неделя, 22 февруари 2015 г.

Домашен ръчен хляб и една малко по- различна леща


Както не веднъж съм казвала, много обичам да правя хляб. Има хора, които имат непоносимост към допира с тесто, което е много непонятно за мен. Да не говорим, че не разбирам и жените, които казват;
Ами ако не ми се получи?
Е, какво, ако не ти се получи? Няма да стане веднъж, дваж и все ще улучиш твоята рецепта, ще се запознаеш с фурната си, ще опознаеш продуктите.
Не мога да си представя, че ще ми се прияде нещо и няма да мога да си го направя.
Като пример ви давам този хляб, който е с много тънка и хрупкава коричка, мекичък отвътре и дори да престои три дни не става ронлив. Доста време се опитвах да го направя, но все ми се получаваше или с дебела коричка или доста твърда. Оставях го да втаса и го пъхвах в предварително загрята на 220C фурна, докато не пробвах, да втасва във фурната, след което постепенно да се загрява и да се пече на 180C. И...ето, получи се:)))



Продукти

900 гр. брашно
700 мл. хладка вода
1 пак. суха мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
още малко брашно за доомесване
Имайте предвид, че различните марки брашна, поемат различно количество вода. За това, по добре, водата, да ви е повече, брашно винаги можете да добавите. Но за да ви се получи хубав и мек хляб, ви трябва меко тесто.


Приготвяне

Ако имате тестобъркачка, слагате всички сухи съставки и пускате да се смесят ( ако ли не, просто слагте продуктите в една тава и разбърквате с ръка). Добавяте водата и омесвате тесто. Оставяте го да си почине 10 мин. Добавяте 1 ч.ч. брашно и доомесвате. Вадите тестото на набрашнена повърхност и доомесвате до меко тесто, което не лепне. Разделяте го на две, оформяте и слагате двете хлебчета в тава, върху пекарска хартия. поръсвате с брашно , завивате с кърпа и слагате в предварително загрята на 50C фурна, средна решетка. Когато хлебчетата удвоят обема си ( стават, колкото един нормален хляб), засилвате градусите до 180C. Речете до златиста коричка и суха клечка. Вадите и охлаждате върху решетка, завити с кърпа.


Продукти за лещата

250 гр. леща
1 червена чушка ситно нарязана
1 морков ситно нарязан
1 средна глава лук ситно нарязана
4 скилидки чесън ситно настъргани
1 ч.л. чили на прах
1 ч.л. къри
1 дафинов лист
2 л. зеленчуков бульон
1 малка консерва домати на кубчета
трапезна морска сол, черен пипер, червен пипер, пресен магданоз


Приготвяне

Почистената и измита леща, сложете в тенджера, Залейте с бульона. Сложете олиото, лука, чесъна и подправките. Варете до пълна готовност на лещата, извадете дафиновия лист, сипете доматите и варете до сгъстяване.
Сервирайте поръсена с чили, пармиджано, сметана, кисело мляко или крутони.





9 коментара:

  1. Меся си хляб почти всяка седмица. Обичам допира с тестото, да чувствам как се променя. Да не говорим за крайния резултат - вкусен и траен хляб. И аз го чакам оформен да втаса и тогава го пека в предотвратително загрята фурна. Ще опитам по твоя начин.
    Дафиновият лист в лещата е новост за мен.При следващото готвене ще се опита и това! :)))
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, този хляб като видях, дето казваш - не може да не си направя и аз...ще, ще..
    И лещата ти бих опитала - у дома е на особено почит, особено от малкото най-лещоядящо чудовище:))
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиво поднесени ястия, Кате. Фен съм на лещата и вече на този хляб.
    Толкова хрупкава коричка си има хлебчето, а за меката сърцевина да не говорим.
    Поздрави и красива и усмихната седмица.

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,тези самуни ми напомниха детството,ей такъв топъл хляб с мека сърцевина и хрускаща коричка е балсам за душата!Много уютно е при теб,а леща пък колко обичаааам,че и с лют пипер,мммм....де да можех да седна до вас на масата!Купичките с чинийките са невероятни!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам твоите хлебчета и съм на същото мнение за правенето на това-онова, хората се отказват след първия провал! Обаче лещата е велика, напомня ми на индийската и ще я пробвам задължително! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусно е при теб,Кате-както всеки път!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, аз проста леща не ям, обичам я в кюфтенда, крем супа и всякакви екзотични варианти. Е, ТОЗИ Е ТАКЪВ.
    Хелбчетата обаче са ми любимите. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, с голямо удоволствие бих хапнала от дъхавия хляб и прекрасната леща! Съвсем по мой вкус са! Както и нагласата ти към готвенето.
    Хубав петък! :)
    Пръгръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Вкусна леща и много вкусно хлебче си направила, Кате :)
    При теб винаги е много вкусно, уютно, красиво :)

    ОтговорИзтриване