петък, 25 ноември 2011 г.

Зелен боб с картофи и масло и хлебчета с фанта


Днес,ще ви представя нещо много семпло,обикновено,но за мен изключително вкусно.
Това е последната рецепта от поредицата от Мечката и една от любимите рецепти на моята майка (надявам се да ме гледа отнякъде и да ми се радва)!
По този повод-хора,ценете близките си,докато са до вас!Наистина,намирайте време и им отдавайте дължимото внимание!Особено на родителите!
Има една много хубава родопска поговорка:
"Ако си имаш стар чолек,продадай го,ако си немаш,купи си!

Зелен боб с картофи и масло


Нарежете на ситно една глава кромид лук и 2-3 скилидки чесън и ги запържете за кратко.Изсипете един буркан зелен боб,добавете 2-3 картофа нарязани на парчета,посолете,поръсете с черен пипер и долейте около два литра вода и варете до готовност на картофите.Направете запръжка от една с.л. масло,две с.л. олио,две с.л. брашно и една ч.л. червен пипер.Залейте гозбата с нея и разбъркайте.Поднесете с туршийка или кисели краставички!


Тестото за тези изключително вкусни и ароматни хлебчета взех от Скарлет.
Откакто открих тази рецепта,по нея съм приготвяла пита,малки питки,хлебчета,кръгли и продълговати.Винаги са ставали превъзходни!Единственото нещо,което добавям извън рецептата е разтопено маслоза намазняване на тестото,преди да го оформя.

Продукти

1 кг брашно
4 яйца(един жълтък отделете за намзване)
200 гр.кисело мляко
200 мл. жълта фанта
1 пак. суха мая
100 гр. меко масло
сол
50 гр.разтопено масло за намазване

Приготвяне

Смесете всички продукти и омесете гладко тесто.Оставете го да втаса.Омесете го втори път и го разделете на 4 равни парчета.Разточете го на правоъгълник с дебелина 1см.Намажете с масло и навийте на руло.Направете вертикални разрези по дължина на хлебчетата.Наредете ги в тава и ги оставете да втасат отново.Намажете ги с яйце и ги печете в предварително загрята на 170C фурна,на средна решетка,около 30-35 мин.Охладете на решетка.


Наздраве приятели!

25 коментара:

  1. Кате, малко ме е яд че последната консерва с зелен боб я използвах снощи. Представям си аромата от масълцето:) Но си я оставям за другата седмица :) хлебчето е като бебенце така увито, само муцунката му се подава, а краставичките са ми любими! Поздрави! Бъди здрава и щастлива на патерица!

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, Кате! Точно тези ястия са най- вкусните, хапваме какво ли не, но винаги се връщаме към тях... Създават уют, а в тези студени дни, какво по-вкусно от домашна яхнийка / манджичка. Въпреки, че в момента съм още с кафето, си топвам едно залче:).

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм в групата на любителите на подобен тип манджички, но зелен фасул отдавна не съм правила, което ме подсеща, че е време.
    Чудесни са и двете прадложения, аз си боднала повечко обаче от киселите краставички :))
    Хубав есенен ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,аз също правя зелен боб с картофки-повече ми харесва така.Ти във фурната ли си го слагала?
    Всички месеници от тебе съм си ги изкарала,за да ги направя-харесват ми и никога не съм месила толкова често ,както сега.
    Хубав петък и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Чао Кате , :) бих хапнала с удоволствие направо от тавичката ! И краставичките и питката - вземам всичко и бягам :) ! Аморе , каквото поднесеш все ми харесва и ми грабва сърцето :* ....Чаооооо и много слънчев уикенд :) ! Forte прегръдка от мен и un bacione :* !!!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,чудесен финал на почивката ви е било с тази гозба,много любима и на мен,нищо че е семпла.
    Както казва Лидия по Фиеста-простите неща са най-вкусни!
    С удоволствие бих затопила направо от тавата с чудните багетки!Не съм слагала фанта в тесто за хляб,но....ще пробвам,няма начин!Благодаря,че сподели!

    Много хубава вечер ти желая,мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, Кате пак балсам за устата и душата си предложила, идва ми да си затопя през екрана на монитора...Целувки!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, невероятни неща си сътворила. Аз уж за малко отсъствах, а ме посрещаш много красиво оформен блог и невероятни вкусотии. Ще ми трябва време докато наваксам :) Трябва да помисля как да замаскирам зеления боб, защото половинката ми не го харесва, но пък много обича пилешка каша :) Прегръдки мила и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Момичета,благодря ви!Пиша в половиния час,който ми е свободен!Днес ми е много натоварен ден и довечера с удоволствие ще седна на чаша винце,да видя,кой какво е сътворил през деня!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Кате, зелен боб не обичам, но хлебчетата ще ги пробвам, напоследък съм на такава вълна. Правих и бирените ти хлебчета, но нещо не ми се получиха като твоите, но аз съм упорита, ще продължавам с опитите докато се получи. Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате,
    сигурно има година откакто за последно съм ползвала зелен боб за готвене.. да ми се чуди човек;-)
    Тая манджичка ще я спретна ама в най-скоро време, за да поправя стореното или по-точно НЕстореното:)
    За близките, родителите... абсолютно си права. Нали знаеш, споделяме еднакви чувства по темата, сега се опитвам да компенсирам с баща ми, но буцата, останала в гърлото няма да се стопи никога май....

    Снимките ти са много хубави. Май си минала на новото апаратче или незнам какво си направила, но определено са чудесни:-) Незнам само как ги правиш да са големи:)

    Много хубав ден ти желая и както се разбрахме, почивните дни да са страхотни!!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, това е любимата ми манджа!
    Няма начин твоята майка да не гледа отнякъде и да не те закриля! Бъди сигурна!
    Хлебчето е много вкусно и мекичко! Иде ми да си отчупя едно парченце!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, Кате, вярвам в това...
    Чудесна идея е този боб с картофи,
    много ми харесва и хлебчето, но то е за друго време:)
    Голяма прегръдка за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, аз още предишните изкушаващи хлебчета не съм омесила, а ти ме изкушаваш с нови! Но... няма лошо! И има много истина в думите ти в началото, за съжаление го изпитах много лошо върху гърба си, за урок да ми е! Много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Олеле майчице, каква вкусна трапеза, Кате!
    Всичко, което показваш до последната трошица, бих изяла на момента.
    Прегръдка и пожелание за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, пак ми предизвикваш огадняване, след като съм вечеряла. Много апетитни снимки!
    Интересна е рецептата за хлебчетата.
    Поздрави и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  17. Обичам зелен фасул!Вкусно е:))Хлебчета също обичам много! Катенце, много се стараеш в манджите:)))Около теб сигурно са доволни!!!Лека вечер и един много усмихнат уикенд! Прегръдка:))))

    ОтговорИзтриване
  18. Кате, пак съм аз, такъв съм заплес. Сега ще ти честитя на патеричка именния ден :) Със закъснение, но от сърце ти пожелавам да си жива, здрава и честита! Винаги да си обградена от любов!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  19. Кате оххх зелен фасул как обичам самооооо...
    В къщи само аз го ям и почти не готвя.
    Твоят направо ме грабна и ще си правя скоро. Хлебчето ти и то е много привлекателно ,снимките са прекрасни както винаги.
    Близък или родител когато загубиш е най тъжното и неутешимо нещо,... знам го и аз от две години.Добре ,че поне спомените не избледняват за тях иначе незнам как човек може да преудолее това че ги няма вече.Макар и починали те са с нас и твоята майчица съм сигурна ,че се радва и те закриля .
    Топли приятелски прегръдки и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
  20. Ехх,Кате пак ме накара да преглъщам гладно, гледайки вкусотиите, които си сътворила! Много обичам зелен фасул, но май рядко готвим такъв. А за хлебчета - нямам думи! Прекрасна трапеза! Браво! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  21. Мила Кате, много вкусно си сготвила. Сигурна съм, че майчицата ти те гледа отнякъде и се гордее с теб, с прекрасното семейство, което си създала и с това, което си ти! Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  22. Kaте, страхотна е тази гозба. И моята майчица приготвяше нещо подобно и зная, че е много вкусна :)
    Тя е винаги с теб и до теб, вярвам в това, както че и моята майка е винаги до мен...
    Прегръщам те силно, много трудно се живее с тази болка...

    ОтговорИзтриване
  23. Момичета,благодаря ви за чудесните коментари!
    Съчувствам на всички,които са изгубили майките си!
    Само ние,които сме го изпитали,знаем,каква празнота и каква болка таим в себе си!
    Но,нека се усмихваме,защото самата аз имам дете и знам,че един ден,когато и мен ме застигне неизбежното,искам тя да не страда(или да е в рамките на нормлното,защото,живота продължава!
    Обичам всички ви и ви пожелавам по-хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  24. Ох, как ме върна години назад. Много любимо ястие, което не съм правила отдавна. С кисело млекце и копър...пък как го обичам - не е истина!:)))
    Хлебчетата са чудни, а рецептата интересна. Трябва да опитам:)

    ОтговорИзтриване
  25. Кати,страхотна гозбичка си сготвила!Все едно съм на гости на баба ми!Много обичам такива манджички и също си правя у дома.Но обичам с гъсто кисело мляко,може би защото баба ми на времето ни я сервираше с овче,естествено,домашно приготвено кисело мляко. Със снимките усетих неповторимата атмосфера на планинския уют!Благодаря ти много!

    А хлебчето е върха!Леля ми прави баница с фанта,и предполагам хлябът се е получил перфектен!
    Последната снимка-колаж ми е фаворит!

    Още веднъж благодаря за чудесния миг!

    сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване