Навън е чудесна, цветна есен! Очите ми не могат да се наситят на багрите с които есента твори върху нашата красива земя!
Уютно ми е, романтично ми е и някак си за първи път хич не ми е до коледа.
Иска ми се това красиво есенно време да продължи още малко, въпреки, че много обичам зимата.
Преди около две- три години, разглеждайки една много стара готварска книга попаднах на тази рецепта за боб и реших да я пробвам. До този момент съм го правила на чорба, печен, с кисело зеле и с основните подправки, като чубрица или джоджен.
Тази рецепта обаче, беше особена с това, че в нея няма нито чубрица, нито джоджен, а се подправя с цяла връзка пресен магданоз.
Реших да я пробвам и оттогава, това е един от любимите ми начини за приготвяне на различен боб.
Продукти
1 купичка бял боб
1 глава кромид лук ситно нарязан
целина, морков зелена, червена чушка, ситно нарязани
сол, черен пипер
1 с.л. червен пипер
2-3 с.л. брашно
1 суха чушка
1 връзка магданоз
олио
Приготвяне
Сварете боба със зеленчуците в негледжосано гърне, във фурната до пълна готовност. Подправете със солта и черния пипер.
Направете запръжка от олиото и брашното. Кипнете отново боба със запръжката и варете около пет минути. Изпечете чушката на котлона и я стрийте в чорбата. Подправете със ситно нарязания магданоз.
Питка с оризова коричка
Вече на няколко места видях този невероятен напукан хляб.
При мен не се получи много напукан, но при вас може и да стане.
Продукти
800 гр. брашно
100 гр. маргарин
360 мл. хладко прясно мляко
1 пак. суха мая
1 с.л. сол
1ч.л. захар
За покритието
1/3 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. оризово брашно
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. мая
4 ч.л. олио
Омесете питка от изброените продукти и я оставете да втаса.
Направете покритието и го оставете да втаса.
Намажете питката с покритието и печете в предварително загрята на 200 C .
Прегръщам ви и ви пожелавам чудесен и разпускащ уикенд!
Интересен боб, към него до голяма доза съм прекален традиционалист с подправките, но не е зле да се пробва...А хлябът е чуден, топвам в шарената солчица, поглеждам към задния двор и старата къща и се пренасям някъде далеч във времето...
ОтговорИзтриванеиги и аз съм голяма традиционалистка, трудно се реших да го направя, обаче определено си заслужаваше, а и приятелките , които го пробваха, много го харесаха!
ИзтриванеПрегръщам те скъпа:)
Кате, отново ме зареди с чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеИ аз съм опитвала тези питки с оризова коричка и
ми харесаха!
Прегръдки, миличка и хубав, цветен уикенд :*
Прегръдки иза теб Дани:)
ИзтриванеКате,това теленце така ме усмихна ...........Прекрасен декемврийски старт ми даде с прекрасния боб и хрупкавата питка,за което ти благодаря:)))!!!!!
ОтговорИзтриванеМиленче, това са теленцето и любопитния козел на съседите ни в красивото родопско селце Пловдивци.
ИзтриванеЦелувам те*)
Интересен боб, може би да се навия и да опитам така, понякога в традиционно подправения слага ситно нарязани магданозени стебла или корени, така че сигурно ще ми хареса :)
ОтговорИзтриванеПитката е бижу!
Хубав уикенд и на теб, Кате:*
Зори сигурна съм, че ще ви допадне!
ИзтриванеПрегръдки:)
Кейт, невероятни мили кадри! Спомени нахлуха, докато ги разглеждам и ми стана уютно, топло и уханно! Бобчето изглежда много вкусничко, а с тази питка апетитът изведнъж се появи. Нека уикендът ти бъде усмихнат - такъв, какъвто го направи за мен! Прегръдки! :*
ОтговорИзтриванеИ аз те прегръщам силно миличка*)
ОтговорИзтриванеМного ми харесаха снимките, а рецептите и двете ще си ги запазя!
ОтговорИзтриванеАз по принцип бягам надалече само като помириша боб, но напоследък взе да ме примамва :)) .
Лек ден!
Благодаря ти слънчево момиче:)
ОтговорИзтриванеЦелувам те*)
Веднага си записвам рецептата за тази препечена питка и за бобеца също!
ОтговорИзтриванеЧудесна публикация Катенце!Снимките ти са трепач:)Къде я намери тази печка антика бе рожбе?и петленцата какви са красавци само:)
Сигурно е от разходката ти на север.....да....още страдаш миличка!
То няма как да се получи да не страдам, ама всички снимки без първата са от Пловдивци, родното село на мъжа ми, което е в Родопите.
ИзтриванеТо е красиво, спретнато село, доста оживено!
Снимките на старата печка, теленцето и козела, са от старата къща и обора на един от неговите най- близки приятели от детството.
Хубав ден Дани!
Тази препечена суха чушка и на мен ми е любима при боба!
ОтговорИзтриванеПитката е много хубава!
А за снимките нямам дума - хванала си все интересни моменти!
Приятна вечер и хубава неделя!
Хубав ден и за теб Тили*)
ИзтриванеКейт, великолепен боб, обичам го както кажеш, напоследък почти всеки ден хапвам по една чорбичка от една гостилничка и питката, как ми замириса, обичам твоите снимки, някак си ме стоплят! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам твоите снимки Линче!
ИзтриванеХубав ден*)
Ех Катенце като влезна при теб и сърцето ми напълваш с красота и вкусотии. Толкова е топло и уютно при теб ,че не ми се тръгва от тук. Връщам се по няколко пъти да препрочитам и да гледам невероятните ти снимки от старите къщи и пейзажи.
ОтговорИзтриванеМного те обичам,и силно те прегръщам!
И аз те обичам маме!
ИзтриванеПрегръщам те силно!
Кате, чудесни снимки! Къде я намери тази стара печка, толкова е автентична, на село я имаме подобна:) А теленцето и козичката са толкова милички.. Бобът оттук ми зауха вкусно, а питката сто процента ще се прави, имам цял килограм оризово брашно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и те прегръщам!
От твоите ръчички, ще излезе чудна питка, не се и съмнявам!
ИзтриванеЦелувки детенце*)
Izgleda kao da zima dolazi u tvoj kraj...Vrijeme za toplu corbu!
ОтговорИзтриванеВсе още е топло Ясна, нооо...все пак идва зимата!
ИзтриванеУсмихна ме, Кате. Уловените моменти са прекрасни. Толкова красота и спокойствие има в тях, история и мъдрост... Невероятни са. А бобецът и питката са неустоими, чудесни, мечта!
ОтговорИзтриванеПоздрави и една весела неделя, Кате!
Кате, чудни са и рецептите и снимките! Както винаги! Обичам да се отбивам при теб, толкова е уютно! Поздрави и прекрасна неделя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Янче! Хубав ден!
ИзтриванеОбожавам боб Катенце, а този изглежда толкова изкусително, че се размечтах за една такава купичка и топло хлебче от това с хрупкава та коричка ... ммм :)
ОтговорИзтриванеСнимките ти са много зареждащи и ми става едно такова уютно и романтично ... :)
Прегръщам те сладко Кате и ти пожелавам приятен неделен ден!
О, милото ми момиче!
ОтговорИзтриванеЕве, наистина ми скъса сърцето със заминаването!
Наистина се надявам, някой ден да се запознаем на живо!
Прегръщам те силно, теб и момичетата*)
Кате, на мен ми е хубаво, когато имам възможност да надниквам при теб, защото без значение какъв сезон е, какво е времето навън, при теб винаги е хубаво и уютно, и вкусно! По принцип не съм фен на джоджена като подправка и за това много, много отдавна готвя боба с комбинация от магданоз и... копър. На мен ми става уникално вкусен. А слагам и главичка чесън, почистена от външните люспи, измита и хоп... и тя в боба. Понякога слагам и белени скилидки, зависи от времето, с което разполагам. Благодаря ти и за чудесния хляб, който предлагаш. И него ще пробваме. Целувки от мен!
ОтговорИзтриванеТонче, ще пробвам с чесънчето!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те миличка и ти пожелвам хубава неделя!
Оооо,Кате,каква носталгия ме налегна от снимката на тази стара печка,баба и дядо имаха такава на вилата...никога няма да забравя вкуса на прясно откъснати печени камби и за разкош баба им сложи отгоре квасена сметана (работеше в млекозавода и винаги й се намираше дори и в онези времена),боже,боже,няма такъв вкус просто,тази печка правеше нараво чудеса....И двете ми баби готвеха невероятно...
ОтговорИзтриванеВиж как ме върна в спомените преди 3 десетилетия....благодаря ти,мила!
Цялата публикация е страхотна,защото си съчетала кадрите перфектно!В унисон са и с рецептата,със стайлинга...ти си го умееш това,браво,мила!
Ястието е безспорно отварящо апетита на макс,но питката освен чудно хрупкава е с много интересна технология,за мен е новаст,благодаря,че я сподели!
Пренасям се пак миселно назад във времето на отдавна отминали спомени,случки,хора и чувства и ти пожелавам приятна,есенна неделя!
Слънчице, толкова хубаво пишеш! Споделяй ги тези неща в блога си!
ИзтриванеРадвам се да те чета Роси, не само рецептите, а всичко споделено от теб!
Целувам те и те прегръщам силно*)
Верно ли :)) ?
ИзтриванеМного ми е драго,благодаря ти!
Ти ме предразполагаш да съм многословна,което е страхотно,защото само в задушевна компания на близък по душа човек можеш да разкриеш своята,нали?!
И аз ти изпращам целувки! :))
He quedado impresionada con tu blog lleno de recetas fantásticas todas igual de deliciosas, con preciosas fotos y perfectas recetas.
ОтговорИзтриванеGracias por visitar y hacerte seguidora de mi blog, yo estaré encantada de seguir todas tus publicaciones.
Saludos y feliz tarde.
Катееее,всичко изглежда невероятно!
ОтговорИзтриванеТолкова красиво и девствено
прегръдки и хубава вечер мила
Ох, че вкусен боб и вкусен хляб! Направо вече... не издържам, хаха :)
ОтговорИзтриванеКате, тези животинки сладурести вие ли ги отглеждате?
Снимките са прекрасни. Обичам есента.
А за бобеца, аз най-го обичам гъстичък, но съм правила и на чорба. Миналата година попаднах на една рецепта от Гуд Фуд за боб по италиански и ми стана много любим. Правила съм няколко пъти. Той също няма джоджен и чубрица, но имаше мисля риган, или босилек, чесън, зехтин и доматено пюре. Трябва да се поразровя в списанието, да видя как беше. Ако събираш броевете и имаш рецептата - опитай, може и на теб да ти хареса.
Разкошни снимки!
ОтговорИзтриване