понеделник, 17 декември 2012 г.

Руло с крем- сирене и канела, подарък и моята Снежанка:)


Това е моята Снежанка! Гарваново черна коса, зелени очи и  бяла кожа, въпреки, че на снимката е излязла с тен, незнайно защо- бяла е като сняг!
Като малка, хич не обичаше дядо Коледа и като го видеше по улицата,тичаше на отсрещния тротоар, докато един ден около Коледа, когато беше на 4 г. не я приклещи на вратата на един детски магазин.
А сега де! Няма накъде! Скри се зад мен и лееекичко надникваше и го оглеждаше от глава до пети. Той бръкна в чувала си, извади едно мече и и го подаде.
Тя го взе плахо, с широко отворени очи го изчака да си каже репертоара  и бързо се изниза през вратата. Вървейки по улицата тя ми заяви, че това не бил истинския дядо Коледа, защото обувките му били, като на дядо и.
Пишехме писмо, слагахме го под възглавницата, оставяхме мляко и бисквити да се подкрепи, тя заспиваше бързо, от зор по бързо да съмне, а аз ставах изяждах бисквитите, изпивах млякото и скривах писмото.
На Коледа, аз я забаламосвах в детската и стая и карах баба и да звънне на вратата и да я затвори шумно и тя тичаше с озарено от усмивка личице, да открие подаръка си под елхата.
И ето, че тези времена отминаха, тя порасна и сега, за Коледа си пожелавам моя подарък да бъде здраве и живот, един ден, да стана баба и да повторя същото, но с внуците.
Тази година първия подарък, който получих е от най-големия творец сред кулинарките Дива- Самодива :) и той зае най-важното място в нашата къща- на входната врата, в средата на коледния венец!


Ей, Диваче мило, благодаря ти от сърце за чудесния подарък (имам и обици, за тях обаче отделна, специална фотосесия и пост:)!
Зарадва ме, защото много харесах идеята за тези чудесни човечета , а нямам време да си направя, а и да си призная честно, не ме бива по пипкавите неща, а това определено си иска време, здрави нерви и вълшебни ръчички!
Целувам те Диве и ти пожелавам весели и светли празници, здраве, щастие и берекет на цялата ви къща!


А сега  и моето сладко предложение за Коледа!


Руло с крем- сирене и канела

За блата

5 големи яйца отделени жълтъци от белтъци
5 с.л. захар
2 с.л. олио
1 пак. шоколадов крем Оле на Йоткер, без варене
2 с.л. амарето

За крема

150 гр. крем сирене- ползвах ескуиза
100 гр. меко масло
100 гр. пудра захар
2 ванилии
1/2 ч.л. канела

За заливка

50 гр. черен шоколад
50 мл. течна сладкарска сметана
1 бастунче за украса


Приготвяне

Разбийте белтъците на сняг. Добавете захарта и бийте до лъскави твърди върхове.
Разбийте жълтъците с олиото, добавете амаретото и прахообразния крем и разбийте до еднородна смес.
Малко по малко добавяйте белтъците към крема и разбърквайте с леки движения.
Изсипете в тавичка върху пекарска хартия. Аз ползвах тавата от фурната.
Загладете и печете 20 мин. в предварително загрята на 170C  фурна.
Извадете, отлепете блата, сложете кърпа, хартията и отгоре блата и навийте докато е топъл.
Оставете да изстине напълно.
Разбийте продуктите за крема.
Намажете изстиналия блат с крема и завийте рулото.
Оставете го в хладилника да стегне.
Сложете сметаната и начупения шоколад в тенджерка и загрейте до разтапяне на шоколада. Разбъркайте хубаво и оставете леко да се охлади и съвсем малко да стегне.
Залейте рулото и поръсете с начупеното бастунче.
Адаптирано от тук


Бях оставила това руло за Коледа, обаче около суматохата на рождения ми ден, Емчо остана без  торта, а някои ядоха по две:)
Това е моя реванш към милото ми момче!
Обичам те*)

неделя, 16 декември 2012 г.

43


Събуждане с аромат на кафе... отварям очи...букет от любимите ми лалета, дълга целувка и поздрав за здраве и дълги години съвместен, щастлив живот- какъв по- хубав подарък от това?
Честит рожден ден на мен!
Черпя ви с превъзходна торта Естерхази, чиято рецепта взех от невероятната Ева Тонева.
Еви, благодаря! 


Торта "Естерхази"


Продукти:
7 големи яйчни белтъка
200 гр смлени бадеми
170 гр захар

Крем:
250 мл прясно мляко
7 големи жълтъка
100 гр захар
50 гр брашно
пръчка ванилия
250 гр краве масло, стайна температура

За декориране:
150 гр бял шоколад
20-30 гр черен или млечен шоколад
50 гр смлени печени бадеми

Начин на приготвяне:
Загрейте прясното мляко с ванилията, прецедете го.
Разбийте жълтъците със захарта на крем.
Добавете брашното и разбъркайте.
Добавете затопленото прясно мляко и варете на водна баня до сгъстяване на крема.
Охладете го до стайна температура.
Разбийте на пяна кравето масло и постепенно към него прибавете крема.

Очертайте върху хартия за печене 5 кръга с диаметър 20 см.
Разбийте белтъците с щипка сол на пяна.
Постепенно добавяйте захарта и продължете разбиването.
Внимателно прибавете смлените бадеми, разбъркайте.
Нанесете сместа върху кръговете.
Заравнете и ги опечете 15-20 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Охладете ги и отстранете от хартията.

Поставете първия блат в тортена форма.
Намажете с крем, продължете редуването до изчерпване на продуктите.
Намажете с крем и стените на тортата, охладете я за поне 30 минути.

Разтопете поотделно двата шоколада на водна баня.
Поставете черния в хартиена фунийка или плик.
Нанесете белия шоколад върху тортата като глазура.
Нарисувайте спирала с черния шоколад върху нея.
С помощта на дървен шиш или клечка редувайте изтеглянето на 16 черти от и към центъра на тортата.
Украсете стените й със смлени бадеми.



Пожелавам  ви чудесен ден и тичам да се приготвям за голямото гости:)))






четвъртък, 13 декември 2012 г.

Пиле с ориз, хляб без месене и негърче:)


Днешния пост е посветен  на дъщеря ми, която, както не веднъж съм споменавала е много злояда.
Яде малко,само определени неща и то ако съм ги сготвила аз.
Затова и днес публикувам рецепта за пиле с ориз и хляб, който тя много обича, за да не ми звъни и да да диктувам по телефона.
Не знам дали знаете приказката, за майката и дъщерята, дето последната се обадила да пита, как да си направи пилешка супа. Майката диктува:
-Нарежи зеленчуците и ги сложи да кипнат. Направи ли го?
-Да.
-Сега сложи пилето да се вари заедно с тях.
-Мамо, ма то ме кълве!
И за да не изпадаме в комични ситуации мило дете,ето и рецептата за пиле с ориз, която според мен е ориз с пиле:) за 4 порции.

Сварено пиешко месо, обезкостено и без кожа, накъсано на парчета
1 глава лук ситно нарязана
черен пипер, куркума, джоджен или чубрица, обичаш го и с двете, но само едно от двете
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
олио


Загрей фурната на 220C. В таичка, сложи половин ч.ч. олио, лука, ориза, месото поръси с черен пипер и чубрица или джоджен и сложи във фурната да се запържи за кратко, като го разбъркваш от време на време. Извади от фурната, добави водата, куркумата и пикантината, разбъркай и върни обратно във фурната.
Готви до пълното извиране на течността.
Елементарно мами:)
А сега да ви покажа и любимия ми хляб, който научих от нашата чудесна готвачка- музикант Йоли. Йоли, благодаря ти за невероятната рецепта, която съм правила много пъти, под различни форми. В конкретния случай, удвоих дозата и направих в кръгла висока тавичка с размер 24см. и намазах с жълтък.


Невероятно вкусен и мекичък хляб!


Продукти

1 пакетче суха
600 мл хладка вода 
4 с.л.олио или зехтин
2 ч.л.захар
1 ч.л.сол
800 гр. брашно
1 жълтък за намазване

Приготвяне

Разтворете маята във водата. Прибавете мазнината, солта и захарта. Започнете да сипвате брашно като бъркате непрекъснато с лъжица. Трябва да получите много гъсто лепкаво тесто. Трябва да усетите, че вече ви е трудно да го разбърквате с лъжицата. Аз бъркам с дървена лъжица. Намажете  тавичка с масло .Сипете тестото вътре.



Оставете тестото на топло да втаса. След 30 - 40 минути е готово за печене. Трябва да утрои обема си.
Загрейте предварително фурната на 200*. Изпечете хлебчето за 20 мин. или докато стане леко и при почукване върху кората издава кух звук. 



И така стигнахме до сладкиша, който всъщност не е любим на Анджи, а е моя спомен от детството, когато за нова година майките ни се изявяваха, като страхотни сладкарки. Нали по магазините нямаше кой знае какво, а в сладкарниците само маслени пастички и торти- поне имаше истинско масло;).


Продукти

1 яйце
1 ч.ч. захар
2 с.л. какао
1 ч.ч. к. мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио

за заливката

125 гр. масло
1ч.ч. пудра захар
1 с.л. какао
200 мл. топла вода
кокосови стърготини за овалване


Сложете содата в киселото мляко и разбъркайте.
Разбийте яйцето със захарта на крем и добавете млякото, брашното и какото и олиото.
изсипете в тавичка и печете в предварително загрята на 180C фурна около 20-30 мин или до суха клечка.
В тенджерка, разтопете маслото и добавете пудрата захар и какаото.Сипете водата и кипнете.
Нарежете охладения сладкиш на квадратчета и залейте с топлата заливка.
Оставете за 20 мин. да попие хубаво, взимайте квадратчетата и ги овалвайте в кососа.


Да ви е сладко приятели!
Пожелавам ви чудесен снежен ден!


А теб мило мое дете, обичам безкрайно и се надявам, че ще станеш достоен човек и прекрасна жена!


вторник, 11 декември 2012 г.

Месо с праз и новогодишна питка



Днес реших, че ще си почивам и не си записах часове.
Изпих кафето си в леглото, хапнах джинджифилови бисквитки и реших, че е време да ставам.
По принцип, в къщи ходя много небрежно, гледам да ми е удобно.
Тази сутрин реших обаче, че е крайно време да започна да се глася и в къщи.
Изкъпах се ( хахах как прозвуча само, все едно се къпя само, когато ходя на работа:))), направих си прическа, гримирах се и чак тогава слязох и започнах с домашната работа.
При нас от сутринта започна да вали и постепенно натрупа !



В къщи обаче е топло и уютно и аз запретнах ръкави да приготвя вкусната питка, която си бях набелязала при Дими.
Харесала съм си още три при нея, така че сега е момента да и благодаря за супер точните количества и красивото оформяне на питките!

Новогодишна пита

500 гр. брашно
250 мл. хладка вода
2 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
50 гр. масло
1 пак. суха мая
250 гр. сирене
течна сметана за намазване


Омесете тесто от брашното, маята, маслото, яйцата, водата, солта и захарта.
Оставете го да втаса. Втасалото тесто, омесете отново и го разделете на осем топки.
Всяка една топка разточете на правоъгълна кора, върху която поръсете сирене и завийте.
Направете на охлюв и поставете в тавичка. Подредете всички топки и оставете да втаса отново.
Намажете със сметаната и печете в предварително загрята на 180C фурна средна решетка около един час.


Извадете на скара, намажете със сметана отново и оставете да изстине.


Телешко с праз


600 гр. месо- в моя случай телешко
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
4 стръка праз лук
олио
сол, черен и червен пипер, захар
2 с.л. брашно
200 мл. доматено пюре

Нарежете месото на хапки и го запържете в малко олио, поръсено със захар.
Запечатайте го хубаво и наливайте по малко вода, за да го задушите. Гответе до пълна готовност. След като е готово месото, го оставете на мазнина и добавете ситно нарязаните лук и чесън, подправете със сол и черен пипер и пържете до омекване на лука. Сложете нарязания на едро - 2-3см. праз лук, разбъркайте и налейте 1 л. вода. Сложете червения пипер и доведете до кипене. Варете до омекване на праза. Размийте брашното в малко студена вода и сгъстете соса с него. Добавете и доматения сос и гответе още десетина минути.


Естествено, за Анджи сготвих отделно мусака, защото е много злояда.
Като се прибра от училище, похапна и решихме да се поразходим да изгорим малко калории:)))
Рядко ми се случва да си поиграем с порасналото ми момиче!


Навън беше много снежно и красиво!
Най- после и мен ме завладя коледното настроение.
Чак започнах да си тананикам коледна песничка:)



Поиграхме си и се разходихме в снега! Беше много зареждащо и освежаващо!




Пожелавам ви чудесен утрешен ден!

неделя, 9 декември 2012 г.

Агнешка яхния, питка и нещо лично



В петък вечерта, седнахме с милото, да пийнем по чаша винце и аз изведнъж реших, че в събота, без повод, просто ей така, ще стана, ще направя нещо за хапване и ще изненадаме татко. Емчо много се разбира с него и в повечето случаи ги оставям сами да се набърборят.
Имам удивителен баща! Бил е на 18 год, когато съм се родила. Винаги е бил бунтар. Като млад е имал един от първите мотори в Сливница и аз съм била навсякъде с него.


Свири на кларинет и саксофон основно и отделно от това на акордеон, китара, барабани...
С мама бяха голяма любов. До последния и дъх, те бяха влюбени. В последния си ден, идвайки от време на време в съзнание, тя постоянно питаше коя дата е.
Мина полунощ и тя почина, а ние, покрусени от мъка, всъщност, разбрахме, че тя е питала, защото е чакала   годишнината от сватбата им.
Той си изгуби обонянието,отслабна 40 кг. и получи инсулт. Възстанови се напълно, благодарение на двамата си зетьове и нас дъщерите си.Подкрепихме го, не го оставихме за секунда и той се изправи и продължи.


Той винаги ме е обграждал с много любов. Взимаше ме на коленете си и казваше, че съм неговата принцеса:)
Не знам, помните ли онова време, когато цялото семейство се гласеше и отиваше да си направи семейна снимка в градското фото. Следваше разходка, сладкарница и вечеря с приятели в някой хубав ресторант с много танци. Ето я нашата снимка от тогава.


Това сме ние- моята сетричка Деси, татко, милата ми красива майка и аз.
И така, вчера изненадахме татко и си изкарахме страхотно!
Ето и рецептите за агнешко и питката, която направих за него.



Пикантна агнешка яхния

1 кг.агнешко месо
олио
лук, чесън, целина, морков, зелена и червена чушка- нарязани на ситно
сол,захар, черен пипер,лют червен пипер
150 мл. червено вино
картофи
300 мл.доматен сос
магданоз

Загрейте малко олио, сложете месото, поръсете го с чаена лъжичка зхар и го запечатайте отвсякъде.
Преместете го в тавичка и сложете всички зеленчуци, картофите, овкусете с подправките и залейте със соса и виното. Долейте вода до заливане на всички продукти. Печете в предварително загрята на 220C фурна до извиране на течността. Сипете доматите и запечете за още 15 мин. Поръсете с магданоз и сервирайте топло.


За идеята, за оформянето на питката, благодаря на Мариета, която не познавам.

Продукти

800 гр. брашно
200 мл. мляко
200 мл. вода
100 гр, маргарин
1 пак. суха мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 белтък за намазване и мак за поръсване
2 с.л. маргарин за мазане на корите


Омесете тесто и го оставете да втаса.
Нарежете го на 4 топки, които разточете на еднакви правоъгълници, слагайте ги един върху друг, като ги мажете с маргарин.Навийте на руло и нарежете на дву- сантиметрови парчета.
Подредете ги в твичка, като сложите едно в средата, а останалите подредите едно право, едно леко легнало.


Оставете да втаса отново, намажете с белтък, поръсете с мак и печете  в предварително загрята на 180C фурна до суха клечка.


Поднасям ви  последните рози от градината на татко.




Да пием за истинските мъже, които са изчезващ вид!
Наздраве за бащите!




петък, 7 декември 2012 г.

Скалопини с гъбен сос и питка за здраве


Днес, видях коментара на Мария, която ме питаше, как се справям с всичко, готвене, снимки, публикации, работа, къща, семейство.
Искам да ви кажа, че живота ми тече на пълни обороти. Вярно е, че нямам малко дете и дъщеря ми е много самостоятелна, което до голяма степен ми дава свобода, освен това, работя за себе си, което ми дава възможност сама да разпределям времето си. И в допълнение ставам много рано, което ми дава и голяма преднина в деня.
Бързачка съм, емоционална съм и искам всичко сега, веднага! Не искам да пропускам нищо от живота! Имам моменти, когато се изморявам, забавям темпото и решавам, че ще бъда друг човек, по бавен, да не си давам много зор, да не съм толкова емоционална и да съм по- скромна в желанията си и тогава Анджи ми казва:
- Мамо, не можеш да си такъв човек! Ти гориш, не можеш да тлееш!
И да, наистина е така, затова не се учудвайте, че понякога набирам сила и започвам да публикувам всеки ден, още повече, че това е моето хоби и аз го правя с голямо удоволствие!
Не се чудете и не мислете, че прегръдките и целувките са престорени, преувеличени- аз наистина ви уважавам, радвам се на всичко сътворено от вас и ви чета с голямо удоволствие и по този начин изказвам емоциите си!
Искам никой да не се чувства длъжен да чете и коментира това , което пиша и правя!
Знам колко забързано и натоварено е ежедневието на всички и не винаги имаш настроение и желание да пишеш, колкото и да ти харесва нещо.
Всички в къщи ме подкрепят и се радват на това, което правя, така, че когато има желание има и начини!
Лелеее, пак се отплеснах, айде да ви нахраня все пак:)



Свински скалопини с гъбен сос ала Жак Пепен

500 гр. свинско филе нарязано на тънки пържолки
3 филии стар хляб, без кората
50 гр. пармиджано
1 яйце
1 глава лук ситно нарязана
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
десетина средни гъби
100 мл. бяло вино
сол, черен пипер, зехтин, масло


Нарязваме филето на малки парчета, поръсваме ги със сол и пипер и ги начукваме.
Блиндираме хляба и правим галета, която смесваме със ситно настърганото пармиджано, сол и пипер. В отделна купа разбиваме яйцето с щипка сол и пипер. В това ще топим месото.
В тиган сипваме зехтина и маслото и ги загряваме силно. Топим скалопините в яйцето, галетата и запържваме по минута и половина от всяка страна.
Подреждаме ги в чиния.
В същата мазнина, запържваме лука,чесъна,и гъбите. Заливаме с виното и готвим около 5 мин.
Заливаме скалопините със соса.




Не знам от къде е тръгнало начинанието да се приготвя питка за здраве, но инициативата много ми допадна! Видях я вече в няколко блога и аз се присъединявам с голямо удоволствие!
Пожелавам много здраве за Емо и Анджи, за всички близки и приоятели, за вас и както казват старите хора и" за баш душманите".
Заимствах питката от удивителната кулинарка и голям естет Дими!
Дими, благодаря за много точната рецепта и страхотно разяснение, относно направата и!

За пита сдиаметър 24 см.

600 гр. брашно
1 пак суха мая
2 яйца- единия жълтък за намазване
320 мл. прясно мляко
50 гр, маргарин
2 ч.л. сол
1 с.л. захар
сусамено и тиквено смляно семе



Замесете тесто от изброените продукти и го оставете да втаса.
Разделете го на 8 топки.Едната от тях, разточете на тънка кора. В средата на тавата, сложете  малка купичка и сложете кората върху нея. Подредете останалите топки около купичката, върху кората.Намажете всичко с жълтък, разрежете кората, така че за всяка топка да има крайче, което опънете и залепете върху топката. Оставете да втаса втори път, намажете с останалия жълтък, разбит с малко мляко и поръсете със сусама и тиквеното семе.
Печете в предварително загрята на 200C фурна.



Пожелавам ви хубав и разпускащ уикенд!