събота, 16 август 2014 г.

Домашен сладолед с бейлис


Дори в събота и неделя се събуждам рано. Милото ми носи кафето в леглото, защото съм с много ниско кръвно и докато не изпия едно кафе, не мога да се събудя. В мързеливите съботни утрини, след първото кафе, набързо приготвям този прекрасен десерт, който не изисква никакви усилия. Така ми остава и време за следобеден мързел:)
Обожавам го, защото винаги имам с какво домашно да почерпя гостите си, а и с него става страхотно айс кафе. Рецептата е на Нигела Лоусън и търпи много вариации. Можете да си направите и плодов с плодов ликьор и плодове, можете да добавите ядки, , кокосови стърготини или крокан. Винаги получавате невероятно вкусен домашен сладолед.
Хубавото е, че се приготвя без машина, без допълнително бъркане. Просто и бързо.
Като начало, ако решите да приготвите тази рецепта ви трябва Бейлис.


Продукти

300 мл. сладкарска сметана
170 мл. подсладено кондензирано мляко
2 с.л. нес кафе на прах
2 с.л. бейлис

Разбийте сметаната, добавете млякото и кафето. Разбъркайте внимателно до хомогенизиране.
Добавете бейлиса и отново разбъркайте внимателно. Изсипете в метална форма ( аз ползвам тази за печене на хляб) И оставете във фризера ай- малко за 6 часа. След около 8-10 часа е превъзходен!



Пожелавам ви разпускащ уикенд!

12 коментара:

  1. Кате, защо не дойде по-рано с това предложение... Теи дни за първи път правих домашен сладолед и се провалих. Всичко беше наред и когато добавих кондензирано мляко към студения крем (който преди това се вареше, т.е. вече беше изстинал), всичко се пресече... Нито сметаната после, нищо не помогна. Мисля си, че кондензираното мляко не беше както трябва. Какво е всъщност, ти какво използва? Моето беше доста рядко и не беше сладко. А аз си мисля, че кондензираното мляко не е просто с висока масленост, а е т.нар. сгушьонка/сгущенка.
    И след всичко... Исках да кажа, че сладоледът ти е върхът на... сладоледа! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Ползвах сметана на Халта и кондензирано мляко от Кауфланд - тяхната марка. Много е лесно! Точно както съм го написала! Прегръдки!

      Изтриване
    2. Гери, сгущенката е карамелизирано кондензирано мляко.
      Най често има подсладено кондензирано мляко на Dutch lady :)
      Извинявам се на Катето, че се намесвам!
      Сгущенката се продава в руските магазини, или си го правиш сама :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. С това чудно сладоледче уикенда става една идея по-сладък и незабравим,Кате!Много по мой вкус,особено с Бейлиса,приветствам рецептата с охота!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С удоволствие бих изпила по айс кафе с теб Роси! Прегръщам те!

      Изтриване
  3. Кате, този сладолед е чудесен :)
    И в момента имам във фризера с добавка на сок от лайм!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Съвсем по мой вкус е, Кате :) непременно ще го пробвам!!!
    Усмихнат уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Приказна си както винаги, убийствен сладолед! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  6. Какво по-добро от бърз десерт в почивните дни?! Чудесен е!

    ОтговорИзтриване
  7. Този сладолед ще ми допадне със сигурност, кога ли ще се престраша да направя в домашни условия...

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусен сладолед, Кате!
    Прекрасна неделна вечер!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  9. Аз все бъркащи се сладоледи правя :) Рецептата ме спечели. Ще се прави, ама другото лято. Дано не забравя за този лесен вариант.

    ОтговорИзтриване