вторник, 27 септември 2011 г.

Есенно жълто

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Есента е един от любимите ми сезони!Все още не е настъпила с пълна сила и затова реших днешната публикация да е в цвета на ранната есен-жълтото.
Днес ще ви представя едно от любимите ястия на моята дъщеря.Рецептата я знам от майка ми,която я донесе,незнам от къде,пътувайки из България.От тогава,това е една рецепта,която съм поднасяла на много хора и въпреки простотата си,винаги е впечатлявала всички с вкуса си.

Продукти

2 парчета наденица нарязана на кръгчета
1 глава кромид лук,нарязана на ситно
1 скилидка чесън,настъргана
5-6 картофа,обелени и нарязани на средно големи парчета
1 шепа фиде
1 домат
1 с.л. пикантина
2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
черен пипер,чубрица,1/2 лист-дафинов
олио
магданоз за поръсване

В малко олио запържете за кратко наденицата и лука.Махнете от огъня и поръсете с две щипки ронена чубрица,черен пипер на вкус,добавете червения пипер,дафиновия лист,пикантината,чесъна и картофите,залейте с 1,5л.вода.Върнете на огъня и гответе до сваряването на картофите.Добавете фидето,настъргайте домата и разбъркайте.Сгъстете с размитото в студена вода брашно.Поръсете с магданоз.


Салатката е от зелена салата,жълто чери,краставица и сирене,полята с дресинг от балсамико,маслинова паста и зехтин.


За десерт поднесох нещо бързо,лесно и вкусно,което можете да направите с любимия си плод и да го гарнирате с крем или сладолед.
В моя случай карамелизирани праскови с ванилов сладолед.

Приготвяне

Обелете и нарежете две праскови.Карамелизирайте 4с.л. захар,добавете прасковите  и 1с.л.масло,разбъркайте ги за кратко,добавете 40мл. ликьор(при мен амарето),разбъркайте и добавете 40мл.прясно мляко.Кипнете и варете до сгъстяване на соса.Изсипете в чаши и гарнирайте със сладолед.
Можете да добавите ядки и подправки по ваш вкус.



И накрая публикувам снимка на прекрасната погача,която поднесох на гостите си в неделя и заради която не си пих кафето в леглото:)))
Виновничката за тази красота е...Еликсирчетооо!



Направих я едно-към едно по нейната рецепта,само че явно съм разточила тестото на по-дълги листове,та ми станаха 9 топки,а не седем,но това изобщо не повлия на вкуса и красотата на погачата!


 Еликсирче,внимавай,какво публикуваш в събота и неделя,дай малко почивка:)))

Да ви е сладко приятели!



Поздравявам ви с едно  родопско изпълнение,което винаги ме насълзява и ме кара да усещам величието на Родопите!

четвъртък, 22 септември 2011 г.

С дъх на маслини


Идеята за този пост дойде от тези чудесни чинийки,с кант върху който са нарисувани маслини.
Много обичам маслини!Обичам всякакви-черни,зелени,с пълнеж или люти,твърди или меки...
Купих си чинийките и започнах да чакам,да видя,как  ще се случи вълшебството да дойде точната рецепта за тях!
И ето,един ден си купих списание GOOD FOOD и попаднах на рецептата,която идеално пасваше на моите чинийки!
Представям ви:
Пиле с маслини и доматен сос!

2 с.л. зехтин
2 парчета пилешко месо
1 малка глава лук,напязана на ситно
2 скилидки чесън,нарязани на ситно
400 гр.настъргани домати
1 с.л. балсамов оцет 6 зелени маслини,пълнени с чушка,нарязани на едро
300 мл. пилешки бульон
пресен босилек

Загрейте зехтина в голям незалепващ тиган,подправете пилешкото със сол и пипер и запържете от двете страни за 4-5мин.
Добавете лука и пържете още 4-5мин.Извадете пилешкото.Сложете чесъна и пържете,докато омекне лука.
Добавете доматите,балсамовия оцет,маслините,бульона,половината босилек,сол,пипер и оставете да къкри 7-8мин. докато доматите омекнат,като разбърквате често.
Върнете пилешкото и сока,който е пуснало в тигана,похлупете и оставете да къкри на слаб огън за 5 мин. докато стане напълно готово.
Сервирайте поръсено с останалия босилек.


В рецептата промених само вида на месото,вместо бяло,използвах бутчета и крилца без кожа.
Като допълнение към тази изключително вкусна рецепта,реших да направя една лека салатка. Половин салата айсберг, разполовени червени и жълти черита,полети с дресинг от бял бялсамико,зехтин,бял пипер и сол.Като финален щрих за невероятен вкус и красота лимонова мащерка.
Да ви е сладко!



Като финал на днешния пост,ще ви покажа,как кестена пред нашата къща цъфна отново!



Хубави почивни дни!

неделя, 18 септември 2011 г.

Еликсир за душата-един подарък,една божествена рецепта и две прекрасни жени!


                                                                                                                                                                               Днешният пост е посветен на едно приятелство,породено от общи интереси и страсти.
В него има три действащи лица Еликсир,Еос и моя милост Катерина.
Всичко започна във виртуалното пространство,запознанство чрез споделена страст-кулинарията.
В днешното забързано,комерсиално и натоварено ежедневие,ние сме намерили кътче,в което да покажем,кои сме ние в действителност-любящи майки и съпруги,нежни,всеотдайни жени,които намират време за любимото си хоби,естети и хора с разнообразни интереси,намиращи красотата и любовта навсякъде и във всичко.
И така,за да не бъда многословна ви представям прекрасния и нежен подарък,който получих от Еликсирчето,в знак на взаимни приятелски чувства!


Еликсирче,благодаря ти за чудесния подарък,хубавата картичка и милото пожелание!
Направи следобедното ми кафе много нежно,розово и радостно!


Прегръщам те силно и благодаря за невероятния подарък,който ще ползвам с голямо удоволствие и всеки път пиейки кафето си в него,знай,че че ще си мисля за теб с много радост и искрени приятелски чувства:)
Най-важното за мен обаче е,че намерих още един приятел с голямо сърце!
Тук включвам и Зори,с нейния чудесен блог,пълен с невероятни снимки,рецепти и разкази!
За да представя подаръка на Еликсир ми беше необходима нежна и ефирна рецепта,която да отговаря на нежността на получения подарък!
Така стигнах до рецептата за невероятно лесните,бързи и безкрайно вкусни бонбони-бижута на Зори


Зори,благодаря за прекрасната рецепта,за това ,че ме допусна до твоя свят и до себе си!
Ти си прекрасен човек!
Надявам се скоро да пием по кафе заедно:)
Ето така самата тя представя рецептата си:

За тези наистина божествени бонбони ще ви трябват:
200 гр. бял шоколад
100 мл. млечна сметана за готвене
80 гр.масло
50-60 гр.кокосови стърготини
100-120 гр. смлени лешници
още кокос за овалване

Стопете на водна баня начупения на парчета шоколад, маслото и сметаната. Охладете. Прибавете кокосовите стърготини, които преди това сте запекли за 2-3 минути в сух тефлонов тиган /колкото да пуснат аромат/ и смлените лешници, също предварително запечени и обелени от люспите. Ако сместа е твърде рядка и не позволява оформяне, добавете още малко кокос или лешници. Гребвайте с лъжичка от сместа и оформете топчета с размер на орех. Оваляйте в кокосови стърготини. Съхранявайте в хладилник.
Пропорциите са за около 35 бр.


И тук е време да поздравя двете прекрасни жени,виновнички за тази публикация с една незабравима и никога неостаряваща песен:

Ако си дал на света част от себе си, не си живял напразно! - Емил Димитров


Ако си дал на гладния
дори трохица хляб от своя хляб.
Ако си дал на скитника
дори искрица огън от своя огън.
Ако си дал на милата
от своето сърце.
Ако си дал на чуждите
живот от себе си.
Ако си дал, ако си дал,
ако си дал от себе си,
не си живял, не си живял на празно.

Никой не може да ти отнеме
обичта, обичта на хората.
Никой не може да ти я вземе
любовта, любовта към хората.
И никой и нищо не ще ти отнема
вярата в тях, вярата в тях, вярата в тях.

Ти закъсняваш понякога истинно,
но винаги идваш, идваш при нас.

Ако си взел от славата на някой друг
дори една частица.
Ако си чул от клюката
и я повториш
дори една секунда.
Ако си враг на подлия,
но го послушаш
дори един единствен път.
Ако си ял от залъка на свой приятел
и го забравиш

Дали е трябвало
изобщо да се раждаш

Никой не може да ти отнеме
обичта, обичта на хората.
Никой не може да ти я вземе
любовта, любовта към хората.
И никой и нищо не ще ти отнема
вярата в тях, вярата в тях, вярата в тях.
Ти закъсняваш понакога истинно,
но винаги идваш, идваш при нас.


Текст: Иля Велчев
Музика: Емил Димитров



Пожелавам на всички ви чудесни почивни дни!

четвъртък, 15 септември 2011 г.

Ооранжево небето,оранжево морето...един оранжев рожден ден:*)


                                                                                                                                                                       14 септември е един от най-хубавите дни в годината за мен-рождения ден на моето мило момче!
Вчера той направи 39 години:))) (не знам дали разбрахте от по- предна моя публикация,но ние с него решихме,че от 40 нататък започваме да ги броим на обратно:)))
На този ден винаги оставяме деня си свободен и го изкарваме заедно,само двамата!В последствие празнуваме с всички останали.



Сутринта отидохме на разходка до Перник,за да видим новата магистрала и да пием по едно кафе.
Останах приятно изненадана,както от пътя,така и от самия град-чисто,подредено,работещи фонтани,градинки пълни с цветя,модерни хора от всякакви възрасти,абе с две думи-хареса ми!
Пътя от Банкя до Перник-20 мин.
След обяд се прибрахме и набързичко приготвих менюто за нашата прекрасна вечер.
Е, не съм като шесторъкия бог Шива,приготвих тортичката предния ден.
Представям ви рецептата за нея:



Продукти

25бр.целувки-200гр.
170 гр.масло(стайна температура)
3с с.л. пудра захар
3 с.л.какао
3 с.л.орехови ядки средно счукани
200 мл.течна сладкарска сметана
4 ванилии
400 гр.заквасена сметана
4 с.л.пудра захар

Приготвяне

Разбийте маслото с трите лъжици захар на пухкав крем.Прибавете какаото,ореховите ядки,две ванилии и разбитата течна сметана,лъжица по лъжица.В получения крем натрошете целувките и разбърквате внимателно,да се размесят хубаво с крема.Получената смес оформете върху чиния в какавато форма пожелаете и намажете цялата с разбърканата с с другите две ванилии и пудра захар заквасена сметана.Не я разбивайте,просто я разбъркайте с лъжица.Украсете я по ваше желание.В моя случай-сърчица и цветя,изрязани от желирана,оцветена сметана.
Тортата е изключително лесна,а вкуса е не-ве-ро-я тен.Доверете ми се и пробвайте-не е за изпускане!

Салатата е по моя рецепта-измислена от продуктите,които имах в хладилника:


Нарежете половин салата айсберг,една краставица,обелена,почистена от семките и нарязана,десетина разполовени черита и една накъсана топка моцарела.
Дресинга беше страхотен и салатата стана превъзходна и различна заради него.
Една с.л. горчица със смокини,балсамико,бял пипер,сол,зехтин и вода.
 Вкусотийка:)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
  Ето и рецептата  за основното ястие,което беше пилешки рулца с ориз с песто и фъстъци.



Продукти

1 бр.пилешки гърди
1/2 ч.ч.ориз
1 с.л. песто
2 с.л.пържен фъстък натрошен на едро
1 с.л. нарязани сушени домати
4 с.л.настъргано пармиджано
1 скилидка чесън
1 с.л.масло
100 мл.червено вино
100 мл.течна сметана
зехтин
сол,черен пипер,розмарин

Приготвяне

Разделете гърдите на две,след което ги разрежете напречно,но не до края,просто,колкото да се разтворят,като криле:)Начукайте ги леко,посолете,поръсете с черен пипер и зехтин.
Сварете ориза и го премийте със студена вода.Добавете пестото,фъстъците,сушените домати,настъргания чесън,пармиджаното,поръсете с черен пипер и посолете леко.Разбъркайте хубаво.Сложете от плънката върху пилешкото филе и навийте на руло.Забодете с клечка за зъби.
В малко зехтин и розмарин,запържете рулата от всякъде,като ги обръщате.Когато са хубаво запържени(до златисто)налейте виното,добавете маслото и сметаната.Оставете да се задушават до леко сгъстяване на соса.Сервирайте със задушени зеленчуци или салата.На мен ми остана плънка и аз я сложих за основа на рулата.Останалия сос от задушаването поднесох в сосиера за допълнително поливане.


Вечерята ни завърши с по едно парче от вкусната тортичка,чашка Amaretto di Amore и понеже още е рано за паленето на камината,запалих свещички,подредени върху пънчета от бреза.


Това беше една вълшебна вечер,съпроводена с  много вкусна храна,любов,хубава музика,много поздрави и силни емоции!



Сливане. Оргазъм! Светлина...


Нощ и... приглушена светлина
в шепота на вятър обладаващ.
Докосване и... пламъче в дланта.
...Пожар разгарящ се, изпепеляващ...

Две чаши със преливаща любов,
две глътки вино и... омая.
Божествена магия... благослов.
Пътуване? Не, полет към безкрая...

Танц страстен и... пулсиращи сърца.
Пресичане, събрало се във точка,
изтрило разума от две тела.
На мислите е дадена отсрочка...

Клетвеност и... миг за любовта
бленувана през хиляди животи.
Сливане, оргазъм... светлина...
Музика, рисувана без... ноти.

Автор - Таня Мезева


четвъртък, 8 септември 2011 г.

Стек"Diane " и бонбони Ferrero Rocher

                                                                                                                                                                      Днес ще ви представя една рецепта на Гордън Рамзи  стек"Diane" и домашно приготвени бонбони
Ferrero Rocher.




Продукти
4 бр.стек
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
10 бр.по-големи гъби
100 мл.сметана
20 мл.бренди
по 1 с.л. соев сос,горчица,масло
сол,черен пипер,олио

Приготвяне

Овкусете стековете със сол и черен пипер.Запържете ги за кратко в малко олио.Извадете ги и в същата мазнина запържете лука нарязан на лунички.Поръсете със сол и черен пипер.Добавете гъбите,чесъна,маслото,соевия сос и горчицата.разбъркайте.Фламбирайте с брендито.Добавете сметаната и разбъркайте.Сложете обратно стековете при соса и оставете да се задушават на слаб огън до сгъстяването на соса.Поръсете с копър.поднесете със сотирани картофи или грах в масло.



Продукти за бонбоните

100 гр вафли с лешници
200 гр. нутела
150 гр. печени лешници
80 гр. черен шоколад
2 с. л. олио

Приготвяне

Смелете в блендер,или натрошете на ситно вафлите.Смесете ги с лешниците нарязани на ситно и нутелата.Сложете сместа в хладилника за половин час.Направете топчета,които оваляйте в разтопения черен шоколад ,смесен с олиото.Оставете в хладилника да стегнат.
Да ви е сладко!


И понеже,все още съм под стрес от случилото се с баща ми,ви препоръчвам горещо,да гледате "Къщата на моя живот" ,ако сте го пропуснали!Уникален филм!


Пожелавам ви една прекрасна вечер:)

четвъртък, 1 септември 2011 г.

Тюркоазена верчер-солен кeйк със спанак и ориз и домати с топчета от сирене


Ровейки се из архивите на един от любимите ми блогове,този на Дани,попаднах на нейната рецепта за солен кейк!
Обичам спанак,а и отдавна не съм правила нищо с него,затова реших да пробвам рецептата.
Е,не се излъгах,още преди да ви покажа снимките на готовия кейк,ще ви покажа,как беше"ометен":)


Дани,като чели тази игра ни сближи още повече!Намерих много общи неща помежду ни!
Искрено се радвам на контактите с теб!


И така представям ви моята тюркоазена вечер,подсказана от Дани,защото това е един от любимите и цветове:)


Сега ви представям и моята рецепта за топчета от сирене върху доматени кръгчета!
Количествата са според вкуса и веланието ви,кое да преобладава.
Намачкайте краве сирене и овче или сирене фета(то е по мазно и ще позволи да не се разпаднат топчетата).Добавете блиндирано филе,поръсете с пипер и с монри ръце направете топчета.
Изпечете леко ситно смлени орехи и оваляйте топчетата в тях.Оставете в хладилника да стегнат.
Нарежете домати на кръгчета,Полейте с песто и сложете топчета и маслинки.



И като завършек на чудесната вечер на терасата смятам да изгледаме чудесния филм с Дрю Баримор и Адам Сандлър:)



Пожелавам ви чудесна вечер!