четвъртък, 19 декември 2013 г.

Шоколадова тарта с лешници и карамел


Чаках, чаках да дойде зимата, да нямам градина за оправяне, та да си почина, ама не, тази година, нещо не мога да сколасам от към работа.
То не че и зимата е зима- едно такова никакво.През деня топло, няма сняг, вечер изведнъж става много студено.... абе нещо не е както трябва, цъвтят ми игликите и паричките, кестена срещу нас хептен не знае вече какъв сезон е...
Но поне е време, за по- тежки десерти. По принцип, не съм любител на сладкото, предпочитам солено, ама милото, без сладичко не може. Та по този повод реших да му спретна тази тарта, че много му харесва една торта с карамел и лешници на "Романс". Тя обаче му е гадно сладка, за това и направих тартата с черен шоколад. Стана наистина много вкусна, чак на мен ми хареса.



Продукти

За блата

160 гр. брашно
30 гр. какао
60 гр. пудра захар
щипка сол
100 гр, студено масло нарязано на кубчета
1 яйце

Омесете тесто от изброените продукти, за предпочитане в кухненски робот, завийте във фолио и оставете в хладилника за половин час.
Намажете тавичка с диаметър 25 см. с масло и разстелете тестото равномерно в нея, като напраните лек борд отстрани. Набодете го с вилица. покрийте с хартия за печене и изсипете отгоре боб, колкото да покрие хартията.
Печете в предварително загрята на 190C фурна средна решетка, 15 мин,. Извадете хартията и печете още 15 мин.

За карамела с лешници

300 гр. лешници
180 гр. захар
1 с.л. мед
50 мл. вода
50 гр. масло
50 мл. течна сладкарска сметана

Запечете лешниците и ги сложете в суха кърпа, в която ги стрийте да паднат люспите.
Сложете захарта, меда и водата в тенджерка, доведете до кипене и варете разбърквайки често,около 15 мин, до златисто карамелено.
Махнете от котлона, добавете сметаната и маслото, разбъркайте и върнете на котлона за още една- две минути на слаб огън.
Добавете лешниците, като оставите няколко за отгоре и изсипете върху кората. Оставете да се охлади и стегне

За ганаша

150 мл. сладкарска сметана
180 гр. черен шоколад

Сипете сметаната в тенджерка и добавете начупения шоколад.Сложете на слаб огън и разбърквайте постоянно до разтапянето на шоколада. Залейте тарта с ганаша и разпръснете отгоре останалите лешници. Оставете да  стегне.
Моят съвет е да извадите тарта на стайна температура поне половин час преди сервиране.

Хайде сега да осе оправям за работа, че започва въртележката:)


10 коментара:

  1. Чудесна торта, Кате,
    с прекрасната комбинация на карамел, лешници и шоколад шоколадова ...
    Не открих опция да напиша коментар на предишните ти разкошни предложения,
    както и да те поздравя..
    Голяма прегръдка за теб, здраве и много любов,
    вдъхновение и успехи, споделени и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен ще ми допадне-сигурна съм.
    Целувки,Кате.....

    ОтговорИзтриване
  3. Много шоколадова и изкусителна, непременно ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, обожавам лешници и шоколад, а твоята тарта е неустоима. Прекрасни снимки. Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз я обожавам тази в Романс-а, обаче наистина е много сладка, изяждам едва половината парче. На тази тарта тук определено бих се насладила с удоволствие, Кате, великолепна е просто! Страхотни снимки, а зимата тази година, наистина странно се държи:) Прегръдки, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  6. Да ви е сладко, Кате! Тортичката е чудесна, страхотна направо!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, направи една и за мен;) Аз на много сладичко нося;) Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, блаженство е тази тарта. Вярвам още повече те обича сега Емчо. :) Шегувам се, но наистина е преркасна. А вие се обичайте все така силно, както досега.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Вълшебна е тартата, честит Игнажден, Кате, здраве и благоденствие на дома ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Наистина вълшебно произведение е тази тарта , Катя! Шоколад, лешници, карамел, най-добрите вкусове и аромати! Поздрави и много щастлива Коледа на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване