вторник, 22 ноември 2011 г.

Агнешка супа с гъби и царевичен хляб с лук


  "Я,глухарченце..." :)))
 Помните ли тази култова реплика на ленивеца Сид от "Ледена епоха"?
 Сутринта като станах и тръгнах на разходка в гората в двора на вилата, в която сме отседнали,видях това заблудило се глухарче,покрито със скреж и се сетих за Сид.
Цял ден се подсмихвах при спомена за хубавото филмче.
Тук в планината си спомням времето,когато бях малка,ставах сутрин и по пижама и пантофи притичвах до къщата на баба,която беше в задния двор(летна кухня и викахме),а тя запалила печката вече разбъркваше манджичката.
Мушвах се в леглото и и я наблюдавах,как запретнала ръкави,замесваше питка,тутманик или баница...ооох,направо ми се плаче по тези дни...


Сега,аз съм тази,която сутрин запретва ръкави и още сънена,започвам да тракам в кухнята(за това поне не ми се плаче,защото както сте забелязали много обичам да готвя:)
Готвя малки количества,затова и пускам толкова публикации,ноооо поне вкъщи никога не повтаряме едно и също ядене.
Днешната питка е съвкуpност от царевичния хляб и лучената питка.
И двете много ми харесаха,затова реших да ги съчетая.За да съм откровена-получи се много по- вкусна от царевичния хляб,но не така впечатляваща като лучената питка!
Направих я по същата рецепта,като питката с лук,само че сложих 350 гр. бяло брашно и 150 гр. царевично.Стана по ронлива,с определено царевичен вкус.


Изяде се за отрицателно време,заедно с агнешката супичка.


Продукти за 2 порции
200 гр, сварено агнешко месо накъсано на ситни парчета
6 б.гъби нарязани на по едри парчета
2 бр.картофи нарязани на парчета
1 глава лук ситно нарязан
1 литър бульон в който сте варили месото
1 ч.ч. кисело мляко
1 жълтък
олио,сол,
черен пипер,копър

Приготвяне

Задушете лука в малко олио до пълното му омекване.Добавете месото,,гъбите,картофите,посолете и поръсете с черен пипер.Залейте с бульона и варете до готовност на картофите.Дръпнете от огъня и застройте с киселото мляко и яйцето.Поръсете с копъра.
Да ви е сладко!

30 коментара:

  1. Кате, толкова апетитна е тази супичка :)
    Е, как да ти остане от хляба?
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, вече и аз ще мина на агнешко мммммм.
    Хляба е уникален!

    ОтговорИзтриване
  3. What a yummy soups you are making.One tastier than the other.And bread looks delicious:)

    ОтговорИзтриване
  4. ООО, Кате,
    пак агнешко, а?;-)
    Ще намина край "Мечката" , относително наблизо живея, да си хапна малко супичка и да си доставя кеф;-)
    Като разказа за баба ти и къщата и ми стана едно тъжно, че никога не съм ходила при баба и такива спомени ми липсват:-(
    Като каза :вилата, в която сме отседнали, останах с впечатлението, че не е ваша собствена. Това значи ли, че ако искам и аз мога да отида там да разпусна някой ден?;-)

    Много хубава вечер ти желая и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря момичета!
    Мъхче,вилата е на приятели,но не се дава под наем.
    Аз готвя агнешко,но не го обичам и не го ям:(

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен спомен,... как ме върна към моите спомени!Супата, като чета продуктите изглежда вкусна, а царевичната вкусотия ще я пробвам непременно!
    И това чудничко глухарче-точно като от филмчето!
    чудесна публикация!Как ми се иска и за да съм в планината...

    Хубаво утре ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох каква романтика, Кате искам и аз при теб на Мечката, ще се сгуша в едно топло одеалце и с възхита ще те наблюдавам как готвиш и месиш :) Разтопи ме с поредната красива публикация!
    И аз не съм фен на агнешкото, но и аз като теб понякога правя и неща които не ям :)
    Прегръдки и хубав утрешен ден в планината!

    ОтговорИзтриване
  8. А забравих да спомена, че много харесвам новата визия на блога ти!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Виж сега, Кате, ама хич не е честно да ме изкушаваш с тези агнешки гозби - първо онази манджичка, а сега тази супичка, за питките изобщо не ща и да споменавам, защото ако не беше толкова далеч, вече щеше да ме видиш да тропам на портата ти :)
    А за гозбите на бабите, ще ти кажа само, че мило и драго давам да мога поне за минутка пак да се озова в кухните им, да вдъхна аромата, да ги гледам как шетат и да ги прегърна. За жалост, както пеят Пинк Флойд в една песен "Ще пари мисълта, че две неща не можеш никога да си възвърнеш, живота да избавиш от смъртта и времето назад да върнеш"
    Една топла прегръдка от мен и ще чакам с нетърпение следващата вкусотия!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети,аз по принцип не обичам да пътувам й да съм далеч от къщи!Вече ми идва малко в повече и с удоволствие се прибирам в къщи!
    А как ми липсва детенцетоооо....

    Еви,благодаря ти!Тук имах достатъчно време да осмисля,как наистина искам да изглежда!
    Познавайки себе си,предполагам,че ще търпи още промени!Та аз къщата си променям ежемесечно,та какво остава за блога!
    Но така поне се виждат снимките и не те заболяват очите като отвориш блога:))))

    Лети,благодаря ти за чудесния коментар и времето,което си отделила от твоето забързано ежеднавие!Аз имах прекрасно детство,опитах се моето дете да мине по същия щастлив път и дотук успях!

    Ясна,благодаря ти!

    Прегръдки за всички и еден прекрасен ден!
    Прегръщам всички ви момичета

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусен и топъл пост! Пренася на едно уютно местенце, а снимките са толкова изкусителни! Прекрасен блог, Кате!С удоволствие ще го следя! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Кенди,благодаря ти!Радвам се на още един приятел:)

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, питката е страхотна, както и супето с чушлето! И аз готвя в по-малки количества, така че та разбирам, само дето напоследък не ми се готви особено :))
    И поздравления за новата визия на блога, харесва ми много, особено с тази ябълчица, която крещи "изяж ме"!
    Хубав ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Федорче!Ако хапнеш от тази ябълка,ще останеш без зъбки!Замръзнали са на дървото!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  15. Какво по-хубаво от спомените от детството!Толкова е мило да се връщаме мислено в отминалото време и при любимите ни близки,които вече ги няма!
    Страхотен хляб,а на тази супичка определено е бил прелестно допълнение!Много вкусно отново!
    Приятна седмица,Кате!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, разтопи ме! С тази толкова вкусно изглеждаща супичка, и аз не съм фен на агнешкото, но пък бих я опитала, с прекрасния хляб, който съм сигурна, че е страшно вкусен и не се учудвам, че не е останал, и не на последно място успя и да ме усмихнеш с това глухарче и сигурно отново ще се опитам да изгледам филмчето. Изживяла си прекрасно детство, спомените от което сега ще сгряват душата ти. С умиление се сетих и за моята баба, която сякаш беше неуморна, не спираше и за миг. Благодаря за великолепната публикация, наситена с толкова вкусотии и приятни емоции!

    ОтговорИзтриване
  17. Прегръщам те Роси и ти пожелавам един прекрасен ден!

    Вълшебнице,филмчето и аз си го гледам поне веднъж годишно и то първата серия!Уникална е и е страхотна за семеен релакс в неделя следобяд!
    Прегръдки Емералд:)))

    ОтговорИзтриване
  18. Кате,много хубава визия си докарала на блогчето ти-поздравления!Така мило ми стана и на мен ,като се сетя за моето прекрасно детство и моята прекрасна баба,която обожавах.Може да се каже,че същото се случи и със синовете ми-много обичат на гости при баба/майка ми/.Как не,като по цяло лято изкарваха при нея...
    Не съм хапвала царевичан хляб,но щом казваш ,че е свършил за отрицателно време,значи ще направя и аз.
    Хубав ден ти желая-прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  19. И аз те прегръщам Живе!Препоръчвам ти да си направиш лучената питка с бялото брашно!Страшно вкусна е:)))

    ОтговорИзтриване
  20. Честити нови дрешки на блога, Кате! Много добре се е получило, създава топло зимно усещане!
    Агнешка супичка, хмм.. аз много обичам агнешко, но фемилито не особено, затова и не готвя, обаче такава супичка не бих пропуснала да опитам!
    Относно количеството храна съм напълно съгласна, ние сме трима и всичките ми тавички, тенджерки и други са оразмерени съвсем точно за нашите нужди :) Както сама каза, това си е едно голямо предимство - не повтаряме едно и също ядене :)
    Целувки и приятна почивка! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Кате, вече съвсем огладнях (доста преди обедно време)! Много ме изкушават и супичката, и питката. Крайно време е да си купя царевично брашно!
    Много е красиво глухарчето и гъбката също.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  22. Наслада ...само наслада ми носи посещението в блога ти ,аморе :*....ейй ама още не мога да се начудя как и защо ми влезе в сърцето :)...Голяма прегръдка и слънчев ден :* !

    ОтговорИзтриване
  23. Усещане за топлина и слънчево настроение ми създаде, Кате -
    Нежният цвят на глухарчето, меката вътрешност на царевичния хляб, ароматната супа и мили спомени...
    Благодаря ти,
    желая и на теб много слънце и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  24. Мими,наистина е страхотно това с разнообразното хранене,особено ако обичаш да готвиш!Целувам те!

    Ели,благодаря ти!Ако обичаш вкуса на царевичен хляб,този определено много ще ти хареса!Прегръщам те!

    Аморе,това става отраз,независимо дали е в нета или на живо!Тези от една порода се надушваме:)))
    Целувам те ипоздрави за Роби от нас!

    Дианче,ти знаеш,колко обичам блога ти,снимките ти,вкусните рецепти и изумително красивото им поднасяне!Прегръщам те и се радвам,че си част от моя кръг:)))

    ОтговорИзтриване
  25. Кате, тази супичка е много вкусна, а с топла питка как върви :). Мириса на домашно приготвен хляб е незаменим. Така ме запали по царевичните хлебчета, че от два дена ровя из книгите и блоговете, за да си намеря интересна рецепта. Обаче утре ще се меси днес нещо не съм на тази вълна.
    Прегрътки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  26. Ели,ще се порадваме и на твоето хлебче!Прегръущам те,миличка!

    ОтговорИзтриване
  27. Всичко е чудесно, но хляба ми е фаворит.
    Утре задължително ще си направя питка, твоята поредица от питки е повече от съблазнителна.
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  28. И как няма да се изяде за отрицателно време, то направо вкусотия!:) Само снимките като гледам и ще нападна монитора.:)
    Царевичен хляб обичам, но не ми е познато съчетаването с лук - остава само да опитам:)

    ОтговорИзтриване