Днес, видях коментара на Мария, която ме питаше, как се справям с всичко, готвене, снимки, публикации, работа, къща, семейство.
Искам да ви кажа, че живота ми тече на пълни обороти. Вярно е, че нямам малко дете и дъщеря ми е много самостоятелна, което до голяма степен ми дава свобода, освен това, работя за себе си, което ми дава възможност сама да разпределям времето си. И в допълнение ставам много рано, което ми дава и голяма преднина в деня.
Бързачка съм, емоционална съм и искам всичко сега, веднага! Не искам да пропускам нищо от живота! Имам моменти, когато се изморявам, забавям темпото и решавам, че ще бъда друг човек, по бавен, да не си давам много зор, да не съм толкова емоционална и да съм по- скромна в желанията си и тогава Анджи ми казва:
- Мамо, не можеш да си такъв човек! Ти гориш, не можеш да тлееш!
И да, наистина е така, затова не се учудвайте, че понякога набирам сила и започвам да публикувам всеки ден, още повече, че това е моето хоби и аз го правя с голямо удоволствие!
Не се чудете и не мислете, че прегръдките и целувките са престорени, преувеличени- аз наистина ви уважавам, радвам се на всичко сътворено от вас и ви чета с голямо удоволствие и по този начин изказвам емоциите си!
Искам никой да не се чувства длъжен да чете и коментира това , което пиша и правя!
Знам колко забързано и натоварено е ежедневието на всички и не винаги имаш настроение и желание да пишеш, колкото и да ти харесва нещо.
Всички в къщи ме подкрепят и се радват на това, което правя, така, че когато има желание има и начини!
Лелеее, пак се отплеснах, айде да ви нахраня все пак:)
Свински скалопини с гъбен сос ала Жак Пепен
500 гр. свинско филе нарязано на тънки пържолки
3 филии стар хляб, без кората
50 гр. пармиджано
1 яйце
1 глава лук ситно нарязана
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
десетина средни гъби
100 мл. бяло вино
сол, черен пипер, зехтин, масло
Нарязваме филето на малки парчета, поръсваме ги със сол и пипер и ги начукваме.
Блиндираме хляба и правим галета, която смесваме със ситно настърганото пармиджано, сол и пипер. В отделна купа разбиваме яйцето с щипка сол и пипер. В това ще топим месото.
В тиган сипваме зехтина и маслото и ги загряваме силно. Топим скалопините в яйцето, галетата и запържваме по минута и половина от всяка страна.
Подреждаме ги в чиния.
В същата мазнина, запържваме лука,чесъна,и гъбите. Заливаме с виното и готвим около 5 мин.
Заливаме скалопините със соса.
Не знам от къде е тръгнало начинанието да се приготвя питка за здраве, но инициативата много ми допадна! Видях я вече в няколко блога и аз се присъединявам с голямо удоволствие!
Пожелавам много здраве за Емо и Анджи, за всички близки и приоятели, за вас и както казват старите хора и" за баш душманите".
Заимствах питката от удивителната кулинарка и голям естет Дими!
Дими, благодаря за много точната рецепта и страхотно разяснение, относно направата и!
За пита сдиаметър 24 см.
600 гр. брашно
1 пак суха мая
2 яйца- единия жълтък за намазване
320 мл. прясно мляко
50 гр, маргарин
2 ч.л. сол
1 с.л. захар
сусамено и тиквено смляно семе
Замесете тесто от изброените продукти и го оставете да втаса.
Разделете го на 8 топки.Едната от тях, разточете на тънка кора. В средата на тавата, сложете малка купичка и сложете кората върху нея. Подредете останалите топки около купичката, върху кората.Намажете всичко с жълтък, разрежете кората, така че за всяка топка да има крайче, което опънете и залепете върху топката. Оставете да втаса втори път, намажете с останалия жълтък, разбит с малко мляко и поръсете със сусама и тиквеното семе.
Печете в предварително загрята на 200C фурна.
Пожелавам ви хубав и разпускащ уикенд!
И скалопините, и питката са станали изкушаващи! Хубав уикенд и на теб!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянче!
ИзтриванеТова с "горенето" ми е много познато...радвам се ,че си точно такъв човек!
ОтговорИзтриванеОткривам доста прилики:ставането сутрин рано,емоциалността,бързината и горенето.
Винаги казвам ,че ставам рано ,за да не изтърва нещо...:)))
С удоволствие посещавам твоето местенце!
Желая ти здараве и да не се променяш!
Хубав уикенд!
Благодаря приятелче! Целувам те силно*)
ИзтриванеЕй Катенце страхотна си.Много ти се радвам от сърце.Почти винаги си личи по публикациите ти е стига да не си тъжна колко си емоционална,бързичка както казваш,много жизнерадостна и пълна с енергия.Бъди все такава каквато си Катенце.
ОтговорИзтриванеПитата и ястието са страхотна.Цял ден миткам по зъболекари и не сам хапвала нищо и като гледам тия апетитни снимки..де да можех да ги опитам.Много целувки,сърдечни поздрави и прегръдки Кате!
Благодаря Танче!Да си призная честно, ако дойдеш в момента нямам нищо сготвено, това го правих вчера. Днес се прибрах от работа пооправих и седнах да си почина.
ИзтриванеОбаче, все ще стъкмим нещо набързо, нали сме две кулинарки:)))Целувки миличка*)
Много харесвам когато се отплесваш Кате:) не се притеснявай-гладни няма да останем!Още повече, когато на човек му е приятно, глад не чувства, а лично на мен много ми харесва твоята компания!
ОтговорИзтриванеЧудесна си момиче!Понякога и мен ме разпалваш с твоето горене, но истината е че с твоето темпо бързо се изморявам, но то сигурно е от възраста.И ако някога не правя коментари, това означава че не мога да стигна до компа а не че нямам желание за коментар.
Ястието ми е непознато като име, но като продукти съм правила нещо такова, е....не със свинско, но все пак е месце.
А питката.....ах питката, нея няма да коментирам, само ще кажа - прекрасна е!
И твоите желания нека са и мои пожелания!
Здраве и вдъхновение за всеки твой ден!
Катенце, увода който прочетох ми е до болка познат, все едно аз съм го писала ,но аз нямам толкова акъл да го изкажа както ти го правиш това е разликата.
ОтговорИзтриванеИ аз все се притеснявам ,че все в коментарите си прегръщам ,целувам и тем подобни но така ми иде от вътре беее... да ме извиняват всички които не обичат!
За това ,че си сприхава има време ще се оправиш след някоя и друга годинка.:))))
Пожелала си здраве на Емчо на Анджи, на всички близки и приятели, на нас и " за баш душманите".
Аз сега на теб ти го пожелавам от сърце да си ми жива и здрава ,защото си невероятна!
ОБИЧАМ ТЕ! нали си го знаеш?
Прекрасни почивни дни, прегръдки!!
Много познати настроения, Кате! Ставането рано ми е като задача - никой не ме гони, но ми е приятно и държа да се събуждам с първите лъчи. Ако случайно някой е станал преди мен, първата ми дума е "Колко е часът?" Винаги се надбягвам с времето и искам колкото мога повече неща да свърша. А онова, другото, лежерното и мързеливо също ме е хващало, т.е. аз си го налагам понякога, след някакви преоценки, но ме държи за кратко.
ОтговорИзтриванеСкалопините са ни любими така с гъбки :) И питката е неустоима, пухкава!
Нека да е здраве, мила, за тебе и цялото ти семейство!
Пак се отнесох ама ти го знаеш как е ...
ОтговорИзтриванеТа да кажа ,че ястието ти е безумно апетитно, питата невероятно накипрена и пухкава.
Това още исках да кажа казах го :))))))))))))))
Кате, точно емоцията в постовете ценя много, снимките ти са страхотни, но когато зад тях стои жизнерадостен, чувствителен и щастлив човек има преживяване и у читателя. И чувствам близост въпреки, че съм доста полюсен на теб човек - ранното ставане не ми е типично, ставам към 7, но за сметка на това вечер съм в стихията си и мога и да осъмна с разни занимавки. Скалопините харесвам, а питката е истинска прелест, както винаги, ама не ме разбирай погрешно, аз и без храната можеше да мина...
ОтговорИзтриванеКате,четох ,четох и си казах "не съм само аз " :))
ОтговорИзтриваневинаги искам всичко да става на момента,което понякога не е добре,защото не всички хора са като мен,което пък понякога ме ядосва,защото изтървам нещата от контрол :(
Я стига съм приказвала ами да си хапна от тези вкусотии ,които си поднесла и днес!
Първо желая много здраве в домът ти!
а скалопините новогодишно ми намигат :))
целувки и прекрасни почивни дни мила
Благодаря ви момичета, обобщавам всички ви, защото сме се събрали все един отбор юнаци!
ОтговорИзтриванеПрегръщам ви и ви целувам и се радвам, че ви намерих и че създадохме един невероятно емоционален контакт!
Мамееееееее, обичам те,поздрави на Тончето*)
Кате, да са ти живи и здрави всички вкъщи и продължавай все така така да гориш! Даваш ми надежда, че и аз може да успея един ден да се справям поне наполовина така добре като теб, защото на мен често ми свършва горивото :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЕй, Габи докато ме нямаше поизгубихме връзка, но ще я възстановим!
ИзтриванеПрегръщам те и ти пожелавам чудесен уикенд!
Катенце, чудесна си!
ОтговорИзтриванеИ е много трудно да се промениш и избягаш от себе си!
Да сте живи и здрави и много щастливи!
Прегръдка, миличка и хубав уикенд!:*
Благодаря Дани! И за теб хубав уикенд и много целувки*)
ИзтриванеComo siempre unas recetas deliciosas, bien presentadas y con una introducción comentada perfecta. Me ha gustado también lo que has comentado de que tus hijos se marchan temprano y te dejan el día libre para dedicarte a tu hobby favorito y que tanto nos gusta a tus seguidores.
ОтговорИзтриванеBesos y feliz fin de semana.
Благодаря Лола, надявам се и на теб да ти остава повече време за любимото хоби!Целувки*)
ИзтриванеСтрахотна си! Много прилики откривам ... и една основна разлика ... е немога да ставам рано, ужас ... все ми се спи :))) Чудно вкусна рецепта и отново хубави снимки :)
ОтговорИзтриванеЦелувам те ( не престорено, немога да го кажа, когато не ми идва отвътре ... да знаеш) !
Айде сега, азда влеза в ролята на Зичето:)
ИзтриванеОще си млада, не че аз съм стара:), но ти хабиш ммного енергия около малките звездички, които имаш!
Един ден, те ще пораснат, ще имат свой живот и тогава, няма да си толкова натоварена.
Поживьом, увидим- както казват руснаците!
Да сте ми живи и здрави ти и цялото ти семейство, дълги години да си контактуваме!
Целувам те пиленце мило!
Колкото и да разказваш,винаги има още какво ново да науча и да те погледна от още един ъгъл!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,че си винаги така откровена,обичам да те чета и разглеждам!
Ястието ти отново е страхотно,красиво поднесено и вкусна,питката-дъхава и пухкава,абе голяма майсторка си ми ти,душичка миличка!
Страхотни снимки,постъпкови също има,всичко е отлично!
Прегръдка и хубав уикенд!
Благодаря Росинка! И ти си душичка и много, ама много хубаво пишеш, само дето не искаш да го правиш в блога си! Ейййй, скъсах те от упреци!Целувам те*)
ИзтриванеНе се променяй ,Кате ! Остани все така раздаваща се , любяща , добра и отзивчива ! И се радвам ,че намираш време за всекидневни публикации , удоволствието да се радвам на хубавите снимки и чудесните ти рецепти е изцяло мое ! Отчупвам си от питката ти за ваще здраве и ви желая много щастие !
ОтговорИзтриванеС истинска прегръдка :* ! Спокоен уикенд ,Катюша !
Абе и да се опитвам Ийв, не става! Шило в торба не стои!
ИзтриванеПрегръщам те силно и ти пожелава хубав уикенд*)
Кате, удоволствие е да влизам в блога ти и да чета всичко, което си написала и снимала!
ОтговорИзтриванеОтново се ни поднесла вкусни ястия!
Да сте живи и здрави и вие, и много късмет в живота!
Благодаря Тили*)
ИзтриванеВинаги има нещо ново и различно при теб, много си харизматична! Няма как да е престорено!
ОтговорИзтриванеХраната е много апетитна!
Е няма как да е Мариянче по друг начин.
ИзтриванеТова си е моето местенце и ако тук се преструвам, къде да съм себе си, за да си почивам:)
Пегръщам те и прегърни морето от мен!
Un pastel encantador e irresistible..yo siempre he querido ser tu invitada realmente eres buena en la cocina te deseo un día feliz y por siempre,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Росита! Целувам те*)
ИзтриванеУникална си и това личи не само от снимките, от ястията, които приготвяш, но и от отношението, което показваш към всеки и всичко. Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)
ОтговорИзтриванеКате, личи си от 100 километра, че нещата при теб стават с любов и много желание, то и затова така хубаво ти се получава. Поредната вкусна трапеза си ни сервирала и аз не мога да остана безразлична и да подмина това местенце без да се изкажа;) Прекрасна си!Прегръдки и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеИ аз не мога да подмина такива хубави и цветни снимки, особено последната.Невероятен завършек на една цветна и вкусна публикация!Поздравления Катя!
ОтговорИзтриванеКога ще се съберем на кафенце...........тези розови столчета така ми са по вкуса:)))))))))))?!Отчупвам си от питката и те орисвам със здраве и още здраве,Катенце!Ако са останали от скалопините....,няма да откажа,ако пък не ,ще топна залък в соса:)!Прекрасно меню,Кате!Непресторено и аз те прегръщам:)))!!!!!!!
ОтговорИзтриванеКате, много е приятно, когато се отплесваш. Прави го, а аз с най-голямо удоволствие ще те чета. при теб разбира се и гладни няма да останем. Отново си ни нагостила с неустоимо вкусно ястие, а питката е прекрасна, пухкава, въздушна и неустоима!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Кате и весела неделя!
P. S. Понякога, да, не коментирам, но често не мога да ви смогна на темпото на всички неуморни и пълни с енергия кулинарни изкусителки... :)
Катенце, написах си коментара и нета се изгуби и ето пак пиша отново:) Много бонбонена публикация! Дъщеря ти много точно го е казала, точно такъв човек си представям, че си. Ястието е страхотно, обожавам такива различни рецепти, а питката нека е на здраве за теб и близките ти! Относно коментирането, писането на коментар изисква време, следим стотици блогове, представи си колко часове ще са необходими да пишем навсякъде:), но с кафенцето сутрин и понякога следобед:) ми е много приятно да се разходя из пространството и да се заредя положително. И когато съм впечатлена от нещо да споделя. Прегръщам те, Катенце! Благодаря за усмивките и настроението!
ОтговорИзтриванеЕх.. и аз се чудя?! И сега, когато имам един калпазанин вкъщи.. знам как недостига времето, дори и при добра организация.. Бъди все така динамична, енергична и нека да е успешно всичко, с което се захванеш!
ОтговорИзтриванеТа.. Катерина, приеми моите искрени възхищение и симпатия! Снимките са чудесни!
пп. Изключително приятно ми е да прочета добрите ти думи, за мен е чест и удоволствие! :-)
Дими, Благодаря!Признавам си, че ти беше първопричината, да си направя блог!
ОтговорИзтриванеСтоях пред компютъра и се възхищавах на снимките на творенията ти в " Гответе с мен" и набирах смелост да започна.
Относно тортите ти- знам, че си недостижима за мен там, но аз не се и опитвам.
Достатъчно ми е да ги гледам и да им се възхищавам!
Ще се възползвам от още твои рецепти за хляб, ако нямаш против.
Целувки по главичката на малкия бебок и весели празници!
Заради рождения ми ден и името на публикацията я бях отминала.Но сега съм свободна и развълнувана от днешния ти пост( агнешко и питка за татко), върнах се назад и разбрах , че съм пропуснала нещо много приятно!За името имам пред вид, че не знам какво са скалопини и мислех, че са някакви дребни сладки, които аз никога не правя просто защото няма за кого.Оказа се, че скалопините са нещо което много ще харесаме:)А питката ти е прекрасна!Харесвам текстовете и снимките ти, даже се наслаждавам, когато има отклонения, те са много приятни!Възхищавам се на уменията ти и те поздравявам!прегръдка и хубав ден!
ОтговорИзтриване"Искам никой да не се чувства длъжен да чете и коментира това , което пиша и правя!
ОтговорИзтриванеЗнам колко забързано и натоварено е ежедневието на всички и не винаги имаш настроение и желание да пишеш, колкото и да ти харесва нещо."
Много си права, Катенце. Аз често съм в тези състояния. Нито ми се чете, нито влизам в блогър, нито манджи ми се гледат, нито ми се готви и не правя тези неща насила, а като дойде момента, както днес. Отдавам се изцяло на блоговете, почвам наред и ми отнема ден, два, докато разгледам какво са сътворили приятелчетата.
Отново чудесни идеи и изпълнения! Всичко както винаги при теб е освен красиво, то и допълнено с красиви думи. :*