сряда, 28 ноември 2012 г.

Кюфтета с бял сос и фугас





Засипах ви със снимки :) хайде сега към основната тема!
Прибирайки се от поредното си пътуване, минахме да напазаруваме.
Както не веднъж съм споменавала, в Банкя имаме страхотен магазин за месо.
Винаги има всичко и винаги прясно.
Та такааа... купих си аз страхотна кайма и реших да си направя кюфтета.
Да, ама бях гледала Лорейн Паскал ( между другото обожавам я тази жена, с каква лекота, усмивка и финес приготвя всичко, направо залепвам за екрана), която направи страхотен фугас.
Направих го и аз и реших, че не може да са сухи кюфтенца, а трябва да са със сос.
Реших да ги направя по някоя нова рецепта и чукнах в чичко гугъл и... всички пътища водят към Зиче :)
Е, маме, явно имаме особена връзка с теб (няма да пропусна да ти кажа, че те обичам)!
Момичета, рецептата е невероятна- изключително мек и невероятен вкус!
Тук е момента  да благодаря за това невероятно ястие на главната виновничка, чиято всъщност е рецептата, а имено Гуинет!
Ето и рецептата, малко променена от мен:

Кюфтета с бял сос

500 гр. кайма
1 к.ч. ориз
чубрица, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз с дръжките

Омесваме каймата с изброените продукти, правим кюфтенца, овалваме ги в брашно и ги пускаме във вряща вода,около литър и половина, в която сме сложили ситно настъргана целина, морков зелена и червена чушка.
Варим до готовност около 30 мин.

За соса

100 гр. масло
3 жълтъка
3-4 с.л. брашно
400 гр. кисело мляко
сол

Разтапяме маслото. Добавяме брашното и разбъркваме. Разреждаме с бульона, в който са се варили кюфтетата и изсипваме вичко обратно при тях, като бъркаме постоянно.
Оставяме да кипне. Махаме от огъня, оставяме да изстине леко и застройваме с киселото мляко, с разбитите в него яйца. Подправяме с лимон по желание.
Удивителен вкус!


Фугас
500 гр. бяло брашно
300 мл. хладка вода
1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
50 гр. панчета или някакъв сух салам
прясна мащерка или подптавка, която обичате
1 с.л. прясно мляко

Замесете тесто от брашното, маята, солта и водата. Месете десет минути.
Добавете 25 гр. от ситно нарязания салам и мащерката и омесете добре.
Разточете под формата на листо, направете разрез в средата по дължина и още три отстрани.
Раздърпайте ги хубаво, за да не се затворят при втасването.
Оставете да втаса.
Намажете втасалия хляб с мляко и поръсете с останалия колбас.
Печете на 200C , средна решетка около 25- 30 мин. сложете тавичка с лед най- отдолу във фурната.
Оставете да изстине закачен или върху решетка, без напръскване и завиване.
Получава се невероятна коричка.


Този фугас, който ви показвам направих, за втори път, като замених 200 гр. от брашното с черно и разделих на три топки, две от които направих чисти, а останалата с колбас и мащерка.
Най- много ми хареса чистия вариант изцяло от бяло брашно.
Можете да сложите всичко, което обичате- чесън, маслини, любими подправки...импровизирайте!
Пожелавам ви прекрасен утрешен ден и ви обичам момичета!








39 коментара:

  1. КАте,
    аз нямам нищо против да ни заливаш със снимки- красиви са!
    Този фугас , който ни показваш е много апетитен, а пък кюфтенцата, ще скрия някъде снимките, че децата ако видят, ще ме подгонят в кухнята;)
    Прегръдки и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  2. Мъхи, обещала си ми запознанство на живо и разходка:), а обещае ли ти поп прасенцеее, с торбата и по него:)
    Прегръдки и за теб миличка*)

    ОтговорИзтриване
  3. Заливай, заливай! Тези прекрасни снимки няма да ни омръзнат!
    Кюфтенцата и сосчето са толкова апетитни!
    Фугасът е интересна идея!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна рецепта. Трябва да знаеш, че съм ти умела вечерята!

    Първата снимка от изоставената синагога във Видин ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко Лучия:)
      Да, синагогата е! Удивителна, невероятно красива и с много силна енергия!
      Прегръдки и хубав ден:)

      Изтриване
  5. Красиви кадри, Кейт, отново завладяващи! Да знаеш, че никога няма да ми омръзне да гледам снимките, ястията и всичко, което ни поднасяш. Прекрасна си! Прегръдки и се радвам много, че те познавам, макар и само виртуално (за сега). :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Споделям същите чувства за теб Дани, само дето нещо ми поизоставаш с притчите!
      Прегръщам те силно и ти пожелавам чудесен ден*)

      Изтриване
  6. Това е една от най-любимите ми гозбички, точно такава и аз я приготвям, споделям ти мнението за Лорейн, великолепна е и съм и фен, а на теб още по-голям! Прегръщам те много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линче и аз обожавам снимките ти и невероятните торти и сладкиши, които приготвяш!
      Целувам те миличка и ти пожелавам хубав ден!

      Изтриване
  7. Estupenda receta me gustan las albóndigas están de lujo y el pan irresistible...ohhh el otoño maravilloso,abrazos Katerina.

    ОтговорИзтриване
  8. Кате ,чудни кюфтенца в неустоим сос!
    Редовно следя ,Лорейн Паскал и също съм и фен.
    Фугасът много ми хареса!Все се каня да го направя и все забравям.:)
    Доставяш ми истинско удоволствие с публикациите си!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Мире!
    Прегръщам те силно и те целувам*)

    ОтговорИзтриване
  10. Кат, страхотни снимки както винаги, а запечатаните места носят особен дух и достолепие въпреки разрухата, а може и точно затова...
    Кюфтетата и фугаса са много апетитни и хич не са за гледане рано заранта, но пък даваш идея за вечеря, мерси. Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Иги! Красотата не може да се скрие, въпреки старостта и разрухата!
      Хубав ден:)

      Изтриване
  11. Браво, сега и на мен се дояде... Напоследък съм станала много пощелива или как там се казва, когато човек види нещо и веднага иска да го опита :))
    Чудесни са кюфтенцата със сосчето, както и френското хлебче, Кате. С кеф бих си чупила хлебни парченца и после потвала в сосчето :)

    Усмихнато утро :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ти сложа в кутийка и право при тебе:)
      Хубав ден Федорче*)

      Изтриване
  12. Фугас правих миналата година, но не се получиха снимките и остана в архива. Кюфтетата с бял сос са ми любими и няма начин да не ги оптам, макар и виртуално, Кате! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Кате,чудни кюфтенца с още по-прекрасен сос си ни приготвила!А за фугаса просто не намирам точните думи-той е меко казано апетитен!
    :)Изкушавай ме все така,Катенце!:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, благодаря!
      Фугаса наистина беше страхотен, както и кюфтенцата!
      Прегръщам те и ти пожелавам чудесен ден!

      Изтриване
  14. Много ми харесаха снимките ти,Кате,хич не са ми много и благодаря за тях!
    Фугасите са чудесни!В събота мислех да направя пълнозърнести франзели,но по твоя идея ще ги оформя на фугаси!
    А ястието е супер,много обичаме и ние този сос с кисело мляко,дъщеря ми го гребе с лъжицата :).
    Страхотно меню си представила!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря Еликсирче!
    Седнах си в къщи за два- три дни и се радвам, че имам време да поконтактувам с виртуалните си приятели.
    Пожелавам ти чудесен есенен ден!
    Прегръщам те и целувам двете госпожици и поздрави за половина*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,вдъхнованието и подстрекателството са голяма работа и си казаха думата!Как блажено напълних тумбака не е истина!Благодаря за разкошната идея,скъпа!Хубава неделна вечер на цялото ви семейство! :)

      Изтриване
  16. Tvoji postovi su uvijek puni interesantnih fotografija...

    ОтговорИзтриване
  17. Леле, Кате, колко вкусно и красиво!
    Ястието е много изкушаващо и ароматно, а фугасите за с чудесна коричка, иде ми да си отчуля едно парченце!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря Русанче!
    Прегръдки за теб*)

    ОтговорИзтриване
  19. Ако знаеш с какво удоволствие бих си хапнала от тези кюфтенца-а соса само как изглежда...
    Хубава вечер,Кате-целувам те!

    ОтговорИзтриване
  20. Наистина беше фантастично!
    Целувки Живе*)

    ОтговорИзтриване
  21. Пак ме разрева!
    Мое момиченце, ти не разбра ли ,че не можеш от мен да се отървеш?:))))
    Толкова ми стана драго ,че точно тези кюфтенца си направила!
    В къщи са ни любими. Невероятен вкус и аромат имат!
    Фугасът ти е неустоим така хубаво си го накиприла!
    Снимки приказни!
    Казах ли ти колко те ОБИЧАМ?

    ОтговорИзтриване
  22. Ама сме едни ревлиии...
    Прегръщам те мила моя и поздрави на половинката*)

    ОтговорИзтриване
  23. Катенце, отново чудесни снимки !
    И много ароматна рецепта!
    И както съм гладна....
    Очарована съм от сосчето!
    Прегръдки, мила и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  24. Кате, драсни ми когато намериш време на мейл diva.samodiva@yahoo.fr :)

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря Дани!
    Прегръщам те слънце*)

    ОтговорИзтриване
  26. Кате!!! Фугаса е много красив! Кюфтенцата са великолепни, ще ги правя и аз задължително! А колкото до снимките много им се радвам и чакам следващите с нетърпение! Страхотни моменти улавяш, Кате!

    ОтговорИзтриване
  27. Охх преглъщам :)). Много апетитно изглеждат кюфтенцата Кате, поздравления.

    ОтговорИзтриване
  28. И фугас и кюфтенцата със сос са страхотни:)

    ОтговорИзтриване