Днес сутринта, пиейки си кафенцето в чудесната компания на публикацията на Ирмето, всъщност осъзнах, че май не съм споделяла, колко добре ми действа есенното време, когато е хладно, мрачно и вали. Осъзнах всъщност, че просто по това време на годината , няма работа по градината и по двора и така ми остава повече време за Емчо и това да сме заедно.
Той си работи на компютъра, аз си шетам из къщи и от време на време отивам да го целуна или да се пошегувам с него.
Това е време за топли чорбички, аромат на печени сухи чушки, пращящи дърва в камината и греяно винце или ракийка.
В нейния пост, тя сподели за съня с баба си, което ме накара да напиша за това, как сънувам аз.
Както казва мъжа ми цветно, реално, в три-де формат.
Когато разказвам сънищата си, моето свеки, ми казва, че ми завижда за местата, които посещавам и хората , с които се срещам.
В сънищата си съм била на невероятни места, както и съм преживявала истинска война, в която ме разстреляха в едно мазе и куршумите ме пареха и много болеше!
Боже, просто това беше, когато бях залепила да чета руска класика и да гледам руски филми:)
Посещавам и много красиви места, които не знам, къде се намират и дали съществуват изобщо и си прекарвам разкошно:)
Имам и невероятния късмет, моята мила майчица да идва в сънищата ми, понякога болна, понякога здрава, но... важното е, че я виждам, че контактувам с нея, поне за малко!
И сега да си дойда на кулинарната тема.
Предлагам ви рецепта за много вкусен и ароматен свински гулаш.
Продукти
олио
100 гр. бекон нарязан на кубчета
500 гр. свинско месо нарязано на хапки
2 големи глави червен лук нарязани на ситно
3 скилидки чесън настъргани
1 връзка магданоз нарязан на ситно
1 щипка лют червен и черен пипер
2 с.л. червен пипер
1 сух телешки бульон разтворен в 500 мл топла вода
250 мл бяло вино
250 мл. вода
1 ч.л. куркума
6 картофа, нарязани на големи парчета
Приготвяне
Загрейте олиото и запържете бекона до кафяво. Добавете месото и запържете хубаво, за да го запечатате. Сложете лука, чесъна и магданоза и пържете още 5 минути.
Налейте бульона, виното и водата и оставете да заври. Подправете с трите вида пипер и куркумата. Похлупете, доведете до кипене и намалете котлона. Оставете да къкри на слаб огън един час. Добавете картофите и варете още 40 мин.
Поднесете топло.
Сусамов хляб
Продукти
500 гр. бяло брашно
300 мл. вода
3 с.л. зехтин
1 пак. суха мая
6 с.л. сусам
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 белтък за намазване
Загрейте фурната на 200C. Омесете тесто от брашното, маята, водата, зехтинаи три с.л. от сусама. Оформете две хлебчета. Оставете ги да втасат. Втасалите хлебчета, намажете с белтъка и поръсете с останалия сусам. Печете по средата на фурната до суха клечка.
Охладете на решетка.
Пожелавам ви успешна и ползотворна нова седмица изпълнена с положителни емоции и много усмивки*)))
Ух, че хубавоооо, супер вечеря, Катенце!!!:*
ОтговорИзтриванеКатенце, твоите снимки ми подействаха чудесно!
ОтговорИзтриванеИ на мен намръщеното небе и късият ден не са ми любими!
Но ако съм пред камина с книжка, ще се чувствам прекрасно!
Чудесни са ти предложенията!
И аз днес съм на вълна гулаш, но с телешко :)
Прегръдки и много :*
Сладурана си ми ти :* и постовете ти все такива сладурски и готини ,аморе !
ОтговорИзтриванеМанджа ,хляб ,снимки - всичко е красиво :) !
Хубава нова седмица ,Катюша ! Целувка !
Кате,много си активна тези дни,тъкмо преди малко те навестих в предната публикация и идвам да взема линк към рецептата ти за фугаса,че седнах да напиша черновата ( апропо-стана супер и благодаря ) и гледам нова есенна серия при те!За сънищата ти вярвам,и при мен го има това,но добре,че повечето забравям още със събуждането!Отново страхотни кадри си направила и съчетала.Особено тази снимка с бодливата тел е уникална!!!
ОтговорИзтриванеЯстието е страхотно апетитно,представям си аромата в едно с този на хлебчето-божествена,есенна риказка!
Силни прегръдки и хубава седмица и на теб!
Точно по същият начин се чувствам през зимата, когато навън е студено, а в къщи топло и уютно и мирише на нещо вкусно! Обожавам гулаш, този точно е много вкусен! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеКате от идилията която описа само камината ми липсва!...........Е и у дома твоят Емко е Гошко:)))!Гулашът ти ме остави безмълвна и отидох да дръпна постната картофена манджичка от котлона,но свинското с прекрасния хляб ми бяха пред очите(:........:)))))!Лека вечер.....ще нарежа беконче..........
ОтговорИзтриванеКате, много обичам гулаш, а като твоя май не съм опитвала :) А и ако имаше малко от коричката на това хлебче :)
ОтговорИзтриванеРазкошни снимки!
Охооо, какъв гъст гулаш! Много апетитен, Кате, представям си как си подхождат с това чудно сусамено хлебче!
ОтговорИзтриванеИ мен ме улови някаква меланхолия днес с това време. Ама така е - вчера топло, слънчево... а днес - рязка промяна.
ще му свикнем.
Хубава и усмихната седмица!
Adorei esse goulash esta excelente e para acompanhar uma fatia desse maravilhoso pão com sementes e fica-se com uma refeição perfeita.
ОтговорИзтриванеbjs
Катенце, да ти кажа честно, че преди да посетя Афитос го сънувах, сънувах пътеката към плажа, всичко и беше точно така като го видях, може би затова се влюбих в това място! Пожелавам ти всички прекрасни места, които посещаваш на сън да ги посетиш наистина! Въпреки, че знам, че доста си обикаляла:). Хубаво е, че сънуваш майка ти, това са моменти и мигове, които донасят много! Прекрасна публикация, уникални снимки и вкусно гулашче!:)
ОтговорИзтриванеМного вкусно и уютно!
ОтговорИзтриванеКатенце , харесвам есента през твоя обектив!Толкова е уютно и вкусно при теб!
ОтговорИзтриванеА как увлекателно пишеш......все едно чета свои мисли, само където аз не мога да се изразявам като теб:-(
Гулаша е чудесен а хлебчето ти дваш чудесно!Не зная колко пъти се върнах да чета и гледам снимки!
Прегръдки мила и топла декемврийска вечер!
Кате, отново е много красиво при теб! Много топлина лъха от постовете ти!
ОтговорИзтриванеКатенце, прекрасно ми замириса, свинското го пропускам сега, но хлебчето ме провокира, жалко, че вече е късно, но скоро непременно ще го пробвам! А това време, в което скоро дъждът ще стане на сняг ми е малко подтискащо, очаквам снега като начин за излизане от дупка и ентусиазъм за коледното готвене!
ОтговорИзтриванеПрекрасна публикация Катенце.Много красиви и уникални снимки, вкусно гулашче и чудесно хлебче.Хубава и усмихната седмица Катенце!
ОтговорИзтриванеКатенце, прекрасно ухае тук!
ОтговорИзтриванеИ чудесни сънища сънуваш, както е казала свекърва ти, да ти завиди човек;)
Прекрасна гозбица и ароматно хлебче!
Чуден мъглив, хладен и дъждовен декември ти желая, щом така го обичаш;)Прегръдки!
Jesen...Svako godisnje doba ima svoje cari, pa i jesen.
ОтговорИзтриванеPrava hrana za hladne dane!
Кате, при теб всяка снимка е уникална!
ОтговорИзтриванеПрез твоите очи и есента е прекрасна!
За гулаша и хлебчето нямам думи!
Прегръдки и прекрасна нова предколедна седмица!
Катенце мило, не очаквах чак толкова да ти повлияе моето настроение. Хубавото е, че при тебе е спокойно, приятно и много уютно, с тази камина и пукащи в нея дърва... Ако те изненадам на вратата, да не се чудиш за какво е ;)) - разбира се заради сладките приказки, споделени емоции и усещането за близост, която се породи съвсем спонтанно. А твоят Емо и моят Митко, сякаш са ни обсъждали - точно това са думите на милото по повод моите сънища. Абе, никога не скучая на сън - сякаш се пренасям в друго паралелно време и там живея в друга реалност. Срещам се и с познати и близки хора, мама и баба, понякога и татко... а това с местата, които посещаваме насън е необяснимо изживяване. Най-впечатлилите ме такива, съм ги видяла след време на живо - попадам на същите места и светкавично се събужда "онзи сън" в съзнанието ми. На всичко отгоре и срещам непознати хора, които съм сънувала. Митко май ме мисли за нередовна в такива моменти, та вече не казвам всичко :) Ама съм си съвсем наред, защото се сещам да се съмнявам, да анализирам и да търся обяснение.
ОтговорИзтриванеСега за гулаша: гулаши има в цяла централна Европа и всеки претендира да е оригинал. На мен твоят гулаш много ми харесва, защото е по-гъст, а аз обичам картофените ястия да са гъсти. Иначе, унгарският гулаш е със телешко или смес от телешко и свинско месо, по-рядък, с по-ситно надробени картофи (имат и без картофи, както и боб-гулаш), но задължително с ким - НЕ КИМИОН! Австрийците го правят малко по-гъст, но не съвсем и се карат с унгарци чия е рецептата :))
И хлебчето е неустоимо, обаче ми се струва че е пълнозърнесто - греша ли?
Лека нощ, мила и прекрасно, понеделнишко утро! Целувки! :*
П.С. Снимала си прекрасни неща, навеждащи на философски размисли ;)
ОтговорИзтриванеТънката паяжина, здраво крепяща тежките дъждовни капки може само да ни подскаже, колко крехко е всичко, завъртяно и оплетено в идеални граници, като теленият възел, и колко малко е нужно, за да разбием хармонията, която природата поддържа. Едно леко и необмислено подухване и всичко отива в битието. Всеки миг е ценен, както и всичко случващо се има своето оправдание, а ние сме част от голямото цяло! Това усетих аз през твоят обектив. Прекрасни снимки!!!
Колко дълго стана... Обещавам да не окупирам страниците ти поне седмица! :)
Esta receta de goulash me encantó se ve muy deliciosa y perfecta con ese pan sésamo...bellas fotos ,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеНабързичко ви благодаря момичета, защото лудият ми ден започна!
ОтговорИзтриванеЦелувам ви*)
Чудесно,вълнуващо,уютно......целувки от мен!
ОтговорИзтриванеКате, чудесен пост, истински, съвсем реален, и по-цветен от всеки сън! За мен е удоволствие да те чета, да разглеждам прекрасните ти снимки и да се любувам на вкусните ти кулинарни предложения! Усмихната седмица! :)
ОтговорИзтриванеКатенце, когато те чета сякъш си в сън, толкова е красиво, романтично и винаги много топло и уютно при теб, сякъш съм ти дошла на гости :) Много умееш да предаваш емоциите и настроенията си и се възхищавам на позитивизма и енергията с която правиш всичко! Много интересно е това със сънищата, преди и аз бях така, сега обаче дали защото спя много малко или ... незнам, но сякъш лягам и след миг се събуждам ... а вече е сутрин ... и вече рядко помня сънищата си :)
ОтговорИзтриванеЦелувки Кате и хубава зимна седмица :)
Много обичам комбинацията от топъл, ароматен хляб и вкусна гозба! :)
ОтговорИзтриванеКате, в тази публикация си събрала прелестта на есента, сънищата и ястията, които си показала. :)
Поздрави и хубава вечер! :)
Винаги съм казвала ,че си пълна с любов и Човечност Катенце!
ОтговорИзтриванеРазчуства ме пак с публикацията си!
И аз обожавам това време да къкри вкусна и ароматна гозба на печката и да ухае на топъл домашен хляб ,божествено!
Как обичам да гледам снимките ти оххх... направо ме зареждат с красота и уют!
Прекрасна нова седмица на теб и всички от семейството ти!
Обичам те и силно те прегръщам!
страхотна трапеза!!!
ОтговорИзтриванеВзимам си Кате от хляба ,а и от гулаша!
Снимките са просто приказка
прегръдки и хубава вечер мила
При теб, Кате, винаги е много красиво, топло, уютно и вкусно! Прегръдки :)
ОтговорИзтриванеТолкова ми стана хубаво, Кате, да разгледам тук в тази снежна утрин! Топло и уютно и толкова вкусно! Страшно ти е хлебчето, а и в компанията на тази вкусотия - нямам думи! Истинска зимна идилия!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Благодаря ви момичета!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви един чудесен ден*)
Чак усетих топлината ,уюта и атмосферата!
ОтговорИзтриванеЧудесно настроение лъха от публикацията,Кате!
Гулаша е невероятен,а хляба завършва тази невероятна картина!
Прегръщам те и ти желая усмихнат ден!
Уха и изглежда много апетитно, дори и за закуска, Катенце! Чудесни снимки! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеОх, Кате, то думи не останаха в бедния ми речник да похваля красотите, които си заснела и приготвила.
ОтговорИзтриванеПрелестен гулаш, прелестен хляб, с удоволствие бих посегнала да вкуся и от двете ястия. Всичко е толкова красиво направено, поднесено, че е удоволствие за очите и небцето.
За сънищата, явно сме "близначки" в това отношение. :)
Сънувам много, цветно и все някакви различни истории, като на филм. :)
Пожелавам ти хубав ден, а аз продължавам да разглеждам назад, да видя какво още съм изпуснала. :)