понеделник, 8 декември 2014 г.
Хлебчета прасенца
Аийдеееее, започна сезона на домашните луканки, суджуци, пръжки и разни други свинки вкусотийки.
Много я обичам тази зиме бе хораааа....
Тръпна в очакване да падне малко снежец, че да направи празниците ни още по- красиви.Нито студеното време, нито мокрите дрехи, могат да ме изплашат, да не изляза да се попързалям, да направя снежен човек и да се порадвам на прекрасната бяла приказка, която сътворява природата.
Радвам се и за чудесните, светли семейни празници, на които се събира цялото семейство, младите, отиват при по- възрастните, дечица щъкат из цялата къща, с безброй бонбони, близалки, шоколади и разни други лакомства. Въздуха е изпълнен с аромат на портокали и мандарини.
Е, как де не направя и едни прасенца, в унисон със зимния сезон:)
А ето и рецептата за тези мърляви прасчовци;
Продукти
420 гр. брашно
200 мл. хладка вода
1 пак суха мая
40 гр. свинска мас разтопена
1 с.л. сол
1 жълтък
Приготвяне
Омесете тесто от изброените продукти. Става твърдичко и плътно. Оставете го да втаса.
Загрейте фурната на 190C с вентилатор. Разделете втасалото тесто на 8 парчета. От всяко парче, отделяйте по малко тесто за зурлата, ушите и опашката. Оформете парчето на топка, намажете с жълтъка, залепете ушичките и опашката, сложете зурлата и забийте с две клечки за зъби, които, извадете внимателно след печенето, като придържате нослето.
Сложете зърна пипер за очички и... хайде във фурната за около 15- 20 мин. Не е необходимо второ втасване, докато ги оформите, те ще бухнат малко.Извадете и охладете върху решетка.
Стават пухкави, като облачета:)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Големи сладури са тез прасчовци! Кате, пожелавам ти неспирно вдъхновение за празниците!
ОтговорИзтриванеАууу страхотни снимки и много весели прасенца!!! И аз мислех по празниците да си направя нещо такова прасешко и готино, но ти безспорно ме вдъхнови още повече. Катенце, много ми хареса тази публикация и тези прасенца как са се настанили на етажерката и навсякъде, носят такова настроение и суджучета, а бе разкош. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеАми какви са слудурковци! Колко оригинално си ги представила, както винаги! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеЕй, Кате, страхотни прасенца.....с тия зурлички са като истински, като че ли ей сега ще изквичат! Е, аз такова нещо не мога никога да сътворя, затоваще се радвам на твоите прасчовци!
ОтговорИзтриванеИ аз обожавам наближаващите празници, но мен настроението ще ме обхване чак като си дойдат децата...скоро!
С усмивка
М
Кате, чуднички прасенца си направила! И аз обичам зимата, с всичкия студ, който носи със себе си.
ОтговорИзтриванеСнимките ти са топли и сгряващи. Взимам си едно топло прасенце за следобедна закуска.
Поздрави!
Разкошотийка и много, много красотни са прасенцата ,Катенце!
ОтговорИзтриванеЩе направя и аз на децата за празника да се радват.
Зимата ,снега и аз чакам с нетърпение ,но ще дойде и ще и се нарадваме от сърце!
Весели празници ,хубави дни изпълнени с любов!
Силно те прегръщам мое мило момиче, и поздрави на Емчо,от нас!
Благодаря ви момичета! Весели празници и хубава и красива зима!Прегръщам ви силно и ви целувам*)
ОтговорИзтриванеТова прасе като че ли го предпочитам пред оригиналното. Страхотни са, децата ще изядат милиони. Остава някой да им ги предложи;) Прегръдка, Кате!
ОтговорИзтриванестрахотни :) големи сладури :)
ОтговорИзтриванеАз не обичам зимата, ама хич:(, ако може само на 24 -ти да навали сняг и после на 25-ти да се стопи и да стане 30 градуса:))), ама прасчовците са много сладурски
ОтговорИзтриванеХе, хе - голяма забава. Идеята прасчовците до суджуците многозначно ми намигва. Чудесни прасенца и чедесно настроение, Кате. А снимките ти са много красиви! Поздрав!
ОтговорИзтриванеАма много са симпатични и усмихващи! Вдъхновителка си ти! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеПослушно позирали и весело хапнати прасчовци :) Ама как ти идват подобни идеи Кате? Сигурно е било весело :)
ОтговорИзтриванеВесели празници мила!
Сладурковци! Страхотна е идейката:))
ОтговорИзтриване