вторник, 17 февруари 2015 г.

Фантастична сочна лазаня


След прекаран доста тежък вирус и почти пълно обезводняване, след захранване с препечени филийки и варени картофи, дойде време и за вкусно похапване. След класическата рецепта за лазаня, реших да направя една малко по- различна и побългарена.
Разликата е в това, че ползвах пилешко месо, вместо кайма и български кашкавал, вместо пармиджано. Останах изключително доволна от резултата, макар и вкуса да е доста по различен от този на италианската оригинална версия. И за да е още по- побългарена, я приготвих в гювеч.
И така, ето и рецептата;

Продукти

За каймата

500 гр. смесено пилешко месо, сварено и нарязано на ситно
1 глава ситно нарязан лук
4 скилидки ситно накълцан чесън
1 морков, зелена, червена чушка, малко парче целина- почистени и ситно нарязани
олио
100 мл. червено вино
1 бурканче доматен сос
черен пипер, сух босилек

За бешамела

100 гр. масло
100 гр. брашно
1 литър айран
сол, черен пипер, индийско орехче

150 гр. кашкавал

кори за лазаня

Приготвяне

В малко олио запържете зеленчуците, добавете каймата, запържете отново и добавете виното. Доведете до кипене и оставете да изври. подправете с пипера, босилека и сипете доматения сос. Оставете да заври свалете от котлона.
Пригответе соса, като запържите брашното в олиото и добавите айрана. Подправете и варете до сгъстяване.
Настържете кашкавала.
Сложете от соса с месо на дъното на съда, в който ще печете лазанята. Подредете кори от горе. сипете половината бешамел, отгоре половината от месната смес, поръсете с кашкавала, отново кори, бешамел и месо. Печете час и половина на 160C.








13 коментара:

  1. Много вкусна лазаня си направила, Кате!
    Взимам си една порция.
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Катенце, радвам се, че вече си добре и похапваш
    сериозно!
    Чудесна е лазанята ти, а бешамелът с айрян ме впечатли.
    Ще трябва да опитам :)
    Прегръдки и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, с удоволствие бих опитала побългарена лазаня. ;) А на теб желая и бързо възстановяване, дано вече си по-добре!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета! Целувам ви*)

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитна, бих си хапнала судоволствие!
    Какво се е случило? Добре ли си?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щастието, което трябваше да се състои в една купичка топла, лютиво- кисела китайска супа, ме доведе до тежка стомашно чревна инфекция, която от своя страна обаче доведе до пълно прочистване на организма и три килограма надолу. Вече съм добре,благодаря! Целуван те скъпа*)

      Изтриване
    2. Ех, как искам да ме сполети и мен такова щастие с три килограма надолу!!!!
      Да ми кажеш веднага къде я хапна тази чудодейна супичка, че да си поръчам и аз :)

      Изтриване
  6. Каква хубава лазаня!
    И аз съм правила в подобен вариант, но с телешко, с пиле не. Наистина с нашенски продукти се получава по-различна, но също много вкусна.
    А бешамела с айрян за мен е новост.
    Прегръдка, Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Ето тази побългарена лазаня усещам, че ще стане наше национално ястие. Целувки, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Викам да си хапнем заедно на чаша винце:)))Целувки*)

      Изтриване
  8. Фантазия са снимките ти, Катенце и този твой забележителен стил! А за лазанята не се и съмнявам, че е великолепна:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, радвам се, че си добре вече! Липсваше тук!
    Правила съм лазаня с пилешко, но айряна ме учуди...интересно!
    Снимките ти са трепач!

    ОтговорИзтриване