вторник, 17 февруари 2015 г.
Фантастична сочна лазаня
След прекаран доста тежък вирус и почти пълно обезводняване, след захранване с препечени филийки и варени картофи, дойде време и за вкусно похапване. След класическата рецепта за лазаня, реших да направя една малко по- различна и побългарена.
Разликата е в това, че ползвах пилешко месо, вместо кайма и български кашкавал, вместо пармиджано. Останах изключително доволна от резултата, макар и вкуса да е доста по различен от този на италианската оригинална версия. И за да е още по- побългарена, я приготвих в гювеч.
И така, ето и рецептата;
Продукти
За каймата
500 гр. смесено пилешко месо, сварено и нарязано на ситно
1 глава ситно нарязан лук
4 скилидки ситно накълцан чесън
1 морков, зелена, червена чушка, малко парче целина- почистени и ситно нарязани
олио
100 мл. червено вино
1 бурканче доматен сос
черен пипер, сух босилек
За бешамела
100 гр. масло
100 гр. брашно
1 литър айран
сол, черен пипер, индийско орехче
150 гр. кашкавал
кори за лазаня
Приготвяне
В малко олио запържете зеленчуците, добавете каймата, запържете отново и добавете виното. Доведете до кипене и оставете да изври. подправете с пипера, босилека и сипете доматения сос. Оставете да заври свалете от котлона.
Пригответе соса, като запържите брашното в олиото и добавите айрана. Подправете и варете до сгъстяване.
Настържете кашкавала.
Сложете от соса с месо на дъното на съда, в който ще печете лазанята. Подредете кори от горе. сипете половината бешамел, отгоре половината от месната смес, поръсете с кашкавала, отново кори, бешамел и месо. Печете час и половина на 160C.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много вкусна лазаня си направила, Кате!
ОтговорИзтриванеВзимам си една порция.
Слънчев ден!
Катенце, радвам се, че вече си добре и похапваш
ОтговорИзтриванесериозно!
Чудесна е лазанята ти, а бешамелът с айрян ме впечатли.
Ще трябва да опитам :)
Прегръдки и хубаво настроение!
Кате, с удоволствие бих опитала побългарена лазаня. ;) А на теб желая и бързо възстановяване, дано вече си по-добре!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден!
Благодаря ви момичета! Целувам ви*)
ОтговорИзтриванеМного апетитна, бих си хапнала судоволствие!
ОтговорИзтриванеКакво се е случило? Добре ли си?
Поздрави!
Щастието, което трябваше да се състои в една купичка топла, лютиво- кисела китайска супа, ме доведе до тежка стомашно чревна инфекция, която от своя страна обаче доведе до пълно прочистване на организма и три килограма надолу. Вече съм добре,благодаря! Целуван те скъпа*)
ИзтриванеЕх, как искам да ме сполети и мен такова щастие с три килограма надолу!!!!
ИзтриванеДа ми кажеш веднага къде я хапна тази чудодейна супичка, че да си поръчам и аз :)
Каква хубава лазаня!
ОтговорИзтриванеИ аз съм правила в подобен вариант, но с телешко, с пиле не. Наистина с нашенски продукти се получава по-различна, но също много вкусна.
А бешамела с айрян за мен е новост.
Прегръдка, Кате!
Става страхотен с айран! Целувки*)
ИзтриванеЕто тази побългарена лазаня усещам, че ще стане наше национално ястие. Целувки, Кате!
ОтговорИзтриванеВикам да си хапнем заедно на чаша винце:)))Целувки*)
ИзтриванеФантазия са снимките ти, Катенце и този твой забележителен стил! А за лазанята не се и съмнявам, че е великолепна:). Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, радвам се, че си добре вече! Липсваше тук!
ОтговорИзтриванеПравила съм лазаня с пилешко, но айряна ме учуди...интересно!
Снимките ти са трепач!