вторник, 17 декември 2013 г.

Пилешка супа с гъби и хлебчета с тиква


Това е  една кремообразна, ароматна, успокояваща супа. Установих, че нямам рецепта за пилешка супа и за да избягам от обикновената супа, реших да добавя гъби и я направих с месо от бутчета. Няколко дни преди това, направих и тези превъзходни, мекички и вкусни хлебчета с тиква, защото обожавам да експериментирам с хляба.
Можете да направите един хляб, или малки индивидуални пухкави хлебчета.
Много са лесни за приготвяне, ефектни са и перфектни за лек обяд или вечеря, придружени само от салата, а също така, идеално се допълват и с лека шунка  или сирене, като сандвич.

Пилешка супа

1 пилешко бутче без кожата, почистено и сварено предварително
4 средни гъби почистени и нарязани на тънки филенца
1 кубче пикантина
1 малка глава лук
3 картофа
1 топка фиде
1/2 кофичка к. мляко
1 жълтък
олио
сол, черен пипер, магданоз

В малко олио, запържете за кратко гъбите и ситно настъргания лук, поселни и поръсени с черния пипер. Долейте вода около  л., сложете пикантината , нарязаните на парченца картофи и накъсаното пилешко месо. Варете до пълна готовност на картофите, около половин час. Добавете фидето и варете още 10 мин.
Махнете от огъня и застройте с млякото, в което сте разбили жълтъка. Поръсете със ситно нарязан магданоз. Поднесете топла, с комат домашен хляб.


Продукти за хлебчетата

300 гр. тиква в сурово състояние без кората
450 гр. брашно
1 скилидка чесън ситно настъргана
10 2-3 с.л. зехтин
2 ч.л. сол
1 пак суха мая
100 мл. хладка вода
за намазване
1 жълтък с две с.л. пр. мляко
тиквени семки за поръсване


Сварете тиквата и я намачкайте с вилица. Омесете тесто от изброените продукти и тиквеното пюре и го оставете да втаса. Омесете повторно и разделете на топки по 50 гр.
Оформете ги, като хлебчета и оставете да втасат отново.
Намажете ги с жълтъка  и поръсете с цели или начупени семки. Печете в предварително загрята на 180C фурна средна решетка около 30 мин. Охладете върху решетка, завити с кърпа.






2 коментара:

  1. Аз май не мога да говоря, защото мисълта ми отлетя, Кате... И май се е настанила някъде до твоята супичка. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Тези хлебчета са просто перфектни, прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване