събота, 1 декември 2012 г.

Един различен боб и питка с оризова коричка


Навън е чудесна, цветна есен! Очите ми не могат да се наситят на багрите с които есента твори върху нашата красива земя!
Уютно ми е, романтично ми е и някак си за първи път хич не ми е до коледа.
Иска ми се това красиво есенно време да продължи още малко, въпреки, че много обичам зимата.
Преди около две- три години, разглеждайки една много стара готварска книга попаднах на тази рецепта за боб и реших да я пробвам. До този момент съм го правила на чорба, печен, с кисело зеле и с основните подправки, като чубрица или джоджен.
Тази рецепта обаче, беше особена с това, че в нея няма нито чубрица, нито джоджен, а се подправя с цяла връзка пресен магданоз.
Реших да я пробвам и оттогава, това е един от любимите ми начини за приготвяне на различен боб.


Продукти

1 купичка бял боб
1 глава кромид лук ситно нарязан
целина, морков зелена, червена чушка, ситно нарязани
сол, черен пипер
1 с.л. червен пипер
2-3 с.л. брашно
1 суха чушка
1 връзка магданоз
олио

Приготвяне

Сварете боба със зеленчуците в негледжосано гърне, във фурната до пълна готовност. Подправете със солта и черния пипер.
Направете запръжка от олиото и брашното. Кипнете отново боба със запръжката и варете около пет минути. Изпечете чушката на котлона и я стрийте в чорбата. Подправете със ситно нарязания магданоз.



Питка с оризова коричка


Вече на няколко места видях този невероятен напукан хляб.
При мен не се получи много напукан, но при вас може и да стане.

Продукти

800 гр. брашно
100 гр. маргарин
360 мл. хладко прясно мляко
1 пак. суха  мая
1 с.л. сол
1ч.л. захар

За покритието

1/3 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. оризово брашно
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. мая
4 ч.л. олио

Омесете питка от изброените продукти и я оставете да втаса.
Направете покритието и го оставете да втаса.
Намажете питката с покритието и печете в предварително загрята на 200 C .


Прегръщам ви и ви пожелавам чудесен и разпускащ уикенд!



38 коментара:

  1. Интересен боб, към него до голяма доза съм прекален традиционалист с подправките, но не е зле да се пробва...А хлябът е чуден, топвам в шарената солчица, поглеждам към задния двор и старата къща и се пренасям някъде далеч във времето...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. иги и аз съм голяма традиционалистка, трудно се реших да го направя, обаче определено си заслужаваше, а и приятелките , които го пробваха, много го харесаха!
      Прегръщам те скъпа:)

      Изтриване
  2. Кате, отново ме зареди с чудесни снимки!
    И аз съм опитвала тези питки с оризова коричка и
    ми харесаха!
    Прегръдки, миличка и хубав, цветен уикенд :*

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,това теленце така ме усмихна ...........Прекрасен декемврийски старт ми даде с прекрасния боб и хрупкавата питка,за което ти благодаря:)))!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, това са теленцето и любопитния козел на съседите ни в красивото родопско селце Пловдивци.
      Целувам те*)

      Изтриване
  4. Интересен боб, може би да се навия и да опитам така, понякога в традиционно подправения слага ситно нарязани магданозени стебла или корени, така че сигурно ще ми хареса :)
    Питката е бижу!
    Хубав уикенд и на теб, Кате:*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори сигурна съм, че ще ви допадне!
      Прегръдки:)

      Изтриване
  5. Кейт, невероятни мили кадри! Спомени нахлуха, докато ги разглеждам и ми стана уютно, топло и уханно! Бобчето изглежда много вкусничко, а с тази питка апетитът изведнъж се появи. Нека уикендът ти бъде усмихнат - такъв, какъвто го направи за мен! Прегръдки! :*

    ОтговорИзтриване
  6. И аз те прегръщам силно миличка*)

    ОтговорИзтриване
  7. Много ми харесаха снимките, а рецептите и двете ще си ги запазя!
    Аз по принцип бягам надалече само като помириша боб, но напоследък взе да ме примамва :)) .
    Лек ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти слънчево момиче:)
    Целувам те*)

    ОтговорИзтриване
  9. Веднага си записвам рецептата за тази препечена питка и за бобеца също!
    Чудесна публикация Катенце!Снимките ти са трепач:)Къде я намери тази печка антика бе рожбе?и петленцата какви са красавци само:)
    Сигурно е от разходката ти на север.....да....още страдаш миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То няма как да се получи да не страдам, ама всички снимки без първата са от Пловдивци, родното село на мъжа ми, което е в Родопите.
      То е красиво, спретнато село, доста оживено!
      Снимките на старата печка, теленцето и козела, са от старата къща и обора на един от неговите най- близки приятели от детството.
      Хубав ден Дани!

      Изтриване
  10. Тази препечена суха чушка и на мен ми е любима при боба!
    Питката е много хубава!
    А за снимките нямам дума - хванала си все интересни моменти!
    Приятна вечер и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Кейт, великолепен боб, обичам го както кажеш, напоследък почти всеки ден хапвам по една чорбичка от една гостилничка и питката, как ми замириса, обичам твоите снимки, някак си ме стоплят! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Ех Катенце като влезна при теб и сърцето ми напълваш с красота и вкусотии. Толкова е топло и уютно при теб ,че не ми се тръгва от тук. Връщам се по няколко пъти да препрочитам и да гледам невероятните ти снимки от старите къщи и пейзажи.
    Много те обичам,и силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, чудесни снимки! Къде я намери тази стара печка, толкова е автентична, на село я имаме подобна:) А теленцето и козичката са толкова милички.. Бобът оттук ми зауха вкусно, а питката сто процента ще се прави, имам цял килограм оризово брашно!
    Поздрави и те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От твоите ръчички, ще излезе чудна питка, не се и съмнявам!
      Целувки детенце*)

      Изтриване
  14. Izgleda kao da zima dolazi u tvoj kraj...Vrijeme za toplu corbu!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все още е топло Ясна, нооо...все пак идва зимата!

      Изтриване
  15. Усмихна ме, Кате. Уловените моменти са прекрасни. Толкова красота и спокойствие има в тях, история и мъдрост... Невероятни са. А бобецът и питката са неустоими, чудесни, мечта!

    Поздрави и една весела неделя, Кате!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, чудни са и рецептите и снимките! Както винаги! Обичам да се отбивам при теб, толкова е уютно! Поздрави и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  17. Обожавам боб Катенце, а този изглежда толкова изкусително, че се размечтах за една такава купичка и топло хлебче от това с хрупкава та коричка ... ммм :)
    Снимките ти са много зареждащи и ми става едно такова уютно и романтично ... :)
    Прегръщам те сладко Кате и ти пожелавам приятен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. О, милото ми момиче!
    Еве, наистина ми скъса сърцето със заминаването!
    Наистина се надявам, някой ден да се запознаем на живо!
    Прегръщам те силно, теб и момичетата*)

    ОтговорИзтриване
  19. Кате, на мен ми е хубаво, когато имам възможност да надниквам при теб, защото без значение какъв сезон е, какво е времето навън, при теб винаги е хубаво и уютно, и вкусно! По принцип не съм фен на джоджена като подправка и за това много, много отдавна готвя боба с комбинация от магданоз и... копър. На мен ми става уникално вкусен. А слагам и главичка чесън, почистена от външните люспи, измита и хоп... и тя в боба. Понякога слагам и белени скилидки, зависи от времето, с което разполагам. Благодаря ти и за чудесния хляб, който предлагаш. И него ще пробваме. Целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  20. Тонче, ще пробвам с чесънчето!
    Прегръщам те миличка и ти пожелвам хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  21. Оооо,Кате,каква носталгия ме налегна от снимката на тази стара печка,баба и дядо имаха такава на вилата...никога няма да забравя вкуса на прясно откъснати печени камби и за разкош баба им сложи отгоре квасена сметана (работеше в млекозавода и винаги й се намираше дори и в онези времена),боже,боже,няма такъв вкус просто,тази печка правеше нараво чудеса....И двете ми баби готвеха невероятно...
    Виж как ме върна в спомените преди 3 десетилетия....благодаря ти,мила!
    Цялата публикация е страхотна,защото си съчетала кадрите перфектно!В унисон са и с рецептата,със стайлинга...ти си го умееш това,браво,мила!
    Ястието е безспорно отварящо апетита на макс,но питката освен чудно хрупкава е с много интересна технология,за мен е новаст,благодаря,че я сподели!
    Пренасям се пак миселно назад във времето на отдавна отминали спомени,случки,хора и чувства и ти пожелавам приятна,есенна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слънчице, толкова хубаво пишеш! Споделяй ги тези неща в блога си!
      Радвам се да те чета Роси, не само рецептите, а всичко споделено от теб!
      Целувам те и те прегръщам силно*)

      Изтриване
    2. Верно ли :)) ?
      Много ми е драго,благодаря ти!
      Ти ме предразполагаш да съм многословна,което е страхотно,защото само в задушевна компания на близък по душа човек можеш да разкриеш своята,нали?!
      И аз ти изпращам целувки! :))

      Изтриване
  22. He quedado impresionada con tu blog lleno de recetas fantásticas todas igual de deliciosas, con preciosas fotos y perfectas recetas.
    Gracias por visitar y hacerte seguidora de mi blog, yo estaré encantada de seguir todas tus publicaciones.
    Saludos y feliz tarde.

    ОтговорИзтриване
  23. Катееее,всичко изглежда невероятно!
    Толкова красиво и девствено
    прегръдки и хубава вечер мила

    ОтговорИзтриване
  24. Ох, че вкусен боб и вкусен хляб! Направо вече... не издържам, хаха :)
    Кате, тези животинки сладурести вие ли ги отглеждате?
    Снимките са прекрасни. Обичам есента.

    А за бобеца, аз най-го обичам гъстичък, но съм правила и на чорба. Миналата година попаднах на една рецепта от Гуд Фуд за боб по италиански и ми стана много любим. Правила съм няколко пъти. Той също няма джоджен и чубрица, но имаше мисля риган, или босилек, чесън, зехтин и доматено пюре. Трябва да се поразровя в списанието, да видя как беше. Ако събираш броевете и имаш рецептата - опитай, може и на теб да ти хареса.

    ОтговорИзтриване