сряда, 25 юли 2012 г.

Лазаня и шоколадов крем с маскарпоне


Отдавна бях обещала на една приятелка, да публикувам рецепта за лазаня.
Честичко я приготвям, но все не остава и парченце за снимки.
Ето, че дойде и нейният ред.
След обяд е. Навън е страшна жега, но в къщи е разкошно, хладничко, притъмнено от перденцата, уютно...
Предния ден сме набрали краставици от градината и решавам да направя таратор, а към него страхотно върви лазаня.
Не че в Италия съчетават двете, но за мен вкусовете срашно се допълват.
Добре, че успях да я щракна, че трошичка не остана:)

Продукти

Кори за лазаня
Пармиджано

За сос "Болонезе"

1 глава лук
1 морков
3-4 листа целина
500 гр. кайма
1 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. доматен сос
олио
сол, черен пипер


За сос "Бешамел"

100 гр. масло
100 гр. брашно
1 л. мляко
сол. черен пипер, индийско орехче

Приготвяне

Нарежете на ситно лука,и целината. Настържете моркова. Запържете ги в малко олио.
Добавете каймата и смачкайте, като за мусака. Запържете и нея за кратко. Посолете и поръсете с черен пипер. Залейте с виното, разбъркайте и оставете да се готви до пълното му извиране.
Добавете доматеното пюре. Него също гответе до пълното извиране на водата.


В старата рецепта от Болоня, накрая са добавяли 100 мл. мляко или сметана.
Направете го, по ваше желание.
Пригответе си бешамела, като в сгорещеното масло, добавите брашното и разбърквате додо златист цвят. Сипете млякото ( студено) и бъркайте до сгъстяване на соса. Трябва да стане малко по-гъст от боза.
На дъното на тавичка, сложете малко от болонезето и го разнесете.
Отгоре сложете един ред кори. Намажете с бешамел, сложете болонезе, поръсете със ситно настъргано пармиджано. Отново ред кори, бешамел, болонезе и завършете с пармиджано.


Печете в предварителн загрята на 160C фурна, средна решетка, с вентилатор 60 мин.


А за десерт, с остатъка от маскарпонето, което ми остана от тирамисуто направих невероятно вкусен и уникален крем, който занапред смятам да ми послужи за пълнеж за торти и сладкиши.

Шоколадов крем с маскарпоне



Продукти

2 жълтъка
100 гр. захар
250 гр. маскарпоне
1 с.л. амарето
130 гр. начупен шоколад
2 с.л. мляко
4 малки целувки


Разбийте жълтъците със захарта, до бял крем. Внимателно разбъркайте сиренето в него и добавете ликьора.Разтопете шоколада и млякото на тих огън. Оставете да изстине.
Разбъркайте шоколада с половината от сиренето.
В купички сложете от белия крем, поръсете с натрошени целувки и добавете от шоколадовия крем.
В половината от купичките, може да обърнете реда на кремовете.


Да ви е сладко!

14 коментара:

  1. Кате, обожавам лазаня, а твоята изглежда великолепно! Хубав ден! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно изглежда лазанята! Трябва да се пробва! Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Разкош е лазанята ти ,аморе ! А кремчето супер !
    Целувки :* !

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм правила лазаня,но е време да пробвам.И кремчето е божествено-усещам го...
    Приятна вечер,Кате-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, ти продължаваш с италианските изкушения ;)
    Много обичам лазаня, но скоро не съм правила.
    Твоята изглежда фантастично, а кремчето е направо мечта!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз залепнах на първата снимка и за друго не мога да мисля :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, как искаш да остане от това съвършенство :)
    И това кремче за разкош.....
    Прегръдка и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. О, неустоимо меню, Кате! Обичам таратор, лазанята ме покори, а кремът е самото съвършенство! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Катенце, обожавам я тази лазаня, но аз съм я правила само веднъж, разкошна е твоята! Крема също изглежда жесток, но как ги правите тези кремове със суров я жълтък, я белтък, аз не смея:)
    А исках да ти кажа за онуй прелестното ягодово тирамису, дето съм проспала ... ей това ще си спретна и то при първа възможност!
    Прегръдки и усмихнат четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  10. Ще започна от десерта:)! Катенце, разкошни рецепти! И лазанята и крема изглеждат много вкусно! Неустоими! А снимките, в тези красиви цветове... са просто мечта!

    ОтговорИзтриване
  11. Ааааа,тук направо не се издържа!Добре,че хубаво съм си подложила,че иначе направо ще се гътна,Кате,размазващо меню и прекрасни снимки!Лазаня и у дома се харесва много!
    Силни прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Катееее, такива любими неща си приготвила, че направо ми идва да ти дойда на гости! Ще пробвам и твоята лазаня, че изглежда страшно вкусна! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  13. Que rico me encanta la lasaña todo luce irresistible y muy bonito,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване