В днешния чудесен ден, излязохме на разходка и пазар, и в ХИТ видях това малко слънчице.
Беше толкова пленителна, с голямата си усмивка, раничките на коленцето и жълтия сладолед, че помолих майка и да я снимам.
След една кратка разходка и солидно количество чибки и чирибки за снимките покрай блога, се прибрахме в къщи и се развихрих в кухнята.
И понеже е много топло, пропуснахме обяда и всеки се зае с някаква работа ( която, като живееш в къща, никога не свършва)!
Милото ме помоли да му направя руло и аз първо него спретнах, но то отлежава в хладилника за утре. За него ще пиша в следващата публикация, защото ще станат много рецептите в тази.
И така стигам до днешната вечеря, която е лека и изключително вкусна.
Искам да ви се похваля и с това, че всички салатки и подправки са от грижливо поддържаната ни градинка.
И така вечерята ни днес бе пълнени домати с риба тон върху зелена салата и африкански питки.
Африкански питки
300 гр. брашно + още за доомесване
30 гр.царевично брашно
1 пак.суха мая 7гр.
щипка сол и захар
30 мл.зехтин
250 мл.хладка вода
Омесете тесто от изброените продукти и го оставете да удвои обема си.
След като втаса омесете втори път, разделете на четири еднакви топки и от тях направете с ръце питки с дебелина 2 см. Не е задължително да са абсолютно равни и кръгли.Просто ги раздърпайте с ръце.
Има два начина за печене на питките,което ги прави много различни нищо, че са от едно и също тесто.
Единият начин е готовата питка да се изпече в предварително загрята на 170C фурна, като фурната е включена за горно и долно печене, но въпреки всичко се пече 10-15 мин. от едната страна и след това се обръща и се пече още толкова от другата.
Другият начин е да намажете питките с жълтък и да ги поръсите със сусам.
Печете ги на 200C 15 мин.
Охладете на решетка, като леко ги напръскате с вода и ги завиете с кърпа.
Пълнени домати с риба тон
4 големи домата
2 консрви риба тон в зехтин
2 с.л. каперси
6 с.л. майонеза
пресен магданоз
черен пипер, сол
Зелена салата за подложка
Отрежете капачета на доматите, издълбайте ги, посолете ги леко и ги оставете върху решетка с отвора надолу, за да изтече водата.
В купа изсипете рибата заедно със зехтина, овкусете с пипера, солта, ситно нарязания магданоз и едната лъжица каперси, които също нарежете. Разбъркайте и добавете майонезата.
Отново разбъркайте.
Напълнете доматите със сместа и поръсете с останалите каперси ( можете да ги замените с кисели краставички:)
Сервирайте върху зелена салата.
Пасирах и прецедих вътрешността на доматите. Добавих щипка захар, сол и черен пипер, малко зехтинче и стана превъзходен сок.
Който обича водка, може да си приготви блъди мери:)
Целувки*)