сряда, 31 август 2011 г.

Отговор на предизвикателството на Еликсир:)



Н-Нашият дом,винаги е пълен с хора и всички,още от вратата се чувстват като у дома си,което много ме радва!


А-Анджела е моето красиво ангелче,което на 8 ноември ще стане на 16!


С-Силна жена съм.Живота ми нанесе множество удари,но оцелях!


Л-Любовта е движещата сила в моя живот!

А-Ако можех да избера друга професия,щях да съм рали състезател.От 14 годишна съм на волана,като съм се учила на волга и газка.Това е другата ми страст,която е по-голяма от готвенето!Карам само големи джипове и обожавам офроад.Вкарвам всички мъже в малкия си джоб!


Д-Дива,неукротима и свръхенергична съм!Същевременно съм спокойна,общителна и за съжаление много сериозна.В притеснението си да не обидя и засегна някого,не проявявам чувството си за хумор.Упражнявам го само върху най-близките си!


А-Ако имах вълшебна пръчка,нямаше да има болни и нещастни хора!


С-Сутрин,моето момче ми носи кафе в леглото с думите"Добро утро ваше величество!Сутрешното ви кафе!"хахахаха(не се шегувам,наистина е така!

К-Каптива е колата,която той ми подари преди три години,послучай 14 февруари.Аз и викам моето бебче,защото съм луда по шофирането,просто съм луда!


А-Алкохол и цигари-нееееееее!


Т-Толкова бързо забравям,че съм сърдита или обидена,че и най-малката проява на човечност,ме разтапя.




Е-Емил е мъжът в моя живот.Ако можехте да го опознаете поне малко,бихте разбрали,че познавате невероятен,уникален човек,сърце на всички компании,работохолик,обичащ хората човек,романтик и мъжкар(от изчезващия вид)


Р-Романтик съм до мозъка на костите.Разплаквам се по-често от хубаво,отколкото от нещо тъжно!


И-Искам всички да знаят,че моите коментари,са това,което предизвикват в мен публикациите и снимките в момента в,в който ги прочета.Не ги мисля,просто са истински,понякога силно емоционални,но аз съм си такава-Мис Емоция!


Н-Най-важното в живота е да спазваш десетте божи заповеди.Тогава ще бъдеш доволен от себе си,което е най-важно!



А-Аз съм човек с разностранни интереси.Щастлива жена,съпруга и майка!Стремя се към позитивизъм,красота и спокойствие,затова и от няколко години насам избягвам и игнорирам всякакви контакти с негативно настроени хора и песимисти!Преживяла съм много,падала съм,но винаги съм се изправяла и съм тръгвала с високо вдигната глава и достойнство,което смело смея да зявя никога не съм губила!

                                                                                                                                                                       Искам да ви кажа още много неща,но ми свършиха буквите хахаха...


Предизвиквам в тази игра всички,които посещават блога ми и не ви изреждам за да не се повтарям,защото незнам кой на кого е изпратил играта.
Всички,абсолютно всички ви харесвам и ми е много любопитно да науча нещо за вас!
Прегръщам виииииииииииииииииииии.......

вторник, 30 август 2011 г.

Нежна розова вечер-за един невероятен кекс и пиле с със сос на хлебна основа

                                                                                                                                                               Днешната нежна розова вечер бе предизвикана от чудесната рецепта за дунапренен кекс на Русанка!


Русанче,благодаря ти за приятелството,милите и позитивни коментари, и за присъствието ти в моя блог!
Продължавай да ни радваш както с нови и интересни рецепти,така и с традиционии стари.
От дете не бях яла такъв кекс,а мъжът ми го оприличи със захарен памук!
Рецептата е много точна.Благодаря!
Кекса стана нежно розов и много въздушен,което доведе до подготовка на меню и маса в този цвят!
Представям ви и моята рецепта за пиле със сос на хлебна основа.Можете да направите цяло пиле или нарязано на порции.

Върху пилешкото месо слагате тънки ленти бекон и стръкче магданоз,и го връзвате с конец.Слагате го в тавичка и гозапържвате леко,само отстраната от която няма бекон.Ако пилето е цяло,бекона се слага върху гърдите.Посолете го и поръсете с черен пипер.Изпечете го във фурната до пълна готовност.


През това време направете соса.
Махнете коричките на 3-4 филии хляб и го нарежете на кубчета.Словете нарязан магданоз,посолете у поръсете  с черен пипер.Блиндирайте допълното смилане на хляба.
В тиган загрейте малко масло и добавете нарязан лук,пипер,дафинов лист и звездовиден анасон.Задушете в сичко и залейте с мляко.Когато кипне махнете сместа от котлона и прецедете.Залейте хлебните трохи с млечната смес и добавете малко масло.Трябва да се получи смес с гъстотата на картофено пюре.Ако е много гъсто,просто добавете мляко,до желаната гъстота.
Сервирайте пилето върху хлебния сос и полейте със соса останал от печенето на пилето.


Салатката не е нищо особено.Печена белена ,наситнена червена чушка,обелен и наситнен домат,начупено сиренсе,смесено с цедено кисело мляко,пиперче,орехчета и зехтин!


Да ви е сладко!

И за край на чудесната ни вечер избрах да ви представя любимо мое стихотворение написано от Станка Пенчева!


НЕЖНОСТ


Додето сме млади, додето сме хубави,
Обичта покрай нас все кръжи и кръжи...
Очите ни срещат погледи влюбени,
Ушите ни слушат мили лъжи –

И ний разцъфтяваме като горди кринове,
Къпани от ласкави дъждове,
Галени от ветрове копринени,
Блеснали в лъч мигновен...

Но когато очите ми избелеят
И по ръцете избият кафяви петна,
Когато косата ми със снега се слее
И стана просто стара жена –

От всички, които са ме любили,
Край мен ще остане само един:
И за него аз ще съм винаги хубава,
Неотделима, както преди.

Той ще милва ръката ми стара и грозна,
Ще ме води полека с усмивка добра...
Затова сега мисля със нежност за този,
Със когото ще се състаря.



неделя, 28 август 2011 г.

Неделната ни закуска-мини кроасанчета с ягодово сладко и сирене


Добро утро в оранжево!
От известно време насам,реших,че освен мои рецепти,ще представям рецепти на всяка една от вас и рецептата и ще ме вдъхновява за аранжирането на масата и подбора на моето меню!
Това решение взех,защото аз имам много рецепти,които искам да пробвам и да запиша за моята дъщеря,но много от вашите силно ме впечатляват и бих желала да ги пробвам!
И така,днешната слънчева и бърза рецепта,са невероятно вкусните мини кроасанчета на Вероника.


Рони,започвам с лесна рецепта и се надявам един ден да достигна кулинарните ти шедьоври в сладкарството!
Пожелавам на всички ви една прекрасна слънчева неделя,заредена с енергията и позитивизма на оранжевия цвят!

събота, 27 август 2011 г.

Боровинковата ми вечер

                                                                                                                                                                            Днешната вечер,бе провокирана от прекрасните малинови кошнички на Федора!
Инче-шегаджийке,прекрасните ти кошнички,станаха като израза (купих си балтон за копчето!
В началото видях превъзходния десерт,но нямах малини.За сметка на това имам много боровинки.Така се роди идеята за боровинковата ми вечер!
И се започна едно търсене на лилави аксесоари за масата,рецепти с боровинки,лилави цветя,панделки.даже сънувах в лилаво хахаха!
Инче,вълшебнице,набелязала съм си още твои рецепти!Радваш ни със всеки пост,пишеш чудесно,а както разбрах последно имаш и страхотно чувство за хумор!Радвам се на всеки контакт с теб и съм благодарна ,че виртуалното пространство ни запозна!
Ето и моите кошнички,които в никакъв случай немогат да се мерят с твоите(както вече всички сте забелязали,не ме бива по сладките неща,или по точно по оформянето им,иначе на вкус ги докарвам чудесно:)!



Та ето така последва и ризото  с боровинки заимствано от тукPan con l'olio!
След което дойде и моята авторска рецепта за свинска плешка,пълнена със синьо сирене и боровинки.
В малко олио запържете 1 глава ситно нарязан червен лук и 3-4 скилидки чесън.Сипете 50мл бяло вино,добавете към 50мл. заквасена сметана,разбъркайте и гответе няколко минути до леко сгъстяване.Прецедете соса.
Смесете боровинки с  леко омекнало синьо сирене.Вземете две парчета плешка,направете напречен разрез и напълнете със боровинковата смес.Затворете го с клечки за зъби.
Запържете месото леко от двете страни,след което сипете малко вода да се задуши.Гответе до пълна готовност,като накрая го оставите на мазнина.
Сервирайте нарязано под наклон,полято със сметаново-винения сос и любима гарнитура!
Да ви е сладко!



И в тон с романтичното ми настроение ви представям един от любимите ми филми,които ме вдъхновяват и ми показват силата на истинската любов и това,че  когато я, има винаги има начин и време да я покажем и да бъдем до човека,когото обичаме!Всичко останало са оправдания!


Но все пак ето и едно мое оправдание за това,че съм такъв непоправим романтик: и свръхемоционален човек.
Отгледана съм с много любов от хора,които бяха заедно от 17 годишни до смъртта на майка ми и до последно бяха силно влюбени и отдадени един на друг.
И въпреки трудностите винаги намираха време един за друг.
Мама изненадваше татко с невероятни решения за дома и кухнята,а той от своя страна винаги намираше какво да и подари-дали скъп парфюм или просто набрани цветя от полето,важното беше да и покаже,че мисли за нея!


Затова и ние с  моето момче,следваме техния пример и не пропускаме и секунда в която можем да бъдем заедно!
Пожелавам на всички една пурпурна и незабравима вечер!





вторник, 23 август 2011 г.

Марокански хляб,пиле фрикасе и сладолед-вечеря,приготвена от моя мъж

                                                                                                                                                           

Днес с мъжът ми си бяхме в къщи цял ден,защото Анджи (дъшеря ми )е болна.Нищо сериозно,някакъв  вирус ,но неприятно,с висока температура,главоболие,отпадналост.Така че,докато и правих вана,масажи и супичка,той се зае с вечерята.
По принцип в къщи почти винаги само се вечеря.
Менюто избрах аз,връчих му лаптопа с рецептите и той се развихри в кухнята!
Миналата седмица,като си бях в Сливница,една приятелка ми беше направила пиле фрикасе,което беше много вкусно.Отдавна не бях яла толкова вкусно фрикасе!Помолих я за рецептата и днес въоръжен с нея,мъжът ми го приготви!



Благодаря ти Роси!Целувам те!


Към това прекрасно ястие,естествено,трябваше да има и някакъв хубав хляб,така че дойде ред да приготвя прекрасния марокански хляб на Мони.

400 гр. брашно, мая, 40 гр. масло, 1 с.л. захар, 200 мл. топло мляко, 1 ч.л. сол, 1 жълтък, 1 с.л. топла вода, 1 с.л. сусамна
 1

Благодаря за точната,интересна и ефектна рецепта Мони!
Този хляб влиза в топ10 на моите рецепти за хляб!
Единственото нещо,което допълних,е че намазах с масло тестото,преди да го завия.
За десерт избрах чудесният сладолед шоколадов с бейлис(то кой ли неин сладолед не е чудесен:)наЕос!


Зори и на теб благодаря за чудесните рецепти и уникални снимки,които споделяш с нас!
И някъде там,между готвенето,аранжирането на масата и болното дете,отново успяхме да си откраднем време да си направим една продължителна вана в компанията на филма "Тетрадката".Поплакахме,посмяхме се и установихме за пореден път колко много се обичаме!



С пожелание за романтична и щастлива вечер(все пак щастието е заразно:)



Д а ви е сладко!

понеделник, 22 август 2011 г.

Спагети,вино,музика-наслада за всички сетива

                                                                                                                                                                          Днешната вечеря,бе провокирана от една рецепта на Еликсир -Галет със сливи.
Наслаждавайки се на сутрешното кафе и преглеждайки постовете в моите любими блогове,попаднах на нейната чудесна публикация,грабнах лаптопа и право в кухнята.Имах на разположение праскови,така че веднага запретнах ръкави и ето го и резултата:



Този сладкиш,от своя страна предреши цвета на аранжировката на масата.
Е да,само дето нищо не остана до вечерта!Лекси,благодаря за прекрасната рецепта!
Това ще стане един от любимите сладкиши в къщи!Поздравявам всички с една любима песен и парченце от превъзходния сладкиш!



А сега ирецептата за моите спагети с гъби,вино и сметана:

Продукти

250гр. гъби
100мл.бяло вино
100мл. течна сметана
пармиджано
сол,черен пипер
копър
олио
спагети(в моя случай оризови)

Приготвяне

Сварете спагетите.В малко олио,запържете нарязаните гъби,посолете и поръсете с черен пипер.Добавете виното и сметаната,доведете до кипене и гответе 5мин.Настържете пармиджано около 20гр.Разбъркайте.Добавете спагетите в соса,разбъркайте ги хубаво.Сервирайте поръсени с пармиджано и копър.
Да ви е сладко!

неделя, 21 август 2011 г.

Панкейкс и розовата ни неделна закуска


Днешният неделен ден от сутринта имаше дъх на спокойствие и уединение за мен и моето момче(с него решихме навършвайки 40 години,да започнем да ги броим назад:)!
Започнахме да ценим всеки миг прекаран заедно и да му се наслаждаваме!
Времето в Банкя е прекрасно-слънчево,подухва лек ветрец,просто идеално за една дълга закуска на терасата.В тон с моето нежно настроение беше и филма по БТВ за Ал Бано.
Ооооо,много хубав филм.Ако сте го пропуснали,потърсете го в нета и го гледайте.
А ето и моята рецепта за лесни,вкусни и пухкави панкейкс:

Продукти

200мл. прясно мляко
15гр.захар
6гр. бакпулвер
25гр. масло стайна темп.
125гр.брашно
2 яйца

Приготвяне

Отделете жълтъците от белтъците.Разбийте жълтъците,захарта,маслото,и млякото.Добавете пресятото брашно с бакпулвера.Разбъркайте.Лъжица по лъжица добавяйте разбитите на сняг белтъци.Бъркайте до пълното им поемане и получаване на еднородна смес.
В средата нагорещен тиган с една капка олио,сипвайте 1/3 от обикновен черпак.Те сами се разтичат и бухват.Приготвяйте ги на умерен огън.Обръщайте ги според уменията,кой с шпатула,кой подхвърляйки ги...вкусът е еднакъв:)



Поднесете топли със сладко или сирена!



Пожелавам ви една розова неделя:)

петък, 19 август 2011 г.

Топли сандвичи с моцарела и една импровизирана салатка


Днешният ден беше страхотен!Точно като една малка събота,разпокъсан изпълнен с емоции и срещи.Сутринта изчистих терасата,подготвих я за вечерта и тръгнах за работа.Да,ама не!(както казваше Петко Бочаров)
Плановете ми се промениха в движение,отвори ми се прозорче и  аз го използвах да отскоча до Джъмбо за някои идейки!
Намерих си доста хубави нещица!Излязох доволна и щастлива(аз винаги съм си в такова състояние де:)
Имах чудесен ден и в работата,защото клиентите ми са чудесни хора и контакта с тях винаги ме обогатява и забавлява!
Така и неусетно мина денят и дойде време за вечеря.
От сутринта бях решила да направя сандвичи(отдавна не сме яли).Не исках да са с месо и така се роди идеята за нашата вечеря.Салатата е импровизирана от наличните продукти в къщи.

Продукти за сандвичите

1 хляб за тостер
2 топки моцарела
3 яйца
100мл. прясно мляко
сол,черен пипер
брашно
олио

Приготвяне

Изрежете коричките на хляба.Нарежете моцарелата на филийки.Разбийте яйцата и млякото в купа и подправете с черния пипер и малко сол.На дъска за рязане,сложете една филийка хляб,покрийте хубаво с моцарела и отгоре сложете друга филийка,след което разрежете филийката по диагонал(да се получат два триъгълника.Направете всичките.Оваляйте ги в брашно.Когато са готови,потапяйте в яйчената смес и пържете в загрято олио.Извадете ги на кухненска хартия да се отцедят.



За салатката(количеството на продуктите е по ваше осмотрение)

Нарежете ситно зелена салата за основа.Нарежете на малки кубчета домат и краставица.
Ето тук идва интересното!Отворих хладилника и видях синьо сирене.нарязах го на кубчета и се сетих,че онзи ден си купих много хубава горчица с чушки.Сложих 1ч.л.Добавих сметана,балсамико и зехтин на око,пасирах,добавих и малко вода за разреждане и ето...сос ала Катето! Залях салатката и добавих малко маслинова паста отгоре(за разкош хахаха)


Да ви е сладко приятели!