понеделник, 24 август 2015 г.

Хляб с грис


Народът е казал;
Има ли желание, има и начин!
Е и при мен е така. Голяма съм бързачка, още повече щом става въпрос за месене и за хляб.
Видях този красив хляб при Ева Тонева и нямаше как да не го направя.
Е да , ама аз го видях днес и нямах семолина, така че реших да я заместя с най- обикновен пшеничен грис.
Естествено, получи се невероятен пухкав хляб, с тънка хрупкава коричка, ама на мен така ми се получават нещата, като ги правя, със замах, без да му мисля много, много. Започна ли да го мисля. пък да чакам да му дойде времетооооо.... "ойде коньо у реката" по шопски казано:)


Та така, на фона на цялата работа, която ме чакаше - цялата къща и двора са на вили и могили, че вчера мъжете рязаха дърва за зимата и можете да си представите, че трябваше да изчистя основно всичко, включително и двора, защото фината прах и дървесни трици са се наджиткали навсякъде,  аз реших, че ще направя хляба.
Обаче, като правиш всичко с любов, работата ти спори ( е, не само любов трябва, а и малко организация и ранно ставане, ама това са подробности, които не си заслужават вниманието:)
Понякога имам чувството, че времето се изплъзва между пръстите ми, но има и дни, в които имам усещането, че денят ми се разтегля и успявам да свърша всичко, което съм нахвърляла за деня, че и повече ( днес бонус ми е подредбата на гардеробната ми)
Е, накрая съм уморена, ама с тази удовлетворяващата умора, която минава бързо. Милото се прибира,сядаме на масата и благодарим на бог за ежедневния хляб, за поредния прекрасен ден, за това, че сме живи и здрави, ние, децата ни, близките и приятелите, че и баш душманите, както казва милото.


Еви, благодаря за вдъхновяващата рецепта. Използвах идеята, но го направих по мой си начин.

Продукти

500 гр, бяло брашно
250 гр. пшеничен грис
11 гр. суха мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
100 мл. олио
400 мл. топла вода

Приготвяне

Замесете тесто от изброените продукти. Оставете го да втаса. Втасалото тесто разтеглете леко, върху набрашнена повърхност и сгънете от двете страни към средата. Завъртете го и отново сгънете другите две страни към средата. Омесете на питка. Аз го оставих, без да го обръщам.
Завийте хляба да втаса отново. Загрейте фурната на 220C. Сложете глинен или чугунен съд във фурнната. Аз сложих моя любим подник. Втасалия хляб, поръсете с брашно и малко грис.
Пъхнете в съда, затворете с капак и печете около 30- 40 мин. Извадете и охладете върху решетка.





Поздрави,
Кат

6 коментара:

  1. Това му е прекрасното, Кате, затова си е твоят хляб - по твоя начин. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много вкусен, Кате! С удоволствие ще го направя :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, всичко, което ни показваш е прекрасно, обаче хляба ти е номер едно - да знаеш...лъха от него и аромат, и перфектно изглежда, и едно такова усещане - наистина на благодарност и уважение към хляба, сякаш свещенодействаш...
    А умората след удовлетворяващ ден е наистина много, много приятна.
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Това ще е Хлябът, Кате!
    Вече започвам да усещам аромата още преди да съм го започнала! Толкова много да обичам хляб и всякакви тестени, че чак се плаша :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда толкова вкусен, и мек, и пухкав...!
    Поздрави и успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много аромат лъха от този хляб. Направо ми идва да гризна монитора :) :)

    ОтговорИзтриване