вторник, 7 април 2015 г.

Козунак със заквасена сметана


Никога не съм правила козунак. Тази година реших, че след като направих щолен, който стана наистина невероятен ( препоръчвам рецептата), няма начин, да не ми се получи козунак. Избрах си рецепта- предполагам, че няма да се учудите, като разберете, че тя е на невероятната кулинарка и още по изумителна фотографка  Ева Тонева.
И така, докато тичам нагоре надолу из къщата по случай пролетното почистване, замесих тестото, без много да му се втельосвам и го оставих да втасва, докато си вършех другата работа. Доомесих го с мазнинката  и отново го оставих да втаса, докато чистех. Довърших го, изпекох и ето резултата:



Невероятен, ароматен, сладичък козунак на конци и неговите бебета:)
Горещо ви препоръчвам рецептата ( оригинала тук)
Аз пропуснах стафидите, защото нямах в момента, а наистина реших да го направя спонтанно и замених маста и маслото с маргарин (защото ми харесва повече от маслото и не ми стяга толкова тестото).
Също така, разделих тестото на 16 топки и направих големия козунак в тавичка с размери 24см., което го направи по– висок, а малките бебета станаха 6 бр.

Продукти

700 гр. брашно
1 пак суха мая
170 гр. пудра захар
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 ванилия
60 гр. маргарин
3 големи яйца ( единия жълтък за намазване)
200 гр. заквасена сметана
150 мл. топло мляко
растителна мазнина за намазване на формите и ръцете

За глазиране

1 жълтък
1 с.л. мляко
захар, филирани бадеми



Приготвяне

В купа разбийте двете яйца и единия белтък с ванилията.
В друга купа, сложете брашното, маята, захарта и лимоновата кора. Разбъркайте.
Направете кладенче и изсипете яйцата, сметаната и млякото. Омесете меко тесто.
Оставете в намазана с олио купа да втаса за 30 мин. Завито и на топло.
След удвояване на обема, разтопете маргарина и като топите ръцете си в него, мажете тестото и го месете. Така до пълното поемане на целия маргарин.
Направете тестото на топка, пак го сложете в купа, покрийте и оставете да втаса отново.
Втасалото тесто, разделете на 16 топки. Сложете хартия за печене в 6 огнеупорни чашки и поставете топките в тях. Останелите 10 топки, подредете в тавичка ( в моя случай тефал с висок борд 24 см. ) Подредете топките и по средата поставете една чаша, намазана с олио.
Покрийте и оставете да втаса. Загрейте фурната на 180C без вентилатор. Намажете с разбития с млякото жълтък, поръсете със захар и бадеми и печете до златисто, около 30- 40 мин. До суха клечка. Извадете и охладете на решетка, завити с кърпа.



Красиви и светли празници!
Бъдете здрави!
С много обич от мен!

7 коментара:

  1. Ама спорно дали Ева е по-добра кулинарка или по-добра фотографка... На кантар са нещата сякаш :)
    На мен това ми е любимият козунак!
    Страхотно си го направила, Катенце! И тези мъничета са толкова хубавички, как ти даде душа да не ни снимаш поне едно разчупено?!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Козунака със заквасена сметана на Ева е прекрасен. Добре, че си се доверила на изпитана рецепта за първия си опит, Кате. Справила си се повече от добре.
    Поздрави и Светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е тази рецепта, Кате!
    И твоят е прекрасен!
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Gostei muito tanto do grande como dos pequenos, devem ser uma delicia
    bjs

    ОтговорИзтриване
  5. И аз обожавам тази рецепта!
    И също като теб предпочитам маргарина за някои печива::)
    Светли празници, Катенце! Прегръдка голяяяма!

    ОтговорИзтриване
  6. Ама верно не си правила козунаци, а такъв майстор като теб трябва да прави! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Христос Воскресе, Кате, светли и здрави да са дните ти! :)

    ОтговорИзтриване