събота, 30 юни 2012 г.

Пълнени домати с риба тон и африкански питки


В днешния чудесен ден, излязохме на разходка и пазар, и в ХИТ видях това малко слънчице.
Беше толкова пленителна, с голямата си усмивка, раничките на коленцето и жълтия сладолед, че помолих майка и да я снимам.
След една кратка разходка и солидно количество чибки и чирибки за снимките покрай блога, се прибрахме в къщи и се развихрих в кухнята.
И понеже е много топло, пропуснахме обяда и всеки се зае с някаква работа ( която, като живееш в къща, никога не свършва)!
Милото ме помоли да му направя руло и аз първо него спретнах, но то отлежава в хладилника за утре. За него ще пиша в следващата публикация, защото ще станат много рецептите в тази.
И така стигам до днешната вечеря, която е лека и изключително вкусна.
Искам да ви се похваля и с това, че всички салатки и подправки са от грижливо поддържаната ни градинка.
И така вечерята ни днес бе пълнени домати с риба тон върху зелена салата и африкански питки.



Африкански питки

300 гр. брашно + още за доомесване
30 гр.царевично брашно
1 пак.суха мая 7гр.
щипка сол и захар
30 мл.зехтин
250 мл.хладка вода


Омесете тесто от изброените продукти и го оставете да удвои обема си.
След като втаса омесете втори път, разделете на четири еднакви топки и от тях направете с ръце питки с дебелина 2 см. Не е задължително да са абсолютно равни и кръгли.Просто ги раздърпайте с ръце.
Има два начина за печене на питките,което ги прави много различни нищо, че са от едно и също тесто.
Единият начин е готовата питка да се изпече в предварително загрята на 170C фурна, като фурната е включена за горно и долно печене, но въпреки всичко се пече 10-15 мин. от едната страна и след това се обръща и се пече още толкова от другата.


Другият начин е да намажете питките с жълтък и да ги поръсите със сусам.
Печете ги на 200C 15 мин.



Охладете на решетка, като леко ги напръскате с вода и ги завиете с кърпа.


Пълнени домати с риба тон

4 големи домата
2 консрви риба тон в зехтин
2 с.л. каперси
6 с.л. майонеза
пресен магданоз
черен пипер, сол

Зелена салата за подложка



Отрежете капачета на доматите, издълбайте ги, посолете ги леко и ги оставете върху решетка с отвора надолу, за да изтече водата.
В купа изсипете рибата заедно със зехтина, овкусете с пипера, солта, ситно нарязания магданоз и едната лъжица каперси, които също нарежете. Разбъркайте и добавете майонезата.
Отново разбъркайте.
Напълнете доматите със сместа и поръсете с останалите каперси ( можете да ги замените с кисели краставички:)
Сервирайте върху зелена салата.
Пасирах и прецедих вътрешността на доматите. Добавих щипка захар, сол и черен пипер, малко зехтинче и стана превъзходен сок.
Който обича водка, може да си приготви блъди мери:)
Целувки*)


четвъртък, 28 юни 2012 г.

На кафе с моето ангелче и един освежаващ коктейл


Времето неусетно минава, децата ни растат и в забързаното и натоварено ежедневие им остава все по-малко време за нас.


Аз мога да се похваля, с едно супер самостоятелно детенце,което няма много време за мен, но смятам,че това е по-нормално за тази възраст, отколкото да стои до полата ми.


Днес излязохме на кафе, побърборихме си, посмяхме се и се разходихме.
Като се прибрахме, отворих хладилника да приготвя нещо лекичко за обяд и видях остатъка от една голяма диня, която купихме миналата седмица от Асеновград (между другото, беше огромна и мнооого сладка:).


Реших да направя коктейл от диня и лимон.


Стана изключително вкусен и освежаващ, а и оползотворих остатъка от динята.

Коктейл от диня и лимон

Сложете в купа две големи парчета диня, добавете 200 мл.вода и пасирайте.
Прецедете и добавете сока на един лимон, още 200 мл. вода и 4 с.л. захар.


Разбъркайте хубаво и сервирайте в чаши с лед. Гарнирайте с прясна мента.


Целувам всички ви момичета! Липсвахте ми, но да си призная честно, от време на време тайничко разглеждах и се радвах на вашите публикации!


Прегръщам ви и ... Наздраве!

вторник, 26 юни 2012 г.

Вариация на тема моркови

Края на юни е.
След големите горещини, най-после един прохладен ден!
Рано сутринта в Банкя.
Вървя по улицата към едно от местните кафета и имам усещането, че е есен.
хладно, тук таме нападали изсъхнали листа...


,нооо влизам в парка и там отново е лято:)


Подухва ветрец, който разнася миризмата на цъфналите липи и всичко прелива от зеленина и цвят!


Развълнувана съм!
След кратко отсъствие от семейството на блогърите, отново съм тук, отново снимам и пиша!
Заредена съм с много позитивна енергия и нови идеи!


И така, днес извадих първите моркови от новата реколта, а един приятел ми изпрати манатарки набрани покрай Железница.


Обичам моркови!
Сурови, варени, задушени .., а още повече, когато са излезли от собствените ни ръце, тогава ни се услаждат още повече!
Супичката и салатата са породени от наличните пресни продукти от градината.


Количеството на продуктите е по ваше осмотрение.

Картофена крем супа с моркови и манатарки

Сварете картофи и моркови. Пасирайте ги.Добавете малко масло, прясно мляко, посолете и поръсете с черен пипер. Добавете нарязани гъби, разбъркайте и поръсете с пресен копър.
Сервирайте с крутони или препечени филийки.



Салата от моркови с тиквени семки и сирене

Настържете моркови и чесън, нарежете копър, овкусете с лимон, зехтин, сол и черен пипер.
Разбъркайте. Сервирайте в чиния, след което добавете ядките, натрошеното сирене и няколко маслинки.
Сипете си чашка от любимото питие и...наздраве!