вторник, 27 ноември 2012 г.

Свински джолан в гювеч, питка и сладки



Знаете ли, водих голяма борба със себе си, как да започна този пост.
Намеренията ми бяха, да ви покажа красотата и невероятния колорит на северна България, защото това, което видях, като цветове на есента, не съм го виждала никъде в страната ни, нооо...много скоро еуфорията и вълнението от тази красота, премина в изумление, разочарование и много сълзи.
Иска ми се да затворя очи и да изтрия спомена, да замълча и да не казвам нищо, нооо... не мога!
Това е един западнал, разрушен, ограбен и изоставен край.
Имах усещането, че е настъпило някакво бедствие и хората през глава са се изнесли от къщите си.
Много плаках и сега, пишейки този пост, отново се натъжавам и затова спирам до тук.
От време на време, ще ви пускам по някоя и друга красива снимка от там.




Да се върна сега на основната тема готвенето.
Малко поизостанах по отношение на публикуването и затова, ще ви покажа три рецепти.

Свински джолан в гювеч

1.5 кг. свински джолан
2 глави кромид лук
2 тиквички
1 стрък праз
2 скилидки чесън
морков , целина, чушка зелена, червена (при мен под формата на ситно смляна домашна пикантина, замразена във фризера)
10 средни картофа
2 дафинови листа
5-6 зърна бахар
черен пипер, сол
1 с.л. ситно нарязан магданоз с дръжките
зехтин
250 мл. бяло вино
вода

Приготвяне

Предварително загрейте фурната на 200C. Запържете джолана от всички страни в малко мазнинаи една лъжичка захар, за да го запечатате.
Извадете го и в същата мазнина, запържете зеленчуците нарязани на едро за около 5 мин.
Прехвърлете месото  в гювеч, добавете обелените и нарязани на половинки картофи, сложете зеленчуците със соса,който са пуснали, подправете с изброените подправки, залейте с виното и долейте вода да покрие всичко.


Гответе до почти пълното извиране на течността.


Насладете се на крехкото, ароматно месце в компанията на чашка домашно винце и...


пухкава топла питка от плитки.


Продукти

900 гр.брашно + 100 гр. за доомесване
2 ч.ч. прясно мляко
4 яйца - единия жълтък за намазване
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 пакетче суха мая за килограм брашно

Замесете тесто от изброените продукти и го оставете да втаса.
Разделете втасалото тесто на 8 топки, всяка от които разрежете на 3.
Направете фитилчета от тройките и сплетете на плитка, която завийте в кръг и поставете в тавата. Оставете да втаса отново, намажете с жълтъка  и печете на средна решетка 180C до готовност. Охладете върху решетка, за вита с кърпа.


И ето, че дойде ред и на десерта.
Сладки от остатъци от блатове за торта.


Тези слакди, направих, като разтопих шоколад със 100 гр. течна сметана и в него овалях направените топчета от изрезките от блатовете за ореховата торта.
Станаха много вкусни и така с един удар два заека, както се казва :)



Е, толкова от мен.
Пожелавам ви хубави есенни, топли и красиви дни :)