сряда, 20 ноември 2013 г.

Избор– България и разходка в Родопите


Има много неща, за които съжалявам в живота си. Ако можех да се върна назад, бих променила много от тях. Пиша го и в същото време си задавам  въпроса, а ако наистина можех да го направя, дали бих? Отговора е- НЕ! А може би, точно тези преживявания и моменти са ме направили човека, който съм и ме карат да съм горда със себе си, да вървя напред  да се раздавам, да грабя от живота с пълни шепи и да му се радвам.
Едно от нещата, които обаче никога не бих променила, е да живея в чужбина.
Баща ми пътуваше по целия свят. Имах възможността да обиколя и да видя доста места, дори по времето, когато в България нямаше нищо- или по- точно казано, всички имахме еднакви неща.
Когато застанах пред избора да живея и работя навън, не се поколебах за миг- просто не можех да си представя, няма да усещам топлата усмивка и прегръдка на моите най- близки хора, няма да посещавам любимите си места, няма да мога да се отзова веднага, ако някой има нужда от мен.
Не исках да съм сама по празниците, не исках родителите ми да не познават внуците си и да се виждат с тях по разписание.
Избрах да остана в тази, красивата България, която обичам до болка и всеки път, когато отида някъде навън, накрая едва издържам и нямам търпение да се прибера.
Избрах да родя и отгледам детето си тук.
Избрах да погреба близките си и да съм до тях , до последния им дъх.
Избрах да остана в България- дори в тази- изоставената, ограбената, тъжна България.


Пътуването ми до Родопите всеки път ме кара да съм горда, че съм Българка.
Пуснете докато разглеждате! Това сме ние българските жени!


Време като по учебник. Слънцето все още е високо и лъчите му блестят ярко тук там иззад величествените скали.










Триград ни посрещна с тези табели, които са из целия град.




















Буйновското ждрело, е едно от най- красивите и впечатляващи  места в България. Като пътувам през този пролом искам да отворя гърдите си и да побера и да запазя тази величествена  красота в себе си.









Орлово око- величествена гледка и изумителна красота.












20 коментара:

  1. Кате, дълбоко ме развълнува с думите написани от теб, с химна на Родопите и със страхотните снимки. Аз съм родопчанка и след твоя пост се почувствах наистина горда от това. Благодаря ти и прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,благодаря ти за тази есенна разходка по любими и много красиви места!Обичайно ги посещаваме пролетно-лятно време и сега ми допълни представата за тях с тези преливащи багри на есента!Родопите са ми най-красиви и балансирани-има и висини,има и шир и простор.Пожелавам една усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
  3. Напълни ми душата с тази публикация, Кате! Обожавам Родопите! Красиви са през всички сезони и сякаш точно там е сърцето на България. Прекрасни снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Да, красива е България, много красива! И аз ти пожелавам да останеш да живееш в нея! Но никога не казвай ''никога''! Все казвах '' може да имам 1 лев, но ще остана да си го харча в България''! Когато обаче това се случи си тръгнах, избягах както искаш го наречи! Не исках да тежа на децата, не можех да им помогна с нищо, бях само на 30 км. от внучето си, а нямах пари за билет за да отида да го видя! Сега макар и в чужбина го виждам по-често отколкото тогава!
    Обичам България и това, че живея далече от нея не ме прави по малко патриот! Винаги когато чуя, че някой си тръгва за Родината ми се иска на часа да го последвам!
    Била съм на повечето от местата които показваш, Кате и ти благодаря, че ме връщаш отново там с красивите си снимки! В Триград прекарах 3 щастливи дни година преди да почине съпруга ми!
    Прегръдки! Желая ти хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ийв, надявам се, че не съм те обидила! Аз говорех лично за себе си! Знам, каква болка и тъга изпитват хората, които са далеч от родината си и уважавам техния избор! Знам, че независимо, колко добре живеят, България им липсва много! Знаеш, че те харесвам много и никога не бих си позволила да критикувам избора на друг човек!
      А за това, "никога не казвай никога", съм на същото мнение като теб! Живота е пълен с изненади и обрати. Прегръщам те и отново те моля да ме извиниш, ако си се почувствала засегната!

      Изтриване
    2. Признавам си, че бях ядосана, раздразнена и обидена! Знам, че не си го писала за мен (глупаво е да си го и помисля дори), но винаги се чуваствам лично засегната! Защото ако в България не ви се налага да се доказвате като българи в чужбина го правим всеки ден!
      Както и да е, мина ми и съжалявам, че развалих хубавия пост...обикновенно съм по сдържана! Ако решиш може да изтриеш коментара ми, няма да се разсърдя !
      Прегръдка и от мен :)!

      Изтриване
    3. Не искам да го трия! Това са истинските, искрени, чувства на нашите емигранти, болката от това, собствената ти родина да те принуди да я напуснеш! Затова България е на такова дердже и точно затова в момента София е окупирана от протестиращи, защото млади и стари, кадърни хора напускат страната ни и селата и градовете ни обезлюдяват!

      Изтриване
    4. Обичам ви и двете, точно за това което прочетох написано от вас момичета!!!

      Изтриване
    5. И аз те обичам маме, знаеш го нали? Прегръщам те и те целувам!

      Изтриване
  5. Благодаря на всички за милите коментари!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни снимки, Кате!
    Уловила си част от величието на България!
    Благодаря ти и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, с две ръце те подкрепям и прегръщам! И аз избирам това в момента, искрено се надявам да не е иначе след време...
    Поздрави и благодаря за прекрасното изживяване, което публикацията ти ми подари! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, Гери благодаря ви момичета*)

    ОтговорИзтриване
  9. "Бяла съм бяла юначе"...колко ти отива тази песен Катенце и колко ти отива вольненика дето си се пременила!
    Отново и отново ми докосна душата с моята Родопа с моята слабост!
    Силно те прегръщам и специални поздрави на Емчо и му кажи ,че гайда ще ни свири като се съберем на мухабет!
    ЦЕЛУВКИ!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, като гледах тези снимки, наистина човек се изпъчва от национална гордост! Страхотни снимки! И аз обожавам Родопите и всичките места от твоите снимки, благодаря ти за прекрасните кадри и мигове!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, и аз съм избрала да живея тук, и тук да отгледам децата си. Винаги се чудя как хората по света с три камъка се гордеят, а ние имаме от всичко и все в чуждата паница гледаме. И ми е неприятно, когато чувам близки, познати и колеги да убеждават децата си от най-ранна възраст, как на всяка цена трябва да се махат оттук, като че ли някъде по света някой ги чака да им сложи на масата пълна чиния с възможности. На никого не му е леко в определени моменти, важно е да сме отворени за ХОРАТА, защото от взаимоотношенията си с тях ставаме човеци и намираме щастието-където и да е по света.
    Много хубави снимки си запечатала- Родопите са прекрасни, Триград е величествен, но лично мен скалите там леко ме задушават.
    Очаквам с нетърпение следващата ти разходка из красивата ни родина. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Поли Димитрова28 ноември 2014 г. в 20:17

    Благодаря за прекрасните снимки! Създали сте истинско вълшебство с вашия блог! А Родопите....те са Магия!

    ОтговорИзтриване
  13. Аз съм от северна България и така и не намерих време да отида в Родопите. А много ми се иска и съм решила това лято да го направя! Страхотни снимки, страхотна природа!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря за чудесното послание в думи и снимки!

    ОтговорИзтриване