неделя, 5 април 2015 г.

Млечен хляб в подник


Всички знаят за моята нестихваща любов към правенето на хляб и то не на разни красиви и майсторски питки, а на този, стария хляб излизал от ръцете на нашите баби. 
Пробвах да направя и хляб с квас, Получи ми се, само че не ми беше по вкуса и затова, продължавам да си го правя с мая. На всичкото отгоре, ми обясниха, че като правиш квас,тя улавя и вредните бактерии от въздуха, (а той наистина не е чист, като едно време) и по тази причина, не е толкова полезен, колкото си мислим.
Е, за мен е удовлетворяващо. когато къщата ми се изпълни с аромат на прясно изпечен хляб и го подам в ръцете на отруден човек, който го цени.
След огромния успех на вкусния обикновен хляб (тук), който изпекох в подника, реших да направя млечна питка. Получи се невероятно вкусен хляб, с тънка мекичка кора, която се разпука красиво. За аромата да не говорим.


Продукти

800 гр. брашно
1 пак. суха мая
100 гр. маргарин- разтопен
2 чйца
360 мл. мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар

Приготвяне

Сложете подника във фурната и я включете на максимална температура. Омесете тесто от изброените продукти и го оставете в намаслена купа за един час да втаса. Извадете втасалото тесто и го омесете повторно. Оставете го да втаса отново. Сложете го в подника и затворете капака. Печете 40 мин. Проверете с клечка. Извадете на решетка и охладете.


Да ви е сладко!

10 коментара:

  1. Чудесен е, Кате! Чудесен. И аз току що извадих от фурната един хляб без месене. Пристрастих се към този хляб вече.
    Прегръдки и светли празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, чудесен хляб, наистина домашно приготвеният носи особен уют. :)
    Поздрави и светли празници!

    П.П. Връзката към другия хляб не работи...

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна си - и ти, и снимките ти...и хлебчето.
    И аз напоследък съм решила максимално да си правя сама хляба, по-рядко да купуваме, че е ужасен просто.
    Ще пробвам и твоята рецепта, но нямам подник:), с какво да заменя, с тенджера?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, замени подника с гювеч и пробвай първо обикновения хляб, за да усетиш, как ти загрява и колко време ще ти е необходимо за да го изпечеш ( знаеш, всяко брашно и всяка фурна са различни. Обичам те, нали си знаеш*)

      Изтриване
  4. Честит празник Кате! Хлябът е велико нещо! А твоят в тези отружени ръце ... още по велик!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит Празник Дани! целувам те и те прегръщам*)

      Изтриване
  5. Благодаря ви момичета! Целувам ви*)

    ОтговорИзтриване
  6. Великолепен! И аз се замислих за гювеча...Струва си да се опита!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно оформен,естествен и непренуден,но безкрайно вкусен и богат хляб......И аз нямам подник,Кате и го пека в по-висок гювеч:)!Отново се прояви като прекрасна разказвачка,фотогравка и кулинарка ......Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате,Христос Воскресе!
    Здраве,късмет и благоденствие за цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване