вторник, 3 март 2015 г.

Тирамису с карамелен сос


Е, ето го и балтона за копчето:)
Много прилича на тирамису, което обичам безкрайно много и е някаква негова вариация.
Разликата с оригинала е това, че не ползвах белтъка, а го замених със сметана, ползвах бадемов ликьор, а не амарето и добавих домашен карамелен сос.


Продукти за 4 порции

1 жълтък
50 гр. захар
125 гр. маскарпоне
100 мл. бита сладкарска сметана

12 бишкоти " Савоярди"

200 мл еспресо
25 гр. бадемов ликьор
2 с.л. захар

карамелен сос

1 блокче черен шоколад за гарниране


Приготвяне

Разбийте жълтъка със захарта на пухкав крем, добавете маскарпонето и отново разбийте до еднородна смес. Лъжица по лъжица, добавете и битата сметана, като разбърквате внимателно.
В купа смесете кафето с ликьора и захарта. Попете бишкота, разчупете я и я поставете на дъното на чашата. като натиснете леко, да се образува като блат. сложете от кремообразната смес, полейте с малко карамелен сос, отгоре отново бишкоти, крем, карамелен сос и така, докато напълните чашата. Завършете с крем и гарнирайте с настърган шоколад.
Чашите са по180мл.




5 коментара:

  1. Прелестни омагьосващи снимки, вълшебнице! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. И снимките ми харесаха, но и идеята за карамела. Сигурно се получава много добра комбинация и записвам за проба. :)
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Определено съм предубедена към суровите яйца - мразя ги от дете, затова и не бих опитала оригинално тирамису, но след термична обрабока -да.
    Снимките са чудни, Кате! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудно....много сладичко и красивичко!

    ОтговорИзтриване