Няма случайни неща. Онзи ден направих супа топчета и се сетих за страхотната застройка, която аз научих от Линчето. До тогава, винаги съм застройвала супите с кисело мляко и яйце.
От тогава обаче, почти не съм ползвала тази застройка, освен за зелени супи.
Та направих аз супата и я снимах за публикация и какво да видя- Лина направила една уникална питка! И ето, че се заформи цял пост за нея:)
Много ми хареса, а и без това бях обещала една питка по случай отварянето на един магазин за плодове и зеленчуци. В Банкя на тротоара до малкия парк имахме пазар. Много и най- разнообразни сергии. Тази година започнаха да ги махат и вчера прилючиха с разчистването.
Та тези двама млади хора Динко и Цвети, имаха такава сергия, ама много голяма. Винаги свежи и разнообразни плодове и зеленчуци. Много са мили, с невероятно чувство за хумор и много внимателни и отзивчиви. Мога да си поръчам каквото и да е и те ми го доставят.
Та те взеха много хубаво магазинче, в самия център и вчера го отвориха. Направих им питката с пожелание за здраве и много успехи!
Нека им върви по вода!
А сега да отдам дължимото и на Линчето. Мило приятелче, благодаря ти за хубавите рецепти, чудесните снимки и интересните презентации.
Питката стана превъзходна!
Сега да ви разкажа и за супата. Когато правих кюфтетата с бял сос оставих една част от омесената кайма и я замразих с идеята да направя супа топчета. Ето и рецептата.
Направете топчета от омесената кайма.
Настържете на ситно една глава кромид лук, морков, целина , зелена и червена чушка.Запържете ги в малко олио и добавете около два литра вода. сложете една с.л. пикантина, подправете с черен пипер и пуснете оваляните в брашно топчета. Доведете супата до кипене
и оставете да ври на тих огън около 30 мин. след това, добавете една топка фиде. Варете още десетина минути. махнете от огъня, застройте с един жълтък, разбит с 3 с.л. винен оцет и подправете със ситно нарязан пресен магданоз.
А ето и красивата питка!
За голяма питка
1 кг брашно
1 кубче прясна мая /препоръчително/
1 ч.л. захар
1 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. сол
1 с.л. олио
1/4 ч.л. оцет
1/4 ч.л. ракия
2-3 яйца
маргарин
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Подготвяме тава с големина около 30 см и я намазваме много обилно с маргарин.
Пресяваме брашното.
В част от топлата вода и захарта разтваряме маята и я оставяме да втаса.
Отделно смесваме киселото мляко, солта, олиото, оцета и ракията.
От яйцата отделяме един жълтък за намазване и ги разбиваме.
Правим кладенче в брашното и прибавяме всички продукти, включително втасалата мая, омесваме меко тесто.
Месим няколко минути, тестото ще стане пухкаво.
"Бием" тестото поне 50 пъти, но колкото повече толкова по-добре, тоест пускаме тестото от високо и с всяко пускане ще усетите как влиза въздух и става много въздушно. Оформяме на топка.
Разделяме на 3-4 топки.
Вземаме една топка и разточваме на лист с диаметър 10-15 см, мажем много обилно с маргарин. Повтаряме същата процедура и с другите топки като слагаме листите един върху друг, върху последния не мажем маргарин.
Така получената купчинка от листове разточваме на един голям лист, по-голям от тавата.
Разделяме на 16 триъгълника и завиваме на кифлички, които подреждаме в тавата на малки разстояния, покриваме с фолио и топла кърпа и оставяме да втаса докато удвои обема си. Мажем с разбитият жълтък смесен с малко олио.
Когато питката е втасала, поставяме тавата в студена фурна и тогава включваме на 180 градуса, времето в което фурната ще загрява питката ще втаса напълно.
Питката е готова, когато се отдели от стените на тавата.
Останете си със здраве!
Ех,Кате добра душа си ти...Хубав жест,невероятна питка,приготвена от сърце!
ОтговорИзтриванеАпетитна супичка,чак ми се дояде..:)
Прегръщам те!
Благодаря Мире! целувки*)
ИзтриванеСупето ти е чудесно. И аз така го застройвам, понякога вместо оцет - лимонузу. А за питката... ще ме побъркате с тези апетитни питки, които размятате в нета. Много красива е и твоята, Кате! Все още не мога да се престаша да навляза в дербите на тези по-сложни тестени усуквания, с което само губя, виждайки колко красив е резултатът.
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубав празник, Кате :)
Ти пък, ще ме убиеш:)какви слижни торти въртиш, та една питка ли ще ти се опре?
ИзтриванеПрегръщам те силно*)
Страхотна питка, ама и от супичката не се отказвам, грабвам малко парченце и изчезвам да подготвям салатите за вечерта, пусто любопитство, ще ме провали...Хубав Никулден, Катенце!
ОтговорИзтриванехахах, да не оставиш масата празна Иги:))) Весел празник!
ИзтриванеСутринта баница , сега пък питка :)...да знаеш ,че не ти вярвам ако кажеш че нямаш време :) !
ОтговорИзтриванеОтдавна не съм правила супа топчета , май ще врътна една за вечеря , ами Роби с какво ще храня :(.... ! Чудна питка ,вкусна супа !
Весел празник ,Кате ! Целувки !
Добре, че ставам рано сутрин, иначе и 24 часа не ми стигат!
ИзтриванеВесел празник и на вас Ийв*)
Катенце, много вкусно при теб! Непозната застройка е тази, обаче консистенцията ми харесва много. Застройвала съм с лимонтозу и яйце, но с оцет не съм. Питката ти е много красива! Нека да е на здраве! Пожелавам успех на магазинчето! Красиви снимки, Кате, много красиви!
ОтговорИзтриванеО, не мога да повярвам, че има нещо, което не си пробвала:) ти си такъв кулинарен вълшебник!
ИзтриванеПробвай, на мен лично много ми допадна!
Целувки*)
И двете предложения ми харесват, Кате! И жестът ти към младите търговци е достоен за уважение! Душица си ти!
ОтговорИзтриванеПитката е невероятна, толкова слънчева, че ми иде да ти я грабна и да бягам :) А такава застройка знам и някога я правех, но от много години съм забравила за нея. Минах на млечна и аз не знам защо, май вкусът със кисело мляко ми идва по-на място за мен ;)
Поздрави и хубава, празнична вечер!
Благодаря Ирме!Светъл празник и на теб и семейството ти!
ИзтриванеЗа такъв магазин край мен си мечтая, Кате! Супата ми е любима, а питката си направила толкова красива, че ме караш да запретна ръкави и да замеся още утре. Прегръдки, мила! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Еви*)
ИзтриванеКате, не знам откъде да започна :)
ОтговорИзтриванеВсичко, което показваш е чудесно!
Да са живи и здрави собствениците на това
прекрасно магазинче!
Супата е прекрасна, а на питката още снощи хвърлих око!
Прергъдки, мила и много :*
Благодаря Дани!Силни прегръдки*)
ИзтриванеКатенце да им върви по вода на твоите приятел с магазина.
ОтговорИзтриванеСупата е прекрасна ,а питката ,ааа питкатааааа уникална!!!
Честит празник днес ,и силно те прегръщам и целувам!
НАЗДРАВЕ!
Светъл празник и за вас маме!Целувам те*)Наздраве!
ИзтриванеМного красива питка!И оформена майсторски!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Танче!Прегръдки*)
ИзтриванеМило приятелче толкова съм трогната, питката е станала толкова невероятна, точно такава я прави мама, а и застройката от нея съм я научила, след такова представяне винаги виждам колко много имам да уча! Благодаря за доверието. Прегръщам те много!
ОтговорИзтриванеХвърлила съм око и на едно оризче Лина:)
ИзтриванеЦелувки*)
Застройката на Линчето съм я пробвала и много ми харесва! Питката е много красива и апетитна, желая късмет на магазинчето!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Кате!
Благодаря Мариянче!
ИзтриванеЦелувки*)
Интересна застройка, не съм правила, но обещавам да пробвам. А питката и супата са толкова апетитни, че ми се иска да се нареся с лъжица на масата :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Ди, много е хубава пробвай!Пожелавам ти чудесен ден!
ИзтриванеАз пък имам един въпрос - кога смогваш, Кате?? Невероятна си, да знаеш! Да сготвиш, да снимаш, да напишеш.. пък и работата, семейството, къщата, абе изобщо съм безмълвна!
ОтговорИзтриванеЦелувам те!
МАрийче, според мен, като не се грижиш за малко дете имаш много повече време за всичко останало.
ИзтриванеДъщеря ми си има гадже и ние с милото сме почти ергени, а и като работиш за себе си, сам разпределяш времето си.
Целувам те миличка*)
Катенце, трябва да призная, че понякога идвам при теб не за да прочета рецептата, а за да се порадвам на колоритните ти и цветни снимки, хубавите емоции, с които ме зареждаш когато те чета!
ОтговорИзтриванеУспех на магазинчето :)
Прекрасен ден Катенце и голяма прегръдка от мен!
Еви, от устата на един толкова добър фотограф, това звучи, като ласкатество:)
ИзтриванеЦелувам ви и трите бонбонки***)))
Тази застройка и аз ще пробвам, но не вкисва ли по-бързо супата така? То, не че ще остане у дома, ама все пак да питам:) Хубав уикенд , Кате! Страхотно магазинче и много хубава питка си спретнала, дано им върви!
ОтговорИзтриванеМи, не съм забелязала, обаче аз не правя големи количества.
ИзтриванеА и вкуса си заслужава:)
Прегръдки Траянче*)
Колко уханно, вкусно и красиво е отново при теб Катенце!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдка мила!
Благодаря Дани и за теб силна прегръдка*)
ИзтриванеКате, винаги е толкова уютно при теб :)
ОтговорИзтриванеИ сега, като ни посрещаш с топла питка и супичка :)
Страхотни снимки!
Прегръдки!
Благодаря Ели!
ИзтриванеПрегръдки и много целувки*)
Кате,страхотна питка,а супичката изглежда невероятно апетитна в това хладно време!
ОтговорИзтриванепрегръдки и прекрасни почивни дни мила
Къде да гледам по-напред - в супата, в питката или в снимките ?!:)))
ОтговорИзтриванеВсичко е толкова прекрасно!
Хубави почивни дни, Кате!
Успех и здраве пожелавам и на майсторката на питката,и на подсрекателката ти,и на съдържателите на магазинчето!
ОтговорИзтриванеНе мога да откроя първенец в тази публикация,еднакво ме съблазняват и двете предложения,Кате,защото са идеални и точно по мой вкус!
Прегръщам те и ти пожелавам сладки сънища!
Чудесна питка! Майстор си ти. :)
ОтговорИзтриванеА супичката и аз все правя със застройка от кисело мляко и яйце, но може да пробвам и този вариант.
Здравейте Катерина!
ОтговорИзтриванемного искам да разбера адреса на магазинчето в центъра на Банкя на Динко и Цвети.
Пазарувах само от тях,търсих ги, но не ги намирам.
Казвам се Искра Канева и предварително благодаря
Здравейте! Адреса не знам, но се намира на мястото на бившото фото, между кафето и магазинчето за сандвичи и рибарския магазин. Пада се почти срещу края на пазара, по диагонал от тяхната бивша сергия.
ОтговорИзтриванеПоздрави и весели празници!