четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Торта " Нежност" и кратка разходка до морето извън сезона


Тази торта, е мой продукт, породен от любовта ми към тирамисуто.
Понеже оригиналното тирамису се прави със сурови яйца и това притеснява много хора, реших да заменя яйцата със заквасена сметана.
Моля, ако някой вече  е правил такава торта да ме извини, за приписването на заслугите, но наистина, от никъде не съм взела рецептата, всичко е по мой вкус и идея, включително и името. Едно от най- хубавите неща на тази торта е, че става много бързо и е много лека.
Ако я правите за деца, можете да замените кафето с какао, с ванилова есенция, както и да сложите вашите любими ядки. Чуствайте се свободни да интерпретирате.



Торта " Нежност"

14 бр. бишкоти "Савоярди"
400 гр. заквасена сметана
500 гр. маскарпоне
16 с.л. пудра захар
10 гр. желатин
2 чаши кафе
1 с.л. захар
50 мл. амарето
орехи- количеството е по ваше осмотрение

Приготвяне

Разбийте сметаната и маскарпонето по отделно с по 8 с.л. захар. Разтворете желатина с 5 с.л. вода на водна баня или за съвсем кратко в микровълновата ( не трябва да кипва).
Смесете двата крема и добавете желатина. Разбъркайте хубаво.
Върху чиния или поставка за торта, сложете откопчаващ се ринг ( моят в случай е 26 см.)
Смесете топлото кафе, ликьора и захарта. Топете бишкотите за кратко в ароматното кафе, чупете ги на две и подредете върху чинията. Сложете пласт от крема и загладете. Поръсете с едро нарязани орехи.



Отново ред бишкоти, крем и последно поръсване с орехи. Два часа в хладилника и е готова.
Бързо, лесно и изключително вкусно.




Ето и още малко нежност от морето.

























АЗ И МОРЕТО


Безбройните разплакани черупки
докосват ме със свойта чернота,
и рачета от тъмните си дупки
проблясват със солена мокрота.

Студена сол нозете ми изгаря
и пяна във дланта ми се топи,
вибрират побелели морски пари
със вятър, хладината им изпил.

Как искам да съм с мидите зелени,
но тръгвам умълчана към дома
и мидите си тръгват сякаш с мене,
със мен си тръгва топлата вълна.

Сега разбирам: в топлите ми длани
е сгушено соленото море.
Във сънищата мои разлюляни
то бърза да се побере.
   
Петя Дубарова

Пожелавам ви един прекрасен ден 

16 коментара:

  1. Прекрасни снимки, от които не мога да отлепя погледа си! Тортичката също много ми хареса! И предишните публикации, които съм пропуснала също са страхотни! :) Радвам се, че се завърна към блогуването, Кате, защото показваш наистина много красота! :)
    Слънчев четвъртък! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много нежност наистина -и тортата и снимките са уникални...Стихчето ме плени и то-всичко тук е запленяващо....
    Целувки и от мен - хубав ден,Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни снимки и разходка до твоята кухня и морето. Напълни ми очите с красоти! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. O bolo é lindo e fiquei com muita vontade de o fazer.
    Adorei as fotos lindas ..lindas
    bjs

    ОтговорИзтриване
  5. Пак и отново ми напълни душата с вкусната торта и прекрасните снимки.
    Много хубава рецепта Катенце и наистина тирамисуто с тези сурови яйца и аз не харесвам ,но твоята рецепта вече е нещо друго.
    Морето много не обичам но снимките ти ме плениха и чак ми се прииска да съм там и аз особено наред с рибарите.:)
    Поздрави на Емчо , топли прегръдки от мен!!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятни снимки и много нежност, събрана в една торта!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, благодаря ти за тази публикация, морето винаги е изпълвало душата ми! :) Черпя се с тортичката и ти желая хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Обичам морето през всеки сезон... Прекрасни снимки, Катенце! Тази с котарачето и чайката е много готина, също и лодката, всичките са красиви! Тортата наистина е много нежна. Преди време и аз измислях какви ли не варианти на Тирамису, заради децата:), но вече правих един вариант с варене на крема и не се притеснявам за яйцата. Но такъв вариант като този не съм срещала. Неустоима е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошна торта и вълшебни снимки! Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасни снимки, вълнуващи и предизвикващи!
    Тортичката е самата прелест! Ама много точно име си й избрала, Кате! И ако знаеш как ме съблазняваш с нея - обожавам ядкови сладкиши!
    Аз само веднъж съм правила тирамису със сурови яйца, макар да са ми пресни винаги, все ги замествам със сметана за по-сигурно и да ти кажа никак не ми бяга вкусът.
    Поздрави и много усмивки! Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  11. невероятно нежна торта,името и пасва идеално!
    снимките ....Кате снимките ти са прекрасни!
    хубав петък

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотно предложение за Тирамису, Кате! Неустоимо и красиво поднесено изкушение :)
    Снимките са страхотни. Уловила си много красиви моменти :)
    Прекрасно е да видя всичко през твоя поглед.

    ОтговорИзтриване
  13. Аз от години правя тази торта и с плодове и варианта който ти пишеш, че е твой продукт.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам претенции за авторство, но със сигурност не е вашата рецепта, защото дори не знам коя сте:)))

      Изтриване
  14. Кате, прелестна е тортичката♡ Днес направих две - едната е за рождения ден на мама;) Поздрави и благодаря за споделената рецепта:)

    ОтговорИзтриване