четвъртък, 19 март 2015 г.

Пиле със сметана гъби, горчица и копър


Това е една от любимите ни рецепти за пиле. Лесна, бърза и много вкусна. Има два начина на приготвяне- единият е да сварите пилешките бутчета предварително и да ползвате бульона, другият е да ги запържите. И по двата начина е хубаво, но аз предпочитам този с варенето, защото бульона обогатява вкуса на ястието. Също така, можете да го приготвите със или без кожата. При нас тя отива за Мърфи ( котаранчо) и Марк (френчи)- трябва и те да облажат малко.

Продукти

6 бр. горни пилешки бутчета
1 глава лук нарязана на ситно
10 големи печурки нарязани на кубчета
3/4 ч,ч, бяло вино
1 и 1/2 ч.ч. пилешки бульон
200 мл. течна сметана
2 с.л. класическа дижонска горчица+ 1 с.л. едро зърнеста
олио, сол, лимонов черен пипер
пресен копър за поръсване



Приготвяне

Сварете бутчетата в 1 литър подсолена вода. Извадете ги и махнете кожата- по желание. Прецедете бульона. В малко олио запържете лука до златисто. Добавете гъбите , посолете леко, поръсете с прясно смлян лимонов пипер и запържете още малко, за около 2- 3 мин.
Сипете виното и варете до пълното му извиране. Добавете горчицата и сметаната, разбъркайте и сипете бульона. Разбъркайте отново и варете до извиране на половината от соса. Сложете бутчетата и гответе още пет минути. Поръсете с копър.
Можете да поднесте върху някакъв вид паста, с картофено пюре или ориз.
Ако искате да е по- леко, поднесете с прясна салата от зелено листни зеленчуци и чаша леко бяло вино.





9 коментара:

  1. Катенце, неустоимо вкусно е! И пак да ти нахваля снимките и стилът на снимане!!! Истинска наслада носиш винаги! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Такава "манджа" е много любима и у нас, но май все с пилешки гърди я правя. Ще пробвам с бутчета, щом казваш, Кате, толкова апетитно изглеждат в тигана твоите :)
    Поздрави и хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, адски вкусно е с бутчета! Голяма прегръдка!

      Изтриване
  3. Вкусно! Снимките ти са страхотни, Кате! Идеята ми допада и в интерес на истината и аз предпочитам варианта с варенето на месото.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Адски вкусно, браво Кате, страхотно предложение!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Жани, защо не си ми наблизо, да хапнем и да пийнем по чашка винце, а? Целувам те*)

      Изтриване
  5. Кейт, абсолютен фаворит, обичам твоите манждички, винаги съм си у дома при теб! Целувам те!

    ОтговорИзтриване