново желе , разредено с 1 с.л. дода

Приготвяне

Загрейте фурната на 175C. В тава, сложете 9 чашки за мъфини.
Смесете всички съставки за кексчетата и ги разбийте с миксер. С лъжица разпределете сместа в чашките. Печете около 20 мин. до суха клечка. Извадете ги и оставете за 5 мин. в тавата, след което охладете на решетка. Разбийте сметаната и ванилията. Изстиналите кексчета гарнирайте със сметаната, сложете от малините и намажете с малиновото желе.
Нямат трайност:)))


вторник, 19 август 2014 г.

Чабата


Това е един от хлябовете, които обичам най- много. Стар класически италиански хляб. Правила съм го по няколко рецепти, но тази определено е моят фаворит.
Аз ползвах  кухненски робот с тесто бъркачка, но можете да го направите и с миксер с приставки за разбиване и приставки за тесто.
Става с много тънка и хрупкава коричка и големи дупки вътре.
Ето и много добро видео към тази рецепта от начало до край.
Аз пропуснах преместването след втасването и пекох на тава, вместо на плоча и пак ми се получи превъзходен хляб.

Продукти

500 гр. брашно
1 пак. суха мая
1.ч.л. сол
475 гр. вода

Приготвяне

Смесете всички сухи съставки, сложете лопатката на робота и разбъркайте. Добавете водата и разбъркайте, колкото да се смесят и оставете за 10 мин. Пуснете миксера на бързи обороти за 5 мин. След това махнете лопатката , сложете куката и месете още около 5 мин. Тестото, започва да се отлепва от страните на купата и да се събира на топка, около куката.
Изсипете го в намаслена купа и завийте. Оставете го да втаса, докато утрои обема си.
Тук идва и промяната в моята рецепта. Вместо втасалото тесто да го изсипя и оформя на хлебчета, които после отново да премествам и после отново във фурната, аз просто изсипах втасалото тесто, върху пекарска хартия, обилно набрашнена, която бях сложила в тавата на фурната. Разделих го на две половини, оформих на хлебчета, като само го побутвах с нож за тесто. Набрашних, понатиснах го леко с пръсти, завих с найлонов плик и оставих да втаса за 45 мин. Загрейте фурната на 230C, сложете тавичка с вода на дъното на фурната. Печете около 25-30 мин. Извадете и охладете върху решетка, завит с кърпа.


неделя, 17 август 2014 г.

Азиатска салата със зеле, фъстъци и джинджифил

Рано пиле, рано пее. Та така и аз. Гостите ми още спят, аз станах да направя закуска , да си пийна кафенцето на спокойствие и да  драсна една рецептичка. Когато се събираме с приятели, винаги поднасям нещо ново и различно, което дори аз не съм пробвала. Така стана и вчера, когато за вечеря една от салатите беше тази азиатска зелева салата. Мъжете много обичат да си правят барбекю в събота и неделя, а какво по- хубаво от няколко вида салати, към прясно опушеното месце и препечен домашен хляб.
Лятото, не сядаме без салата. Особено откакто гледаме зеленчуци и всичко е чисто и вкусно.
Експериментирам с вкусове, аромати, ядки и всякакви зеленчуци. Много обичаме зеле, а не бих казала, че имам особен набор от зелеви ястия. Е, тази салата определено, ще я поднасям, като изненадата на салатите по отношение на нашата традиционна зелева салата. Всички я харесахме и бяхме много впечатлени от невероятния вкус, за който допринесоха всички съставки. Изключително вкусна и ароматна салата.
И такаааа... да преминем към рецептата.

Продукти за слатата

!/2 бяло зеле тънко нарязано
1/4 червено зеле тънко нарязано
1 морков- ситно настърган
1 с.л. кориандър- можете да замените с магданоз- едро нарязан
1 шепа печени белени фъстъци счукани на  парчета

За дресинга

1/4 ч.ч. оризов оцет
2 с.л. тъмен соев сос
2 с.л. сусамово олио
1 с.л. мусковадо
2 см. обелен и ситно настърган пресен джинджифил
2 скилидки ситно настърган чесън
Приготвяне

Направете дресинга и го оставете за един час да се смесят ароматите. Смесете зеленчуците, осолете на вкус и намачкайте леко. Залейте с дресинга и разбъркайте.
Салатата е толкова вкусна, че можете спокойно да се нахраните само с нея и препечен хляб.



събота, 16 август 2014 г.

Домашен сладолед с бейлис


Дори в събота и неделя се събуждам рано. Милото ми носи кафето в леглото, защото съм с много ниско кръвно и докато не изпия едно кафе, не мога да се събудя. В мързеливите съботни утрини, след първото кафе, набързо приготвям този прекрасен десерт, който не изисква никакви усилия. Така ми остава и време за следобеден мързел:)
Обожавам го, защото винаги имам с какво домашно да почерпя гостите си, а и с него става страхотно айс кафе. Рецептата е на Нигела Лоусън и търпи много вариации. Можете да си направите и плодов с плодов ликьор и плодове, можете да добавите ядки, , кокосови стърготини или крокан. Винаги получавате невероятно вкусен домашен сладолед.
Хубавото е, че се приготвя без машина, без допълнително бъркане. Просто и бързо.
Като начало, ако решите да приготвите тази рецепта ви трябва Бейлис.


Продукти

300 мл. сладкарска сметана
170 мл. подсладено кондензирано мляко
2 с.л. нес кафе на прах
2 с.л. бейлис

Разбийте сметаната, добавете млякото и кафето. Разбъркайте внимателно до хомогенизиране.
Добавете бейлиса и отново разбъркайте внимателно. Изсипете в метална форма ( аз ползвам тази за печене на хляб) И оставете във фризера ай- малко за 6 часа. След около 8-10 часа е превъзходен!



Пожелавам ви разпускащ уикенд!

четвъртък, 14 август 2014 г.

Пиле с горчица, сметана и бекон за двама


Днес ви представям една рецепта на Дейвид Лебовиц, която е много проста и лесна за изпълнение, но достатъчно вкусна и изтънчена за да я поднесете на приятели или да изненадате любимия с вечеря за двама. Можете да я поднесете с паста или картофено пюре, както и със задушени зеленчуци. Аз ползвах пилешки бутчета с кожа, но можете да  приготвите ястието с обезкостени пържоли от бут. Ако решите да приготвите по- голямо количество, просто удвоете продуктите.

Продукти

2 цели пилешки бутчета- разделени на половина

За маринатата
60 гр. дижонска горчица
1/4 ч.л. . червен пипер
1/4 ч.л. сол
прясно смлян черен пипер

90 гр. бекон
1 малка глава лук, ситно настъргана
1 ч.л. прясна мащерка
1/2 ч.ч. бяло вино
1/2 ч.ч. вода
2 с.л. едрозърнеста горчица
3 с.л. сметана


Приготвяне

Смесете съставките за маринатата и оваляйте пилето в нея. Завийте с фолио и оставете в хладилника.
Нарежете бекона на ситни кубчета. В малко сгорещено олио, запържете бекона и го извадете. В същата мазнина сложете лукаи запържете за кратко. Добавете мащерката и разбъркайте. Извадете лука при бекона. долейте малко олио и сложете бутчетата. Запържете ги от всички страни, за да ги запечатате. Извадете ги при бекона. Сипете виното и поостържете дъното на тенджерата. Върнете месото, бекона и лука, залейте с водата, кипнете, намалете огъня и гответе на слаб огън около 30-40 мин. Проверете месото и ако е готово изключете котлона. Добавете горчицата и сметаната, разбъркайте и подправете с мащерка.
Поднесете с чаша изстудено бяло вино!





сряда, 13 август 2014 г.

Phoskitos- испански шоколадови пасти


Това са пастички, които са любими не само на децата, заради придружаващите ги играчки а и на възрастните. Аз ги обожавам, въпреки, че не обичам много сладко. Идеално пасват на вкуса ми. Невероятен мек и кремообразен пълнеж, завит в плътен блат, покрит с шоколад. Имам ли отворено кондензирано мляко, задължително го приготвям. Можете да направите за децата си, като ги у сложите в пликче и прикрепите играчка към тях. .Чудесен начин да седнете с децата си на чаша како и да си поговорите с тях, като с възрастни.
Ето и рецептата:

Продукти

За блата

50 гр. прясно мляко
50 гр. мек маргарин ( ако искате масло)
4 жълтъка
70 гр. захар
80 гр. брашно
4 белтъка

За крема

100 мл. сладкарска сметана
80 мл. кондензирано мляко със захар
1 с.л. мед

За шоколадовото покритие

200 гр. черен шоколад
50 гр. вода
50 гр. масло



Приготвяне

Разбийте жълтъците, млякото, маргарина и захарта. Добавете брашното и разбъркайте хубаво.
Разбийте белтъците на сняг и  прибавете към жълтъчната смес на порции, като разбърквате внимателно. изсипете в тава ( аз ползвам тази от фурната) застлана с хартия за печене.
Печете на 160C до златисто в предварително загрята фурна. Извадете, отлепете хартията, сложете я под блата и завийте на руло. Оставете да изстине напълно.
Разбийте сметаната. Добавете меда към кондензираното мляко и след това добавете млякото към сметаната, като разбърквате внимателно.
Развийте рулото, намажете го с крема, завийте и оставете в хладилника за около час.
Начупете шоколада, добавете маслото и водата и разтопете в микровълновата.
Извадете стегналото се руло, нарежете го на пастички около 2 см. и оваляйте в шоколадовата смес. Поставете ги върху решетка в хладилника да стегнат.
Поднесете с чаша кафе или какао.


Аз никога не успявам да изчакам да стегнат достатъчно, а и ги обичам както на същия ден с по мек крем, така и на следващия с малко по- стегнат. За трети ден не говоря изобщо, защото никога до сега не са ми оставали:)




понеделник, 11 август 2014 г.

Хрупкави пържени тиквички


Това е една от любимите ми храни в Гърция. Друго мога да не ям, мога да карам само на тиквен чипс. Когато ги приготвих за първи път в къщи, си играх да ги пържа една по една, след което се разрових из гръцките блогове и разбрах, че може да се пържат, като картофи, по много наведнъж и резултата е същия- вкусен хрупкав чипс.
Рядко пържа и затова си позволявам от време на време такива мазнотийки. Друг е въпроса, че не ги сервирам веднага, а ги отцеждам върху домакинска хартия два пъти.
Но, дори и да не ги отцеждам, не мога и не искам да се отказвам от тях! О–бо-жа-вам ги!
Още повече, че тиквичките в градината взеха да растат като полудели, след дъжда и по тези жеги.


Продукти

2 средно големи тиквички
олио или зехтин
брашно

Приготвяне

Нарежете тиквичките на тънки лентички с картофобелачка. Сложете ги в купа и ги залейте със студена вода. Посолете с една 1 с.л. сол. Разбъкайте и оставете в хладилника за половин или цял ден. Извадете, прецедете и премийте в гевгир. Взимайте от лентите, овалвайте в брашно и пускайте в сгорещено олио.



Обръщайте ги от време на време ( на мен ми е най- удобно да ги обръщам с метални щипки за спагети), ностава и с вилица. Пържете до златисто и извадете да се отцедят върху хартия. Поднесете с цедено кисело мляко с копър и чесън.
Наздраве на вас, а аз да отивам на работа!


неделя, 10 август 2014 г.

Ванилия & кафе мюсли


Аз съм ранобудна птица. Обичам да ставам рано да изляза на двора, да погаля Рафо и Мърфи, да вдишам свежия въздух на утрото, да си намокря краката в утринната роса по тревата и да благодаря на бог, че е благосклонен към нас- че сме, живи здрави и сме заедно.
Има сутрини, в които мога с часове да се занимавам с някоя връткава закуска, а има такива, в които ми се иска да се излежавам в леглото с чаша кафе и нещо набързо приготвено и да се ровичкам из нета. За такива дни е и тази рецепта, която има много разновидности и търпи всякакви интерпретации, спрямо вкуса  ви. Много е вкусно, можете да го смесвате с кисело или прясно мляко, можете да го ползвате като добавка върху сладолед, както и за някои сладкиши и торти.


Продукти

1 ч.ч. овесени ядки
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
50 гр. парени лешници
2 ванилии
1 с.л. нес кафе
2 с.л. вода
2 с.л. мед
1 с.л. масло- разтопено
3/4  ч.ч. шоколадов  чипс

Приготвяне

Смесете овесените ядки, кокосовите стърготини и начупените на едро лешници и поръсете с ванилията. В чаша, разбъркайте меда, маслото, водата и кафето. Изсипете течната в сухата смес, като разбърквате непрекъснато. Изсипете в тава , върху пекарска хартия и печете в предварително загрята на 170C фурна, средна решетка около 10 мин, след което разбъркайте и печете още 10 мин. Извадете, оставете да  се охлади и добавете чипса. Сипете в бурканче  и ползвайте за мързеливите утрини!
П. С. Ако и децата ви обичат овесени ядки с лешници и шоколад, просто заменете кафето с разтворимо какао. Ако нямате разтворимо кафе, ползвайте 2 с.л. еспресо.
Пожелавам ви мързелива, разтоварваща неделя!






събота, 9 август 2014 г.

Пица хот - дог


Ето един лесен бърз и красив начин да поднесете кренвирши или домашен вариант на хот дог. Става много бързо, подходящ е за всяко време на деня. Тестото е фантастично меко, с хрупкави краища. Аз го направих само от тесто, кренвирши и кашкавал, но ако обичате яйца, можете да сварите две- твърдо. След което да ги нарежете на кръгчета и да сложите по едно кръгче в средата, а около него да наредите кренвиршите с тесто. Просто, но красиво и вкусно особено за сутрешна съботна или неделна закуска, поднесени топли и споделени с любимите хора.

Продукти

230 гр. брашно                                                                                        4 кренвирша
20 гр. меко масло                                                                                    настърган кашкавал
1 пак. суха мая                                                                                         трапезна чубрица
1/2 ч.л. сол                                                                                                прясно мляко
90 мл. вода

Приготвяне

Омесете тесто от изброените продукти и оставете да втаса. Включете фурната на 180C.
Готовото тесто разделете на 4 равни парчета  и разточете всяко едно от тях в елипсовидна форма с дължината на кренвирша. Завийте колбаса в тестото и разрежете на 9 пръстена. В тава с пекарска хартия ,подредете като цвете, като оставите по около половин сантиметър между пръстените. Поръсете от настъргания кашкавал по средата, като малко обхванете и пръстените. Поръсете с чубрица и намажете с прясно мляко. печете до златисто.
Ако решите да ги направите с яйце, просто нарежете на 8 пръстена и когато ги подреждате, в средата вместо колбас с тесто, сложете кръгче яйце и поръсете с кашкавал.
Поднесете с любимите за семейството ви сосове.



петък, 8 август 2014 г.

Крем пай или Tarta de natas


Днес ви представям една торта, която е много популярна в Португалия под името Tarta de natas.
Това е най- бързата ефектна, лека и вкусна торта, която съм приготвяла. Съчетанието от бисквити, сметана, кондензирано мляко и масло е невероятна. Можете да я направите с каквито бисквити искате. Аз съм я направила с орео, защото Анджи ги обожава. Точно вчера в HIT видяхме такава торта на Йоткер и тя искаше да си я купи, но аз я спрях, защото не мога да си представя какво има в тази торта, за да стои в картонена кутия без хладилник месеци наред. Та по този случай и обещах днес да и я направя. Поуплесках снимките, защото нямах време, а и като отрязах парчето за снимката, го изпуснах на масата и развалих декорацията, ама ...здраве да е, това са бели кахъри. Важното е, че резултата, като вкус е фантастичен.
Ето и рецептата:

Продукти

160 гр. бисквити орео- теглото е без крема
20 гр. меко масло
300 мл. сладкарска сметана
100 мл. кондензирано мляко със захар
1 пак желатин
пудра захар за декорация

Приготвяне

Смелете на ситно бисквитите и ги разделете на две по 80 гр. Едната част от тях смесете с маслото. Облицовайте форма с диаметър 20 см. с пекарска хартия и изсипете бисквитите с масло вътре, като оформите блат от тях. Сложете в хладилника за около 30 мин. През това време разбийте сметаната, внимателно добавете млякото, като разбърквате леко. Ратворете желатина с 3-4 с.л. вода на водна баня идобавете към сместа. Изсипете готовата смес  върху блата и я разпределете хубаво, като я загладите отгоре. Върнете в хладилника за около 2 часа. Извадете посипете с останалите бисквити и тогава махнете ринга. Декорирайте с пудра захар.


Пожелавам ви прекрасен уикенд!

вторник, 5 август 2014 г.

Домашни хамбургери


След прекарана тежка чревна инфекция, болки в корема около две седмици, след изядено едно парче пица навън, реших тази вечер да хапнем домашни бургери. Тези дни хапвах по малко, повече течно и готвено и затова ми е време за нещо по- сухичко. Както казах и в по- предните постове не си падам по диетите и уж здравословните без глутенови тинтири- минтири.
За мен здравословното хранене, е умереното с чисти продукти. Та по този повод реших да си изпечем хлебчета, да си направим кюфтета да откъснем зеленчуци от градината и...ето ти го перфектният чийзбургер в домашна обстановка. Честно да си призная снимките ми отнеха повече време от подготвянето му. Но си заслужаваше. Да не говорим, че може да си замразите и хлебчетата и кюфтетата, и да ги правите за отрицателно време.


Продукти за 8 хлебчета                                                

500 гр. брашно
1 леко разбито яйце
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
60 гр. мек маргарин
1 пак. суха мая
125 мл. прпсно мляко
125 мл. хладка вода
1 жълтък+ 1 с.л. мляко за намазване
сусам

Приготвяне

Включете фурната на 180C. Замесете тесто от изброените продукти. Ако трябва добавете още малко брашно за доомесване на меко, не лепнещо тесто. Разделете тестото на 8 равни части, които оформете на топчета. Оставете да втасат до удвояване на обема. Когато са готови за печене, намажете ги с жълтъка, разбит с млякото и поръсете със сусама. Печете около 15- 20 мин. до златисто. Извадете и охладете на решетка.


Получават се фантастични меки, пухкави и ароматни хлебчета.


Продукти за кюфтето

500 гр. кайма
1 скилидки чесън
1 с.л. ситно нарязан магданоз
кимион, сол, черен пипер


Приготвяне

Счукайте чесъна. Сложете каймата в купа, посолете, и овкусете с подправките и чесъна.
Оформете кюфтета и ги сплескайте да станат около 2 см. Изпържете или изпечете на скара.


Сглобете сандвича с любимите си зеленчуци и сирена. Аз лично сложих маруля, червен лук, домат и чедар сирене. Ако искате можете да сложите сосове, да направите пилешки или зеленчукови кюфтета, да сложите рукола или айсберг- резултата винаги ще бъде един и същи- неустоим, ароматен и безкрайно вкусен сандвич.
А сега да сипя по чаша вино и да благодаря на моя прекрасен асистент- Емчо*)


неделя, 3 август 2014 г.

Разходка с Анджи и Рафо



Ето ги и тях, моите "домашни любимци". Единият винаги готов за разходка, другия винаги готов за снимки:)



Момиче и неговото куче, заедно на разходка, покрай тях и аз горя калории и удовлетворявам една от страстите си- фотографията.







Лесни са за снимане, защото Рафо е залепен, като гербова марка за Анджи.



Хубаво е да се разхождаш безцелно, да прекараш малко време с порасналото детенце, което има все по- малко време за теб!