Засипах ви със снимки :) хайде сега към основната тема!
Прибирайки се от поредното си пътуване, минахме да напазаруваме.
Както не веднъж съм споменавала, в Банкя имаме страхотен магазин за месо.
Винаги има всичко и винаги прясно.
Та такааа... купих си аз страхотна кайма и реших да си направя кюфтета.
Да, ама бях гледала Лорейн Паскал ( между другото обожавам я тази жена, с каква лекота, усмивка и финес приготвя всичко, направо залепвам за екрана), която направи страхотен фугас.
Направих го и аз и реших, че не може да са сухи кюфтенца, а трябва да са със сос.
Реших да ги направя по някоя нова рецепта и чукнах в чичко гугъл и... всички пътища водят към Зиче :)
Е, маме, явно имаме особена връзка с теб (няма да пропусна да ти кажа, че те обичам)!
Момичета, рецептата е невероятна- изключително мек и невероятен вкус!
Тук е момента да благодаря за това невероятно ястие на главната виновничка, чиято всъщност е рецептата, а имено Гуинет!
Ето и рецептата, малко променена от мен:
Кюфтета с бял сос
500 гр. кайма
1 к.ч. ориз
чубрица, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз с дръжките
Омесваме каймата с изброените продукти, правим кюфтенца, овалваме ги в брашно и ги пускаме във вряща вода,около литър и половина, в която сме сложили ситно настъргана целина, морков зелена и червена чушка.
Варим до готовност около 30 мин.
За соса
100 гр. масло
3 жълтъка
3-4 с.л. брашно
400 гр. кисело мляко
сол
Разтапяме маслото. Добавяме брашното и разбъркваме. Разреждаме с бульона, в който са се варили кюфтетата и изсипваме вичко обратно при тях, като бъркаме постоянно.
Оставяме да кипне. Махаме от огъня, оставяме да изстине леко и застройваме с киселото мляко, с разбитите в него яйца. Подправяме с лимон по желание.
Удивителен вкус!
Фугас
500 гр. бяло брашно
300 мл. хладка вода
1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
50 гр. панчета или някакъв сух салам
прясна мащерка или подптавка, която обичате
1 с.л. прясно мляко
Замесете тесто от брашното, маята, солта и водата. Месете десет минути.
Добавете 25 гр. от ситно нарязания салам и мащерката и омесете добре.
Разточете под формата на листо, направете разрез в средата по дължина и още три отстрани.
Раздърпайте ги хубаво, за да не се затворят при втасването.
Оставете да втаса.
Намажете втасалия хляб с мляко и поръсете с останалия колбас.
Печете на 200C , средна решетка около 25- 30 мин. сложете тавичка с лед най- отдолу във фурната.
Оставете да изстине закачен или върху решетка, без напръскване и завиване.
Получава се невероятна коричка.
Този фугас, който ви показвам направих, за втори път, като замених 200 гр. от брашното с черно и разделих на три топки, две от които направих чисти, а останалата с колбас и мащерка.
Най- много ми хареса чистия вариант изцяло от бяло брашно.
Можете да сложите всичко, което обичате- чесън, маслини, любими подправки...импровизирайте!
Пожелавам ви прекрасен утрешен ден и ви обичам момичета!
КАте,
ОтговорИзтриванеаз нямам нищо против да ни заливаш със снимки- красиви са!
Този фугас , който ни показваш е много апетитен, а пък кюфтенцата, ще скрия някъде снимките, че децата ако видят, ще ме подгонят в кухнята;)
Прегръдки и хубав четвъртък!
Мъхи, обещала си ми запознанство на живо и разходка:), а обещае ли ти поп прасенцеее, с торбата и по него:)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за теб миличка*)
Кате,
Изтриванекогато кажеш;) Твоя съм!
Заливай, заливай! Тези прекрасни снимки няма да ни омръзнат!
ОтговорИзтриванеКюфтенцата и сосчето са толкова апетитни!
Фугасът е интересна идея!
Сърдечни поздрави!
Благодаря Тили! Целувки*)
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта. Трябва да знаеш, че съм ти умела вечерята!
ОтговорИзтриванеПървата снимка от изоставената синагога във Видин ли е?
Да ти е сладко Лучия:)
ИзтриванеДа, синагогата е! Удивителна, невероятно красива и с много силна енергия!
Прегръдки и хубав ден:)
Красиви кадри, Кейт, отново завладяващи! Да знаеш, че никога няма да ми омръзне да гледам снимките, ястията и всичко, което ни поднасяш. Прекрасна си! Прегръдки и се радвам много, че те познавам, макар и само виртуално (за сега). :)
ОтговорИзтриванеСподелям същите чувства за теб Дани, само дето нещо ми поизоставаш с притчите!
ИзтриванеПрегръщам те силно и ти пожелавам чудесен ден*)
Това е една от най-любимите ми гозбички, точно такава и аз я приготвям, споделям ти мнението за Лорейн, великолепна е и съм и фен, а на теб още по-голям! Прегръщам те много!
ОтговорИзтриванеЛинче и аз обожавам снимките ти и невероятните торти и сладкиши, които приготвяш!
ИзтриванеЦелувам те миличка и ти пожелавам хубав ден!
Estupenda receta me gustan las albóndigas están de lujo y el pan irresistible...ohhh el otoño maravilloso,abrazos Katerina.
ОтговорИзтриванеTe beso y te deseo un día maravilloso, Rosita!
ИзтриванеКате ,чудни кюфтенца в неустоим сос!
ОтговорИзтриванеРедовно следя ,Лорейн Паскал и също съм и фен.
Фугасът много ми хареса!Все се каня да го направя и все забравям.:)
Доставяш ми истинско удоволствие с публикациите си!
Прегръдка и хубав ден!
Благодаря Мире!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те силно и те целувам*)
Кат, страхотни снимки както винаги, а запечатаните места носят особен дух и достолепие въпреки разрухата, а може и точно затова...
ОтговорИзтриванеКюфтетата и фугаса са много апетитни и хич не са за гледане рано заранта, но пък даваш идея за вечеря, мерси. Хубав четвъртък!
Благодаря Иги! Красотата не може да се скрие, въпреки старостта и разрухата!
ИзтриванеХубав ден:)
Браво, сега и на мен се дояде... Напоследък съм станала много пощелива или как там се казва, когато човек види нещо и веднага иска да го опита :))
ОтговорИзтриванеЧудесни са кюфтенцата със сосчето, както и френското хлебче, Кате. С кеф бих си чупила хлебни парченца и после потвала в сосчето :)
Усмихнато утро :)
Ще ти сложа в кутийка и право при тебе:)
ИзтриванеХубав ден Федорче*)
Фугас правих миналата година, но не се получиха снимките и остана в архива. Кюфтетата с бял сос са ми любими и няма начин да не ги оптам, макар и виртуално, Кате! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за теб Еви! Хубав ден!
ИзтриванеКате,чудни кюфтенца с още по-прекрасен сос си ни приготвила!А за фугаса просто не намирам точните думи-той е меко казано апетитен!
ОтговорИзтриване:)Изкушавай ме все така,Катенце!:))))
Миленче, благодаря!
ИзтриванеФугаса наистина беше страхотен, както и кюфтенцата!
Прегръщам те и ти пожелавам чудесен ден!
Много ми харесаха снимките ти,Кате,хич не са ми много и благодаря за тях!
ОтговорИзтриванеФугасите са чудесни!В събота мислех да направя пълнозърнести франзели,но по твоя идея ще ги оформя на фугаси!
А ястието е супер,много обичаме и ние този сос с кисело мляко,дъщеря ми го гребе с лъжицата :).
Страхотно меню си представила!Прегръдка!
Благодаря Еликсирче!
ОтговорИзтриванеСеднах си в къщи за два- три дни и се радвам, че имам време да поконтактувам с виртуалните си приятели.
Пожелавам ти чудесен есенен ден!
Прегръщам те и целувам двете госпожици и поздрави за половина*)
Кате,вдъхнованието и подстрекателството са голяма работа и си казаха думата!Как блажено напълних тумбака не е истина!Благодаря за разкошната идея,скъпа!Хубава неделна вечер на цялото ви семейство! :)
ИзтриванеTvoji postovi su uvijek puni interesantnih fotografija...
ОтговорИзтриванеЛеле, Кате, колко вкусно и красиво!
ОтговорИзтриванеЯстието е много изкушаващо и ароматно, а фугасите за с чудесна коричка, иде ми да си отчуля едно парченце!
Поздрави и хубав ден!
Благодаря Русанче!
ОтговорИзтриванеПрегръдки за теб*)
Ако знаеш с какво удоволствие бих си хапнала от тези кюфтенца-а соса само как изглежда...
ОтговорИзтриванеХубава вечер,Кате-целувам те!
Наистина беше фантастично!
ОтговорИзтриванеЦелувки Живе*)
Пак ме разрева!
ОтговорИзтриванеМое момиченце, ти не разбра ли ,че не можеш от мен да се отървеш?:))))
Толкова ми стана драго ,че точно тези кюфтенца си направила!
В къщи са ни любими. Невероятен вкус и аромат имат!
Фугасът ти е неустоим така хубаво си го накиприла!
Снимки приказни!
Казах ли ти колко те ОБИЧАМ?
Ама сме едни ревлиии...
ОтговорИзтриванеПрегръщам те мила моя и поздрави на половинката*)
Катенце, отново чудесни снимки !
ОтговорИзтриванеИ много ароматна рецепта!
И както съм гладна....
Очарована съм от сосчето!
Прегръдки, мила и хубаво настроение!
Кате, драсни ми когато намериш време на мейл diva.samodiva@yahoo.fr :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дани!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те слънце*)
Кате!!! Фугаса е много красив! Кюфтенцата са великолепни, ще ги правя и аз задължително! А колкото до снимките много им се радвам и чакам следващите с нетърпение! Страхотни моменти улавяш, Кате!
ОтговорИзтриванеОхх преглъщам :)). Много апетитно изглеждат кюфтенцата Кате, поздравления.
ОтговорИзтриванеИ фугас и кюфтенцата със сос са страхотни:)
ОтговорИзтриване