вторник, 19 август 2014 г.

Чабата


Това е един от хлябовете, които обичам най- много. Стар класически италиански хляб. Правила съм го по няколко рецепти, но тази определено е моят фаворит.
Аз ползвах  кухненски робот с тесто бъркачка, но можете да го направите и с миксер с приставки за разбиване и приставки за тесто.
Става с много тънка и хрупкава коричка и големи дупки вътре.
Ето и много добро видео към тази рецепта от начало до край.
Аз пропуснах преместването след втасването и пекох на тава, вместо на плоча и пак ми се получи превъзходен хляб.

Продукти

500 гр. брашно
1 пак. суха мая
1.ч.л. сол
475 гр. вода

Приготвяне

Смесете всички сухи съставки, сложете лопатката на робота и разбъркайте. Добавете водата и разбъркайте, колкото да се смесят и оставете за 10 мин. Пуснете миксера на бързи обороти за 5 мин. След това махнете лопатката , сложете куката и месете още около 5 мин. Тестото, започва да се отлепва от страните на купата и да се събира на топка, около куката.
Изсипете го в намаслена купа и завийте. Оставете го да втаса, докато утрои обема си.
Тук идва и промяната в моята рецепта. Вместо втасалото тесто да го изсипя и оформя на хлебчета, които после отново да премествам и после отново във фурната, аз просто изсипах втасалото тесто, върху пекарска хартия, обилно набрашнена, която бях сложила в тавата на фурната. Разделих го на две половини, оформих на хлебчета, като само го побутвах с нож за тесто. Набрашних, понатиснах го леко с пръсти, завих с найлонов плик и оставих да втаса за 45 мин. Загрейте фурната на 230C, сложете тавичка с вода на дъното на фурната. Печете около 25-30 мин. Извадете и охладете върху решетка, завит с кърпа.


13 коментара:

  1. Ох, ама наистина е превъзходен, Кате... Браво за уменията!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Лелеее, това "нещо" изглежда превъзходно! Още тази вечер ще го направя!
    Благодаря за споделената рецепта! Слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, чудесна чабата!
    Обичам тези големи дупки и тънката коричка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Другия път да замесиш повечко и предварително да ми се обадиш,Кате:))))
    Чуден хляб!

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм правила, но много ме запали! Записвам си! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Връща ме в отминали времена..., все едно е печен от баба на огнището...чуден!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,хлябът при теб е на пиедестал,а така и трябва!И тази чабата е великолепна!Прегръдка и ведър ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятна е! И аз не съм правила, трябва да се коригирам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ооо, Кате, невероятен хляб! Всеки път като видя такива големи шупли ииии... направо се разтапям!
    Красота, красота! Моите адмирации!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, Катерина!
    Блогът ти е страхотен - снимките, рецептите, изчетох го ''на един дъх''. Набелязах си много вкусотии. Поздравления за всичко, което правиш и споделяш с нас.
    Имам един въпрос относно фокачата - виждам, че водата е в гр. и не ми е много ясно колко точно е в мл.
    Желая ти приятен ден.
    Поздрави
    Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Петя! Относно водата в хляба- рецептата във видеото, към което съм дала линк е в грамове. В гугъл има превръщане от гр. в мл. 475 гр.= 475 мл.
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Имах предвид чабатата, а не фокачата
    :)

    ОтговорИзтриване