петък, 20 януари 2012 г.

Плетен млечен хляб и супа топчета


Днес ще ви покажа един пухкав хляб, който е толкова мек и ароматен, и страшно наподобява козунак.
Лично за мен този метод на замесване на хляба до днес беше непознат, но определено, ще го ползвам занапред.
Рецептата е адаптирана от тук.
Заедно с него, ще ви поднеса и една вкусна супичка, която е често срещана на българската трапеза във всякакви варианти.
Ще ви покажа моя вариант, който знам от майка ми.
Получава се много вкусна гъстичка супа.

Продукти и приготвяне на хляба

Първо си пригответе tangzhong по следния начин:
Разтворете 1/3 ч.ч. брашно в 1 ч.ч. студена вода,като разбърквате непрекъснато, за да се получи гладка каша.
Сложете на котлона и бъркайте непрекъснато до достигане на температура от 65C.
Ако нямате термометър, бъркайте докато бъркалката не започне да оставя черти в сместа.
Свалете от котлона, охладете и оставете в хладилника за няколко часа ( в моя случай 2 часа).


В купа смесете 3ч.ч. брашно, 1 мая 7гр. сол и захар на вкус, 1 яйце, 1/2 ч.ч. хладко мляко, 120 гр.
tanzhong и три с.л. маргарин или масло.
Лично аз предпочитам маргарина за месене. Хляба ми става по ароматен и не толкова сбит,като с маслото.
С помощта на миксер и приставки за тесто, разбъркайте всичко около 15 мин. до получаването на меко тесто,което не лепне.
Оставете го да втаса двойно.
Разделете го на три топки, от които направете три въженца. Оплетете ги на плитка и подвийте краищата. Сложете във формичка или направо на тава и печете в предварително загрята на 180C фурна, средна решетка. Печете до суха клечка.
Извадете го и го намажете с маргарин. Охладете го на скара.
Малко съм променила рецептата, но на мен така ми се получи идеално.
Пробвайте, ще бъдете изумени от резултата.

Ето и супата:

 Нарежете на ситно една глава лук, и микс за супа (целина, моркови, червена, зелена чушка, хрян). Задушете  ги в малко олио, долейте вода,подправете с черен, червен пипер и пикантина, оставете да заври и настържете вътре един голям картоф. Оставете да ври половин час.
През това време сварете половин к.ч. ориз и я смесете с каймата. Оформете топчета и ги оваляйте в брашно. Пуснете ги в супата и варете още половин час. Застройте с яйце, разбито в половин кофичка кисело мляко и подправете със ситно нарязан магданоз.
Пожелавам ви хубав и разпускащ уикенд!

32 коментара:

  1. Еххх Катюша майстор голям си на месени неща ! Браво аморе :* ! Няма да го направя - знам си :(, но се радвам на твоят чуден хляб! А супичката ми е любима :)! И тази снимка с лимончетата на снега ми грабна сърцето :*! Хубав уикенд на цялата фамилия и целувки за теб !

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Кате, този хляб ме грабна отвсякъде! Супичката ти е станала прекрасна, а за снимките да не говоря, просто всеки твой пост ми доставя истинска наслада! Наслада с Катерина... Прегръдки, скъпа моя! И ти пожелавам чудесен уикенд! Оздравя ли вече?

    ОтговорИзтриване
  3. Катенце, от твоето сладко блогче....ще наддам много килограми! Винаги приготвяш такива изненади и вкуснотии , че не мога да и устоя!!!Супичката ти е......върховна! И аз правя супа топчета, но ...топчетата ми са само от каймичка! Намирам идеята ти , за топчета от ориз и кайма за фасцинираща! Благодаря ти за нея! Ще опитам непременно и по твоя начин!
    А какво да кажа за хлебчето ти освен....хубава и вълшебна пухкавелка! Много ми хареса! Тези дни и....аз ще спретна един хляб плитка и ще публикувам и моята версия!!!
    Кате , желая ти ......много вълшебни почивни дни ! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Катеее, толкова съблазняващо вкусно изглежда всичко.По много интересн начин се прави питката, ще опитам този вариант, сигурна съм, че детето и мъжа няма да откажат:)
    Много уютничко изглежда във вас, поздравления!

    Хубав уикенд и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Всичко е прекрасно при теб, Кате - идеи, снимки, изпълнение...
    За варената закваска и tangzhong метод, мога само да потвърдя - великолепен резултат.
    Благодаря за петъчната доза кулинарна наслада,
    поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, откъдето и да започна коментара, все ще е красив :)
    Снимките, супичката и този пухкав хляб са чудесни!
    Не съм я опитвала още тази закваска и ще трябва на всяка цена да я направя!
    Прегръдки и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Хих, сутринта запретнах ръкави да готвя, че нямаше нищо за ядене и познай какво бе едно - супа топчета :)) Обаче, твоята е къде-къде по-питателна :)
    И хлебчето ми харесва, особено отвътре е много апетитно изглеждащо!!!

    Хубав и усмихнат уикенд и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ехаа Катееее какво хубаво хлябче си омесила, признала съм те за майстор на тестото.Много ми хареса ,а супата ти е от тези които и аз правя с тази подправка когато ме мързи да режа зеленчуците.:)Става супер.
    Страхотни са станали и двете неща които ни предлагаш.
    Прегръдки най сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  9. Ех колко апетитно хлебче. Чупвам си да знаеш и си гребвам от супата, щото не издържам :))).
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви момичета! Смазана съм! Отивам да спя*)
    Целувам ви*)

    ОтговорИзтриване
  11. Днес нямате милост! Само вкуснотии...Катенце, супер неща! Поздрави!Прегръдка и усмивки:)))

    ОтговорИзтриване
  12. Интересна технология на хляб, наистина е чуден и супичката е супер!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Мммм... чудно зимно меню :)
    Прегръдки, Кате и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  14. Апетитно!А хлебчето задължително ще пробвам:)Усмихнат уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  15. И хлебче,и супичка ще си поискам с най-голям ищах!Много,много ми харесват!Обичам супичките гъсти и застроени,като твоята,Кате!
    А хлебчето-е,по него как да не въздъхне човек,просто е мечта!

    Много уютна вечер и ползотворна събота ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате!
    Пак хлебче, а и супичката ми идват тъкмо навреме-домашният уют, който лъха от тях ми идва идеално в петък вечер, когато работната седмица ми е поизцедила силичките!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  17. Не съм хапвала супа топчета отдавна, мерси за идеята, твоята е просто приканваща да се грабне лъжицата...А хлебчето е неустоимо накипрено, този тип "65градусови" не съм пробвала никога, но май си струва да се опита

    ОтговорИзтриване
  18. ESSE PÃO FICOU PERFEITO.
    HÁ MUITO QUE NÃO FAÇO E JÁ TENHO SAUDADES.
    BOM FIM DE SEMANA
    BJS

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ви момичета!
    Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  20. И двете рецепти много ми харесаха.Както обикновенно, прекрасни снимки предружени с финна романтика!
    Много хубав и спокоен ден!

    ОтговорИзтриване
  21. Катенце, разкош, това хлебче цялото ще го излапам и супичката е много вкусна :) Много усмивки и хубав уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  22. Кате,добре че хапнах,преди да те навестя-много вкусно при теб...
    Аз също правя супа топчета по този начин,но ориза го смесвам суров с каймата.А дали има разлика със сварен и суров ориз-не знам..А хлябчето толкова апетитно си го направила.браво!
    Хубава събота -целувки!

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря момичета!
    Еви, дали се оправи маката?
    Целувам всички ви*)

    ОтговорИзтриване
  24. Que maravilla de receta la trenza es hermosa y quiero atreverme a prepararla y me llevo la sopa me encantan,abrazos y abrazos y buen domingo.

    ОтговорИзтриване
  25. И хляба и супичката са превъзходни,Кате!
    Толкова добре си ги поднесла и снимала,че чак усетих аромата им.
    Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  26. Катенце,....пак дойдох да похапна от твоето сладко весело хлебче и ти доведох....познай кой??? Веселия готвач!!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=8y0XAhFgu-0
    Отстъпвам ти го за почивните дни! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  27. Много хубави снимки! Харесват ми прозорците на стаята от дърво, от втория колаж... като се втренча в някой детайл, очи не мога да откъсна... :-)

    ОтговорИзтриване
  28. Кате, и вкусни, и красиво е отново при теб! Наистина за първи път чета за подобен начин на месене. Някой ден и аз ще го пробвам.

    ОтговорИзтриване
  29. Кате, с този примамлив хляб ме предизвикваш да си купя термометър за готвене, крайно време е!

    ОтговорИзтриване
  30. Ааа, отивам да правя хлебчето веднага! Нямам термометър, ама мисля ще се справя и без него. Ще пиша после резултата :*

    ОтговорИзтриване
  31. Кате, направих хлебчето. Стана пух:)
    Още не съм свалила снимките от вчера, ама много го харесахме. Благодаря за споделената рецепта:*

    ОтговорИзтриване