петък, 25 ноември 2011 г.
Зелен боб с картофи и масло и хлебчета с фанта
Днес,ще ви представя нещо много семпло,обикновено,но за мен изключително вкусно.
Това е последната рецепта от поредицата от Мечката и една от любимите рецепти на моята майка (надявам се да ме гледа отнякъде и да ми се радва)!
По този повод-хора,ценете близките си,докато са до вас!Наистина,намирайте време и им отдавайте дължимото внимание!Особено на родителите!
Има една много хубава родопска поговорка:
"Ако си имаш стар чолек,продадай го,ако си немаш,купи си!
Зелен боб с картофи и масло
Нарежете на ситно една глава кромид лук и 2-3 скилидки чесън и ги запържете за кратко.Изсипете един буркан зелен боб,добавете 2-3 картофа нарязани на парчета,посолете,поръсете с черен пипер и долейте около два литра вода и варете до готовност на картофите.Направете запръжка от една с.л. масло,две с.л. олио,две с.л. брашно и една ч.л. червен пипер.Залейте гозбата с нея и разбъркайте.Поднесете с туршийка или кисели краставички!
Тестото за тези изключително вкусни и ароматни хлебчета взех от Скарлет.
Откакто открих тази рецепта,по нея съм приготвяла пита,малки питки,хлебчета,кръгли и продълговати.Винаги са ставали превъзходни!Единственото нещо,което добавям извън рецептата е разтопено маслоза намазняване на тестото,преди да го оформя.
Продукти
1 кг брашно
4 яйца(един жълтък отделете за намзване)
200 гр.кисело мляко
200 мл. жълта фанта
1 пак. суха мая
100 гр. меко масло
сол
50 гр.разтопено масло за намазване
Приготвяне
Смесете всички продукти и омесете гладко тесто.Оставете го да втаса.Омесете го втори път и го разделете на 4 равни парчета.Разточете го на правоъгълник с дебелина 1см.Намажете с масло и навийте на руло.Направете вертикални разрези по дължина на хлебчетата.Наредете ги в тава и ги оставете да втасат отново.Намажете ги с яйце и ги печете в предварително загрята на 170C фурна,на средна решетка,около 30-35 мин.Охладете на решетка.
Наздраве приятели!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Кате, малко ме е яд че последната консерва с зелен боб я използвах снощи. Представям си аромата от масълцето:) Но си я оставям за другата седмица :) хлебчето е като бебенце така увито, само муцунката му се подава, а краставичките са ми любими! Поздрави! Бъди здрава и щастлива на патерица!
ОтговорИзтриванеПривет, Кате! Точно тези ястия са най- вкусните, хапваме какво ли не, но винаги се връщаме към тях... Създават уют, а в тези студени дни, какво по-вкусно от домашна яхнийка / манджичка. Въпреки, че в момента съм още с кафето, си топвам едно залче:).
ОтговорИзтриванеИ аз съм в групата на любителите на подобен тип манджички, но зелен фасул отдавна не съм правила, което ме подсеща, че е време.
ОтговорИзтриванеЧудесни са и двете прадложения, аз си боднала повечко обаче от киселите краставички :))
Хубав есенен ден :)
Кате,аз също правя зелен боб с картофки-повече ми харесва така.Ти във фурната ли си го слагала?
ОтговорИзтриванеВсички месеници от тебе съм си ги изкарала,за да ги направя-харесват ми и никога не съм месила толкова често ,както сега.
Хубав петък и прегръдки от мен!
Чао Кате , :) бих хапнала с удоволствие направо от тавичката ! И краставичките и питката - вземам всичко и бягам :) ! Аморе , каквото поднесеш все ми харесва и ми грабва сърцето :* ....Чаооооо и много слънчев уикенд :) ! Forte прегръдка от мен и un bacione :* !!!
ОтговорИзтриванеКате,чудесен финал на почивката ви е било с тази гозба,много любима и на мен,нищо че е семпла.
ОтговорИзтриванеКакто казва Лидия по Фиеста-простите неща са най-вкусни!
С удоволствие бих затопила направо от тавата с чудните багетки!Не съм слагала фанта в тесто за хляб,но....ще пробвам,няма начин!Благодаря,че сподели!
Много хубава вечер ти желая,мила!
Ех, Кате пак балсам за устата и душата си предложила, идва ми да си затопя през екрана на монитора...Целувки!
ОтговорИзтриванеКате, невероятни неща си сътворила. Аз уж за малко отсъствах, а ме посрещаш много красиво оформен блог и невероятни вкусотии. Ще ми трябва време докато наваксам :) Трябва да помисля как да замаскирам зеления боб, защото половинката ми не го харесва, но пък много обича пилешка каша :) Прегръдки мила и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеМомичета,благодря ви!Пиша в половиния час,който ми е свободен!Днес ми е много натоварен ден и довечера с удоволствие ще седна на чаша винце,да видя,кой какво е сътворил през деня!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
Здравей Кате, зелен боб не обичам, но хлебчетата ще ги пробвам, напоследък съм на такава вълна. Правих и бирените ти хлебчета, но нещо не ми се получиха като твоите, но аз съм упорита, ще продължавам с опитите докато се получи. Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванесигурно има година откакто за последно съм ползвала зелен боб за готвене.. да ми се чуди човек;-)
Тая манджичка ще я спретна ама в най-скоро време, за да поправя стореното или по-точно НЕстореното:)
За близките, родителите... абсолютно си права. Нали знаеш, споделяме еднакви чувства по темата, сега се опитвам да компенсирам с баща ми, но буцата, останала в гърлото няма да се стопи никога май....
Снимките ти са много хубави. Май си минала на новото апаратче или незнам какво си направила, но определено са чудесни:-) Незнам само как ги правиш да са големи:)
Много хубав ден ти желая и както се разбрахме, почивните дни да са страхотни!!
Кате, това е любимата ми манджа!
ОтговорИзтриванеНяма начин твоята майка да не гледа отнякъде и да не те закриля! Бъди сигурна!
Хлебчето е много вкусно и мекичко! Иде ми да си отчупя едно парченце!
Поздрави и хубав уикенд!
Ех, Кате, вярвам в това...
ОтговорИзтриванеЧудесна идея е този боб с картофи,
много ми харесва и хлебчето, но то е за друго време:)
Голяма прегръдка за теб, Диана
Кате, аз още предишните изкушаващи хлебчета не съм омесила, а ти ме изкушаваш с нови! Но... няма лошо! И има много истина в думите ти в началото, за съжаление го изпитах много лошо върху гърба си, за урок да ми е! Много усмивки от мен!
ОтговорИзтриванеОлеле майчице, каква вкусна трапеза, Кате!
ОтговорИзтриванеВсичко, което показваш до последната трошица, бих изяла на момента.
Прегръдка и пожелание за хубави почивни дни!
Кате, пак ми предизвикваш огадняване, след като съм вечеряла. Много апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеИнтересна е рецептата за хлебчетата.
Поздрави и хубав уикенд :)
Обичам зелен фасул!Вкусно е:))Хлебчета също обичам много! Катенце, много се стараеш в манджите:)))Около теб сигурно са доволни!!!Лека вечер и един много усмихнат уикенд! Прегръдка:))))
ОтговорИзтриванеКате, пак съм аз, такъв съм заплес. Сега ще ти честитя на патеричка именния ден :) Със закъснение, но от сърце ти пожелавам да си жива, здрава и честита! Винаги да си обградена от любов!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Кате оххх зелен фасул как обичам самооооо...
ОтговорИзтриванеВ къщи само аз го ям и почти не готвя.
Твоят направо ме грабна и ще си правя скоро. Хлебчето ти и то е много привлекателно ,снимките са прекрасни както винаги.
Близък или родител когато загубиш е най тъжното и неутешимо нещо,... знам го и аз от две години.Добре ,че поне спомените не избледняват за тях иначе незнам как човек може да преудолее това че ги няма вече.Макар и починали те са с нас и твоята майчица съм сигурна ,че се радва и те закриля .
Топли приятелски прегръдки и хубава вечер.
Ехх,Кате пак ме накара да преглъщам гладно, гледайки вкусотиите, които си сътворила! Много обичам зелен фасул, но май рядко готвим такъв. А за хлебчета - нямам думи! Прекрасна трапеза! Браво! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеМила Кате, много вкусно си сготвила. Сигурна съм, че майчицата ти те гледа отнякъде и се гордее с теб, с прекрасното семейство, което си създала и с това, което си ти! Прегръдки и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеKaте, страхотна е тази гозба. И моята майчица приготвяше нещо подобно и зная, че е много вкусна :)
ОтговорИзтриванеТя е винаги с теб и до теб, вярвам в това, както че и моята майка е винаги до мен...
Прегръщам те силно, много трудно се живее с тази болка...
Момичета,благодаря ви за чудесните коментари!
ОтговорИзтриванеСъчувствам на всички,които са изгубили майките си!
Само ние,които сме го изпитали,знаем,каква празнота и каква болка таим в себе си!
Но,нека се усмихваме,защото самата аз имам дете и знам,че един ден,когато и мен ме застигне неизбежното,искам тя да не страда(или да е в рамките на нормлното,защото,живота продължава!
Обичам всички ви и ви пожелавам по-хубав утрешен ден!
Ох, как ме върна години назад. Много любимо ястие, което не съм правила отдавна. С кисело млекце и копър...пък как го обичам - не е истина!:)))
ОтговорИзтриванеХлебчетата са чудни, а рецептата интересна. Трябва да опитам:)
Кати,страхотна гозбичка си сготвила!Все едно съм на гости на баба ми!Много обичам такива манджички и също си правя у дома.Но обичам с гъсто кисело мляко,може би защото баба ми на времето ни я сервираше с овче,естествено,домашно приготвено кисело мляко. Със снимките усетих неповторимата атмосфера на планинския уют!Благодаря ти много!
ОтговорИзтриванеА хлебчето е върха!Леля ми прави баница с фанта,и предполагам хлябът се е получил перфектен!
Последната снимка-колаж ми е фаворит!
Още веднъж благодаря за чудесния миг!
сърдечен поздрав!