вторник, 4 декември 2012 г.

Балканска кълцаница, родопска салата и картофки с чесън





Започнаха постите. Аз съм християнка, вярваща, но не от тези-фанатично отдадени на религията. Затова и постите минават в страни от мен. Не, не ме разбирайте грешно, уважавам силата на духа на хората, които постят, но ако реша да го правя, трябва да е истински, с изповед, с всички ограничения, не само в храната, а както си е по божия закон, а аз не мога, или поне не ми е сега времето.
По принцип, не обичам крайностите, защото смятам, че всяка крайност, се изкривява във времето и води до много тежки последствия.
Заради естеството на работата си, често се срещам с много и различни хора и няма как да не отбележа, че те все по-често се отказват от въглехидратите, боята за коса, парабените в козметичните продукти ( зад чието гръмко име, всъщност се крият консерванти, които удължават срока на годност).
За мен, това време на диети и отказване от радостите на живота отмина.
Радвам се на това, което съм и смятам, че изглеждам добре за годините си. Нямам намерение да ставам по- слаба, по- красива , по- млада.
Искам да изживея всичко с времето си.
Боже, от къде тръгнах, къде стигнах, но вие си ме знаете мис Емоция хахаха....
Та все пак да си дойда на темата- да ме извинят постещите, а да се облажат месоядните :)


По магазините продават готова балканска кълцаница.
Купувате си колкото искате и правите марината от 1/2 ч.ч. зехтин, соев сос, чесън на прах, къри и черен пипер.
Мариновайте месото поне за два часа и после- айде на скарата:)


През времето в което половинките с бирички в ръка се суетят около скарата, вие направете салатката.

Родопска салата

1 консерва червен боб
5-6 кисели краставички
2-3 печени белени червени чушки
1 глава червен лук
черен пипер
винен оцет, олио

Изцедете боба и сипете в купа. Нарежете краставичките на колелца, чушките на ивици, лука на лунички и ги добавете към боба. Подправете с пипера, оцета и олиото. Не слагам сол, защото във всички продукти има достатъчно.


По времето на стъкмяването на салатката, някоя приятелка да ви обели картофки и да ги нареже на парчета.

Картофи с магданоз и оцет

Изпържете картофки, осолете ги и ги отцедете на салфетка. Нарежете на ситно магданоз около 1 с.л., 1 скилидка чесън, ситно настъргана и смесете с 3 с.л. оцет. Разбъркайте хубаво и залейте още топлите картофки. Разбъркайте ги.


Сервирайте с чаша червено винце и както казват старите баби-
На кръвчица да ви стане!


Пожелавам ви щастие!



45 коментара:

  1. Катенце мило, приемам трилистната ти детелинка като тройно щастие! :)
    Май си се огледала в една от капчиците й - нещо лилаво по теб? ;)
    А скарата е страхотно изживяване и така както ми я описваш, както я показваш и нареждаш, за какви пости да мисли бедната ми душица - НИКАКВИ! И тея плитки лучец... само са да ги види мойто мило - ще каже "Видиш ли жената колко лук е сплела на мъжът си, а ти една глава не ми даваш да изям!" :)))
    Хубава вечер ти желая и сладки сънища! Бъди много щастлива и ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си сладкодумна Ирме!
      Дай на човека една скилидка поне:)
      Целувки*)

      Изтриване
    2. :) Една скилидка давам, Кате.. и две дори, но той иска по една глава! Щял да гони вирусите, а не мисли, че и аз с тях ще избягам. :))
      Целувки и от мен! :*

      Изтриване
    3. хахааааа... много ме разсмя!
      Ние и двамата си похапваме доста чесънче.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Леле леле каква красота и аромати се носят отново от тук :) Катенце много хубави снимки, гледам използваш май вече новата камера ( ако решиш само кажи, ще ти драсна на майлче няколко трика с настройките)
    Много вкусна скара и всичко е страхотно, поздравления!
    Целувки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еве, не е нова, обаче я ползвам от скоро.
      Пиши ми всичко, което се сетиш, от теб приемам уроци всякакви, знаеш, че много обичам снимките ти!
      Целувам те слънчо*)

      Изтриване
  3. Кате, всички снимки са невероятно красиви, няколко пъти ги разглеждам вече! Извинена си...:)Е аз не съм постеща, просто не ям месо, но съм толерантна към тези, които ядат и даже им го приготвям, но така е с вегетарианците...За поста по принцип споделям мнението ти и мисля, че човек трябва да е в хармония със себе си и да прави, яде и т.н това, което в момента мисли, че е най-добро за него..и да приема останалите, такива каквито са.
    Картофките са страхотни!
    Бъди щастлива и ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Ау, тук мирише много апетитно на скара! И салатката ми е по вкуса, и картофките не остават по-назад! :)))
    Кате, винаги ти се възхищавам на снимките!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Кейт, толкова си сладкодумна и винаги ми е интересно и разбирам наистина колко и каква емоция изпитваш винаги във всеки ред! Великолепно! Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  6. Катенце, с годините разбрах, че човек трябва да е в хармония със себе си!
    И съм на принципа, че всичко в умерени количества те кара да се чувстваш добре :)
    Толкова хубави снимки ни предлагаш, че усетих ароматът и на скарата, и на тези странни
    са мен картофки с оцет!
    Прегръдки, миличка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, стават много меки, и ароматни!
      Майка ми едно време, пътувайки из България донесе рсцептата от някъде, не знам от къде.
      Целувам те и ти пожелавам чудесен ден!

      Изтриване
  7. Прелестни снимки!Храната добива различен вкус през такъв обектив!А описанието на вкуса и ароматите е толкова реалистично, че все едно съм опитала!Чудесен пост, Кате, наслада за непостещата ми душа!Поздрав и спокоен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Сонче!
      Прегръщам те и ти пожелавам хубав ден!

      Изтриване
  8. Щастие и за теб Кате и за всички онези които са били покрай тази ароматна скара!
    Аз също не постя, но съм си в хармония с душата си по всяко време както казваш ти.И как да се пости в този забързан живот и когато всички около теб трябва да се хранят пълноценно и здравословно защото работа ги чака.... а гладна мечка хоро не играе:-)
    Постили са нашите прадеди, защото зимата е била време за почивка от непосилния кърски труд.(това е за оправдание може би):)

    А поста ти е толкова ароматен и колоритен че не зная от колко време съзерцавам снимките ти и се радвам на усета ти за красота и вкус!
    Хубав ден и силна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си права Дани ( или и аз искам да се оправдая пред себе си:)
      Прегръщам те и ти пожелавам усмихнат ден:)

      Изтриване
  9. Катенце, винаги чета с удоволствие всичко написано от теб на каквато и да е тема. Аз ще се облажа, защото ми изглежда много вкусно. И салатка ще си взема и тя е много апетитна, и картофки, да не забравя:). Благодаря ти за детелинката, много късмет и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. И аз ти пожелавам щастие,скъпа,и все така да си емоционална,защото каза много истини!А всичко сготвено и снимано от теб е страшно вкусно!Когато вляза тук се чувствам като у дома си,много ми е уютно,усещам колко прям и добър човек си!Много прегръдки и хубав празник утре,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Лекси! Тичам за кори за баница, че си харесах една в блога ти!
      Целувам те*)

      Изтриване
  11. Аха, ще стане виното на кръвчица, повярвах ти, Кате :)) Ама пък много хубаво си подредила всичкото, от скарата, до виното! И с тези хубави, есенни снимки... Май само питка си забравила да предложиш :)
    Днес като излизам ще взема да си купя тази балканска кълцаница. Ако знаеш от колко време я гледам в месарския магазин и така и не съм пробвала. Благодаря, че препоръчваш.
    Хубав ден и целувки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепче, ако обичате чисто месце, това е то!
    Правих го и задушено с гъбен сос и пак ми хареса, даже повече!
    Прегръдки Пеп*)

    ОтговорИзтриване
  13. Каква наслада е да те посетя ,Катюша ! Винаги правиш красиви публикации и много семпли ,лесни и най-вече вкусни рецепти ,аморе ! Голяма прегръдка и хубава сряда ,мила !
    Целувки !

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Ийв!
    Пожелавам ти хубав ден*)

    ОтговорИзтриване
  15. Ех !Катее,защо си толкова далече :))
    Страхотно изглежда и кълцаницата и салатката!
    Честита нова премяна на блога ти и хубави празници мила

    ОтговорИзтриване
  16. Кате след всичко ,което си поднесла нищо не ми остава освен да ти изпратя една гоооляма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  17. Много ми допада менюто ти, Кате!
    А снимките са приказни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Катенце, и аз не постя ,пък и никога през живота си не съм постила.Само един път съм се изповядвала в Католическа църква. Та и аз като тебе съм набожна но не мисля ,че постенето ще ме извиси по нагоре в духовният свят.
    Месцата ,родопската салатка и картофките са неустоими за точно такива като мен месари.(а като си помисля че като дете не обичах месо)
    Хубаво сте си похапнали да ви е сладко!
    Прекрасна вечер и много прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Bellísimas fotos y un menú delicioso. Es muy agradable venir a visitarte.
    Un abrazo.

    ОтговорИзтриване
  20. Кате, каква красота и наслада са снимките и предложенията ти! Имаш усет и в снимането, и готвенето, и в какво ли още не, както се казва: многофункционална жена ;) Сърдечни поздрави, прегръдки! :))

    ОтговорИзтриване
  21. И аз ще се облажа:) Чудесни предложения , Кате! Никакви диети:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да обявим бойкот на диетуващите, особено по празниците:)))
      Целувки*)

      Изтриване
  22. Катенце,
    аз обичам да постя поне по едно ядене на ден, но за останалите си хапвам и месце, и млечни продукти. И да, отмина времето ми за диети, сега искам само здраве;)
    Прекрасно е менюто ти и се чудя, кога ли ще ми сготвиш;)
    Прегръщам те!


    ОтговорИзтриване
  23. Първо да се видим на кафенце, след това да запознаем половинките и ще си спретнем едно градинско парти:)
    Ама не си мисли, че само аз ще готвя:)))и ти ще се включиш с невероятните си вкусотиии!
    Прегръщам те Марте*)

    ОтговорИзтриване
  24. Мис Емоция, щастие по много да има и за теб!
    Аз съм от месоядните и непостещите. Сили нямам за това и вече адски освирепях от разглеждане на блога ти. Станах само да сложа едно тесто и вече чакам търпеливо да втаса.

    Страхотни неща си показала и в тази публикация и винаги е удоволствие и радост за окото да разглеждам тук. Пълниш ми душата, а ако можеше и стомаха :Р

    ОтговорИзтриване