вторник, 19 август 2014 г.
Чабата
Това е един от хлябовете, които обичам най- много. Стар класически италиански хляб. Правила съм го по няколко рецепти, но тази определено е моят фаворит.
Аз ползвах кухненски робот с тесто бъркачка, но можете да го направите и с миксер с приставки за разбиване и приставки за тесто.
Става с много тънка и хрупкава коричка и големи дупки вътре.
Ето и много добро видео към тази рецепта от начало до край.
Аз пропуснах преместването след втасването и пекох на тава, вместо на плоча и пак ми се получи превъзходен хляб.
Продукти
500 гр. брашно
1 пак. суха мая
1.ч.л. сол
475 гр. вода
Приготвяне
Смесете всички сухи съставки, сложете лопатката на робота и разбъркайте. Добавете водата и разбъркайте, колкото да се смесят и оставете за 10 мин. Пуснете миксера на бързи обороти за 5 мин. След това махнете лопатката , сложете куката и месете още около 5 мин. Тестото, започва да се отлепва от страните на купата и да се събира на топка, около куката.
Изсипете го в намаслена купа и завийте. Оставете го да втаса, докато утрои обема си.
Тук идва и промяната в моята рецепта. Вместо втасалото тесто да го изсипя и оформя на хлебчета, които после отново да премествам и после отново във фурната, аз просто изсипах втасалото тесто, върху пекарска хартия, обилно набрашнена, която бях сложила в тавата на фурната. Разделих го на две половини, оформих на хлебчета, като само го побутвах с нож за тесто. Набрашних, понатиснах го леко с пръсти, завих с найлонов плик и оставих да втаса за 45 мин. Загрейте фурната на 230C, сложете тавичка с вода на дъното на фурната. Печете около 25-30 мин. Извадете и охладете върху решетка, завит с кърпа.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ох, ама наистина е превъзходен, Кате... Браво за уменията!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Лелеее, това "нещо" изглежда превъзходно! Още тази вечер ще го направя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта! Слънчеви поздрави!
Кате, чудесна чабата!
ОтговорИзтриванеОбичам тези големи дупки и тънката коричка!
Поздрави!
Другия път да замесиш повечко и предварително да ми се обадиш,Кате:))))
ОтговорИзтриванеЧуден хляб!
Не съм правила, но много ме запали! Записвам си! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеВръща ме в отминали времена..., все едно е печен от баба на огнището...чуден!
ОтговорИзтриванеКате,хлябът при теб е на пиедестал,а така и трябва!И тази чабата е великолепна!Прегръдка и ведър ден!
ОтговорИзтриванеНевероятна е! И аз не съм правила, трябва да се коригирам!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ооо, Кате, невероятен хляб! Всеки път като видя такива големи шупли ииии... направо се разтапям!
ОтговорИзтриванеКрасота, красота! Моите адмирации!
Здравей, Катерина!
ОтговорИзтриванеБлогът ти е страхотен - снимките, рецептите, изчетох го ''на един дъх''. Набелязах си много вкусотии. Поздравления за всичко, което правиш и споделяш с нас.
Имам един въпрос относно фокачата - виждам, че водата е в гр. и не ми е много ясно колко точно е в мл.
Желая ти приятен ден.
Поздрави
Петя
Благодаря Петя! Относно водата в хляба- рецептата във видеото, към което съм дала линк е в грамове. В гугъл има превръщане от гр. в мл. 475 гр.= 475 мл.
ИзтриванеПоздрави!
Имах предвид чабатата, а не фокачата
ОтговорИзтриване:)
Страхотен!
ОтговорИзтриване