сряда, 5 декември 2012 г.

Баница - добруджанска кавърма



Сутринта се събудих, а навън- зимна приказка!


Слязох по пижама и си направих кафенце. Седнах на компютъра да разгледам, кой какво е сътворил по нощите.
Заради никулден, почти всички са се отдали на рибна тема. Порадвах се на снимките , нацелувах любимите майсторки и, както обещах на Роси, тръгнах на разходка из блога и.
Много бързо се ориентирах, какво искам.
Скоро не сме хапвали домашна баница, та реших да погледна в този раздел.
Още с отварянето, попаднах на тази чудесна рецепта за добруджанска кавърма.
По принцип, като си купя баница, махам сиренето, дори да е сирене, не извара и ям само корите така, че реших- това е моята баница:)
Единственото нещо, което промених, е че я направих с дърпани кори.
Изпратих децата на училище (имам предвид Анджи и гаджето и, което ми е като родно детенце:) и запретнах ръкави:)


Добруджанска кавърма

За корите

500 гр. брашно
200 мл. студена вода
1 яйце
1 с.л. олио
2 ч.л. сол
2 с.л. оцет

За плънката

400 гр. кисело мляко
4 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
80 гр. разтопено масло



Омесете гладко тесто от изброените продукти, сложете в купа и покрийте с влажна кърпа на хладно място за 30 мин.
След отпускането на тестото, разделете на топчета с големината на яйце.
Оставете още 30 мин.
От всяка топка разточете палачинка, която сложете върху ръцете си и с подхвърляне и въртене, раздърпайте до тънка  кора.
Оставете корите върху покривка и ги оставете да изпръхнат за около 20 мин.
Разбийте яйцата със солта и добавете млякото в което предварително сте сложили содата.
Ръсете масло и плънка върху кората, наберете я като хармоника и я поставете в тавичка с намаслена хартия. Подредете всики кори и накрая залейте с останалото масло и млечно- яйчената смес.
Печете в предварително загрята на 180C фурна, средна решетка, като по някое време завийте баницата с фолио да не прегори.

 
Време е да благодаря  за чудесната рецепта не само на Роси, а и на Цецето, въпреки, че не я познавам!
Баницата е страхотна! Благодаря и на двете ви, страхотни кулинарки!

 
Пожелавам ви бели, снежни, красиви дни*)


31 коментара:

  1. Кате, чудесна е баницата!
    Не съм много по "хвърлянето " на корите,
    но ще опитам!
    Прегръдка и много :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много целувки и едно голямо гуш от мен мила Дани*)

      Изтриване
  2. Кате, страхотен е контраста между снега навън и слънчевата баница!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Зори!
      Къде се губиш?
      Целувам те*)

      Изтриване
  3. Кате, страхотна зимна приказка и чудна топла кухня с уханна баница, а и корите....ето това е нещото, с което почти никога не се заемам, защото майка ми прави уникални баници с фино разточени домашни кори, та все още се наслаждавам с огромен кеф на нейните и правя само неща с готови кори, ама ми стана едно хубаво и веселко от твоята публикация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Олееее, Игииии, моля те публикувай една солена баница на майка ти, ше съм ти много благодарна!
      Прегръщам те силно и ти пожелавам хубав празник*)

      Изтриване
  4. Невероятна е, Кате! Не мога да устоя, ще си взема едно парче за закуска. Прегръдки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Еви!
      прегръдки и хубав празник утре!

      Изтриване
  5. Леле, леле как ми замириса на великолепна баничка, ей майсторски ръчички имаш, страхотна зима, обичам я много, но тази, която имате там при вас, а тук се стопи за часове! Прегръдка, голяма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линче, мила, днес правих и твоята питка, но нея ще публикувам утре;)
      Стана страхотна!
      Целувам те скъпа*)

      Изтриване
  6. Кате, точна е рецептата! Аз нали съм добруджанка, веднага я познах. Но баба я правеше с газирана вода към яйчената смес, става по-пухкава, макар че и твоята е страхотна!И да ни пратиш малко сняг:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Траянче, следващия път и аз ще сложа, защото определено беше много вкусна и ще я правя отново.
      Хубав ден!

      Изтриване
  7. ох,ох как ми се хапва баничкаааа!!!
    Страхотна е ,Кате!
    прегръдки миличка и хубав предстоящ празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Запретвай ръкавите и започвай да месиш, че у нас нищо не остана:)
      Целувки*)

      Изтриване
  8. Невероятна баница направена от много сръчни ръце!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Снежна и вкусна приказка си сътворила:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате,
    не стига че ставаш в ранни зори, за да приготвиш баница, ами и децата изпращаш;) Като гледам освен прекрасна майка, ще бъдеш и чудесна свекърва!!!
    Баницата е много изкушаваща. Може ли и за мен утре за закуска?;)
    Прегръдкииии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъща ще бъда един ден Марте, не свекърва:)))
      Врътни едно кръгче до Банкя преди работа и ще закусваме:)))
      Целувам те***)))


      Изтриване
  11. Кате, виждам, че страхотни нещица си сервирала тия дни на вашата трапеза. А колко майсторски си разточила или как се казва... дърпаля??? тези кори толкова тънко... страшна си!!!
    И много приятни снимки, някак много настроение, особено, но положително, внасят :)

    Прегръщам те, съкровище :)

    ОтговорИзтриване
  12. Къде се губиш пиленце красиво?
    Това дете гладно го остави:))) не готвиш. не публикуваш...залипсва ми:(
    Днес имате празник:)
    Да ти е живо и здраво момчето, много радост да ти носи и много късмет да има!
    Хубав празник мило момиче и да нацелуваш малчо*)

    ОтговорИзтриване
  13. Да бе ,да.. много е лесно да кажеш - с подхвърляне и въртене ...ама как да стане това :)...много трудно ми се вижда :( ! А баницата ти е страхотна ,аморе ! И снимките също !
    Хубав празник и много здраве и благополучие на цялата фамилия , миличка !
    Целувки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ийв, всички да са живи и здрави и баш душманите и те, както казват старите хора!
      Целувам те*)

      Изтриване
  14. Кате, поздравления за чудната баница!Роси има много интересни рецепти!
    При теб винаги се чувствам като в красива приказка!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  15. Ееееех,каква прелест,каква красота....и зимата....и баницата!
    Кате,чудесна идея да си разточиш сама кори,че и колко са фини,браво,страхотен майстор си!
    Станала е баница-бижу!
    Освен всичко друго виждам,че и ти имаш такива храсти в кашпи и ги държиш навън,а аз тъкмо се колебаех за моите (сях същите това лято) дали да ги прибирам да не им измръзнат корените,че са в декоративна,но пластмасова саксия.Ще ги оставя на завет за проба.Ако оцелеят.

    Весел празник на цялото семейство!Много прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Роси, при мен вече шеста година оцеляват през зимата навън, без да ги завивам.
    Пожелавам здраве за цялото семейство и хубав празник!
    Целувам те*)

    ОтговорИзтриване
  17. Ох ох каква баничка, много вкусна изглежда Кате! И честит Никулден, нека винаги край теб да има чудеса!
    Разкошни снимки и много красиво настроение, аз трябва при теб или при Роси да дойда на уроци, големи сте майсторки, а мен хич ме няма в местенето .... Фуууууу :))
    Целувам те и хубав ден Катенце!

    ОтговорИзтриване
  18. Кате, много ти е хубава, пухкава баницата, с невероятна коричка! И какви тънки кори си надърпала...
    Знаеш ли, и аз като тебе винаги съм харесвала повече тестената част на купешките баници. На домашните обаче, няма как да сложа сиренце в единия край, та си я хапвам с него и ми е вкусно, май защото аз съм си я правила ;) А това тук си е добра идея, наистина! Както правим млечна, сладка баница, защо да не е солена? Не бях чувала за добруджанка. Ще се възползвам от идеята скоро, пък и изоставам с баниците в блога - само с една съм за сега и нещо гледам "губя по точки" ;)). Благодаря и на тебе и на Роси!
    Хубав празник и много настроение! Прегръдки от мен! :*

    ОтговорИзтриване
  19. Просто прелест! Това е баницата от моето детство. Баба винаги ставаше рано, точеше кори, сушеше и правеше тази чудесна баница.:)
    Аз така и не се хванах да разточа.:)
    Огладнях гледайки публикацията и веднага трябва да хапна нещо :)

    ОтговорИзтриване