Ако ви трябва рецепта за малко по различен и много лесен хляб, то това е рецептата. Този хляб е много, ама много пухкав, ароматен, подходящ, както за основно ядене, така и за закуска в съчетание със сирена и местни продукти, или просто да си топите в лютеничка.
Аз правя четири индивидуални хлебчета , но могат да се приготвят два по големи, или шест малки в индивидуални чашки- получават се много красиво. Ако не обичате розмарин, заменете с подправката, която ви допада.
Продукти за тестото
2 и 1/2 ч,ч, брашно
1 пак суха мая
2 с.л. зехтин
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 к.л. стрит сушен розмарин
1 ч.ч. хладка вода
За намазване
1 с.л. зехтин
1/2 к.л. стрит съшен розмарин
фина морска сол за поръсване
Приготвяне
Омесете тесто от изброените продукти. Ако стане лепкаво, добавете малко брашно,
Оставете го да втаса до удвояване на обема.
Втасалото тесто омесете отново върху леко набрашнена повърхност и разделете на четири.
Оформете на топки и поставете в тава , покрита с пекарска хартия. Завийте и оставете да втаса до удвояване на обема.
Печете в предварително загрята на 200C с вентилатор, средна решетка за 10 мин. Извадете, намажете със зехтина, в който е разбъркан розмарина и поръсете със солта. Върнете във фурната и печете още 15 мин. Охладете върху решетка и се насладете на невероятния аромат с който се изпълва целият ви дом!
Сега съвсем се размечтах за онова пиле със сос и с тия хлебчета, много си жестока! Прегръщам те много!
ОтговорИзтриванеЛинче, нали знаеш колко те обичам и колко много се зареждам и възхищавам на снимките и рецептите ти? Просто не разполагам с време- за сега да коментирам и пиша.
ИзтриванеПрегръщам те и те целувам мила моя!
Благодаря Кате! Ще ги направя задължително!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти харесат! Поздрави!
ИзтриванеПрияде ми се, Кате :)
ОтговорИзтриванеКато видях тия хлебчета се сетих, че гледах днес някаква реклама на заводски хляб с коприва вътре.
Може да си направя и с розмарин, и с коприва :)
С удоволствие още сега бих си хапнала и четирите:))
ОтговорИзтриване