четвъртък, 6 декември 2012 г.

Супа топчета и питка


Няма случайни неща. Онзи ден направих супа топчета и се сетих за страхотната застройка, която аз научих от Линчето. До тогава, винаги съм застройвала супите с кисело мляко и яйце.
От тогава обаче, почти не съм ползвала тази застройка, освен за зелени супи.
Та направих аз супата и я снимах за публикация и какво да видя- Лина направила една уникална питка! И ето, че се заформи цял пост за нея:)
Много ми хареса, а и без това бях обещала една питка по случай отварянето на един магазин за плодове и зеленчуци. В Банкя на тротоара до малкия парк имахме пазар. Много и най- разнообразни сергии. Тази година започнаха да ги махат и вчера прилючиха с разчистването.
Та тези двама млади хора Динко и Цвети, имаха такава сергия, ама много голяма. Винаги свежи и разнообразни плодове и зеленчуци. Много са мили, с невероятно чувство за хумор и много внимателни и отзивчиви. Мога да си поръчам каквото и да е и те ми го доставят.
Та те взеха много хубаво магазинче, в самия център и  вчера го отвориха. Направих им питката с пожелание за здраве и много успехи!


Нека им върви по вода!


 А сега да отдам дължимото и на Линчето. Мило приятелче, благодаря ти за хубавите рецепти, чудесните снимки и интересните презентации.
Питката стана превъзходна!
Сега да ви разкажа и за супата. Когато правих кюфтетата с бял сос оставих една част от омесената кайма и я замразих с идеята да направя супа топчета. Ето и рецептата.


Направете топчета от омесената кайма.
Настържете на ситно една глава кромид лук, морков, целина , зелена и червена чушка.
Запържете ги в малко олио и добавете около два литра вода. сложете една с.л. пикантина, подправете с черен пипер и пуснете оваляните в брашно топчета. Доведете супата до кипене
и оставете да ври на тих огън около 30 мин. след това, добавете една топка фиде. Варете още десетина минути. махнете от огъня, застройте с един жълтък, разбит с 3 с.л. винен оцет и подправете със ситно нарязан пресен магданоз.

 
А ето и красивата питка!



    За голяма питка
    1 кг брашно
    1 кубче прясна мая /препоръчително/
    1 ч.л. захар
    1 ч.ч. топла вода
    1 ч.ч. кисело мляко
    1 с.л. сол
    1 с.л. олио
    1/4 ч.л. оцет
    1/4 ч.л. ракия
    2-3 яйца
    маргарин

    Всички продукти трябва да са със стайна температура. 
    Подготвяме тава с големина около 30 см и я намазваме много обилно с маргарин.
    Пресяваме брашното.
    В част от топлата вода и захарта разтваряме маята и я оставяме да втаса.
    Отделно смесваме киселото мляко, солта, олиото, оцета и ракията.
    От яйцата отделяме един жълтък за намазване и ги разбиваме.
    Правим кладенче в брашното и прибавяме всички продукти, включително  втасалата мая, омесваме меко тесто.
    Месим няколко минути, тестото ще стане пухкаво.
    "Бием" тестото поне 50 пъти, но колкото повече толкова по-добре, тоест пускаме тестото от високо и с всяко пускане ще усетите как влиза въздух и става много въздушно. Оформяме на топка.
    Разделяме на 3-4 топки.
    Вземаме една топка и разточваме на лист с диаметър 10-15 см, мажем много обилно с маргарин. Повтаряме същата процедура и с другите топки като слагаме листите един върху друг, върху последния не мажем маргарин.
    Така получената купчинка от листове разточваме на един голям лист, по-голям от тавата.
    Разделяме на 16 триъгълника и завиваме на кифлички, които подреждаме в тавата на малки разстояния, покриваме с фолио и топла кърпа и оставяме да втаса докато удвои обема си. Мажем с разбитият жълтък смесен с малко олио.
    Когато питката е втасала, поставяме тавата в студена фурна и тогава включваме на 180 градуса, времето в което фурната ще загрява питката ще втаса напълно. 
    Питката е готова, когато се отдели от стените на тавата.

 
Останете си със здраве!


42 коментара:

  1. Ех,Кате добра душа си ти...Хубав жест,невероятна питка,приготвена от сърце!
    Апетитна супичка,чак ми се дояде..:)
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  2. Супето ти е чудесно. И аз така го застройвам, понякога вместо оцет - лимонузу. А за питката... ще ме побъркате с тези апетитни питки, които размятате в нета. Много красива е и твоята, Кате! Все още не мога да се престаша да навляза в дербите на тези по-сложни тестени усуквания, с което само губя, виждайки колко красив е резултатът.

    С пожелание за хубав празник, Кате :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти пък, ще ме убиеш:)какви слижни торти въртиш, та една питка ли ще ти се опре?
      Прегръщам те силно*)

      Изтриване
  3. Страхотна питка, ама и от супичката не се отказвам, грабвам малко парченце и изчезвам да подготвям салатите за вечерта, пусто любопитство, ще ме провали...Хубав Никулден, Катенце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хахах, да не оставиш масата празна Иги:))) Весел празник!

      Изтриване
  4. Сутринта баница , сега пък питка :)...да знаеш ,че не ти вярвам ако кажеш че нямаш време :) !
    Отдавна не съм правила супа топчета , май ще врътна една за вечеря , ами Роби с какво ще храня :(.... ! Чудна питка ,вкусна супа !
    Весел празник ,Кате ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, че ставам рано сутрин, иначе и 24 часа не ми стигат!
      Весел празник и на вас Ийв*)

      Изтриване
  5. Катенце, много вкусно при теб! Непозната застройка е тази, обаче консистенцията ми харесва много. Застройвала съм с лимонтозу и яйце, но с оцет не съм. Питката ти е много красива! Нека да е на здраве! Пожелавам успех на магазинчето! Красиви снимки, Кате, много красиви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, не мога да повярвам, че има нещо, което не си пробвала:) ти си такъв кулинарен вълшебник!
      Пробвай, на мен лично много ми допадна!
      Целувки*)

      Изтриване
  6. И двете предложения ми харесват, Кате! И жестът ти към младите търговци е достоен за уважение! Душица си ти!
    Питката е невероятна, толкова слънчева, че ми иде да ти я грабна и да бягам :) А такава застройка знам и някога я правех, но от много години съм забравила за нея. Минах на млечна и аз не знам защо, май вкусът със кисело мляко ми идва по-на място за мен ;)
    Поздрави и хубава, празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ирме!Светъл празник и на теб и семейството ти!

      Изтриване
  7. За такъв магазин край мен си мечтая, Кате! Супата ми е любима, а питката си направила толкова красива, че ме караш да запретна ръкави и да замеся още утре. Прегръдки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, не знам откъде да започна :)
    Всичко, което показваш е чудесно!
    Да са живи и здрави собствениците на това
    прекрасно магазинче!
    Супата е прекрасна, а на питката още снощи хвърлих око!
    Прергъдки, мила и много :*

    ОтговорИзтриване
  9. Катенце да им върви по вода на твоите приятел с магазина.
    Супата е прекрасна ,а питката ,ааа питкатааааа уникална!!!
    Честит празник днес ,и силно те прегръщам и целувам!
    НАЗДРАВЕ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светъл празник и за вас маме!Целувам те*)Наздраве!

      Изтриване
  10. Много красива питка!И оформена майсторски!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Мило приятелче толкова съм трогната, питката е станала толкова невероятна, точно такава я прави мама, а и застройката от нея съм я научила, след такова представяне винаги виждам колко много имам да уча! Благодаря за доверието. Прегръщам те много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хвърлила съм око и на едно оризче Лина:)
      Целувки*)

      Изтриване
  12. Застройката на Линчето съм я пробвала и много ми харесва! Питката е много красива и апетитна, желая късмет на магазинчето!
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  13. Интересна застройка, не съм правила, но обещавам да пробвам. А питката и супата са толкова апетитни, че ми се иска да се нареся с лъжица на масата :)))
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ди, много е хубава пробвай!Пожелавам ти чудесен ден!

      Изтриване
  14. Аз пък имам един въпрос - кога смогваш, Кате?? Невероятна си, да знаеш! Да сготвиш, да снимаш, да напишеш.. пък и работата, семейството, къщата, абе изобщо съм безмълвна!
    Целувам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. МАрийче, според мен, като не се грижиш за малко дете имаш много повече време за всичко останало.
      Дъщеря ми си има гадже и ние с милото сме почти ергени, а и като работиш за себе си, сам разпределяш времето си.
      Целувам те миличка*)

      Изтриване
  15. Катенце, трябва да призная, че понякога идвам при теб не за да прочета рецептата, а за да се порадвам на колоритните ти и цветни снимки, хубавите емоции, с които ме зареждаш когато те чета!
    Успех на магазинчето :)
    Прекрасен ден Катенце и голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, от устата на един толкова добър фотограф, това звучи, като ласкатество:)
      Целувам ви и трите бонбонки***)))

      Изтриване
  16. Тази застройка и аз ще пробвам, но не вкисва ли по-бързо супата така? То, не че ще остане у дома, ама все пак да питам:) Хубав уикенд , Кате! Страхотно магазинче и много хубава питка си спретнала, дано им върви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ми, не съм забелязала, обаче аз не правя големи количества.
      А и вкуса си заслужава:)
      Прегръдки Траянче*)

      Изтриване
  17. Колко уханно, вкусно и красиво е отново при теб Катенце!
    Поздрави и прегръдка мила!

    ОтговорИзтриване
  18. Кате, винаги е толкова уютно при теб :)
    И сега, като ни посрещаш с топла питка и супичка :)
    Страхотни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Кате,страхотна питка,а супичката изглежда невероятно апетитна в това хладно време!
    прегръдки и прекрасни почивни дни мила

    ОтговорИзтриване
  20. Къде да гледам по-напред - в супата, в питката или в снимките ?!:)))
    Всичко е толкова прекрасно!
    Хубави почивни дни, Кате!

    ОтговорИзтриване
  21. Успех и здраве пожелавам и на майсторката на питката,и на подсрекателката ти,и на съдържателите на магазинчето!
    Не мога да откроя първенец в тази публикация,еднакво ме съблазняват и двете предложения,Кате,защото са идеални и точно по мой вкус!
    Прегръщам те и ти пожелавам сладки сънища!

    ОтговорИзтриване
  22. Чудесна питка! Майстор си ти. :)
    А супичката и аз все правя със застройка от кисело мляко и яйце, но може да пробвам и този вариант.

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте Катерина!
    много искам да разбера адреса на магазинчето в центъра на Банкя на Динко и Цвети.
    Пазарувах само от тях,търсих ги, но не ги намирам.
    Казвам се Искра Канева и предварително благодаря

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте! Адреса не знам, но се намира на мястото на бившото фото, между кафето и магазинчето за сандвичи и рибарския магазин. Пада се почти срещу края на пазара, по диагонал от тяхната бивша сергия.
    Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване