четвъртък, 27 септември 2012 г.

Варена мусака и пълнозърнест хляб със слънчогледово семе




Здравейте приятели!
Случвало ли ви се е, когато сте свръх натоварени, сами да си измисляте още и още ангажименти, да се организирате правилно и да успявате с всичко?
Е, при мен определено се получава успешно!
Колкото повече свободно време имам, толкова повече се мотая и всичко ми се получава много бавно и с пропуски.
Искам да ви се похваля, че отново стартирах  блога си Уловени мигове от моя живот.
Напоследък много снимам и реших, че би било чудесно да си имам местенце, където да споделям живота през фото обектива.
Пълен лаик съм във фотографията, карам го по усет, а снимките правя с  телефона си Samsung Galaxy S2  и апарат Canon Power Shot G7.
Ще се радвам, ако ви е интересно.
Стига толкова за другия блог, да се върна на днешните рецепти.

Пълнозърнест хляб със слънчогледови семки


Продукти

300 гр. обикновено брашно
450 гр. пълнозърнесто брашно
350 мл. хладка вода
2 с.л. зехтин
1 пак. суха мая за 1 кг. брашно
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
1 ч.л. мащерка
1 ситно настъргана скилидка чесън
1/2 ч.л. черен пипер
60 гр. слънчогледови семки


Приготвяне

Омесете тесто от брашната, маята, солта, захарта , мащерката и водата и го оставете да втаса.
В зехтина запържете чесъна, добавете семките и черния пипер и разбъркайте.
Свалете от огъня и оставете да се охлади.


Разстелете втасалото тесто на плота и изсипете слънчогледовата смес върху него.
Сгънете го и месете около 5 минути за да се разпредели хубаво сместа.
Оформете на питка и оставете да втаса втори път.
Печете в предварително загрята на 190C фурна около 45 мин.
Хляба става златисто кафяв и при почукване отдолу кънти на кухо:)))
Чудесно се съчетава с моцарела и пресни зеленчуци.





За варената мусака, няма да давам точна рецепта.
Просто моето детенце,никога не е обичало мусака със заливка и затова я приготвям по този начин.


Запържвам лук, морков, целина, чушка, добавям кайма и стривам като за мусака.
Запържвам и каймата. поръсвам с черен пипер и стрита чубрица, добавям нарязаните картофи, разбърквам хубаво сместа, посолявам, поръсвам с червен пипер и заливам с вода, колкото да покрие картофите.
Варя до готовност на картофите.
Поръсвам с магданоз  и сервирам.




За десерт ви предлагам, ако не сте пробвали, да опитате тези смешни смачкани праскови, които излязоха на нашия пазар.


Гръцки, кръстоска между смокиня и праскова!


27 коментара:

  1. Кате, чудесни снимки!
    Не е необходимо да си професионалист, след като ти доставя удоволствие!
    Хлябът ти е чудесен и ще си хапна с удоволствие както съм гладна!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, снимките са впечатляващи! Толкова се зарадвах на фотосите ти в другия блог от лятото, добре че можем да се насладим на още топли и слънчеви дни. Не мога да не отблежа и снимките ти тук - невероятни са, а тези слънчогледи, с това пухкаво хлебче - истинска фантазия! И при мен се оказва, че когато съм с много ангажименти, мотивацията ми е по-силна и резултатите са по-добри, отколкото ако разполагам с повече свобоно време. Прегръдки и прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че вкусни рецепти. Хлебчето с мусаката е чудесна комбинация. Надникнах и в другия блог - вълшебни снимки, от които се замечтаваш хем по отминаващото лято, хем по прекрасните местенца.
    Приятна вечер, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета!
    Хубава вечер*)

    ОтговорИзтриване
  5. ACHO O GIRASSOL UMA FLOR TÃO LINDA.
    ADOREI AS FOTOS.
    BJS

    ОтговорИзтриване
  6. Не знам какъв си лаик по отношение на фотографията, Кате, но снимките ти много ми допадат! Такива едни цветни, слънчеви и весели, много настроение носят, а това е по-важно, мисля!
    Относно мусаката: моят благоверен също не обича заливката и винаги я прехвърля на мен, което пък ми идва в повече, наистина. Но не съм се сещала досега да отделя малко за него, без да заливам.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, за мен е удоволствие да се разхождам с теб, както и да опитвам ястията, които ни предлагаш.
    Хлебчето е прекрасно, а мусаката е нещо, което ще предложа на диванетата- такава не са и опитвали;)
    И снимките ти са прекрасни- незнам като качество, но са с настроение и мисъл.
    Ще ида и до другия блог по-късно;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Катенце ,тези твоите хлебчета направо ме разтапят .Толкова хубаво ги правиш че няма как да им устои човек.
    Ма ти си ми майсторица голяма та не се учудвам.
    Мусаката и на мен много ми хареса ще я пробвам и аз така като твоята.
    Иначе и аз като имам много работа и ангажименти съм фарси:)А за тебе си го знам, то се вижда каква си ми оправна във всичко.
    Снимките пак са ти прекрасно и ненагледни!
    Силно те прегръщам и целувам моето момиче!:*)
    Отивам да поразгледам другите снимки в блога:)

    ОтговорИзтриване
  9. Уникални и слънчеви снимки, като слънчогледите и питката!Много,много красиво и вкусно е тук!

    ОтговорИзтриване
  10. Винаги е много приятно при теб,Кате!
    Първо се насладих на хубавите снимки!
    Имаш невероятен усет за съчетаване на цветове.
    После с удоволствие прочетох написаното.
    Хлебчето е много апетитно!
    Мусака и аз като Зече не съм правила по тоя начин.
    Ще пробвам!Благодаря за хубавите рецепти !
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Хлябът е направо мечта, Кате! Каня се отдавна да направя подобен, даже и слънчогледи бях снимала, май е време да запретна ръкави. Взимам си и от мусаката, и от прасковите. Прегръдки с пожелания за прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  12. :):):) Десерта:):) пробвах ги, и да ти кажа много ми харесаха! Запазила съм си костилки, ама дали ще стане нещо? Посетих блога ти, и много ми допадна!!! Снимките ти тук и там са много красиви! Катенце, тази публикация е много слънчева, как се съчетава всичко в нея. Много ми харесва! То при теб винаги е така, де!:) Голям хляб,ей! "Никой не е по-голям от хляба" - при теб се доказва! Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Много слънчево и колоритно е отново при теб,Катенце!
    От хлебчето знаеш ще си чупна веднага с тази хрупкава коричка,такава мусака без заливка не съм правила,ще взема да опитам,и праскови такива не са ми попадали,иначе смокини унищожавам всеки ден,даже и в момента,много ги обичам.
    Чудна публикация и меню!
    Сърдечни прегръдки и весели почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Момичета, благодаря ви за отделеното ценно време и милите коментари!
    Обичам ви и ви прегръщам силно!
    Пожелавам ви чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Много ми харесва идеята за варената мусака, Кате. И моето детенце не харесва заливката.
    Хлебчето е страшно апетитно. Точно по мой вкус.
    Аз много харесвам твоите снимки. Личи си кога нещата се правят със сърце :)
    Ще следя с интерес другия ти блог.
    Прегръдки и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Снимките са прекрасни,Кате! А за хлебче и мусака веднага се нареждам:)

    ОтговорИзтриване
  17. Linda receta y ese pan espectacular me encantan las semillas de maravillas,en mi huerto están recién brotando,lindas fotos inolvidables,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  18. Кате, с всяка следваща публикация снимките ти стават все по-хубави! Много ти се радвам, поздравления за търпението да уловиш красивото! С удоволствие ставам последовател на другия ти блог!
    Много ми хареса хлебчето и смятам да си го замеся в скоро време! Жалко само, че нямам от тези разкошни жълти доматчета, за да е пълно удоволствието... не мога да им се нарадвам!
    Целувки и пожелания от мен за весел уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Кате,страхотна публикация,поредната,с удоволствие се наслаждава човек на страниците на блога ти!
    Мусаката и аз я правя без заливка ,с чушчици ммм...твоята е страшно апетитна и с това хлебче.....
    а сега бягам да видя другото ти местенце
    прегръдки миличка

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасни снимки! Пораждат желание да си чупна от дъхавата питка и да си взема от мусаката!
    Поздрави и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  21. Кейт абсолютно страхотни снимки, не трябва да се профи за да да правиш нещо от сърце, винаги си много интересна и много обичам да чета щото ми е готино! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ви за отделеното време и чудесните коментари!
    Прегръщам ви и ви пожелавам един чудесен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  23. Кате,прекрасен хляб и прекрасни снимки, особено тези с натежалите пити слънчоглед!И ос таналите на син фон!Много настроение ми донесе посещението на блога ти!

    ОтговорИзтриване
  24. Ха, Кате, значи не съм единствената, каква една колежка "откачалка", която вари мусаката. Е, аз я правя всеки път различна, според времето, наличните продукти и мързел :)), но и на мен ми харесва повече така, отколкото печена, макар че аз опичам заливката.
    Снимките са много красиви и зареждащи!

    Прегръщам те, сладур, и отивам на луна парка :))

    ОтговорИзтриване
  25. Леле, Катеееее!!!!! Какви снимки само! Прекрасни са, особено на синия фон, отмора и наслада за очите :)
    1. Случвало ми се е. Явно това жените само си изкарваме работа и препятствия, за да си ги преодоляваме.
    и 2 :) Мусаката без заливка се яде и у нас. Вярно, че не в тенджерата, в тава изсипвам да се пече, но това е разади количеството, което правя. Ей как пък еднакво мислят тия деца - и малки и големи! Ще им приседне ли заливката?
    А прасковите не съм забеляза тук. Може би защото не обръщам внимание на мъхестите. Но ще се огледам.

    Хубава съботна вечер ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  26. Бети, Прегръдки!
    Инче, да си целувам те и ти пожелавам хубав неделен ден*)
    Пепче,то че няма да им приседне, няма, ама се започва едно ровене, едно разделяне...
    А по повод плодовете, аз лично ям само един , два вида.
    Взимам ги заради Емо и Анджи!
    Прегръщам те и ти пожелавам приятна почивка:)

    ОтговорИзтриване
  27. hımm çekirdekli ekmek çok güzel
    tüm yemekler çok güzel görünüyor
    sevgiler

    ОтговорИзтриване