Всички знаят за моята нестихваща любов към правенето на хляб и то не на разни красиви и майсторски питки, а на този, стария хляб излизал от ръцете на нашите баби.
Пробвах да направя и хляб с квас, Получи ми се, само че не ми беше по вкуса и затова, продължавам да си го правя с мая. На всичкото отгоре, ми обясниха, че като правиш квас,тя улавя и вредните бактерии от въздуха, (а той наистина не е чист, като едно време) и по тази причина, не е толкова полезен, колкото си мислим.
Е, за мен е удовлетворяващо. когато къщата ми се изпълни с аромат на прясно изпечен хляб и го подам в ръцете на отруден човек, който го цени.
След огромния успех на вкусния обикновен хляб (тук), който изпекох в подника, реших да направя млечна питка. Получи се невероятно вкусен хляб, с тънка мекичка кора, която се разпука красиво. За аромата да не говорим.
Продукти
800 гр. брашно
1 пак. суха мая
100 гр. маргарин- разтопен
2 чйца
360 мл. мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
Приготвяне
Сложете подника във фурната и я включете на максимална температура. Омесете тесто от изброените продукти и го оставете в намаслена купа за един час да втаса. Извадете втасалото тесто и го омесете повторно. Оставете го да втаса отново. Сложете го в подника и затворете капака. Печете 40 мин. Проверете с клечка. Извадете на решетка и охладете.
Да ви е сладко!
Чудесен е, Кате! Чудесен. И аз току що извадих от фурната един хляб без месене. Пристрастих се към този хляб вече.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и светли празници!
Кате, чудесен хляб, наистина домашно приготвеният носи особен уют. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и светли празници!
П.П. Връзката към другия хляб не работи...
Страхотна си - и ти, и снимките ти...и хлебчето.
ОтговорИзтриванеИ аз напоследък съм решила максимално да си правя сама хляба, по-рядко да купуваме, че е ужасен просто.
Ще пробвам и твоята рецепта, но нямам подник:), с какво да заменя, с тенджера?
Веси, замени подника с гювеч и пробвай първо обикновения хляб, за да усетиш, как ти загрява и колко време ще ти е необходимо за да го изпечеш ( знаеш, всяко брашно и всяка фурна са различни. Обичам те, нали си знаеш*)
ИзтриванеЧестит празник Кате! Хлябът е велико нещо! А твоят в тези отружени ръце ... още по велик!
ОтговорИзтриванеЧестит Празник Дани! целувам те и те прегръщам*)
ИзтриванеБлагодаря ви момичета! Целувам ви*)
ОтговорИзтриванеВеликолепен! И аз се замислих за гювеча...Струва си да се опита!
ОтговорИзтриванеПрекрасно оформен,естествен и непренуден,но безкрайно вкусен и богат хляб......И аз нямам подник,Кате и го пека в по-висок гювеч:)!Отново се прояви като прекрасна разказвачка,фотогравка и кулинарка ......Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате,Христос Воскресе!
ОтговорИзтриванеЗдраве,късмет и благоденствие за цялото ти семейство!